• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 24.6°C
  0 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 22.7°C
  1 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.0°C / 23.8°C
  3 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 16.6°C
  1 BF
  91%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.4°C / 20.0°C
  2 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 16.4°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  95%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 26.1°C
  1 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  79%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.9°C
  5 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  2 BF
  87%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  68%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.5°C
  2 BF
  83%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  1 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.3°C / 24.8°C
  2 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.3°C / 23.9°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  68%

Το Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου

Νοσηλευτές Λασιθίου: Ζητούμενο η ασφάλεια στο εργασιακό περιβάλλον

 • A-
 • A+
Ο Σύλλογος Νοσηλευτών ΕΣΥ Λασιθίου εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την ανάγκη διασφάλισης ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος για τους επαγγελματίες υγείας και σχετικά με τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε περιπτώσεις νοσηλείας ασθενών με ψυχιατρικά προβλήματα.

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό στο ΠΑΓΝΗ όπου νοσηλευόμενος στην Ψυχιατρική Κλινική κυκλοφορούσε με όπλο, καθώς και το περιστατικό το οποίο έλαβε χώρα στο Π.Γ.Ν. «Αττικόν», όπου νοσηλευόμενος ασθενής επιτέθηκε με αιχμηρό αντικείμενο σε άτομο του προσωπικού, το ΔΣ του Συλλόγου Νοσηλευτών ΕΣΥ Λασιθίου καταδικάζει τέτοιου είδους περιστατικά και τονίζει την έλλειψη προσωπικού ασφαλείας στις υπηρεσίες υγείας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στο πρόσφατο παρελθόν στα νοσοκομεία του νομού Λασιθίου έχουν υπάρξει περιστατικά άσκησης βίας εις βάρος νοσηλευτών – τριων και ιατρών όπως επίσης και περιστατικά απόπειρων αυτοχειρίας και αυτοχειριών από νοσηλευόμενους ασθενείς, με πιο πρόσφατο το περιστατικό απόπειρας αυτοχειρίας ασθενούς που νοσηλευόταν στην παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Αγίου  Νικολάου φέτος τον Ιούνιο, όπου υπήρξε και άσκηση βίας εις βάρος ιατρού.

Σύμφωνα με τους νοσηλευτές, είναι συχνό το φαινόμενο ασθενείς με ψυχιατρικά προβλήματα που έχουν προβεί ήδη σε απόπειρα αυτοχειρίας ή έχουν αυτοκτονικό ιδεασμό, να νοσηλεύονται για τα παθολογικά προβλήματα υγείας, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα λόγω έλλειψης προσωπικού, αφού το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου είναι το πιο υποστελεχωμένο Νοσοκομείο της Κρήτης σε νοσηλευτικό προσωπικό και ένα από τα πιο υποστελεχωμένα Νοσοκομεία της χώρας. 

Ο Σύλλογος ζητά από τους αρμόδιους φορείς να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε το νοσηλευτικό προσωπικό και όλοι οι επαγγελματίες υγείας να μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, ενώ στις περιπτώσεις νοσηλείας ασθενών με ψυχιατρικά προβλήματα σε παθολογικές κλινικές ή ΤΕΠ να υπάρχει  πρόβλεψη και δυνατότητα για τη συνεχή  επίβλεψη των ασθενών  από προσωπικό ασφαλείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«To ΔΣ του Συλλόγου Νοσηλευτών ΕΣΥ ν. Λασιθίου  εκφράζει την ένθερμη αλληλεγγύη και συμπαράστασή τoυ προς τη συνάδελφο και καταδικάζει απερίφραστα το τραγικό περιστατικό το οποίο έλαβε χώρα στο Π.Γ.Ν. «Αττικόν», όπου νοσηλευόμενος ασθενής επιτέθηκε με αιχμηρό αντικείμενο και έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή μιας συναδέλφου, η οποία εκτελούσε τα καθήκοντά της, ενώ παράλληλα, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, ο δράστης της επίθεσης, αμέσως μετά το συμβάν, οδηγήθηκε σε αυτοχειρία.

Οι τραγικές ελλείψεις Νοσηλευτών Νοσηλευτριών σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού ασφαλείας στις υπηρεσίες υγείας, αποδεικνύουν περίτρανα για ακόμη μια φορά, ότι το νοσηλευτικό επάγγελμα αποτελεί λειτούργημα σε εμπόλεμη ζώνη.

Στο πρόσφατο παρελθόν στα Νοσοκομεία του νομού Λασιθίου έχουν υπάρξει περιστατικά άσκησης βίας εις βάρος νοσηλευτών – τριων και ιατρών όπως επίσης και περιστατικά απόπειρων αυτοχειρίας και αυτοχειριών από νοσηλευόμενους ασθενείς,  με πιο πρόσφατο το περιστατικό απόπειρας αυτοχειρίας ασθενούς που νοσηλευόταν στην παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Αγίου  Νικολάου φέτος τον Ιούνιο, όπου υπήρξε και άσκηση βίας εις βάρος ιατρού . 

Ο νομός Λασιθίου είναι ο μοναδικός νομός της Κρήτης που δεν διαθέτει ψυχιατρική κλινική. Είναι συχνό το φαινόμενο ασθενείς με ψυχιατρικά προβλήματα που έχουν προβεί ήδη σε απόπειρα αυτοχειρίας ή έχουν αυτοκτονικό ιδεασμό, να νοσηλεύονται για τα παθολογικά προβλήματα υγείας (που προέκυψαν από την απόπειρα) στην παθολογική κλινική ή  στο τμήμα επειγόντων του ΓΝΑΝ, και να επιχειρείται με τη μορφή ιατρικής οδηγίας από ψυχίατρο η ανάθεση της συνεχούς φύλαξης τους στις νοσηλεύτριες ( “συνεχής και αυξημένη επίβλεψη έναν προς έναν από νοσηλευτικό προσωπικό”), τη στιγμή που είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα λόγω έλλειψης προσωπικού, αφού το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου είναι το πιο υποστελεχωμένο Νοσοκομείο της Κρήτης σε νοσηλευτικό προσωπικό και ένα από τα πιο υποστελεχωμένα Νοσοκομεία της χώρας. 

Αντί να μπαίνει ως προτεραιότητα η ασφάλεια ασθενών και εργαζομένων και να υπάρχει  πρόβλεψη και δυνατότητα για την επίβλεψη των ασθενών  από προσωπικό ασφαλείας, επιχειρείται με τη μορφή αναγραφής ιατρικών οδηγιών που είναι γνωστό ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, να γίνεται μετάθεση ευθυνών στις πλάτες των νοσηλευτριών, οι οποίες  είναι το τελευταίες που ευθύνονται για τα προβλήματα και τις ελλείψεις του συστήματος υγείας. 

Οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες των Νοσοκομείων του νομού Λασιθίου, όπως και της υπόλοιπης χώρας, κάνουν μεγάλες προσπάθειες για την παροχή όσο το δυνατόν πιο ποιοτικών και ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς, τη στιγμή που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η Ελλάδα είναι η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό νοσηλευτών ανά χίλιους κατοίκους και με τη χαμηλότερη αναλογία νοσηλευτών προς ιατρούς από τις χώρες του ΟΟΣΑ.

Ενώ εργαζόμαστε σε τόσο δύσκολες συνθήκες, δεν μπορούμε να δεχθούμε κάποιοι να προσπαθούν να μας μετατρέπουν σε εξιλαστήρια θύματα ανάθεσης ευθυνών στην περίπτωση νοσηλείας ασθενών με ψυχιατρικά προβλήματα σε παθολογικές κλινικές και σε τμήματα επειγόντων.

Ακόμη, δεν νοείται να μην παρέχεται ασφαλές εργασιακό περιβάλλον στις υπηρεσίες υγείας και οι επαγγελματίες υγείας να ρισκάρουμε συνεχώς τη ζωή μας.

Καλούμε τους αρμόδιους φορείς να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε το νοσηλευτικό προσωπικό και όλοι οι επαγγελματίες υγείας να μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, ενώ στις περιπτώσεις νοσηλείας ασθενών με ψυχιατρικά προβλήματα σε παθολογικές κλινικές ή ΤΕΠ να υπάρχει  πρόβλεψη και δυνατότητα για τη συνεχή  επίβλεψη των ασθενών  από προσωπικό ασφαλείας,  εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγελία για ασθενή που κυκλοφορούσε στο ΠΑΓΝΗ με όπλο
Τις «επικίνδυνες ελλείψεις στη μοναδική δημόσια Ψυχιατρική Κλινική της Ανατολικής Κρήτης» αναδεικνύει εκ νέου το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, με αφορμή περιστατικό όπου ασθενής της Ψυχιατρικής Κλινικής...
Καταγγελία για ασθενή που κυκλοφορούσε στο ΠΑΓΝΗ με όπλο
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Ασθενής επιτέθηκε σε νοσηλεύτρια στο Αττικό και αυτοκτόνησε
Ο 59χρονος τραυμάτισε τη νοσηλεύτρια με αιχμηρό αντικείμενο στον αυχένα και στη συνέχεια ανέβηκε στον τέταρτο όροφο και πήδηξε στο κενό, με αποτέλεσμα να καταλήξει νεκρός.
Ασθενής επιτέθηκε σε νοσηλεύτρια στο Αττικό και αυτοκτόνησε
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτύρονται για τις επιθέσεις στο προσωπικό του νοσοκομείου
Συμβολική στάση εργασίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στο πρόσφατο περιστατικό κακοποίησης συναδέλφου τους εντός του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, από συνοδό ασθενή....
Διαμαρτύρονται για τις επιθέσεις στο προσωπικό του νοσοκομείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Νέα επίθεση ασθενούς σε γιατρό
Ένας 75χρονος επιτέθηκε στον διευθυντή της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ιεράπετρας επειδή θεώρησε ότι δεν εξυπηρετήθηκε.
Κρήτη: Νέα επίθεση ασθενούς σε γιατρό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας