Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χανιά: Εκδήλωση μνήμης για τα 75 χρόνια από τη ρίψη των ατομικών βομβών

Από την εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων για τα 75 χρόνια από την ρίψη των πρώτων ατομικών βομβών

Χανιά: Εκδήλωση μνήμης για τα 75 χρόνια από τη ρίψη των ατομικών βομβών

  • A-
  • A+
Την κατάργηση των πυρηνικών όπλων, την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών και το κλείσιμο της αμερικανο-νατοϊκής βάσης της Σούδας, ζήτησε η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, στο πλαίσιο εκδήλωσης μνήμης για τα θύματα της ρίψης των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, 75 χρόνια πριν.

Το Σάββατο το βράδυ η Επιτροπή Ειρήνης πραγματοποίησε εκδήλωση στο παλιό λιμάνι τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι της Ιαπωνίας, όπου χιλιάδες άνθρωποι 75 χρόνια πριν έχασαν τη ζωή τους από τις πυρηνικές βόμβες που έριξε ο στρατός των ΗΠΑ.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης κ. Μανώλης Παπαδομανωλάκης έκανε λόγο μεταξύ άλλων για την ανάγκη της κατάργησης των πυρηνικών όπλων, την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών και το κλείσιμο της αμερικανο-νατοϊκής βάσης της Σούδας.

Από την εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων για τα 75 χρόνια από την ρίψη των πρώτων ατομικών βομβών

«Για άλλη μια χρονιά το φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα είναι εδώ. Τιμούμε τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων του πυρηνικού ολοκαυτώματος που εξαπέλυσαν πριν 75 χρόνια οι ΗΠΑ κατά του λαού της Ιαπωνίας, δυναμώνοντας τον αγώνα για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος που γεννά πολέμους, εξαθλίωση και ανεργία. Αλλά και των εκατομμυρίων νεκρών που έχουν προκαλέσει μέχρι σήμερα οι ιμπεριαλιστές, όπου γης, στο Βιετνάμ, το Ιράκ, τη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν και αλλού», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης.

Από την εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων για τα 75 χρόνια από την ρίψη των πρώτων ατομικών βομβών

Αναλυτικά η ομιλία του προέδρου της Επιτροπής Ειρήνης, Μανώλη Παπαδομανωλάκη:

«Είμαστε εδώ τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που επιβάλλουν φέτος οι πρωτόγνωρες συνθήκες με την πανδημία του κορωνοϊού. Δεν κοροϊδεύουμε τον κόσμο, όπως κάνει η κυβέρνηση, με τα πετσοκομμένα υγειονομικά πρωτόκολλα για το "άνοιγμα" του Τουρισμού, την απουσία καθολικών προληπτικών ελέγχων στα αεροδρόμια, την "οριακή" λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας, που αντιμετωπίζει ως "κόστος" κάθε ουσιαστικό μέτρο πρόληψης και υποτάσσει και την υγεία στα κέρδη των μεγάλων ξενοδόχων, των ιδιωτικών κλινικών, των μεταφορικών εταιρειών. 

Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό του Λιβάνου και στα θύματα των εκρήξεων στη Βηρυτό. Πρόκειται για γεγονός που έρχεται να προστεθεί στις συνολικότερες επικίνδυνες εξελίξεις με την όξυνση των ανταγωνισμών στην περιοχή της Ν/Α Μεσογείου. Γι' αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη να δοθούν άμεσα οι απαραίτητες ουσιαστικές απαντήσεις για τις αιτίες και τους υπεύθυνους των εκρήξεων που κόστισαν εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.

Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό και παλεύουμε στο πλευρό του κατά της ισραηλινής κατοχής και των σχεδίων «νομιμοποίησης» της κατοχής παλαιστινιακής γης στη Δυτική Όχθη μέσω προσάρτησης περίπου του 30% της περιοχής.

Στις 6 και 9 Αυγούστου 1945 το πυρηνικό μανιτάρι, που εξαφάνισε από προσώπου Γης εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, δήλωνε με τον πιο απάνθρωπο τρόπο την εγκληματική φύση του ιμπεριαλισμού, του αμερικανικού στην προκειμένη περίπτωση.

Σήμερα, 75 χρόνια μετά, ο ιμπεριαλισμός, με τον ίδιο πάντα στόχο, κλιμακώνει την επίθεσή του ενάντια στους λαούς και απειλεί την ειρήνη, τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Δυναμώνει η επιθετικότητα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και οξύνονται οι ανταγωνισμοί με τη Ρωσία, την Κίνα, αλλά και με άλλες μικρότερες ή μεγαλύτερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για τον έλεγχο των αγορών, των ενεργειακών και πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς τους.

Στην περιοχή μας, η τουρκική κυβέρνηση και αστική τάξη, στον ανταγωνισμό της με την ελληνική, κλιμακώνει την επιθετικότητά της ενάντια στη χώρα μας. Αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάννης και το πρωτόκολλο του 1926 που καθορίζει τα χερσαία σύνορα στον Έβρο. Εντάσσει το προσφυγικό πρόβλημα στις γεωστρατηγικές της επιδιώξεις αξιοποιώντας την άθλια συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Πληθαίνει τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Γκριζάρει το Αιγαίο, με την ανοχή αν όχι ενθάρρυνση των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, αφού οι δυνάμεις αυτές θεωρούν το Αιγαίο ενιαίο επιχειρησιακό χώρο και δεν αναγνωρίζουν σύνορα σ’ αυτό.

Στην πράξη, η χώρα μας με φανερές ή κρυφές διαπραγματεύσεις, με ή χωρίς θερμό επεισόδιο, οδηγείται στη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, που είναι σταθερή επιδίωξη τόσο της Τουρκίας, όσο και των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.  Αυτό δείχνει και η προχθεσινή συμφωνία με την Αίγυπτο που πίσω από τα μεγάλα λόγια περί "ιστορικής συμφωνίας" καιροφυλακτεί ο κίνδυνος ενός οδυνηρού συμβιβασμού σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.  Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ο διπλός στόχος: Αφ' ενός τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά μονοπώλια να μπορούν ανεμπόδιστα να εκμεταλλεύονται τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής και αφ' ετέρου να απομακρυνθεί η Τουρκία από την επιρροή της Ρωσίας, για να μην αδυνατίσει το ευρωατλαντικό στρατόπεδο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, τηρώντας κατά γράμμα τις δεσμεύσεις με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ. Βαδίζει κι αυτή στο δρόμο της εμπλοκής της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους και στηρίζει τη γενικότερη ιμπεριαλιστική διείσδυση στα Βαλκάνια βάζοντας το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες.

Έχει αποδειχθεί πως το βάθεμα της εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς οδηγεί στην όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ όχι μόνο δεν εγγυώνται την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά στο πλαίσιο της υπηρέτησης των μονοπωλιακών συμφερόντων ανάβουν το φιτίλι του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Στη λογική της συνδιαχείρισης αναφέρονται σε "αμφισβητούμενα ύδατα" νότια του Καστελόριζου. Προωθούν τα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο και την πρόσδεσή της στο ΝΑΤΟικό άρμα. Στηρίζουν την πολεμική εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία, στο Ιράκ και τη Λιβύη, καθώς και τη δοτή κυβέρνηση Σάρατζ, με την οποία η τουρκική κυβέρνηση έχει συνυπογράψει το απαράδεκτο τουρκολιβυκό σύμφωνο που καταπατά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Έτσι καταρρέει στην πράξη ο επικίνδυνος εφησυχασμός, αλλά και το επιχείρημα, που από κοινού καλλιεργούν η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, περί της ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας που προσφέρει στη χώρα μας η ένταξή της σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
Κυριότερο, όμως, στοιχείο που αποδεικνύει το βάθεμα της εμπλοκής σε αυτό το επικίνδυνο κουβάρι των ανταγωνισμών, αποτελεί η ανανέωση, επέκταση κι ενίσχυση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας, τον Οκτώβρη του 2019, που διατηρεί κι αναβαθμίζει το ήδη υπάρχον πλέγμα των αμερικανοΝΑΤΟικών υποδομών, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί και νέες βάσεις, μετατρέποντας τη χώρα μας όχι μόνο σε πολεμικό ορμητήριο, αλλά και σε στόχο σε ενδεχόμενη πολεμική σύγκρουση.

Οι επιχειρησιακές και επιτελικές δυνατότητες της αμερικάνικης βάσης της Σούδας απογειώνονται. Αναβαθμίζεται το κρηπιδώματος Κ-14 για να ελλιμενίζεται μόνιμα το πιο θανατηφόρο όπλο που έχει ποτέ επινοήσει η ανθρωπότητα: Ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο που μεταφέρει πυραύλους που φέρουν πυρηνικές κεφαλές και θα μπορούσε να μετατρέψει έως και 288 στόχους, ο καθένας στο μέγεθος μιας πόλης, σε ραδιενεργό τέφρα σε 30 λεπτά, σε λιγότερο χρόνο από ότι χρειάζεται για να παραγγείλει κανείς μια πίτσα. Στο Μαράθι κατασκευάζεται μια ακόμα αποθήκη, ώστε να έχουν την δυνατότητα αποθήκευσης περισσότερων πυραύλων Τόμαχοκ που μπορούν να φέρουν γόμωση με πυρηνική κεφαλή, αλλά και άλλων πυρηνικών όπλων. Σχεδιάζεται η κατασκευή έξι νέων στεγάστρων για τα αεροσκάφη τους και ετοιμάζουν φαραωνικά έργα στο αεροδρόμιο για να εξυπηρετούν ταυτόχρονα πολλά περισσότερα μεταγωγικά αεροσκάφη. Στα σχέδια τους ΗΠΑ είναι η μεταφορά στη Κρήτη του αμερικάνικου αντιαεροπορικού συστήματος THAAD για την αναχαίτιση μεγάλων βαλλιστικών πυραύλων. 

Δυνατότητες, όμως, που καμιά σχέση δεν έχουν με την ασφάλεια του λαού μας, την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και την ειρήνη στην περιοχή. Κανείς σήμερα δεν πρέπει να έχει την αυταπάτη ότι η βάση της Σούδας, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα εμποδίσουν τις γεωστρατηγικές επιδιώξεις της τούρκικης αστικής τάξης στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Με ποιών τις πλάτες η Τουρκία κάνει επίδειξη ισχύος στην περιοχή και αμφισβητεί την επήρεια της Κρήτης και άλλων νησιών στην ελληνική ΑΟΖ;;; Δεν είναι το ΝΑΤΟ και οι αμερικανοί που στηρίζουν τις Τουρκικές επιχειρήσεις στη Λιβύη και την κυβέρνηση Σάρατζ;;;; Δεν είναι το ΝΑΤΟ που δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο και νομιμοποιεί έτσι την συνέχιση των υπερπτήσεων των τούρκικων αεροπλάνων πάνω από ελληνικά νησιά, γκριζάροντας τα;;; 

Στο «στόχαστρο» της αμερικάνικης βάσης είναι οι λαοί: Φτιάχτηκε για να αποτελέσει το άκρο του τόξου απέναντι στις χώρες του σοσιαλισμού και λειτούργησε ως ορμητήριο πολέμων και επεμβάσεων σε όλους ανεξαιρέτως τους πολέμους. Σήμερα απογειώνεται ως η αιχμή του δόρατος των αμερικανών προς τις χώρες της Αφρικής, της Μαύρης Θάλασσας, της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και τον Ινδικό Ωκεανό. Για να προστατεύσει τα αμερικάνικα συμφέροντα, απέναντι στους άλλους «παίχτες» - την Ρωσία, την Κίνα και άλλους - στον έλεγχο ή το ξαναμοίρασμα του ενεργειακού και ορυκτού πλούτου, των δρόμων μεταφοράς, μακελεύοντας τους λαούς. Γιατί αυτοί οι δρόμοι πάντα ανοίγουν με το αίμα των λαών. Σ΄ αυτούς τους δρόμους αναζητά την «τύχη» της και η ελληνική αστική τάξη. Για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων και ξένων μονοπωλιακών ομίλων, να αναβαθμίσει τη χώρα σε κόμβο Ενέργειας και εμπορευμάτων και να αποσπάσει ένα μερίδιο απ' τα κέρδη, διακυβεύοντας τη συμμετοχή της Ελλάδας σε ενδεχόμενη μεγάλη πολεμική αναμέτρηση. Αυτή η πολιτική που έτρεξε ο ΣΥΡΙΖΑ και παρέδωσε τη σκυτάλη στη Ν.Δ. δεν είναι προς το συμφέρον του λαού και της νεολαίας. 

Ο «εύκολος», «ρεαλιστικός» δρόμος με το λαό στη γωνία, να περιμένει μάταια από τα παζάρια της ελληνικής αστικής τάξης με τους «διεθνείς εταίρους» της να υπηρετήσουν τάχα τα δικά του συμφέροντα, δοκιμάστηκε και αποδείχθηκε μάταιος. Αυτόν τον επιζήμιο δρόμο των «ισχυρών συμμάχων» και των «απάνεμων λιμανιών» τον γεύτηκε ο λαός και βρίσκει μπροστά του όλο και πιο μεγάλες φουρτούνες. Τα δοκίμασε όλα: Τις «μεγάλες διπλωματικές επιτυχίες», τις Συνόδους Κορυφής με «αποφάσεις και ψηφίσματα απομόνωσης της Τουρκίας», τις «ελληνοαμερικανικές συμφωνίες - ασπίδα κατά της επιθετικότητας της Τουρκίας» με πολλαπλασιασμό των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και πέραν της Σούδας, Δοκίμασε ακόμα τη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές αποστολές, όπως η «ΙRINI» της ΕΕ... Μέχρι και στο Μάλι, στην Αφρική, ή την αποστολή πυραύλων «Πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία για να πολεμήσει κατά του Ιράν, σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια.

Να γιατί το φιλειρηνικό  κίνημα  λέει ότι χρειάζεται ο λαός μας να απεμπλακεί από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Απεμπλοκή του λαού σημαίνει να απαλλαγεί από τον κυκεώνα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών όπου τον εμπλέκει η ελληνική αστική τάξη. Απεμπλοκή σημαίνει να απορρίψει τα κριτήρια με βάση τα συμφέροντα των αστικών τάξεων, που ρίχνουν λάδι στη φωτιά και οδηγούν στην επικίνδυνη διελκυστίνδα «συνεκμετάλλευση ή πολεμική σύγκρουση».

Απεμπλοκή σημαίνει να επιδιώξει να επικρατήσει το μοναδικό ασφαλές κριτήριο για την ειρηνική συμβίωση και συνεννόηση των λαών, η μη αλλαγή συνόρων και η μη εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, με βάση τις διεθνείς Συνθήκες που τα καθορίζουν.

Απεμπλοκή σημαίνει να γυρίσουν πίσω οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις σε ελληνικό έδαφος, που μετατρέπουν τη χώρα μας σε μαγνήτη ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και εμπόλεμη ζώνη.

Απεμπλοκή σημαίνει χειραφέτηση του εργαζόμενου λαού, που αμφισβητεί και συγκρούεται με την εξουσία του κεφαλαίου, που συνειδητοποιεί ο ίδιος πως τα δικαιώματα, οι ελευθερίες και η ζωή του ασφυκτιούν, καταπνίγονται μέσα στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αποφασίζοντας να παλέψει για την αποδέσμευσή του από αυτές τις λυκοσυμμαχίες, με την εξουσία στα δικά του χέρια.

Προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι ο λαός να απαρνηθεί την αναμονή, το ρόλο αμέτοχου παρατηρητή. Να προβληματιστεί γιατί οι κυβερνήσεις διαδοχικά και εναλλάξ περιορίζουν το δικαίωμα στη διαδήλωση και την απεργία. στοχοποιούνται οι λαϊκές διαδηλώσεις. Ο λαός έχει τη δύναμη με την πάλη του να παρέμβει αποφασιστικά κόντρα στις επικίνδυνες εξελίξεις που απεργάζονται σε βάρος του. Να μη δείξει καμία εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις του κεφαλαίου. 

Σ΄ αυτήν την κατεύθυνση η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων θα συνεχίσει να συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις. Καταδικάζουμε το έγκλημα των ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Τιμάμε τα θύματα της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας όλων των εποχών».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Συλλαλητήρια ενάντια στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις
Κινητοποιήσεις σε όλη την Κρήτη διοργανώνουν για σήμερα σωματεία και συνδικάτα εργαζομένων, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις που προωθεί η κυβέρνηση.
Κρήτη: Συλλαλητήρια ενάντια στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέθανε ο τελευταίος Κρητικός μαχητής του Αλβανικού Μετώπου και της Μάχη της Κρήτης
Πέθανε, χθες Δευτέρα, σε ηλικία 103 ετών, ο Κρητικος Γιώργος Παλαιάκης, τελευταίος επιζών πολεμιστής του Αλβανικού Μετώπου και της Μάχης της Κρήτης.
Πέθανε ο τελευταίος Κρητικός μαχητής του Αλβανικού Μετώπου και της Μάχη της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρουσιάστηκαν τα πρακτικά του συνεδρίου για τη Μάχη της Κρήτης
Με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης εκδόθηκαν και παρουσιάστηκαν τα Πρακτικά του Συνεδρίου «Η Μάχη της Κρήτης, η Κατοχή και η Αντίσταση στην Κρήτη και τα πολεμικά αεροδρόμια της Κρήτης στον Δεύτερο Παγκόσμιο...
Παρουσιάστηκαν τα πρακτικά του συνεδρίου για τη Μάχη της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εικόνα εγκατάλειψης στο μνημείο της Μάχης της Κρήτης στον Γαλατά Χανίων
Προσβολή στην ιστορική μνήμη συνιστά η κατάσταση του μνημειακού συγκροτήματος για τη Μάχη της Κρήτης, στη θέση «Συκολιά» του Γαλατά Χανίων, όπως επισημαίνουν βουλευτές του ΚΚΕ, σε σχετική ερώτησή τους που...
Εικόνα εγκατάλειψης στο μνημείο της Μάχης της Κρήτης στον Γαλατά Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποδοκιμάζει τη συμφωνία για τις βάσεις το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων
Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων ενέκρινε κατά πλειοψηφία το ψήφισμα που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» για την καταδίκη της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.
Αποδοκιμάζει τη συμφωνία για τις βάσεις το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας