• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.8°C / 16.2°C
  0 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 12.5°C
  0 BF
  79%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 16.5°C
  3 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.5°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 6.9°C / 12.9°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 11.5°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.5°C / 7.4°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 16.6°C
  2 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.8°C
  4 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  5 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.1°C / 17.4°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  4 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  5 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 5.5°C / 11.7°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 10.8°C / 14.8°C
  0 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.0°C / 16.4°C
  3 BF
  77%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 7.1°C / 11.0°C
  2 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 6.5°C / 13.4°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  95%
Robert Wisdom | Dreamstime.com

Κρήτη: Κλείνουν τις επιχειρήσεις γάμων ζητώντας μέτρα ενίσχυσης

 • A-
 • A+
Κλειστά για δύο ημέρες θα παραμείνουν οι επιχειρήσεις γάμων και βάπτισης στην Κρήτη, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την πλήρη οικονομική εγκατάλειψη του κλάδου και την κοινωνική τους στοχοποίηση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπό σύσταση Παγκρητίου Συλλόγου Επιχειρηματιών Γάμου- Βάπτισης, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά στις 31 Αυγούστου και στη 1 Σεπτεμβρίου.

Οι επιχειρηματίες τονίζουν πως ο συγκεκριμένος κλάδος έχει εποχιακά χαρακτηριστικά, με τη μείωση του κύκλου εργασιών τους να είναι, σύμφωνα με τους ίδιους, τεράστια και πλέον οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου ζητούν μια δέσμη συγκεκριμένων μέτρων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με άμεση αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων για 2019-2020, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της καταβολής του ΕΝΦΙΑ, απαλλαγή από τις τρέχουσες εισφορές καθώς και να συμπεριληφθούν οι ΚΑΔ των υπηρεσιών τους στην κατηγορία των άμεσα πληγέντων επιχειρήσεων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο υπό σύσταση Παγκρήτιος Σύλλογος Επιχειρηματιών Γάμου- Βάπτισης αποφασίζει με ανακοίνωσή του να διατηρήσει κλειστά τα καταστήματα γάμου και βάπτισης στις 31.08 και 01.09.2020, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την πλήρη οικονομική εγκατάλειψη του κλάδου μας και τη δραματική κοινωνική μας στοχοποίηση, ως έμμεσους υπαίτιους της διάδοσης της νόσου μέσω των γάμων! 

Όπως γνωρίζετε οι επιχειρήσεις μας διαθέτουν εποχιακά χαρακτηριστικά και κατά την διάρκεια των πωλήσεων, αλλά και των εκτελέσεων των παραγγελιών, όπως και των εισπράξεων, οι οποίες εμποδίζουν την ομαλή ρευστότητα , άρα απαιτούν επάρκεια κεφαλαίων ίδιων ή ξένων, τα οποία είτε δεν υπάρχουν πλέον είτε πολύ δύσκολα αντλούνται έως και καθόλου. Γνωρίζετε επίσης ότι κάτω από την ομπρέλα των επιχειρήσεών μας βρίσκεται μια μεγάλη ομάδα εξαρτημένων επιχειρήσεων , οι οποίες λειτουργούν άμεσα ή έμμεσα από τον γάμο. Όλοι εμείς απασχολούμε προσωπικό, όχι σε ευκαταφρόνητο αριθμό, το οποίο αφ’ ενός είναι εξειδικευμένο αφ’ ετέρου δεν έχει την μορφή των εποχιακών υπαλλήλων, επειδή είναι μόνιμο, με συμβάσεις αορίστου χρόνου και άρα εργάζεται όλον τον χρόνο, έχουμε υποχρεώσεις έναντι προμηθευτών, είτε ανοικτές είτε με επιταγές, ενδεχομένως δανειακές υποχρεώσεις, σίγουρα φορολογικές και ασφαλιστικές, ανεκτέλεστες ενδοκοινοτικές παραγγελίες καθώς και ανάγκη πόρων για την ατομική και οικογενειακή μας επιβίωση. 

Η μείωση του κύκλου εργασιών μας είναι δεδομένη και τεράστια και πλέον οι περισσότεροι από εμάς αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης . Κοινώς δεν οδηγούμαστε σε οικονομικό μαρασμό ή μείωση των πωλήσεων και των κερδών μας, κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο μεν αποδεκτό δε εξ’ αιτίας της κατάστασης, αλλά σε κλείσιμο, με ό τι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια και ιδιωτική οικονομία 

Δεδομένων των γεγονότων του χρονικού περιορισμού λειτουργίας των επιχειρήσεών μας από τον Μάρτιο – άρα των πωλήσεών , όπως και των εισπράξεων μας που εντείνουν το πρόβλημα ρευστότητας – της αδυναμίας εκτέλεσης των γάμων , λόγω του μεγάλου , αυστηρού και ακατανόητου περιορισμού στους συναθροιζομένους ανθρώπους, τα οποία δεν γίνονται με δική μας υπαιτιότητα, ούτε με υπαιτιότητα των πελατών μας, παρά μόνο και αποκλειστικά με Κυβερνητική ευθύνη και εντολή και Νομοθετικές διατάξεις και δεδομένης της άδικης «επίθεσης» που δέχεται ο γάμος, άρα και ο επαγγελματικός μας χώρος, μέσω των διαφόρων επίσημων τοποθετήσεων και των ατυχών εμμονικών σχολιασμών, ως διασπορέας του ιού , καθώς και της μεροληπτικής αντιμετώπισής μας συγκριτικά με άλλους οικονομικούς κλάδους και τομείς, αναγκαζόμαστε να διατυπώσουμε την διαμαρτυρία μας, επειδή πληττόμαστε πλέον στο σύνολο μας, με μαζικές ακυρώσεις γάμων, και επακόλουθο την μεγαλύτερη χρονική καθυστέρηση είσπραξης των πωλήσεών καθώς οι υπάρχουσες παραγγελίες μεταφέρονται χρονικά για εκτέλεση και παράδοση μετά το Μάιο του 2021. 

Σας ζητούμε λοιπόν αφ’ ενός την ισόρροπη αντιμετώπιση και μεταχείριση του ζητήματος «γάμος», άρα των επιχειρήσεων μας , ως κοινωνικό και κυρίως οικονομικό γεγονός και αφ’ ετέρου την λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης, προκειμένου να μην διαπιστώσετε λίγο αργότερα τις ξαφνικές απολύσεις προσωπικού, την διόγκωση των ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων και ασφαλιστικών εισφορών και δανειακών υποχρεώσεων, καθώς και των απλήρωτων επιχειρηματικών μας υποχρεώσεων.

Δεν βρισκόμαστε απλώς σε ασφυξία, μα σε απόγνωση προ της οριστικής κατάρρευσης και ελπίζουμε, περιμένουμε στην δική σας ορθολογική στήριξη, μέσω δέσμης άμεσων μέτρων.

(Σημ. καμία εκ των επιχειρήσεών μας δεν έχει ενταχθεί στα προγράμματα δανειοδότησης μέσω ΤΕΠΙΧ ή Ταμείου Εγγυοδοσίας Δημοσίου… Η απάντηση των τραπεζών σε όλους μας ήταν η ίδια, κοινή, πριν ελέγξουν οτιδήποτε, ότι έχει καλυφθεί το διατεθέν ποσό).

Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν ζητούμε μια δέσμη συγκεκριμένων μέτρων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις πέραν των τυπικών: 

 1. Άμεση αναστολή των φορολογικών μας υποχρεώσεων για 2019-2020
 2. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της καταβολής του ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2019-2020
 3. Απαλλαγή από τις τρέχουσες εισφορές για την προσωπική μας ασφάλιση μέχρι το Μάιο του 2020, χωρίς απώλεια των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων.
 4. Να συμπεριληφθούν οι ΚΑΔ των υπηρεσιών μας στην κατηγορία των άμεσα πληγέντων επιχειρήσεων .
 5. Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων μετά τη λήξη της πανδημίας για διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών. 
 6. Αναστολή πληρωμών ΦΠΑ.
 7. Αναστολή πληρωμών ΙΚΑ.
 8. Επιδότηση των επιχειρήσεων μας βάσει εξόδων.
 9. Ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το τέλος του 2021. 
 10. Απαλλαγή από την καταβολή ΦΠΑ. 
 11. Επέκταση καταβολής ενοικίων στο 60% μέχρι και τον Ιούνιο του 2021. 

Ελπίζοντας στην ευνοϊκή σας τοποθέτηση και βοήθεια, ώστε να συνεχίσουμε στηρίζοντας κι εμείς με τον τρόπο μας την κοινωνία και την οικονομία».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αστυνομικοί καταγγέλλουν μεροληψία στην τήρηση των μέτρων σε γάμο στα Χανιά
Σε καταγγελία για τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι ίδιοι αλλά και την πιθανή μεροληψία από πλευράς των αρχών, αναφορικά με τον γάμο του περασμένου Σαββάτου σε περιοχή των Χανίων όπου συγκεντρώθηκαν πάνω από 1.000...
Αστυνομικοί καταγγέλλουν μεροληψία στην τήρηση των μέτρων σε γάμο στα Χανιά
ΥΓΕΙΑ
Δεκάδες κρούσματα κορονοϊού σε γάμο
Σε συναγερμό βρίσκονται πολίτες στην Αλεξανδρούπολη, οι οποίοι είτε βρέθηκαν στον γάμο σε ιερό ναό της Αλεξανδρούπολης είτε εκκλησιάστηκαν την Κυριακή στο μοναστήρι της Μάκρης όπου εντοπίσθηκε κρούσμα.
Δεκάδες κρούσματα κορονοϊού σε γάμο
ΥΓΕΙΑ
Αυξήθηκαν τα κρούσματα από τον γάμο μετά βάπτισης στη Θεσσαλονίκη
Στα νοσοκομεία Παπαγεωργίου και Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης βρίσκονται προς εξέταση 200 δείγματα, ύποπτα για Covid-19, ενώ θετικοί έχουν βρεθεί 21 άνθρωποι, μεταξύ αυτών ο γαμπρός και η νύφη!
Αυξήθηκαν τα κρούσματα από τον γάμο μετά βάπτισης στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ναι» με ΚΥΑ και κανόνες προστασίας σε γάμους, βαφτίσια και λοιπά μυστήρια
Η ΚΥΑ των υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας, που αναμένεται να δημοσιευθεί σήμερα, θα έχει ισχύ από τις 17/5/2020 έως και τις 5/6/2020.
«Ναι» με ΚΥΑ και κανόνες προστασίας σε γάμους, βαφτίσια και λοιπά μυστήρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μπαράζ λουκέτων για παραβίαση ωραρίου σε μαγαζιά του Ηρακλείου
Δεκάδες ήταν οι έλεγχοι που πραγματοποίησαν οι αστυνομικές αρχές στην Κρήτη, για την τήρηση της απαγόρευσης λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης μετά τα μεσάνυχτα.
Μπαράζ λουκέτων για παραβίαση ωραρίου σε μαγαζιά του Ηρακλείου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας