Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επιστολή στον πρωθυπουργό για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων

Διαμαρτυρία στο αεροδρόμιο Ηρακλείου πραγματοποίησαν οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων της Κρήτης.

Επιστολή στον πρωθυπουργό για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων

  • A-
  • A+
Ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης, απέστειλε ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, ζητώντας λύση στο πρόβλημα με τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων οι οποίοι απεργούν για 56η συνεχή ημέρα.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων στην Κρήτη βρίσκονται στην 56η μέρα της απεργίας τους, διεκδικώντας την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Σ.Σ.Ε.), χωρίς να ζητούν καμία αύξηση και υποχωρώντας για κάποιες από τις παροχές που προέβλεπε η ισχύουσα μέχρι 30/3/20 Σ.Σ.Ε.

Ο βουλευτής καλεί τον πρωθυπουργό να δώσει λύση στην ομηρία των εργαζομένων, τονίζοντας ότι για το συγκεκριμένο θέμα έχουν γίνει αρκετές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει λύση.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Όπως είναι γνωστό, η οικονομία μας υποφέρει από τις επιπτώσεις της πανδημίας από τον περασμένο Μάρτιο. Ιδιαιτέρως έχει πληγεί η βαριά οικονομία της χώρας, που είναι ο τουρισμός και δυστυχώς οι δυσκολίες παγιώνονται και πολλαπλασιάζονται για τους εργαζόμενους, που μέχρι το Μάρτη απολάμβαναν τουλάχιστον την προστασία των εργασιακών τους δικαιωμάτων, από τις μέχρι τότε ισχύουσες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (Σ.Σ.Ε.). 

Μία κατηγορία εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού είναι και οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, οι οποίοι αυτές τις μέρες συμπληρώνουν 2 μήνες απεργιακών κινητοποιήσεων, ζητώντας το αυτονόητο, δηλαδή την παράταση της Σ.Σ.Ε.. Η τελευταία Σ.Σ.Ε. «Για τους όρους αμοιβής των Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης» (Π.Κ. 1/28.05.2019 Τ.Ε.Ε.Σ. Ηρακλείου), η οποία μάλιστα με την υπ’ αριθ. 26708/1591/12.6.2019 (ΦΕΚ Β 2392/19.6.2019) απόφαση της Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είχε κηρυχθεί υποχρεωτική από 19/6/2019 για όλους τους εργοδότες και εργαζόμενους, που δραστηριοποιούνται στην Κρήτη στον συγκεκριμένο κλάδο. Έληξε στις 30/3/2020 και στα πλαίσια της ισχύουσας μετενέργειας θα ξεκινούσαν διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση της νέας μέσα, ενώ παράλληλα, από την 1η Μαΐου 2020 οι εργαζόμενοι θα ξεκινούσαν την εργασία τους, σύμφωνα με το άρθρο 9 της εν λόγω Σ.Σ.Ε..

Ωστόσο, αυτός ο προγραμματισμός, κάτω από τις απρόβλεπτες εξελίξεις των συνεπειών της πανδημίας έχει ανατραπεί. Αν και οι εργαζόμενοι δεν ζήτησαν ούτε 1 ευρώ αύξηση στο μισθό τους κατά τη διαπραγμάτευση που πραγματοποιήθηκε και παρόλο που απαίτησαν την υπογραφή της νέας Σ.Σ.Ε. με τους ίδιους όρους, όπως ίσχυαν στην περσινή Σ.Σ.Ε., κάτω από την πίεση των εργοδοτών, το Σωματείο των εργαζομένων, υποχώρησε στις απαιτήσεις για μείωση κάποιων παροχών. Αν και οι εργαζόμενοι, έχουν εξαντλήσει την καλή τους πρόθεση, δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν την κατάργηση όλων των κεκτημένων δικαιωμάτων τους (γεύματα, transfers, χρόνος εργασίας) και αυτό αποδεικνύεται από τη συνεχιζόμενες απεργιακές τους κινητοποιήσεις, που συμπληρώνουν 2 μήνες.

Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου (ερωτήσεις – αναφορές), την τριμερή συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Εργασίας (4/8/20), δεν κατανοούμε για ποιο λόγο το Υπουργείο Εργασίας κωφεύει σε ένα τόσο μείζονος σημασίας ζήτημα, οδηγώντας ένα ολόκληρο κλάδο εργαζομένων στην εξαθλίωση.

Κύριε Πρωθυπουργέ, 

Προκειμένου να αποφευχθεί η βίαιη απορρύθμιση των σχέσεων μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων, που δραστηριοποιούνται στην μεταφορά των τουριστών στην Κρήτη και των εργαζομένων στα λεωφορεία τους, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη παράτασης της ισχύουσας Σ.Σ.Ε. μέχρι τις 31/12/20 και ζητώ την παρέμβασή σας, ώστε να υλοποιηθεί αυτό.

Θεωρώ ότι μόνο με αυτό τον τρόπο, θα λήξει η τωρινή ομηρία των εργαζομένων και το επόμενο διάστημα θα μπορούν με νηφαλιότητα και ψυχραιμία οι δύο πλευρές να διαπραγματευτούν την Σ.Σ.Ε. του επόμενου έτους, ώστε να μας βρει όλους έτοιμους ως προς την εργασιακή ηρεμία».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Άκαρπη η τριμερής για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων Κρήτης
Άκαρπη και χωρίς την ουσιαστική παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας ήταν η τριμερής συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ των εργαζομένων-οδηγών στα τουριστικά λεωφορεία της Κρήτης, που εδώ και 35 ημέρες...
Άκαρπη η τριμερής για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οδηγοί Τουριστικών Λεωφορείων: Διαμαρτυρία στο αεροδρόμιο, συνεχίζουν την απεργία
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» του Ηρακλείου πραγματοποίησαν το Σάββατο οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, ενώ ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις,...
Οδηγοί Τουριστικών Λεωφορείων: Διαμαρτυρία στο αεροδρόμιο, συνεχίζουν την απεργία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Συλλαλητήριο συμπαράστασης για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων
Συλλαλητήριο συμπαράστασης στους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων οι οποίοι συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις για 24η ημέρα, θα ρπαγματοποιήσει το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου έξω από το αεροδρόμιο...
Ηράκλειο: Συλλαλητήριο συμπαράστασης για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Στη Βουλή τα αιτήματα των οδηγών τουριστικών λεωφορείων
Επίκαιρη ερώτηση μέσα από την οποία ζητά νομοθετική παρέμβαση για την ανανέωση της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των οδηγών τουριστικών λεωφορείων στην Κρήτη, κατέθεσε ο βουλευτής ΚΚΕ Ηρακλείου, Μανώλης...
Κρήτη: Στη Βουλή τα αιτήματα των οδηγών τουριστικών λεωφορείων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων
Την απόφαση να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις των οδηγών τουριστικών λεωφορείων έλαβε η Γενική Συνέλευση του Σωματείου «Ο Ερμής» μετά το νέο αδιέξοδο στις συζητήσεις με την πλευρά των εργοδοτών.
Κρήτη: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Παρατείνουν την απεργία τους οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων
Συνέχεια στις απεργιακές τους κινητοποιήσεις δίνουν οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων της Κρήτης, καθώς ανακοίνωσαν την παράταση της απεργίας τους μέχρι την Παρασκευή.
Κρήτη: Παρατείνουν την απεργία τους οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας