• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.6°C / 19.2°C
  2 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 17.1°C
  1 BF
  70%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 12.0°C / 16.0°C
  1 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 2.9°C / 11.1°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 12.9°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 9.0°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 20.2°C
  2 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.1°C / 15.9°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  2 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 16.8°C
  0 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  56%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 11.5°C / 17.2°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  0 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.8°C / 19.4°C
  0 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 9.3°C / 15.5°C
  0 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.7°C / 15.6°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  1 BF
  82%

Από τη δράση του Συλλόγου «Ανθρώπινη Ασπίδα» για τα ετοιμόρροπα κτίρια του Ηρακλείου.

Ηράκλειο: Δράση ευαισθητοποίησης για τα ετοιμόρροπα κτίρια

 • A-
 • A+
Σε συμβολικό αποκλεισμό του εγκαταλελειμμένου-διατηρητέου κτιρίου επί της Αγίου Μηνά, προχώρησε ο Σύλλογος «Ανθρώπινη Ασπίδα», σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ανάδειξης του σοβαρού προβλήματος των ετοιμόρροπων κτιρίων στο Ηράκλειο.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ανθρώπινης Ασπίδας, βρέθηκαν την Τρίτη το απόγευμα επί της Αγίου Μηνά προχωρήσαμε σε συμβολικό αποκλεισμό του εγκαταλελειμμένου- διατηρητέου κτιρίου των 160 ετών και άνω, στέλνοντας το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για άμεση ευαισθητοποίηση όσο αναφορά στην προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο, η επιλογή του σημείου ήταν συμβολική, «καθώς το μήνυμά μας αφορά σε κάθε κτίριο είτε ιδιωτικό είτε κρατικό, το οποίο βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση, με αποτέλεσμα εν έτη 2020 να ρισκάρουμε στην κυριολεξία την ζωή μας περπατώντας στα στενά της εκάστοτε πόλης».

Το εγκαταλελειμμένο-διατηρητέο κτίριο άνω των 160 ετών επί της Αγίου Μηνά.

Στο σημείο της δράσης βρέθηκαν και οι γονείς της Ευ. Ψαράκη, της άτυχης κοπέλας η οποία πλήρωσε το τίμημα της εγκληματικής αμέλειας τόσο των ιδιοκτητών, όσο και των εργολάβων, οι οποίοι εκτελούσαν οικοδομικές εργασίες χωρίς καμία προστασία, με αποτέλεσμα την πτώση μέρους μπαλκονιού πάνω της, προκαλώντας της αναπηρία 80%, πριν από περίπου 13 χρόνια.

Το εγκαταλελειμμένο-διατηρητέο κτίριο άνω των 160 ετών επί της Αγίου Μηνά.

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος, «η κίνησή μας για πολλούς περαστικούς, αποτέλεσε το κίνητρο να παρατηρήσουν το ετοιμόρροπο κτίριο, δηλώνοντας μάλιστα πολλοί απ’ αυτούς ανυποψίαστοι, λόγω της υποτιθέμενης περίφραξης ασφαλείας, όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, ενώ δεν έλειψαν και οι μαρτυρίες των ιδιοκτητών των γύρω καταστημάτων, οι οποίοι αγανακτισμένοι επιζητούν μία λύση, θεωρώντας ότι τα ήδη υπάρχοντα μέτρα ασφαλείας είναι μηδαμινά μπροστά στο ενδεχόμενο κατάρρευσης του κτιρίου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου:

«Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ανθρώπινης Ασπίδας ,εχθές το απόγευμα στις 7 μμ. επί της Αγίου Μηνά προχωρήσαμε σε συμβολικό αποκλεισμό του εγκαταλελειμμένου- διατηρητέου κτιρίου των 160 ετών και άνω, στέλνοντας το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για άμεση ευαισθητοποίηση όσο αναφορά στην προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Η επιλογή του σημείου ήταν συμβολική, καθώς το μήνυμά μας αφορά σε κάθε κτίριο είτε ιδιωτικό είτε κρατικό, το οποίο βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση, με αποτέλεσμα εν έτη 2020 να ρισκάρουμε στην κυριολεξία την ζωή μας περπατώντας στα στενά της εκάστοτε πόλης.

Δεν προχωρήσαμε ωστόσο συνειδητά σε καμία παρακώληση της συγκοινωνίας λόγο της στενότητας του σημείου, προσμετρώντας και το γεγονός ότι το πεζοδρόμιο έχει καταλειφθεί από τις σκαλωσιές και το προστατευτικό –σκισμένο –δίχτυ, το οποίο μάλιστα καλύπτει πινακίδα σήμανσης απαγόρευσης εισόδου προς τα δεξιά.

Σημαντική ωστόσο παράγραφο για την Ανθρώπινη Ασπίδα, αποτέλεσε η παρουσία των γονιών της Ευ. Ψαράκη , της άτυχης κοπέλας, που πλήρωσε το τίμημα της εγκληματικής αμέλειας τόσο των ιδιοκτητών, όσο και των εργολάβων, οι οποίοι εκτελούσαν οικοδομικές εργασίες , χωρίς καμία προστασία, με αποτέλεσμα την πτώση μέρους μπαλκονιού πάνω της, προκαλώντας της αναπηρία 80% .

Η κραυγή απόγνωσης της κυρίας Χρυσούλας Ψαράκη –μητέρα της άτυχης κοπέλας, 13 χρόνια μετά ,έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς μεταφέροντάς μας τα βιώματα, της ίδιας και της οικογένειας της, αντιλαμβανόμαστε τον απίστευτο Γολγοθά, ο οποίος ξεκινάει για τις οικογένειες των θυμάτων από τέτοιες περιπτώσεις, τόσο βιωματικά για τις απλές καθημερινές ανάγκες, όσο και σε δικαστικές διενέξεις .

Η κίνησή μας για πολλούς περαστικούς, αποτέλεσε το κίνητρο να παρατηρήσουν το ετοιμόρροπο κτίριο, δηλώνοντας μάλιστα πολλοί απ’ αυτούς ανυποψίαστοι, λόγω της υποτιθέμενης περίφραξης ασφαλείας, όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, ενώ δεν έλειψαν και οι μαρτυρίες των ιδιοκτητών των γύρω καταστημάτων, οι οποίοι αγανακτισμένοι επιζητούν μία λύση, θεωρώντας ότι τα ήδη υπάρχοντα μέτρα ασφαλείας είναι μηδαμινά μπροστά στο ενδεχόμενο κατάρρευσης του κτιρίου.

Ευελπιστούμε ωστόσο στην πραγματική ευαισθητοποίηση των ιθυνόντων προς αποφυγήν… ποιος ξέρει, ίσως και του δικού τους παρόμοιου Γολγοθά».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα ετοιμόρροπα κτίρια
Έκκληση προς τους ιδιόκτητες ακινήτων αλλά και σε κρατικούς φορείς του Ηρακλείου των οποίων τα κτίρια, είτε είναι εγκαταλελειμμένα, είτε τμήματα αυτών είναι ετοιμόρροπα, να προβούν άμεσα στην αποκατάσταση των...
Ηράκλειο: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα ετοιμόρροπα κτίρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Β. Διγαλάκης: «Tο κτίριο της 5ης Μεραρχίας πρέπει να αδειάσει»
Όπως είπε ο υφυπουργός Παιδείας, το Πολυτεχνείο έχει αρχίσει την διαδικασία αξιοποίησης του κτηρίου της 5ης Μεραρχίας ωστόσο δεν μπορούσε να προχωρήσει λόγω της κατάληψης.
Β. Διγαλάκης: «Tο κτίριο της 5ης Μεραρχίας πρέπει να αδειάσει»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Ολοκληρώνεται η καταγραφή των ετοιμόρροπων κτιρίων
Στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκεται η πρώτη φάση καταγραφής των ετοιμόρροπων στην πόλης του Ηρακλείου από το ΤΕΕ/ΤΑΚ. Σκοπός της δημοτικής αρχής είναι να κατηγοριοποιηθούν όλα τα επικίνδυνα κτίσματα, με βάση...
Ηράκλειο: Ολοκληρώνεται η καταγραφή των ετοιμόρροπων κτιρίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποκατάσταση του κτιρίου Στέγης Ανηλίκων Ηρακλείου
Τη σύμβαση για την «Αποκατάσταση του κτιρίου Στέγης Ανηλίκων Ηρακλείου» με προϋπολογισμό περίπου 97.000 ευρώ υπέγραψε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
Αποκατάσταση του κτιρίου Στέγης Ανηλίκων Ηρακλείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Βελτίωση προσβασιμότητας για ΑμεΑ στο κτίριο «Ανδρόγεω»
Δύο συμβάσεις που αφορούν την προσβασιμότητα του Δημοτικού Κτιρίου της οδού Ανδρόγεω καθώς και την αναβάθμιση της Δημοτικής Αίθουσας «Μ. Καρέλλη», υπογράφηκαν από τη δημοτική αρχή.
Ηράκλειο: Βελτίωση προσβασιμότητας για ΑμεΑ στο κτίριο «Ανδρόγεω»
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χανιά: Διατηρητέα τα κτίρια στα Ταμπακαριά
Στην τελική ευθεία της αξιοποίησης και ανάδειξής τους, βρίσκονται τα παραδοσιακά κτίσματα στην περιοχή Ταμπακαριά Χανίων καθώς με σχετική υπουργική απόφαση, η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής Οικοδομικού Σχεδιασμού...
Χανιά: Διατηρητέα τα κτίρια στα Ταμπακαριά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας