• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.1°C / 32.4°C
  4 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.4°C / 32.1°C
  2 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.2°C / 32.7°C
  3 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.0°C
  4 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 35.6°C
  2 BF
  29%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.2°C / 32.0°C
  2 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.5°C / 26.9°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.2°C / 29.9°C
  1 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 28.8°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.7°C / 28.7°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  4 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.8°C / 32.9°C
  2 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 31.6°C
  3 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 27.3°C / 32.7°C
  3 BF
  21%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.3°C / 27.1°C
  3 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.5°C / 29.7°C
  3 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  3 BF
  39%
Φωτογραφία: Αγώνας της Κρήτης

Ακόμα 14 μέρες το lockdown στα Χανιά - Επιστολή φορέων στον Χαρδαλιά

 • A-
 • A+
Για δύο ακόμη βδομάδες παρατείνονται τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού στον νομό Χανίων - Έκδηλη η ανησυχία των οικονομικών φορέων και της Αυτοδιοίκησης για τις επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.

Στο οικονομικό αποτύπωμα των έκτακτων μέτρων και στις σοβαρές συνέπειες στην τοπική οικονομία, αναφέρονται σε κοινή τους επιστολή, οι οικονομικοί φορείς και φορείς της τοπικής Αυτοδιοίκησης των Χανίων.

Οι θεσμικοί φορείς των Χανίων απευθύνουν έκκληση προς την Ελληνική Πολιτεία, «εκ μέρους της κοινωνίας, των εργαζομένων και των επιχειρηματιών των Χανίων να αξιολογήσει το συντομότερο δυνατόν, με δίκαιο και αξιόπιστο τρόπο, τα περαιτέρω εκτεταμένα οικονομικά πλήγματα τα οποία υπέστη η Περιφερειακή Ενότητα τις τελευταίες εβδομάδες και να προβεί στην ανακοίνωση έκτακτης και ολοκληρωμένης δέσμης μέτρων ανάκαμψης».

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, το σύνολο των έκτακτων τοπικών μέτρων τα οποία επέβαλε η Ελληνική Πολιτεία τις προηγούμενες εβδομάδες για την προστασία της Υγείας στην Π.Ε. Χανίων «δεν αφήνουν κανένα ουσιαστικό περιθώριο επιχειρηματικής και εμπορικής δραστηριότητας, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, και μάλιστα κατά τους πλέον κρίσιμους μήνες της οικονομικής δραστηριότητας του τόπου μας».

Οι φορείς τονίζουν ότι τα τελευταία έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας στα Χανιά ήρθαν λίγες μόλις ημέρες μετά τη δυσμενή απόφαση της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου της Εστίασης κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες, η οποία προκάλεσε επιπλέον δυσβάσταχτες συνέπειες στην τοπική Οικονομία και Απασχόληση.

Τέλος, ζητούν από την πολιτεία «να αξιολογήσει το συντομότερο δυνατόν με δίκαιο και αξιόπιστο τρόπο τα περαιτέρω εκτεταμένα οικονομικά πλήγματα τα οποία υπέστη η Περιφερειακή μας Ενότητα τις τελευταίες εβδομάδες και να προβεί στην ανακοίνωση έκτακτης και ολοκληρωμένης δέσμης μέτρων ανάκαμψης»

Την επιστολή συνυπογράφουν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, Αντώνης Ροκάκης, οι Παναγιώτης Σημανδηράκης (Δήμαρχος Χανίων), Ιωάννης Μαλανδράκης (Δήμαρχος Πλατανιά), Χαράλαμπος Κουκιανάκης (Δήμαρχος Αποκορώνου), Γιώργος Μυλωνάκης (Δήμαρχος Κισσάμου), Αντώνης Περράκης (Δήμαρχος Καντάνου-Σελίνου), Μανούσος Χιωτάκης (Δήμαρχος Σφακίων), Μανωλία Στεφανάκη (Δήμαρχος Γαύδου) καθώς και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων, Ιωάννης Μανωλικάκης.

Σημειώνεται ότι τα σταθερά υψηλά κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων οδήγησαν την Πολιτική Προστασία να παρατείνει για ακόμη 14 μέρες τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού τα οποία ισχύουν εδώ και μία βδομάδα. Η επιστολή απεστάλη πριν την ανακοίνωση για την παράταση των έκτακτων μέτρων.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν ανακύψει στα Χανιά, με δική Σας εντολή, ως πολιτικού προϊσταμένου της Πολιτικής Προστασίας, και τη σχετική εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, από την περασμένη Τρίτη 25 Αυγούστου και για μια εβδομάδα επιβλήθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων έκτακτα επιπλέον περιοριστικά μέτρα.

Η απόφασή σας αυτή έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την επανεκκίνηση της Οικονομίας των Χανίων, η οποία ήδη βιώνει με τον πλέον έντονο τρόπο – σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα – τις σκληρές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Κατά τα τελευταία χρόνια, ο Τουρισμός εξελίσσεται σε «ατμομηχανή» της οικονομίας της Κρήτης, συνεισφέροντας το μισό από το περιφερειακό Α.Ε.Π του νησιού, ενώ οι εργαζόμενοι του κλάδου αποτελούν το 23% του συνολικού εργατικού δυναμικού. Πριν ένα χρόνο, προκλήθηκε εκτεταμένη ζημιά σε αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες και της Περιφέρειάς μας από τη χρεοκοπία του τουριστικού κολοσσού της Thomas Cook, η οποία υπολογίζεται στα €100 εκατομύρια. Σήμερα, οι πρώτες εκτιμήσεις υπολογίζουν την πτώση εσόδων του Τουριστικού κλάδου από την πανδημία στο -80% σε σχέση με την περσινή περίοδο, με τις πληρότητες να κινούνται σημαντικά χαμηλότερα του -50%.

Μάλιστα, η κρισιμότερη αγορά των Χανίων, η Σκανδιναβική, έχει ουσιαστικά παραμείνει κλειστή τη φετινή περίοδο με αποτέλεσμα πολλές τουριστικές επιχειρήσεις της περιφερειακής ενότητας να μην ανοίξουν ή να έχουν υποστεί ανυπολόγιστη οικονομική ζημιά, με προφανείς επιπτώσεις για τους εργαζόμενους, όπως και για το σύνολο της εμπορικής και παραγωγικής αλυσίδας του τόπου μας. Ιδιαίτερα, κατά τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου οι τουριστικές επιχειρήσεις δέχονται αυξημένο αριθμό ακυρώσεων από τις – μέχρι πρότινος – προνομιακές τους αγορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας στα Χανιά έρχονται λίγες μόλις ημέρες μετά τη δυσμενή απόφαση της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου της Εστίασης κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες, η οποία προκάλεσε επιπλέον δυσβάσταχτες συνέπειες στην τοπική Οικονομία και Απασχόληση. Είναι λοιπόν προφανές ότι το σύνολο των έκτακτων τοπικών μέτρων τα οποία επέβαλε η Ελληνική Πολιτεία τις προηγούμενες εβδομάδες για την προστασία της Υγείας στην Π.Ε. Χανίων δεν αφήνουν κανένα ουσιαστικό περιθώριο επιχειρηματικής και εμπορικής δραστηριότητας, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, και μάλιστα κατά τους πλέον κρίσιμους μήνες της οικονομικής δραστηριότητας του τόπου μας.

Αναμφίβολα, το αγαθό της Δημόσιας Υγείας των κατοίκων των Χανίων, των εργαζομένων, των επιχειρηματιών και των επισκεπτών του τόπου μας οφείλει να αποτελεί την κορυφαία και κοινή προτεραιότητα της Ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμικών φορέων της Οικονομίας. Η επιχειρηματική κοινότητα του τόπου μας, με την πολύτιμη συμβολή των εργαζομένων της, απέδειξαν ότι διαθέτουν υψηλό αίσθημα ευθύνης και επαγγελματισμού, εφαρμόζοντας με σεβασμό της αποφάσεις της Ελληνικής Πολιτείας χωρίς να υπολογίζουν το τεράστιο οικονομικό πλήγμα και την προσωπική τους πικρία. Μάλιστα, ήδη το Επιμελητήριο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων σε συντονισμό με τους θεσμικούς φορείς της Αγοράς & της Κοινωνίας έχουν ήδη προτείνει πολυεπίπεδη δέσμη μέτρων και παρεμβάσεων, διεκδικώντας από την Ελληνική Πολιτεία την έμπρακτη στήριξη των απειλούμενων με αφανισμό επιχειρήσεων και των εργαζομένων των Χανίων.

Οι τεράστιες αυτές προκλήσεις για το Αύριο της Υγείας και της Οικονομίας των Χανιωτών δημιουργούν πραγματικά «αποπνικτικές» συνθήκες, οι οποίες ήδη προκαλούν συστράτευση και εγρήγορση από το σύνολο της Κοινωνίας μας. Θλιβερές και μεμονωμένες πράξεις αυθαιρεσίας συμπολιτών μας οι οποίοι αγνοούσαν επιδεικτικά τα μέτρα υγειονομικής προστασίας και την κρισιμότητα των στιγμών έχουν απομονωθεί από το κοινωνικό σύνολο των Χανιωτών, το οποίο συμμετέχει ενεργά στο συλλογικό αγώνα για την αποτροπή της πλήρους κατάρρευσης.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι η Κοινωνία των Χανίων περιβάλλει με σεβασμό και εμπιστοσύνη την Ελληνική Πολιτεία και την διακεκριμένη επιστημονική κοινότητα της πατρίδας μας, η οποία επέδειξε σε παγκόσμιο επίπεδο αξιοθαύμαστα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της Πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση σεβόμαστε πλήρως τις αποφάσεις της επιστημονικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και φροντίζουμε – στο πλαίσιο των δυνατότητων μας – την εφαρμογή τους. Κάθε λοιπόν απόφαση που θωρακίζει την Υγεία όλων μας αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητά μας σήμερα και στο μέλλον. Οι στιγμές είναι κρίσιμες για το Αύριο των Χανίων. Είναι ώρα ευθύνης και ομοψυχίας, όχι τυχοδιωκτισμού και επικίνδυνων πειραματισμών. Όλοι μαζί εργαζόμαστε αποφασιστικά στον κοινό μας στόχο, την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού να αποσυρθούν προς όφελος της αναπτυξιακής επιβίωσης της τοπικής μας Κοινωνίας και Οικονομίας.

Τέλος, απευθύνουμε έκκληση προς την Ελληνική Πολιτεία, εκ μέρους της Κοινωνίας, των Εργαζομένων και των Επιχειρηματιών των Χανίων να αξιολογήσει το συντομότερο δυνατόν με δίκαιο και αξιόπιστο τρόπο τα περαιτέρω εκτεταμένα οικονομικά πλήγματα τα οποία υπέστη η Περιφερειακή μας Ενότητα τις τελευταίες εβδομάδες και να προβεί στην ανακοίνωση έκτακτης και ολοκληρωμένης δέσμης μέτρων ανάκαμψης».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έκτακτα περιοριστικά μέτρα και στα Χανιά λόγω κορονοϊού
Έκτακτα περιοριστικά μέτρα για μια εβδομάδα τίθενται σε ισχύ από αύριο στην περιφερειακή ενότητα Χανίων, με εντολή του Νίκου Χαρδαλιά μετά τη τη σχετική εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου...
Έκτακτα περιοριστικά μέτρα και στα Χανιά λόγω κορονοϊού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μέτρα στήριξης ζητούν από την κυβέρνηση οι επιχειρηματίες της Κρήτης
Ανεπαρκείς χαρακτηρίζουν τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση για την ανάσχεση των αρνητικών οικονομικών συνεπειών από τα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας οι Ομοσπονδίες...
Μέτρα στήριξης ζητούν από την κυβέρνηση οι επιχειρηματίες της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Προτάσεις των επιχειρηματιών για την οικονομία και τις επιχειρήσεις
Στη διαβίβαση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου 31 προτάσεων και αιτημάτων των επιχειρηματικών φορέων της Κρήτης για την οικονομία και τις επιχειρήσεις, προχώρησε η Περιφέρεια Κρήτης.
Κρήτη: Προτάσεις των επιχειρηματιών για την οικονομία και τις επιχειρήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Κλείνουν τις επιχειρήσεις γάμων ζητώντας μέτρα ενίσχυσης
Κλειστά για δύο ημέρες θα παραμείνουν οι επιχειρήσεις γάμων και βάπτισης στην Κρήτη, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την πλήρη οικονομική εγκατάλειψη του κλάδου και την κοινωνική τους στοχοποίηση.
Κρήτη: Κλείνουν τις επιχειρήσεις γάμων ζητώντας μέτρα ενίσχυσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οικονομική ανάσα σε επιχειρήσεις λόγω κορονοϊού από τον Δήμο Ρεθύμνου
Απαλλαγή καταβολής τελών καθαριότητας και φωτισμού των επιχειρήσεων των οποίων ανεστάλη η λειτουργία με απόφαση της Κυβέρνησης αποφάσισε ο δήμος Ρεθύμνης, για όσο διάστημα εκ του νόμου παρέμειναν κλειστές,...
Οικονομική ανάσα σε επιχειρήσεις λόγω κορονοϊού από τον Δήμο Ρεθύμνου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Τέσσερις άξονες και προτάσεις για την επιχειρηματικότητα και την πανδημία
Τα προβλήματα καθώς και προτάσεις για την πανδημία του covid-19 και την επιχειρηματικότητα της Κρήτης, συζητήθηκαν σε ευρεία τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με εκπροσώπων...
Κρήτη: Τέσσερις άξονες και προτάσεις για την επιχειρηματικότητα και την πανδημία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας