• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 32.3°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.7°C / 31.2°C
  4 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.0°C / 28.2°C
  3 BF
  32%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.0°C / 33.0°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.5°C / 29.4°C
  3 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.1°C / 27.2°C
  2 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.7°C / 28.9°C
  1 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 27.4°C
  2 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  61%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.1°C / 30.9°C
  4 BF
  37%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  26°C 26.5°C / 26.5°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.1°C / 32.5°C
  3 BF
  37%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 25.5°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.4°C / 28.9°C
  3 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.6°C / 28.6°C
  3 BF
  40%
ICON/ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Πόλεμος» ανακοινώσεων για την Ουρολογική του Βενιζελείου Νοσοκομείου

 • A-
 • A+
Την κατάσταση που επικρατεί τόσο στην Ουρολογική Κλινική του Βενιζελείου Νοσοκομείου, όσο και στα νοσοκομεία του νησιού συνολικότερα λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καταγγέλλει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, η Ουρολογική Κλινική θα μείνει την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου χωρίς εφημερεύοντα γιατρό, την ώρα που ο διευθυντής του τμήματος και η Ιατρική Υπηρεσία προειδοποιούσαν από τον Ιούνιο για το πρόβλημα ασφαλούς εφημέρευσης της Κλινικής.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, υπάρχει μία κενή θέση ουρολόγου, της οποίας η προκήρυξη έχει επανειλημμένα ζητηθεί από το διευθυντή της κλινικής και έχει εγκριθεί από το επιστημονικό συμβούλιο, αλλά η προκήρυξη της θέσης πάγωσε για 9 μήνες.

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν όλες οι δημόσιες δομές υγείας λόγω της χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού ενώ λόγω των δεκάδων κενών θέσεων γιατρών στα νοσοκομεία του νησιού, η πλειοψηφία των γιατρών ξεπερνά το πλαφόν των εφημεριών σχεδόν κάθε μήνα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αντί για μόνιμες προσλήψεις, ένα μέρος των κενών μπαλώνεται προσωρινά με επικουρικούς ή με μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία ή ΚΥ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εντολή της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ για μετακίνηση αναισθησιολόγων από το ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου υπηρετούν πλεόν μόνο 2 μόνιμοι αναισθησιολόγοι. 

Διαψεύδει η ΔΥΠΕ Κρήτης

Από την πλευράς της, η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης εκφράζει την έκπληξή της για τις δηλώσεις αυτές, καθώς όπως τονίζει σε σχετική της ανακοίνωση-απάντηση, σε σχετική σύσκεψη τον προηγούμενο μήνα υπήρξε δέσμευση για την ενίσχυση της κλινικής το Σεπτέμβριο, με έναν ειδικευμένο και έμπειρο Ουρολόγο και έναν γιατρό Γενικής Ιατρικής (για την εφημεριακή κάλυψη).

«Πρόκειται για δηλώσεις που δημιουργούν ερωτηματικά, εσφαλμένες εντυπώσεις για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του νοσοκομείου και ανασφάλεια στους πολίτες ή επισκέπτες του τόπου μας», καταλήγει η ανακοίνωση της 7ης ΥΠΕ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ Κρήτης:

«Με έκπληξη η Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης ενημερώθηκε από τα ΜΜΕ σχετικά με τις δηλώσεις του Διευθυντή της ουρολογικής κλινικής του Βενιζέλειου Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Για τη σωστή ενημέρωση της κοινής γνώμης και την αποκατάσταση της αλήθειας, η Διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Λένα Μπορμπουδάκη και ο Υποδιοικητής Δημήτρης Αγαπίου, σε συνάντηση που είχαν τον προηγούμενο μήνα με το Διοικητή του νοσοκομείου εξέτασαν το θέμα και δεσμεύθηκαν για την ενίσχυση της κλινικής το Σεπτέμβριο, με έναν ειδικευμένο και έμπειρο Ουρολόγο και έναν γιατρό Γενικής Ιατρικής (για την εφημεριακή κάλυψη).

Στην ίδια συνάντηση η Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης υπέδειξε τον τρόπο κατάρτισης εφημεριακών προγραμμάτων άλλων κλινικών των νοσοκομείων της Κρήτης, σύμφωνα με τα οποία και ο Διευθυντής της κλινικής συμπεριλαμβάνεται και συμμετέχει ενεργά σε αυτό, ώστε να μην επιφορτίζονται με επιπλέον εφημερίες οι γιατροί της κλινικής.

Προκαλεί εντύπωση λοιπόν το γεγονός ότι ο Διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Βενιζέλειου Γ.Ν.Η., αντί να επιλέξει, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα εφημέρευσης της κλινικής, την οποία διευθύνει και είναι υπεύθυνος για τη σωστή λειτουργία της, προχώρησε σε δηλώσεις που δημιουργούν ερωτηματικά, εσφαλμένες εντυπώσεις για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του νοσοκομείου και ανασφάλεια στους πολίτες ή επισκέπτες του τόπου μας».


Αναλυτικά η ανακοίνωση-καταγγελία από τη Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών:

«Στην Κλινική υπηρετούν στην παρούσα φάση ο διευθυντής, 2 επιμελητές Α και 2 επικουρικοί γιατροί, ενώ δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι ουρολόγοι (μετά την πρόσφατη αποχώρηση του τελευταίου), παρά μόνο μια ειδικευόμενη γενική ιατρός σε παράταση, που έχει μετακινηθεί στο τμήμα.

Με βάση τον οργανισμό του νοσοκομείου -που υστερεί σε σχέση με τις ανάγκες-, υπάρχει 1 κενή θέση ουρολόγου, της οποίας η προκήρυξη έχει επανειλημμένα ζητηθεί από το διευθυντή της κλινικής και έχει εγκριθεί από το επιστημονικό συμβούλιο. Ενώ η προκήρυξη της θέσης εγκρίθηκε και από το Υπουργείο Υγείας το Μάιο του 2019 (μαζί με άλλες 903 θέσεις ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ πανελλαδικά), η διαδικασία πάγωσε για 9 μήνες, ενώ στη νέα προκήρυξη του Φλεβάρη δεν συμπεριλαμβανόταν θέση επιμελητή ουρολόγου για το Βενιζέλειο!

Ενώ ο Διευθυντής του τμήματος και η Ιατρική Υπηρεσία προειδοποιούσαν από τον Ιούνιο για το πρόβλημα ασφαλούς εφημέρευσης της Κλινικής, η Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ δεν φρόντισε να δώσει λύσει στο πρόβλημα και ο Διοικητής του Βενιζελείου αρκέστηκε στο να ζητά απόσπαση επιμελητή και ειδικευόμενου από το ΠΑΓΝΗ. Το αποτέλεσμα είναι ότι θα μείνει όλος ο νομός Ηρακλείου χωρίς εφημερεύοντα ουρολόγο για 4 μέρες τον Αύγουστο, ενώ οι νοσηλευόμενοι ασθενείς της Ουρολογικής θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλη Κλινική του Χειρουργικού Τομέα και να παρακολουθούνται τα απογεύματα όλης της εβδομάδας από τους εφημερεύοντες της κλινικής αυτής (οι οποίοι δεν είναι εξειδικευμένοι στην αντιμετώπιση ουρολογικών προβλημάτων).

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν όλες οι δημόσιες δομές υγείας λόγω της χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού. Λόγω των δεκάδων κενών θέσεων γιατρών στα νοσοκομεία του νησιού, η πλειοψηφία των γιατρών ξεπερνά το πλαφόν των εφημεριών σχεδόν κάθε μήνα, χωρίς να παίρνει τα περισσότερα από τα ρεπό που δικαιούται. Η συχνή υπέρβαση του ημερήσιου και του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας και η παραβίαση του αναγκαίου χρόνου ανάπαυσης αυξάνουν τους κινδύνους για την υγεία τόσο των γιατρών όσο και των ασθενών (λόγω της αύξησης της πιθανότητας ιατρικών λαθών εξαιτίας της κόπωσης).

Τα εξαντλητικά ωράρια, η δυσανάλογη ευθύνη που αναλαμβάνουν σε συνδυασμό με την ανεπαρκή εκπαίδευση λόγω της ανεπάρκειας επιμελητών καθώς και η έλλειψη προοπτικής και ελπίδας για μία μόνιμη θέση σε δημόσια δομή υγείας της χώρας μετά το πέρας της ειδικότητας αποθαρρύνουν πολλούς ειδικευόμενους από το να εκπαιδευτούν σε νοσοκομεία (κυρίως της «περιφέρειας»), ενώ αναγκάζουν πολλούς να φύγουν στο εξωτερικό.

Αντί για μόνιμες προσλήψεις, ένα μέρος των κενών μπαλώνεται προσωρινά με επικουρικούς ή με μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία ή ΚΥ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εντολή της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ για μετακίνηση αναισθησιολόγων από το ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου υπηρετούν πλεόν μόνο 2 μόνιμοι αναισθησιολόγοι. Οι μετακινήσεις αυτές κλείνουν «τρύπες» για να ανοίξουν άλλες σε ήδη υποστελεχωμένα τμήματα, πχ. του Βενιζελείου, όπου οι αναισθησιολόγοι είχαν επισημάνει εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο το πρόβλημα, που έχει ως συνέπεια να αναβάλλονται τακτικά χειρουργεία.

Όσον αφορά τους επικουρικούς, αυτοί αποτελούν την πλειοψηφία των νέων προσλήψεων εδώ και χρόνια. Καλύπτουν προσωρινά πάγιες διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες σε υγειονομικό προσωπικό και ανακυκλώνονται συνεχώς, ζώντας σε διαρκή εργασιακή ανασφάλεια, με την πολύτιμη εμπειρία τους να μένει αναξιοποίητη σε περιόδους ανεργίας.

Ωστόσο, ούτε οι περίπου 400 προσλήψεις επικουρικών γιατρών (κατά την πανδημία) ούτε οι μετακινήσεις επαρκούν για να καλύψουν έστω προσωρινά τις περισσότερες από 6000 κενές θέσεις γιατρών ΕΣΥ πανελλαδικά, ούτε καν αναπληρώνουν τις συνταξιοδοτήσεις. Λόγω της υποστελέχωσης αλλά και λόγω των ελλείψεων σε υποδομές, εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό, οι δημόσιες μονάδες υγείας αδυνατούν να ανταποκριθούν όχι μόνο στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας αλλά και στις βασικές ανάγκες περίθαλψης.

Οι ελλείψεις γιατρών ΕΣΥ, η αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς, η επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και οι μετακινήσεις προσωπικού είναι αποτέλεσμα της πολιτικής υποχρηματοδότησης της υγείας που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός για τα νοσοκομεία ήταν κατά 131 εκ. ευρώ μειωμένος και οι μόνιμοι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές υγείας κατά 1.898 λιγότεροι το πρώτο εξάμηνο του 2020 (σε σχέση με το αντίστοιχο περσυνό). Το κράτος περιορίζεται σταδιακά στην κάλυψη στοιχειωδών μόνο αναγκών και τα νοσοκομεία μετατρέπονται προοδευτικά σε αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες, που καλύπτουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος από τα έξοδα λειτουργίας τους -συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας του φθηνού ευέλικτου προσωπικού τους- από τα έσοδα που έχουν από τις άμεσες ή έμμεσες πληρωμές των ασθενών.

Την πολιτική αυτή υπηρετούν όλα τα αστικά κόμματα και οι δυνάμεις που τα στηρίζουν, γι΄ αυτό καλλιεργούν τη λογική των μειωμένων απαιτήσεων, της ηττοπάθειας και της αδράνειας, ώστε ανενόχλητα -χωρίς αντιδράσεις- να εφαρμόζεται η κοινή -παρά κάποιες επιμέρους διαφορές τους- στρατηγική που απαξιώνει το δημόσιο σύστημα υγείας, ανοίγοντας το δρόμο για την επέκταση των συμπράξεών του με τον ιδιωτικό τομέα.

Ως ΔΗΠΑΚ καλούμε όλους τους γιατρούς να αγωνιστούμε συλλογικά -από κοινού με τους άλλους εργαζόμενους- για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης που θα καλύπτει καθολικά τις ανάγκες.

Διεκδικούμε:

 • Άμεση προκήρυξη της κενής μόνιμης θέσης ουρολόγου στο Βενιζέλειο και ολοκλήρωση της πρόσληψης με ταχύτατες διαδικασίες
 • Αναμόρφωση των οργανισμών των νοσοκομείων, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, ξεκινώντας από την επαναφορά των οργανικών θέσεων που καταργήθηκαν το 2012 και λαμβάνοντας υπόψιν τις κενές θέσεις ειδικευομένων.
 • Στελέχωση όλων των δημόσιων δομών υγείας με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό
 • Μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών και όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας
 • Σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας (5ήμερο-6ωρο), με μία ενεργή εφημερία τη βδομάδα, ρεπό την επόμενη μέρα και επαρκή χρόνο ανάπαυσης κατά τη διάρκεια της εφημερίας».
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσλήψεις επικουρικού προσωπικού σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Κρήτης
Με 88 επιπλέον προσλήψεις επικουρικού προσωπικού όπως νοσηλευτές, παρασκευαστές και χειριστές-εμφανιστές ιατρικών εργαστηρίων, διαιτολόγους, τεχνικούς διαφόρων ειδικοτήτων, πληρώματα ασθενοφόρων κ.α.,...
Προσλήψεις επικουρικού προσωπικού σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενισχύει τα νοσοκομεία του νησιού η Περιφέρεια Κρήτης
Πέντε εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για τα νοσοκομεία της Κρήτης με στόχο την ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής τους στο πλαίσιο της συνδρομής της Περιφέρειας Κρήτης στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ενισχύει τα νοσοκομεία του νησιού η Περιφέρεια Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βενιζέλειο: Καταγγέλλουν καθαιρέσεις και αλλαγές προϊσταμένων εν μέσω πανδημίας
Σε αλλαγές, καθαιρέσεις και υποβαθμίσεις προϊσταμένων τμημάτων και υπευθύνων, εν μέσω πανδημίας, προχωρεί η διοίκηση του Βενιζελείου Νοσοκομείου, όπως καταγγέλλει η Ένωση Εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Βενιζέλειο: Καταγγέλλουν καθαιρέσεις και αλλαγές προϊσταμένων εν μέσω πανδημίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το καλοκαίρι η παράδοση της νέας πτέρυγας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου
Το καλοκαίρι του 2020 αναμένεται να παραδοθεί η νέα πτέρυγα του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, συνολικού εμβαδού 7.500 τ.μ. που κατασκευάζεται με χρηματοδότηση 8 εκατ. ευρώ από το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης...
Το καλοκαίρι η παράδοση της νέας πτέρυγας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανελλαδική πρωτιά του Βενιζελείου Νοσοκομείου στον αντιγριπικό εμβολιασμό
Πρώτη στον αντιγριπικό εμβολιασμό του προσωπικού των μονάδων ευθύνης της, βρέθηκε η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης για την περίοδο γρίπης 2019-2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.
Πανελλαδική πρωτιά του Βενιζελείου Νοσοκομείου στον αντιγριπικό εμβολιασμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στα όριά της η Παθολογική Κλινική του Βενιζελείου Νοσοκομείου
Σε οριακή κατάσταση έχει φτάσει η λειτουργία της Β' Παθολογικής Κλινικής του Βενιζελείου Νοσοκομείου, καθώς μόνο τρεις γιατροί έχουν απομείνει για να καλύψουν τις ανάγκες της κλινικής.
Στα όριά της η Παθολογική Κλινική του Βενιζελείου Νοσοκομείου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας