• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.2°C / 30.2°C
  2 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.6°C / 28.0°C
  1 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.0°C / 27.1°C
  1 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 15.9°C / 21.1°C
  1 BF
  65%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  62%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 26.6°C
  3 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.2°C / 22.9°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  1 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 29.1°C
  3 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 29.4°C
  4 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  3 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.4°C
  1 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 22.9°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.5°C / 28.4°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 28.8°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 29.9°C
  1 BF
  36%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 27.2°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  0 BF
  72%

Διαμαρτυρία στο ΠΑΓΝΗ για τα μέσα ατομικής προστασίας και τα ΒΑΕ

 • A-
 • A+
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εντός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου πραγματοποίησαν μέλη του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, διαμαρτυρόμενοι για μια σειρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους χώρους εργασίας τους.

Σε σχετική ανακοίνωση του Σωματείου τονίζεται ότι οι ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) εξακολουθούν να υπάρχουν από την αρχή της πανδημίας ενώ λόγω των ελλείψεων, «τα Μέσα Ατομικής Προστασίας δίνονται με το σταγονόμετρο».

Σύμφωνα με τους εργαζομένους, συχνά δίνεται μία μάσκα ανά 8ωρο ή σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και κάθε 2 μέρες. Προβλήματα επίσης παρατηρούνται στην ποσότητα αλλά και στην ποιότητα των γαντιών, με κάποια από αυτά να είναι ακόμα και ακατάλληλα για το νοσοκομείο ενώ δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο σε κάποια τμήματα εργαζόμενοι να πληρώνουν από την τσέπη τους γι’ αυτά τα υλικά.

Παράλληλα, αναφέρονται και σε ένα βασικό τους αίτημα το οποίο είναι η υπαγωγή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, τονίζοντας πως εργάζονται συνεχώς σε επικίνδυνες κι ανθυγιεινές συνθήκες, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου.

Τέλος, ζητούν μαζικές προσλήψεις στη Δημόσια Υγεία και μονιμοποίηση των συμβασιούχων οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκής ανάγκες, ειδικά αυτήν την περιόδο της πανδημίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου:

«Με αποφασιστικό τρόπο οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ δήλωσαν ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο, όσον αφορά την κοροϊδία σχετικά με την έλλειψη ΜΑΠ, την αβεβαιότητα και την ομηρία των δεκάδων συμβασιούχων και την μη ένταξη στα ΒΑΕ.

 • Έλλειψη ΜΑΠ

Από την αρχή της πανδημίας έχουμε επισημάνει τις σοβαρές ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά). Οι ελλείψεις αυτές εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα και τώρα που έχουν αυξηθεί τα κρούσματα αλλά και η προσέλευση ασθενών, παρά τις αδιάκοπες προσπάθειες των συναδέλφων του τμήματος Προμηθειών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των νοσηλευομένων. Λόγω των ελλείψεων, τα ΜΑΠ δίνονται με το σταγονόμετρο, π.χ. συχνά δίνεται μία μάσκα ανά 8ωρο ή σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και κάθε 2 μέρες. Προβλήματα επίσης παρατηρούνται στην ποσότητα αλλά και στην ποιότητα των γαντιών, με κάποια από αυτά να είναι ακόμα και ακατάλληλα για το νοσοκομείο. Έτσι δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο σε κάποια τμήματα εργαζόμενοι να πληρώνουν από την τσέπη τους γι’ αυτά τα υλικά.

 • Συμβασιούχοι

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο απόλυσης εξακολουθούν να βρίσκονται χιλιάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι, που καλύπτουν τις ανάγκες καθαριότητας και εστίασης δημόσιων νοσοκομείων, σε μια περίοδο που οι ανάγκες είναι αυξημένες, λόγω του SARS-CoV-2.

Αντίστοιχα, με απόλυση, κινδυνεύουν τους επόμενους μήνες, χιλιάδες συνάδελφοι, επικουρικοί, και μέσω ΟΑΕΔ, λόγω της συστηματικής άρνησης των κυβερνήσεων για μονιμοποίηση τους.

Παρά τις προφορικές δεσμεύσεις της διοικήτριας της 7ης ΥΠΕ για ολιγόμηνη παράταση, δεν τους έχουμε καμία εμπιστοσύνη, αφού η μόνη δικαίωση των εργαζομένων είναι η μονιμοποίηση τους με 8ωρη, 5νθήμερη εργασία και πλήρη δικαιώματα.

 • ΒΑΕ

Εργαζόμαστε μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, γιατί, ακόμη και με βάση τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς, υπάρχουν χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων.

Εργαζόμαστε σε επικίνδυνες κι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας μας, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι, μέχρι σήμερα έχουν νοσήσει από SARS-CoV-2 περισσότεροι από 470 συνάδελφοι μας πανελλαδικά.

Οι κυβερνήσεις, διαχρονικά, αρνούνται την επέκταση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, ενώ αποκλείουν χιλιάδες συναδέλφους (γιατρούς, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φύλακες, διοικητικούς κλπ) ακόμα και από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος.

 • Δεδουλευμένα

Δεν έχουν εκταμιευθεί τα αναγκαία κονδύλια για το 3ο τρίμηνο 2020 (Ιούλιος – Αύγουστος - Σεπτέμβριος) με αποτέλεσμα να κινδυνεύει, για άλλη μια φορά, να καθυστερήσει η πληρωμή της αποζημίωσης για εφημερίες, υπερωρίες, νυχτερινά και εξαιρέσιμα.

Αποτελεί πρόκληση να καθυστερεί η πληρωμή δεδουλευμένων, με οποιαδήποτε δικαιολογία, στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση συνεχίζει – όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση – να μοιράζει φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις δις ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ταυτόχρονα, παραμένει απαράδεκτα χαμηλή η αποζημίωση για τις εφημερίες, την νυχτερινή εργασία και τις αργίες, των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας, που εργάζονται μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας.

Για όλα τα παραπάνω απαιτούμε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε: 

► Να εξασφαλισθεί επάρκεια σε κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους στις μονάδες υγείας και να παρθούν πρόσθετα συλλογικά οργανωτικά μέτρα για την προστασία της υγείας τους.

► Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, ΣΟΧ, κλπ.). Ανάκληση της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας.

► Να ενταχθούν στα ΒΑΕ όλοι όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες και να επεκταθεί το ανθυγιεινό επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας.

► Να εκταμιευθούν τα αναγκαία κονδύλια και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα (εφημερίες, νυχτερινά, αργίες, Κυριακές) σε όλους τους εργαζόμενους και να πληρώνονται κάθε μήνα, χωρίς καμία καθυστέρηση και περικοπή

► Να δοθεί ουσιαστική αύξηση στην αποζημίωση για εφημεριακή εργασία και εργασία νυχτερινή, υπερωριακή και σε Κυριακές και Αργίες.

Παλεύουμε για Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, με πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγελία για ασθενή που κυκλοφορούσε στο ΠΑΓΝΗ με όπλο
Τις «επικίνδυνες ελλείψεις στη μοναδική δημόσια Ψυχιατρική Κλινική της Ανατολικής Κρήτης» αναδεικνύει εκ νέου το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, με αφορμή περιστατικό όπου ασθενής της Ψυχιατρικής Κλινικής...
Καταγγελία για ασθενή που κυκλοφορούσε στο ΠΑΓΝΗ με όπλο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εργαζόμενοι ΠΑΓΝΗ: Ένταξη στα Β.Α.Ε. των εργαζόμενων στη δημόσια υγεία
Την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και την επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας, ζητά με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων...
Εργαζόμενοι ΠΑΓΝΗ: Ένταξη στα Β.Α.Ε. των εργαζόμενων στη δημόσια υγεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με ρυθμούς χελώνας τα τεστ κορονοϊού στους υγειονομικούς στο ΠΑΓΝΗ
Μεγάλες ουρές έχουν σχηματιστεί μπροστά από την ειδική μονάδα covid-19 στο ΠΑΓΝΗ από υγειονομικούς οι οποίοι πρέπει να κάνουν τεστ κορονοϊού.
Με ρυθμούς χελώνας τα τεστ κορονοϊού στους υγειονομικούς στο ΠΑΓΝΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΑΓΝΗ: "Ακατάλληλες οι συνθήκες εργασίας στην πύλη του νοσοκομείου"
Απαράδεκτες χαρακτηρίζει το Σωματείο εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ τις συνθήκες εργασίας στον λυόμενο οικίσκο στην πύλη του Νοσοκομείου που είχε τοποθετηθεί για τον έλεγχο ύποπτων κρουσμάτων του κορονοϊού.
ΠΑΓΝΗ: "Ακατάλληλες οι συνθήκες εργασίας στην πύλη του νοσοκομείου"
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΑΓΝΗ: Σοβαρές ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και μέσα ατομικής προστασίας
Για σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του ΠΑΓΝΗ που προκαλούν οι ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, αλλά και σε μέσα ατομικής προστασίας, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ.
ΠΑΓΝΗ: Σοβαρές ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και μέσα ατομικής προστασίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εργαζόμενοι ΠΑΓΝΗ: «Συγκαλύπτουν τα προβλήματα της κρατικής υποχρηματοδότησης»
Το Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με την χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας με 20 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια Κρήτης για την ενίσχυση των μονάδων υγείας της Κρήτης με επικουρικό...
Εργαζόμενοι ΠΑΓΝΗ: «Συγκαλύπτουν τα προβλήματα της κρατικής υποχρηματοδότησης»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας