• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.2°C / 29.3°C
  2 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.6°C / 27.7°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  1 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 23.6°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 26.0°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.9°C / 22.4°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  0 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 31.1°C
  2 BF
  33%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 25.7°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  3 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 26.2°C
  2 BF
  56%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.4°C / 26.2°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  3 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 28.8°C
  0 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.3°C / 25.5°C
  0 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.7°C / 26.7°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  0 BF
  65%

εικόνα αρχείου

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Ιεράπετρα: Ζητούν οικονομική ενίσχυση στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες

 • A-
 • A+
Επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, απέστειλε ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας αναφέροντας την αναγκαιότητα για άμεση οικονομική ενίσχυση σε καλλιέργειες θερμοκηπιακών κηπευτικών λόγω covid-19.

Όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή, τους τελευταίους μήνες η εμπορική δραστηριότητα των κηπευτικών χαρακτηρίζεται παγωμένη, με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να μην έχουν καλύψει καν ένα μέρος των περσινών εξόδων της καλλιέργειας ενώ αντιμετωπίζουν παράλληλα σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.

Οι καλλιεργητές της Ιεράπετρας ζητούν από τον υπουργό την άμεση δέσμευσή του για οικονομική ενίσχυση στον τομέα των θερμοκηπιακών κηπευτικών, υπογραμμίζοντας ότι πλέον δεν υπάρχει χρόνος για διαβουλεύσεις και αναλύσεις, καθώς πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Μετά τις αρχαιρεσίες στον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας σας στέλνουμε αυτήν την επιστολή ως νέο Διοικητικό Συμβούλιο για να σας υπενθυμίσουμε το φλέγον ζήτημα των οικονομικών ενισχύσεων στις καλλιέργειες κηπευτικών θερμοκηπίου, που επλήγησαν ανεπανόρθωτα από την πανδημία του κορωνοϊού.

Μια σύντομη αναδρομή των επαφών που είχαν φορείς της περιοχής με το υπουργείο, καταδεικνύει τον βαθμό του προβλήματος και συγχρόνως την αγωνία των παραγωγών για την επόμενη χρονιά.

Αρχές Απριλίου λάβατε την πρώτη ενημερωτική επιστολή που επισήμανε το μέγεθος της διαφαινόμενης καταστροφής. Τονίστηκε επίσης ότι το σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας της περιοχής της Ιεράπετρας έχει τεχνικά σχεδιαστεί να κορυφώνεται στους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.- Δεν υπάρχει επίσημη απάντηση στην επιστολή.

Στα μέσα Απριλίου η περιφέρεια Κρήτης διοργανώνει τηλεδιάσκεψη για το Λασίθι, με εσάς να φαίνεται ότι κατανοείτε απόλυτα τις φωνές των φορέων του τόπου μας που συνομίλησαν μαζί σας και ζητάτε να σας σταλούν τα στοιχεία που δικαιολογούν το αιτήματος μας.

Τέλη Απριλίου λάβατε την δεύτερη επιστολή, προφανώς με πιο έντονο χαρακτήρα καθώς η εμπορική δραστηριότητα στα κηπευτικά της περιοχής, καταρρέει ολοσχερώς.

Στην επιστολή αυτή, παρουσιάζονται με απόλυτη σαφήνεια, όλοι οι ποσοτικοί και οικονομικοί δείκτες που έχουν γονατίσει την αγορά εκείνη την περίοδο, τεκμηριώνοντας το αίτημα μας για οικονομική ενίσχυση στα κηπευτικά. Και στην δεύτερη επιστολή δεν υπάρχει επίσημη απάντηση.

Στα μέσα Μαΐου οργανώνεται τηλεδιάσκεψη στην Ιεράπετρα, με την μεσολάβηση της Τοπικής Οργάνωσης Ν.Δ. και με την άμεση στήριξη , αλλά και παρουσία σε αυτήν, του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη Ιωάννη. Στην εν λόγω σύσκεψη, έχετε πειστεί για το πρόβλημα μας και το δίκαιο αίτημα να δοθεί οικονομική ενίσχυση στους παραγωγούς κηπευτικών της περιοχής, ώστε να ξεκινήσουν την παραγωγική διαδικασία την νέα καλλιεργητική περίοδο. Κατέληξε δε, να υπάρξει μια σαφής δέσμευση από εσάς προσωπικά, ότι οι διαδικασίες και καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης στα κηπευτικά της περιοχής μας ,θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Αυγούστου 2020, δηλαδή ακριβώς στο ξεκίνημα της νέας περιόδου.

Ακολούθησαν πλήθος συνομιλιών με στελέχη του υπουργείου σας ώστε να τεκμηριωθεί επαρκώς το αίτημα μας. Δυστυχώς όμως χωρίς ουσιαστική πρόοδο. Τους τελευταίους 4 μήνες η εμπορική δραστηριότητα των κηπευτικών χαρακτηρίζεται παγωμένη, μουδιασμένη και ανήμπορη να αντιδράσει σε αυτήν την κατάσταση.

Αποτέλεσμα αυτού, είναι πολλοί αγρότες να μην έχουν καλύψει καν ένα μέρος των περσυνών εξόδων της καλλιέργειας ,πόσο μάλλον να μπορέσουν να ξεκινήσουν νέα και πόσο απίθανο είναι τα καταστήματα γεωργικών εφοδίων να μπορέσουν να αντέξουν αυτό το βάρος.

Από όλα τα παραπάνω, γίνεται απολύτως κατανοητό, λογικό και δίκαιο ότι δεν χωράει πλέον καμία άλλη παράταση σε διαβουλεύσεις, αναλύσεις και παραμετροποίησεις των αναγκών των αγροτών για αυτό το θέμα. Δώστε ένα τέλος στην αγωνία χιλιάδων αγροτών , όπου 1 μήνα πριν την έναρξη της καλλιέργειας τους, ζουν σε ένα κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας για το μέλλον.

Δώστε μια ξεκάθαρη απάντηση για την πρόθεση και την σαφή δέσμευση σας να υπάρξει άμεση οικονομική ενίσχυση στον τομέα των θερμοκηπιακών κηπευτικών. Δώστε μια ουσιαστική ελπίδα και στήριξη στους αγρότες μας, για να συνεχίσουν με την σειρά τους να ανταποδίδουν τα μέγιστα στην τοπική και εθνική οικονομία, όπως το κάνουν τόσα χρόνια».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κορονοϊός: Τεράστιες ζημιές για τους παραγωγούς της Κρήτης
Σε δραματική κατάσταση βρίσκονται οι αγρότες και οι παραγωγοί της Κρήτης, καθώς η διακίνηση των κηπευτικών έχει καταρρεύσει, λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Κορονοϊός: Τεράστιες ζημιές για τους παραγωγούς της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου και μείωση παραγωγής 40%
Με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα της Περιφέρειας Κρήτης, Μανόλη Χνάρη, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η τελευταία συνεδρίαση της ειδικής ομάδας εργασίας για την...
Κρήτη: Υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου και μείωση παραγωγής 40%
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέος ιός απειλεί τις καλλιέργειες τομάτας στην Κρήτη
Την εμφάνιση του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος του ιού της καστανής ρυτίδωσης της τομάτας σε φυτά τομάτας και πιπεριάς προοριζόμενα για φύτευση, γνωστοποίησε η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής...
Νέος ιός απειλεί τις καλλιέργειες τομάτας στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Μέτρα στήριξης του πρωτογενή τομέα ζητούν αγρότες και βουλευτές
Την ένταξη και των αγροτών στη λίστα με τους πληγέντες από τον κορονοϊό ζητά ο Αγροτικός Σύλλογος Σελίνου με έγγραφό του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη - Παρεμβάσεις κρητικών...
Κρήτη: Μέτρα στήριξης του πρωτογενή τομέα ζητούν αγρότες και βουλευτές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιδρύθηκε νέος φορέας για το κρητικό χαρούπι
Ανακοινώθηκε επίσημα η ίδρυση του νέου μη κερδοσκοπικού φορέα με τίτλο: «Κοινότητα Καλλιέργειας, Φυσικής & Πολιτιστικής Αξιοποίησης της Χαρουπιάς στην Κρήτη» με το διακριτικό τίτλο «ΤΟ ΧΑΡΟΥΠΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ».
Ιδρύθηκε νέος φορέας για το κρητικό χαρούπι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας