• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.4°C / 10.8°C
  1 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.4°C / 5.8°C
  1 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.0°C / 10.7°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  0 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.8°C / 6.2°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -0.6°C / 2.2°C
  1 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.5°C / 9.6°C
  1 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.3°C
  6 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  3 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.4°C / 14.6°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  3 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  5 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  2 BF
  56%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.3°C / 4.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 9.8°C / 15.8°C
  3 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.6°C / 11.0°C
  1 BF
  62%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.7°C / 4.9°C
  3 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.5°C / 5.8°C
  1 BF
  65%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  84%

Ιδρύθηκε Συντονιστικό Αγώνα Λασιθίου - Προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις για τα αιολικά

 • A-
 • A+
Την πραγματοποίηση νέων κινητοποιήσεων στο Λασίθι ενάντια στην εγκατάσταση και λειτουργία ΑΠΕ και ΒΑΠΕ προαναγγέλλει σε ανακοίνωσή του το νεοϊδρυθέν Συντονιστικό Αγώνα Λασιθίου.

Με ανακοίνωση που δόθηκε στον Τύπο, ανακοινώθηκε η ίδρυση του Συντονιστικού Αγώνα Λασιθίου το οποίο αποτελείται από διάφορες συλλογικότητες και πολίτες του νομού.

Σαν πρώτο βήμα δημιουργήθηκε ανοιχτό συντονιστικό όπου εκπροσωπούνται συλλογικότητες και πολίτες. Κάθε φορέας που θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα μας θα έχει αυτόματα δικαίωμα να εκπροσωπείται στο συντονιστικό ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη ώστε να εκπροσωπούνται όλες οι περιοχές καθώς και οι πολίτες που δεν εντάσσονται σε φορέα ή συλλογικότητα.

Σύμφωνα με το Συντονιστικό, το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με ενδιαφερόμενους πολίτες και φορείς θα συγκεκριμενοποιηθούν τα αμέσως επόμενα βήματα και δράσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Την Τετάρτη 9/9/20 στην Παχιά Αμμο συναντηθήκαμε εκπρόσωποι συλλογικοτήτων και πολίτες απο όλο τον νομό Λασιθίου. Ηταν συνέχεια μιας σειράς προηγούμενων συναντήσεων που τελικά ευοδώθηκαν με την δημιουργία “Συντονιστικού Αγώνα Λασιθίου”. Τώρα περισσότερο αναγκαίο παρά ποτέ!

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ζούμε μία επέλαση οικονομικών συμφερόντων που στο όνομα της ανάπτυξης επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν κάθε γωνιά γης και θάλασσας. Με αυτό τον τρόπο θυσιάζονται οι φυσικοί μας πόροι, από τα βουνά και τον αέρα μέχρι τα νερά και το υπέδαφος υποβαθμίζεται το περιβάλλον και η ποιότητα της ζωής μας, υπονομεύεται η βιωσιμότητα ολόκληρων περιοχών.

Σε αυτή την καταστροφική επιχείρηση πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η δημιουργία των λεγόμενων ΑΠΕ και ΒΑΠΕ όπου το νησί μας κατέχει εξέχουσα θέση.

Στο νομό μας οι βιομηχανικές μονάδες παραγωγής ενέργειας έχουν κατακλύσει τον Δήμο Σητείας και το ιδιο θα συμβεί σε όλο τον νομό, σε όλη την Κρήτη όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Και θα γίνει σύντομα, πολύ σύντομα!

Το ενεργειακό όμως είναι μόνο μια πλευρά. Στο όνομα της ανάπτυξης, στην ουσία για την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων, και σαν μέρος ευρύτερων γεωπολιτικών παιχνιδιών παραδίδονται οι θάλασσες μας σαν οικόπεδα, ξεπουλιέται ο αιγιαλός για χάρη του μαζικού τουρισμού, δεσμεύονται και ιδιωτικοποιούνται τα νερά, καταστρέφεται η παραγωγική βάση για φαραωνικά έργα όπως στο Καστέλι.

Ετσι, συλλογικότητες και άνθρωποι από όλες τις γωνιές του Λασιθίου (Άγιος Νικόλαος, Ιεράπετρα, Κριτσά, οροπέδιο Λασιθίου, Σητεία) που θέλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να παλέψουμε ενάντια στην καταστροφή που έρχεται μεταμφιεσμένη σε πράσινη ανάπτυξη (πράσινη ενέργεια)μαζευτήκαμε για να δηλώσουμε ότι φτάνει πια, φτάνει η απαλλοτρίωση και η αλλοτρίωση του τόπου μας. Καλούμαστε, σήμερα, να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των παππούδων μας που αγωνίστηκαν για να μας παραδώσουν τούτο τον τόπο ελεύθερο.

Είμαστε εδώ ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε προσπάθεια βιασμού και καταστροφής του περιβάλλοντος του τόπου μας. Και βεβαίως περιβάλλον δεν υπάρχει χωρίς τους ανθρώπους, την ιστορία τους, τα μνημεία τους, τα δημιουργήματα, τις μνήμες και τα βιώματα τους. Περιβάλλον λοιπόν με την έννοια του ανθρώπινου και φυσικού περιβάλλοντος, του ιστορικού και αγροτικού τοπίου, των παραλιών και των θαλασσών, των ξερολιθιών, των αρχαίων ελιών και των μνημείων, της ντοπιολαλιάς και τόσων άλλων. Ολη αυτή η διαχρονική ενότητα που είναι χαρακτηριστικό της ταυτότητας της Κρήτης παγκοσμίως.

Στην προσπάθεια μας δεν θα υπάρχει χώρος για εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων, για έκφραση μισαλλόδοξων και ναζιστικών απόψεων. Χώρος υπάρχει για πλουραλισμό απόψεων και ελεύθερη έκφραση θέσεων και ιδεών, για ανάπτυξη κινηματικών δράσεων και παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα.

Σαν πρώτο βήμα δημιουργήθηκε ανοιχτό συντονιστικό όπου εκπροσωπούνται συλλογικότητες και πολίτες. Κάθε φορέας που θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα μας θα έχει αυτόματα δικαίωμα να εκπροσωπείται στο συντονιστικό ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη ώστε να εκπροσωπούνται όλες οι περιοχές καθώς και οι πολίτες που δεν εντάσσονται σε φορέα ή συλλογικότητα. Το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με ενδιαφερόμενους πολίτες και φορείς θα συγκεκριμενοποιηθούν τα αμέσως επόμενα βήματα και δράσεις.

Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια και δηλώνουμε ξεκάθαρα: Θα μας βρούν μπροστά τους! Ραντεβού στα βουνά και στις θάλασσες».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιεράπετρα: «Εγκλημα» οι ανεμογεννήτριες στην Επισκοπή, κατά τον Γ. Βαρουφάκη
Στον αρχαιολογικό χώρο της Επισκοπής στην Ιεράπετρα, όπου γίνονται οι εργασίες εγκατάστασης αιολικού πάρκου, βρέθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης και στελέχη του ΜέΡΑ25, οι οποίοι ενημερώθηκαν από μέλη της Επιτροπής...
Ιεράπετρα: «Εγκλημα» οι ανεμογεννήτριες στην Επισκοπή, κατά τον Γ. Βαρουφάκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διασχίζει τρέχοντας την Κρήτη ενάντια σε ανεμογεννήτριες και εξορύξεις
Μήνυμα κατά των εξορύξεων, των ανεμογεννητριών αλλά και υπέρ της προστασίας των περιοχών NATURA, στέλνει ο Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος για 6η μέρα συνεχίζει να την προσπάθεια για να διασχίσει την Κρήτη,...
Διασχίζει τρέχοντας την Κρήτη ενάντια σε ανεμογεννήτριες και εξορύξεις
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δήμαρχοι οργανώνονται κατά των ανεμογεννητριών
Επειτα από πρωτοβουλία του δημάρχου Σαρωνικού Πέτρου Φιλίππου, πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης συζήτηση δημάρχων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
Δήμαρχοι οργανώνονται κατά των ανεμογεννητριών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιεράπετρα: Καταπάτησαν ακίνητο πολίτη για τις ανεμογεννήτριες
Η εταιρία του αιολικού πάρκου στην Επισκοπή Ιεράπετρας φέρεται να καταπάτησε ακίνητο ενός ιδιώτη, για χρήση του για τις ανεμογεννήτριες - Η Δασική Υπηρεσία το θεωρεί δασική έκταση και επικαλείται νόμο που...
Ιεράπετρα: Καταπάτησαν ακίνητο πολίτη για τις ανεμογεννήτριες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσφεύγουν στο ΣτΕ για το αιολικό στην Ιεράπετρα
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας για την ακύρωση σειράς διοικητικών πράξεων που αφορούν στο Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Αιολικής Ενέργειας εντός του αρχαιολογικού χώρου του...
Προσφεύγουν στο ΣτΕ για το αιολικό στην Ιεράπετρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο ΣτΕ και οι πολίτες της Ιεράπετρας για το αιολικό πάρκο
Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να ακυρωθεί η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου της Επισκοπής στην κοινότητα Κάτω Χωριού, καταθέτει η Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας.
Στο ΣτΕ και οι πολίτες της Ιεράπετρας για το αιολικό πάρκο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας