Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χανιά: "Ασάφειες στις άδειες μητρότητας των εκπαιδευτικών"

Χανιά: "Ασάφειες στις άδειες μητρότητας των εκπαιδευτικών"

  • A-
  • A+
Ασάφειες σχετικά με τον υπολογισμό του χρόνου της άδειας μητρότητας για τους έχοντες λάβει μειωμένο ωράριο ως αναπληρωτές, διαπιστώνει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών νομού Χανίων.

«Η μητρότητα αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα και είναι επιβεβλημένη η προστασία της, ιδίως σε μια χώρα που ταλαιπωρείται από δημογραφικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια», επισημαίνει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, σχολιάζοντας τη νέα εγκύκλιο για τις άδειες ανατροφής των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, σχολιάζει ότι ασάφειες προκύπτουν και με τον υπολογισμό του χρόνου των αδειών με βάση μαθηματικούς τύπους που παραθέτει αναλυτικά.

Ο Σύλλογος καλεί το Υπουργείο να προβεί στη διευθέτηση του εν λόγω ζητήματος των αδειών ανατροφής το οποίο απασχολεί ήδη εκατοντάδες εκπαιδευτικούς.

Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή του σημειώνει τα εξής:

«Σύμφωνα με την Εγκύκλιο για τη χορήγηση άδειας ανατροφής με αποδοχές σε νεοδιόριστο εκπαιδευτικό  και μέλος Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π., που εξέδωσε τοΥ.ΠΑΙ.Θ. στις 21.8.2020, και μετά από αναφορές μελών του Συλλόγου μας, διαπιστώσαμε ότι η εν λόγω Εγκύκλιος αναφέρει: «Ο γονέας εκπαιδευτικός μπορεί να κάνει χρήση των διευκολύνσεων της παρ. 2 του αρθ. 53 του Υ.Κ. για την ανατροφή του παιδιού του, δηλαδή την άδεια εννέα (9) μηνών με αποδοχές, μέχρι το τέκνο να συμπληρώσει το τέταρτο έτος της ηλικίας του». 

Στη συνέχεια η εγκύκλιος, κάνοντας ειδικότερη αναφορά στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, αναφέρει ότι: «Εκπαιδευτικοί οι οποίοι κατά την ημερομηνία διορισμού τους έχουν τέκνο που δεν έχει συμπληρώσει το 4ο έτος της ηλικίας τους και επιλέγουν τις διευκολύνσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 53 του Υ.Κ., λαμβάνουν αθροιστικά το υπόλοιπο των διευκολύνσεων αυτών (δηλαδή τους μήνες που υπολείπονται από την εννεάμηνη άδεια ανατροφής, μέχρι τα τέκνα τους να συμπληρώσουν τα 2 έτη), σύμφωνα και με τη σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών αρ. πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.51/590/οικ.14346/29-05-2008. Για τον υπολογισμό των υπολειπόμενων χρονικών διαστημάτων ισχύουν οι μαθηματικοί τύποι της ανωτέρω εγκυκλίου».

Ωστόσο, οι συγκεκριμένοι μαθηματικοί τύποι (24 – ηλικία παιδιού σε μήνες) x 9/21 ή 10/21 (σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας):

  • Επιβάλλουν ότι έχει γίνει χρήση του δικαιώματος του μειωμένου ωραρίου, ενώ οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί έχουν το δικαίωμα επιλογής ανάμεσα σε εννεάμηνη άδεια ανατροφής ή μειωμένο ωράριο και σε καμία περίπτωση το μειωμένο αυτό ωράριο δεν αντιστοιχεί σε 9 μήνες άδειας.
  • Περικόπτουν από όλους τους αιτούντες το μειωμένο ωράριο ως τα δυο έτη του παιδιού, είτε έκαναν χρήση του είτε όχι ως εργαζόμενοι.
  • Στην εγκύκλιο δεν υπάρχει πεδίο που να υπολογίζει την άδεια σε περίπτωση χρήσης μειωμένου (διδακτικού) ωραρίου από αναπληρωτές (ενώ υπάρχει τύπος για τον υπολογισμό της άδειας στο υπ.αρ. 96623/Δ2/12. 9. 2006 έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ).
  • Επίσης, διακρίνεται η απουσία νομοθετικού πλαισίου σχετικά με την αντιστοίχιση μειωμένου ωραρίου και άδειας ανατροφής.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται πως προκύπτουν ασάφειες σχετικά με τον υπολογισμό του χρόνου της άδειας για τους έχοντες λάβει μειωμένο ωράριο ως αναπληρωτές. Επίσης, ασάφειες προκύπτουν και με τον υπολογισμό του χρόνου των αδειών με βάση τους παραπάνω μαθηματικούς τύπους.

Σχετικές Εγκύκλιοι του Υ.ΠΑΙ.Θ (35758/Δ2/29-3-2007 και 74275/Δ2/10-7-2007) αναφέρουν: «Εν τω προκειμένω, ειδικά για τη χορήγηση της άδειας ανατροφής γίνεται λόγος στην  υπ.αριθμ. 74275/Δ2/10-7-2007 εγκύκλιο, όπου αναφέρεται ότι «Ο γονέας εκπαιδευτικός δικαιούται εννέα (9) μήνες άδεια με αποδοχές για ανατροφή παιδιού, εφόσον δεν κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου […] O χρόνος εργασίας του γονέα εκπαιδευτικού, εάν δεν κάνει χρήση της εννεάμηνης άδειας ανατροφής τέκνου, μειώνεται κατά δύο (2) ώρες την εβδομάδα, εφόσον έχει τέκνα ηλικίας έως δύο (2) ετών. Διευκρινίζουμε ότι οι γονείς εκπαιδευτικοί έχουν μειωμένο ωράριο μέχρι το παιδί τους να συμπληρώσει το δεύτερο έτος της ηλικίας του, σύμφωνα με την ειδική νομοθετική ρύθμιση που ισχύει γι’ αυτούς (παρ. 14, του άρθρου 30 του Ν. 2083/1992, ΦΕΚ 159Α/21-9-1992)».

Τέλος, σύμφωνα και με τη νομική σύμβουλο τόσο της ΑΔΕΔΥ όσο και της ΔΟΕ, η επιχειρούμενη διά της υπ’ αρ. 10857/Ε3/21-8-2020 εγκυκλίου της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαιδευτικού Προσωπικού Π.Ε. και Δ.Ε. ερμηνεία αναφορικά με την άδεια ανατροφής τέκνου, που δικαιούνται οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί δεν βρίσκει έρεισμα στον νόμο και επιβάλλεται η άμεση ανάκλησή της, άλλως η δικαστική προσβολή της από την Ομοσπονδία για την αποφυγή οικονομικής επιβάρυνσης των ενδιαφερόμενων και η χορήγηση της εννεάμηνης αδείας χωρίς καμία μείωση ή περιορισμό.

Απαιτούμε, για την αποφυγή αδικιών, αφού πολλοί συνάδελφοι δεν έκαναν χρήση του μειωμένου ωραρίου που τους αναλογούσε, το Υ.ΠΑΙ.Θ. να προβεί στη διευθέτηση του εν λόγω ζητήματος των αδειών ανατροφής το οποίο απασχολεί ήδη εκατοντάδες εκπαιδευτικούς και είναι σίγουρο ότι θα απασχολήσει περισσότερους μελλοντικά, δεδομένων των διορισμών που έγιναν καθώς και αυτών που έπονται στο μέλλον.

Η μητρότητα αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα και είναι επιβεβλημένη η προστασία της, ιδίως σε μια χώρα που ταλαιπωρείται από δημογραφικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σύλλογοι Γονέων Κρήτης:"Να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία"
Για μετάθεση των ευθυνών στους γονείς, στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς κάνει λόγο η ​Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Περιφέρειας Κρήτης, αναφορικά με τον τρόπο που θα ανοίξουν τα σχολεία.
Σύλλογοι Γονέων Κρήτης:"Να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία"
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Διαμαρτυρήθηκαν για τους απορριφθέντες από τους πίνακες του ΑΣΕΠ
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, προχώρησαν εκπαιδευτικοί στο Ηράκλειο.
Ηράκλειο: Διαμαρτυρήθηκαν για τους απορριφθέντες από τους πίνακες του ΑΣΕΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Όχι κάμερες στα σχολεία» είπαν οι εκπαιδευτικοί της Κρήτης
Πλήθος εκπαιδευτικών συγκεντρώθηκαν στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, στο Ηράκλειο το μεσημέρι της Τετάρτης, με αίτημα την απόσυρση της τροπολογίας του Υπουργείου Παιδείας που αφορά την...
«Όχι κάμερες στα σχολεία» είπαν οι εκπαιδευτικοί της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκπαιδευτικοί Ηρακλείου: Ζητούν την άμεση καταβολή των επιδομάτων ανεργίας
Την άμεση καταβολή των επιδομάτων ανεργίας στους εκπαιδευτικούς ζητά επιτακτικά ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος».
Εκπαιδευτικοί Ηρακλείου: Ζητούν την άμεση καταβολή των επιδομάτων ανεργίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Συγκέντρωση εκπαιδευτικών στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης
Σε συμβολική κινητοποίηση προχώρησαν εκπαιδευτικοί του Ηρακλείου οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές στην Εκπαίδευση που προωθεί το...
Κρήτη: Συγκέντρωση εκπαιδευτικών στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας