• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.6°C / 8.0°C
  4 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.5°C / 3.6°C
  6 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.0°C
  3 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -0.1°C / 1.1°C
  2 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  3 BF
  70%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.7°C / 2.6°C
  4 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -2.6°C / -1.0°C
  4 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 4.1°C / 4.1°C
  2 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 11.6°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  3 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.4°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  8 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  7 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.4°C / 4.9°C
  5 BF
  42%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.9°C / 5.5°C
  3 BF
  68%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 7.7°C
  3 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.4°C / 3.3°C
  4 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -2°C -1.7°C / -1.7°C
  2 BF
  78%

Από κινητοποίηση των κατοίκων του Καστελλίου εναντίον της κατασκευής του νέου αεροδρομίου.

Διονέλλης Μάριος / ΕΦΣΥΝ

Νέα αρνητικά δεδομένα για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι

 • A-
 • A+
Παρέμβαση μετά την αποπομπή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας από το Δ.Σ. της εταιρίας διαχείρισης του υπό κατασκευή αεροδρομίου πραγματοποιεί με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξης της Πεδιάδος.

Όπως τονίζουν τα μέλη της, ο τότε δήμαρχος (σ.σ. Ζαχαρίας Καλογεράκης) πανηγύριζε χωρίς καν να έχει διαβάσει τους όρους της σύμβασης και σήμερα εμφανίζεται να αντιδρά όψιμα στις μεθοδεύσεις ενώ ο νυν δήμαρχος (σ.σ. Μανώλης Φραγκάκης) συνεχίζει να εξαίρει το έργο παρά τις τεράστιες επιπτώσεις του στον τόπο.

Ως νέα αρνητικά δεδομένα οι κάτοικοι αναφέρουν το παγκόσμιο πλήγμα στις αερομεταφορές που μηδενίζει και τα έσοδα από τα τέλη του υπάρχοντος αεροδρομίου (τα οποία αποτελούν βασικό πόρο για την κατασκευή του νέου), την μεγαλύτερη επισφάλεια του έργου την ώρα που η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χρηματοδοτεί πια την ανάσχεση της πανδημίας αλλά και την πρόσφατη ακύρωση της κατασκευής νέου διαδρόμου στο Heathrow από το εφετείο του Λονδίνου, που δημιουργεί ισχυρό δεδικασμένο για το Καστέλλι.

Τέλος, η Πρωτοβουλία ζητά την επιτάχυνση της εκπόνησης ανεξάρτητης μελέτης (μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου) για τις πραγματικές οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει η τυχόν λειτουργία του αεροδρομίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξης της Πεδιάδος:

Είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι η Εταιρεία κατασκευής και λειτουργίας του Νέου Αεροδρομίου Ηρακλείου ‘’Δομήνικος Θεοτοκόπουλος’’ δεν σέβεται ούτε τους ανθρώπους, ούτε το περιβάλλον αλλά ούτε λογαριάζει την Αυτοδιοίκηση του τόπου όπου φιλοξενείται και όλα αυτά από τα πρώτα κιόλας στάδια της διαμόρφωσης του χώρου όπου σκοπεύουν να φυτέψουν το νέο αεροδρόμιο.

Κάκιστος οιωνός του τι έπεται στα μεταγενέστερα κατασκευαστικά στάδια και κατά τη φάση λειτουργίας.

Η Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξης της Πεδιάδος είχε επισημάνει από την αρχή και είχε ενημερώσει εγγράφως τη Δημοτική Αρχή για όλα εκείνα τα μεροληπτικά άρθρα της σύμβασης παραχώρησης που σήμερα είναι νόμος του κράτους και εφαρμόζεται κατά γράμμα από την Εταιρεία του αεροδρομίου. Παρόλα αυτά η σύμβαση υπεγράφη στο Δημοτικό Κατάστημα Καστελλίου το Φλεβάρη του 2019 υπό τις εορταστικές τυμπανοκρουσίες των Αρχόντων του τόπου!

Οι Άρχοντες αυτοί, που χωρίς να έχουν καν ξεφυλλίσει τη σύμβαση παραχώρησης και χωρίς να έχουν δώσει καμία σημασία στις έγγραφες προειδοποιήσεις μας και που τελικά παρέδωσαν τον τόπο άνευ όρων, σήμερα αντιδρούν για τη συμπεριφορά της Εταιρείας. Δυστυχώς όμως είναι πολύ αργά και αν συνεχιστεί η κατασκευή του αεροδρομίου, γεγονός που πρέπει όλοι να απευχόμαστε, τα πράγματα θα χειροτερέψουν, με την ταφόπλακα του τόπου να έρχεται τελικά στη φάση λειτουργίας.

Με μεγάλη μας λύπη διαπιστώνουμε ότι παρόλα αυτά η Δημοτική Αρχή συνεχίζει να εξαίρει το έργο και να εκφράζει λόγια υποταγής προς τους ‘’νέους αφέντες’’ του τόπου καθησυχάζοντας συγχρόνως τους δημότες με την διαχρονική καραμέλα της ανάπτυξης, χωρίς όμως να εξηγούν ποσοτικά από πού ακριβώς θα έρθει η ανάπτυξη, αφού ως γνωστόν για να δημιουργηθεί ανάπτυξη απαιτείται νέα δραστηριότητα παραγωγής προϊόντων ή υπηρεσιών. Η μετακόμιση μιας υποδομής που λειτουργεί και παράγει ήδη πλούτο δεν δημιουργεί καμία ανάπτυξη, ειδικά όταν και το επιχείρημα της αύξησης των αφικνούμενων πτήσεων έχει τεκμηριωμένα καταρριφθεί! Αναμφισβήτητα επομένως το νέο αεροδρόμιο θα προκαλέσει ύφεση στην τοπική οικονομία και θα επιβαρύνει τον κρατικό ισολογισμό με αρνητικό πρόσημο αφού θα αυξήσει το δανεισμό και τα έσοδα από το Νίκος Καζαντζάκης θα τα καρπώνεται πλέον η Εταιρεία μέσω του ‘’Δομήνικος Θεοτοκόπουλος’’.

Αν ποτέ ολοκληρωθεί το νέο αεροδρόμιο, θα αποτελεί μια αυτόνομη και ανεξάρτητη υποδομή (δηλαδή ένα κράτος εν κράτει), μια αυτοτελή και εσώκλειστη άκρως ρυπογόνα δραστηριότητα, που θα επωφελείται από τη δωρεάν (σύμφωνα με το άρθρο 36.1.11 της σύμβασης παραχώρησης) χρήση της γης, του αέρα και των υδάτων της περιοχής μας με μόνο αντάλλαγμα την παραγωγή, διασπορά και εναπόθεση των ρύπων από την καύση 150 χιλιάδων τόνων κηροζίνης στα 100 χιλιάδες στρέμματα των καλλιεργειών, η καταστροφή των οποίων θα αποτελέσει την αρνητική συνιστώσα στο τοπικό εμπορικό ισοζύγιο.

Εφιστούμε την προσοχή στη Δημοτική Αρχή να μην εναποθέτει μεγάλες ελπίδες και να μην βασίζει σημαντικά χρονίζοντα προβλήματα του τόπου στο νέο αεροδρόμιο, διότι σήμερα η ολοκλήρωση του έργου είναι περισσότερο επισφαλής από κάθε άλλη φορά. Η συνεχιζόμενη πανδημία ανατρέπει τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα παγκοσμίως καθώς και τις ισορροπίες μεταξύ των τομέων της οικονομίας, με πρώτο θύμα το βασικό κρίκο του τουρισμού, τις αερομεταφορές. Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας τονίζει ότι οι αερομεταφορές δεν θα επανέλθουν ποτέ στο προ πανδημίας επίπεδο και ότι η μερική ανάκαμψη θα είναι επίπονη και αργή.

Τα νέα δεδομένα που δημιουργούν επισφάλειες για την ολοκλήρωση του έργου είναι:

1. Η μεγαλύτερη πηγή χρηματοδότησης της κατασκευής του αεροδρομίου, τα Τέλη Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αεροδρομίων που πληρώνουν οι αναχωρούντες επιβάτες από το Νίκος Καζαντζάκης, έχουν σχεδόν μηδενιστεί για φέτος και για τα επόμενα χρόνια θα είναι κατά πολύ μειωμένα.

2. Η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή χρηματοδότησης της κατασκευής του αεροδρομίου, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είναι επιφορτισμένη με την ενίσχυση των οικονομιών που έχουν πληγεί από την πανδημία, με αποτέλεσμα οι χρηματοδότηση (επισφαλών) έργων να μην αποτελεί προτεραιότητα της τράπεζας.

3. Το πλήγμα των αερομεταφορών από την πανδημία υποβαθμίζει εμπορικά το νέο αεροδρόμιο από απλώς μη βιώσιμο σε εξαιρετικά ζημιογόνο!

4. Το εφετείο του Λονδίνου με την πρόσφατη απόφασή του να σταματήσει την κατασκευή νέου διαδρόμου στο Heathrow, δημιουργεί ισχυρό δεδικασμένο για το Καστέλλι. Η Πρωτοβουλία στην προσφυγή της στο ΣτΕ, μεταξύ άλλων, επικαλείται και το λόγο απόρριψης του νέου διαδρόμου στο Heathrow, που είναι ότι αγνοήθηκαν οι επιπτώσεις του έργου στην κλιματική αλλαγή (συνθήκη Παρισίων, 2015).

Τέλος, πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της επιτροπής που ορίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μινώα Πεδιάδας (απόφαση 246/2019), μετά από εισήγηση της Πρωτοβουλίας, με σκοπό την εκπόνηση ανεξάρτητης μελέτης για να αναδειχθούν οι πραγματικές οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει η τυχόν λειτουργία του αεροδρομίου στον τόπο μας. Θα θέλαμε επομένως να επισημάνουμε ότι η επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης της μελέτης είναι πλέον επιτακτική ανάγκη και πιο επείγουσα από κάθε άλλη φορά, αφού είναι προφανές ότι θα αποτελέσει σημαντικό διαπραγματευτικό μοχλό στα χέρια της Δημοτικής Αρχής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πετάνε τον δήμο έξω από το αεροδρόμιο Καστελλίου
Ο δήμαρχος της περιοχής δεν συμμετέχει στο Δ.Σ. της εταιρείας που θα διαχειρίζεται το αεροδρόμιο ● Αθετούν τις υποσχέσεις τους πολιτεία και ανάδοχος εταιρεία ● Οργή από την τοπική αυτοδιοίκηση και τους...
Πετάνε τον δήμο έξω από το αεροδρόμιο Καστελλίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αεροδρόμιο-Καστέλλι: Διαμαρτυρία κατοίκων για τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις
Σε νέες κινητοποιήσεις προχώρησαν σήμερα κάτοικοι και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρουσσοχωρίων, διεκδικώντας την καταβολή των αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις των περιουσιών τους για την κατασκευή του...
Αεροδρόμιο-Καστέλλι: Διαμαρτυρία κατοίκων για τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρύβουν από τη Βουλή τη σύμβαση με την ΕΤΕπ για το Καστέλλι
Προβληματισμό, σύμφωνα με τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη, προκαλεί η εκ νέου, δεύτερη άρνηση του υπουργού Υποδομών & Μεταφορών να καταθέσει στη Βουλή τη σύμβαση δανειοδότησης του Ελληνικού...
Κρύβουν από τη Βουλή τη σύμβαση με την ΕΤΕπ για το Καστέλλι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΤΕΡΝΑ: Τα τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά του αεροδρομίου Καστελλίου
Τις προδιαγραφές, τα τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά του νέου αεροδρομίου, παρουσίασε με ανακοίνωσή της η ΤΕΡΝΑ.
ΤΕΡΝΑ: Τα τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά του αεροδρομίου Καστελλίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καστέλλι: Διαμαρτυρήθηκαν στον πρωθυπουργό για το νέο αεροδρόμιο
Με πανό και διαμαρτυρίες υποδέχθηκαν οι κάτοικοι της περιοχής του Καστελλίου τον πρωθυπουργό, κατά τη τελετή έναρξης των εργασιών.
Καστέλλι: Διαμαρτυρήθηκαν στον πρωθυπουργό για το νέο αεροδρόμιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επτά αιτήματα έθεσε ο δήμαρχος Μινώα για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι
Λίγες ώρες πριν την τελετή θεμελίωσης του νέου αεροδρομίου από τον πρωθυπουργό στο Καστέλλι, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μ. Φραγκάκης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τα προβλήματα που προκύπτουν από την...
Επτά αιτήματα έθεσε ο δήμαρχος Μινώα για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας