Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διεθνές Συνέδριο Θεατρικής Ανθρωπολογίας στο Ρέθυμνο

Διεθνές Συνέδριο Θεατρικής Ανθρωπολογίας στο Ρέθυμνο

 • A-
 • A+
Το Κέντρο Θεατρικής Ανθρωπολογίας παρουσιάζει το Σάββατο 29 Αυγούστου στο Φοιτητικό και Πολιτιστικό Κέντρο «Ξενία» ( Πανεπιστήμιο Κρήτης) στο Ρέθυμνο το Διεθνές Συνέδριο Θεατρικής Ανθρωπολογίας.

Το Συνέδριο πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης, και  συγκεκριμένα  από το Εργαστήρι Θεάτρου, Κινηματογράφου, Μουσικής, Τμήμα Φιλολογίας.

Το Συνέδριο θα εγκαινιαστεί με χαιρετισμό από τον ιδρυτή της Θεατρικής Ανθρωπολογίας τον διεθνούς φήμη σκηνοθέτη του Θεάτρου Οντίν(Δανία) και επίτιμο καθηγητή σε πολλά Πανεπιστήμια όπως και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Εουτζένιο Μπάρμπα και της Διευθύντριας του Θεάτρου Οντίν, ηθοποιού Τζούλια Βάρλευ.

Ζωντανές και ψηφιακές εισηγήσεις θα γίνουν από καθηγητές ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων αλλά και Μεταπτυχιακών.

Συγκεκριμένα θα πάρουν μέρος οι:  

 • Γιάννης Μήτρου( Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)        
 • Αύρα Σιδηροπούλου(Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου),
 • Adam Ledger, ( Πανεπιστήμιο του Μπέρμινγχαμ Μ. Βρετανία),
 • Μαρία Φραγκή(Πανεπιστήμιο Πατρών),
 • Tatiana Chemi (Πανεπιστήμιο του Ααμπόργκ, Δανία) ,
 • Κορίνα Αποστολοπούλου,(Υποψήφια Διδάκτωρ Θεατρικών Σπουδών, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου),
 • Μιριάνα Ποπτέσιν , (Απόφοιτη Μεταπτυχιακού προγράμματος Πανεπιστημίου Κρήτης),
 • Ιωάννα Τεφτίκη –Cooper,( Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης και ΙΜΣ-ΙΤΕ)

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για το κοινό που θέλει να  παρακολουθήσει το Συνέδριο και δεν χρειάζεται προεγγραφή. Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα ενώ η χρήση μη ιατρικής μάσκας από κάθε θεατή κατά την είσοδο και μέχρι την τοποθέτηση στην θέση του καθώς και κατά την έξοδο του, είναι υποχρεωτική.

Το Κέντρο Θεατρικής Ανθρωπολογίας (Ηράκλειο, Κρήτης)

Το Θέατρο «Όμμα Στούντιο» ίδρυσε στο Ηράκλειο Κρήτης τον Φεβρουάριο του 2020, το Κέντρο Θεατρικής Ανθρωπολογίας με σκοπό την μελέτη της παρουσίας του ανθρώπου με αρχές διαφορετικές από εκείνες της καθημερινής ζωής, σε συνθήκες οργανωμένης παράστασης, την διαπολιτισμική ανάλυση αυτού του φαινομένου μέσα από όλα τα πεδία των παραστατικών Τεχνών, καθώς και την διεύρυνση των γνώσεων πάνω στον σκηνικό βίο για να «μάθουμε πώς να μαθαίνουμε». Το Κέντρο διά μέσου της δημιουργίας ενός δικτύου Πανεπιστημίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έρχεται να καλύψει ένα ερευνητικό κενό στην χώρα μας γύρω από την Ανθρωπολογία του Θεάτρου και των αρχών της που επανέρχονται, καταγράφοντας και εκδίδοντας τις εισηγήσεις Πανεπιστημιακών και τις παρουσιάσεις από performers, της εξω-καθημερινής χρήσης του σώματος, δηλαδή της τεχνικής που διέπει την παρουσία τους. Ιδρυτής του Ανθρωπολογικού θεάτρου (Διεθνές Σχολείο Θεατρικής Ανθρωπολογίας, ISTA, 1979) είναι ο διεθνώς αναγνωρισμένος δάσκαλος, ιδρυτής και σκηνοθέτης του θεάτρου Οντίν (Χόλστεμπρο, Δανία), Εουτζένιο Μπάρμπα ο οποίος είναι και ο επίτιμος Πρόεδρος του Κέντρου μας.

Πρόγραμμα του Συνεδρίου

 • 10.30 πμ: Μήνυμα από τον Εουτζένιο Μπάρμπα και την Τζούλια Βάρλεϋ (Θέατρο Οντίν) (Μετάφραση: Αντώνης Διαμαντής. Ψηφιακή παρουσίαση)
 • 10.40: Καλωσόρισμα Αντώνης Διαμαντής. Ηθοποιός /σκηνοθέτης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής θεάτρου Όμμα Στούντιο
 • 10.45: Σύντομος Χαιρετισμός εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κρήτης από τον Μανώλη Σειραγάκη, Επίκουρο καθηγητή Θεατρολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, ηθοποιό, σκηνοθέτη, Διευθυντή Εργαστηρίου Θεάτρου – Κινηματογράφου - Μουσικής

Εισηγήσεις

Συντονιστής : Αντώνης Διαμαντής

 • 10.55: «Eugenio Barba και Διεθνής Σχολή Θεατρικής Ανθρωπολογίας: Μορφοκλάσματα Θεατρικότητας». Κορίνα Αποστολοπούλου, Ηθοποιός, MA στις Θεατρικές Σπουδές, Υποψήφια Διδάκτωρ Θεατρικών Σπουδών, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
 • 11.10: «Με το βλέμμα στο δικό μας "άλλο". Ένας ταξιδιωτικός οδηγός Διαπολιτισμικού Θεάτρου». Αύρα Σιδηροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια και Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη Μεταπτυχιακού Προγράμματος "Θεατρικές Σπουδές", Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου(Ψηφιακή παρουσίαση).
 • 11.30: «ΔΙΑ-δραση / ΕΝΔΟ -δράση: Το θέατρο ως  παρέμβαση που διαταράσσει την κοινότητα» . Adam Ledger, Λέκτορας Θεατρολογίας, Σκηνοθέτης, Πανεπιστήμιο του Μπέρμινγχαμ (Μ. Βρετανία). Ψηφιακή παρουσίαση. Μετάφραση: Κορίνα Αποστολοπούλου.
 • 11.50: «Το Χαμένο Σώμα: δια-σωματικότητα (trans-physicality) στην σύγχρονη παράσταση. Μια Ανθρωπολογική Προσέγγιση». Γιάννης Μήτρου, Καθηγητής του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Διευθυντής του Διεθνούς Ερευνητικού Εργαστηρίου Παραστατικών Τεχνών AlmaKalma, Ψυχαναλυτής
 • 12.10 - 12.30  Διάλειμμα
 • 12.30:Επίδειξη δουλειάς, «Θέατρο: Μια ξεχωριστή πραγματικότητα» Ειρήνη Κουτσάκη, ηθοποιός, θέατρο Όμμα Στούντιο.
 • 13.00: «Ανιχνεύοντας την ανθρωπολογία του θεάτρου στον χώρο της ελληνικής παράδοσης. Θέαμα και εκπαίδευση στην Ελλάδα» . Μαρία Φραγκή, Διδάκτωρ Θεατρικών Σπουδών, Σκηνοθέτης, ΕΕΠ Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών.
 • 13.20:«Η Γενεαλογία του Θεατρικού Εργαστηρίου: Ηθοποιοί δημιουργούν συγγένειες» Tatiana Chemi, Συνεργάτης / Καθηγήτρια, Τμήμα Μάθησης και Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο του Ααμπόργκ, Δανία. Ψηφιακή παρουσίαση. Μετάφραση: Αντώνης Διαμαντής
 • 13.40: «Γιέρζι Γκροτόφσκι: Η συνέχεια της έρευνας. Αγκαλιάζοντας την τεχνική και την παράδοση.» Μιριάνα Ποπτέσιν , Απόφοιτη Μεταπτυχιακού προγράμματος Θεατρολογίας, Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης.
 • 14.00: «Η Εξέλιξη του Αφρικανικού Θεάτρου και η Σχέση του με το Ευρωπαϊκό». Ιωάννα Τεφτίκη –Cooper, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια του προγράμματος "Ιστορία και Θεωρία Θεάτρου και Κινηματογράφου" του τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης και ΙΜΣ-ΙΤΕ.
 • 14.20 - 15.00: Συζήτηση με το κοινό. Συντονίζει ο Αντώνης Διαμαντής.
 • 15.00: Κλείσιμο συνεδρίου.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σε αρχαιολογικούς χώρους η παράσταση «Φαέθων» από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης
Σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης και άλλων περιοχών της Ελλάδας επέλεξαν οι Εφορείες Αρχαιοτήτων της Κρήτης και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης για την παρουσίαση της καλοκαιρινής θεατρικής...
Σε αρχαιολογικούς χώρους η παράσταση «Φαέθων» από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δωρεάν παραστάσεις από την Ερασιτεχνική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης
Η Πειραματική Ερασιτεχνική Σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης, ολοκληρώνοντας τον 16ο κύκλο μαθημάτων, θα παρουσιάσει τις εργασίες της σε ανοιχτούς χώρους της πόλης των Χανίων.
Δωρεάν παραστάσεις από την Ερασιτεχνική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δωρεάν μεταδόσεις μαγνητοσκοπημένων παραστάσεων από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης
Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης στο πλαίσιο των δράσεων που εισηγείται το Υπουργείο Πολιτισμού ”Μένουμε σπίτι” με τον Πολιτισμό, εγκαινιάζει τις δωρεάν για το κοινό μεταδόσεις μαγνητοσκοπημένων...
Δωρεάν μεταδόσεις μαγνητοσκοπημένων παραστάσεων από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Οι κριτικοί μπορεί να κουράστηκαν, αλλά ο κόσμος διψά για θέατρο»
Ο Εουτζένιο Μπάρμπα μιλά στην «Εφ.Συν.» για τη θεατρική ανθρωπολογία αλλά και για τη φιλοσοφία του «Caravan Next», λέγοντας πως στοχεύει στη «θεατροποίηση» των πόλεων της Ευρώπης μέσα από εκατοντάδες μικρά και...
«Οι κριτικοί μπορεί να κουράστηκαν, αλλά ο κόσμος διψά για θέατρο»
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σφοδρή κριτική στο έργο του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης
Αντικείμενο σφοδρής κριτικής έγινε στα Χανιά το παραγόμενο έργο και το καθεστώς λειτουργίας του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης ειδικά για τα θέματα της οικονομικής διαχείρισης αλλά και των συνθηκών...
Σφοδρή κριτική στο έργο του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας