Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου: "Όχι αιολικά σε αρχαιολογικούς χώρους"

Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου: "Όχι αιολικά σε αρχαιολογικούς χώρους"

  • A-
  • A+
Την αντίθεσή της στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε αρχαιολογικούς χώρους, εκφράζει μέσω ανακοίνωσή της η Οικολογική Πρωτοβουλία Ηρακλείου.

Όπως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση, η ελληνική νομοθεσία έχει δώσει απεριόριστες δυνατότητες επιλογής στους επενδυτές για τον χώρο εγκατάστασης αιολικών σταθμών, με αποτέλεσμα να διαλέγουν τόπους εγκατάστασης. «Η επιλογή γίνεται όχι με περιβαλλοντικά κριτήρια αλλά κυρίως με βάση το κριτήριο του «καταλληλότερου» - δηλαδή πιο αποδοτικού- αιολικού δυναμικού», αναφέρει η Πρωτοβουλία.

«Πόσο αναγκαίο είναι αλήθεια να θυσιαστούν ακόμα και οι κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι στον βωμό της δημιουργίας μιας απελευθερωμένης αγορά ενέργειας;», αναρωτιέται η Πρωτοβουλία, τονίζοντας πως στην περίπτωση του αιολικού σταθμού της Ιεράπετρας που βρίσκεται μέσα σε οριοθετημένο αρχαιολογικό χώρο, «δίνεται προτεραιότητα στις επενδύσεις, εις βάρος της αρχαιολογικής κληρονομιάς».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Μέχρι σήμερα, έχουμε διαπιστώσει ότι η ελληνική νομοθεσία έχει δώσει απεριόριστες  δυνατότητες επιλογής στους επενδυτές για τον χώρο εγκατάστασης αιολικών σταθμών, με αποτέλεσμα να διαλέγουν τόπους εγκατάστασης όχι με περιβαλλοντικά κριτήρια αλλά κυρίως με βάση το κριτήριο του «καταλληλότερου» - δηλαδή πιο αποδοτικού- αιολικού δυναμικού.

Έχουμε αντιληφθεί ότι οι αδιανόητα μεγάλες καθυστερήσεις στον καθορισμό των ζωνών απόλυτης προστασίας των περιοχών που είναι ενταγμένες στο Δίκτυο NATURA 2000, βρίσκονται σε ευθεία σχέση και αναλογία με τη νομοθεσία που επιτρέπει την εγκατάσταση των έργων αυτών στις κατά τα άλλα προστατευόμενες περιοχές, με τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων να «διερευνούν» τα προστατευτέα αντικείμενα και να μην βλέπουν ποτέ κάτι περισσότερο από «αμελητέες επιπτώσεις».

Έχουμε αγανακτήσει με τις αντιφάσεις του πολιτικού σχεδιασμού, που με το ένα χέρι προωθεί εντάξεις περιοχών με μνημεία της φύσης, όπως αυτές που έχουν ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, ή με ανθρωπογενή κληρονομιά όπως η τέχνη της ξερολιθιάς που εντάχθηκε πανηγυρικά  στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO και, με το άλλο χέρι, όχι μόνο δεν παρέχει τα μέσα προστασίας αλλά αντίθετα συμβάλει με τη λογική της σε όλες τις προϋποθέσεις απένταξής τους, προκειμένου να μην εμποδιστούν οι ενεργειακές επενδύσεις.

Στην περίπτωση όμως του αιολικού σταθμού της Ιεράπετρας, που βρίσκεται μέσα σε οριοθετημένο αρχαιολογικό χώρο, διαπιστώνουμε ότι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο καταστροφής ακόμα και των πιο προστατευμένων χώρων από το άρθρο 24 του Συντάγματος και ένα νέο πεδίο κατανόησης του πού οδηγεί αυτή η σκανδαλώδης προτεραιότητα των ενεργειακών επενδύσεων ακόμα και εις βάρος της αρχαιολογικής κληρονομιάς.

Είναι γεγονός ότι μέσα σε οριοθετημένους αρχαιολογικούς χώρους οι αρχαιολογικές υπηρεσίες μπορούν και εγκρίνουν την κατασκευή διάφορων έργων υπό προϋποθέσεις. Αυτό όμως γίνεται πάντα με προτεραιότητα την προστασία του σκοπού για τον οποίο κηρύχθηκε ο αρχαιολογικός χώρος, που είναι η ανάδειξη των μνημείων που βρίσκονται εκεί, χωρίς ούτε να βάζουν σε κίνδυνο  τόπους που δεν έχουν ακόμα ανασκαφεί και που κρύβουν ακόμα τα μυστικά τους, ούτε να θέτουν σε ανταγωνισμό, λόγω κλίμακας, τα μνημεία με θηριώδεις εγκαταστάσεις που γίνονται με θηριώδεις εκσκαφές και ανατροπές του τοπίου.

Πόσο αναγκαίο είναι αλήθεια να θυσιαστούν ακόμα και οι κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι στον βωμό της δημιουργίας μιας απελευθερωμένης αγορά ενέργειας; Κάποτε η αγορά αυτή θα κορεστεί και θα σταματήσει μόνη της την εξέλιξή της. Θα έχει αφήσει όμως πίσω της μη αναστρέψιμες καταστροφές στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, σε περιοχές που λόγω της σημασίας τους θα ήταν οι πρώτες που θα έπρεπε να έχουν αποκλειστεί από τέτοιες δραστηριότητες.

Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου δεν μπορεί να είναι αμέτοχος θεατής σε αυτές τις εξελίξεις:

  • στηρίζει ενεργά τον αγώνα της Επιτροπής Πολιτών Ιεράπετρας που μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες προσπαθεί να αναδείξει τη σημασία προστασίας των αρχαιολογικών χώρων από την επέλαση των ενεργειακών έργων και 
  • συνυπογράφει την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που θα κληθεί να κρίνει αν θα πρέπει σ’ αυτή τη χώρα να πέσει και το τελευταίο οχυρό προστασίας που παρέχει για τα μνημεία ο αρχαιολογικός νόμος».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιεράπετρα: «Εγκλημα» οι ανεμογεννήτριες στην Επισκοπή, κατά τον Γ. Βαρουφάκη
Στον αρχαιολογικό χώρο της Επισκοπής στην Ιεράπετρα, όπου γίνονται οι εργασίες εγκατάστασης αιολικού πάρκου, βρέθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης και στελέχη του ΜέΡΑ25, οι οποίοι ενημερώθηκαν από μέλη της Επιτροπής...
Ιεράπετρα: «Εγκλημα» οι ανεμογεννήτριες στην Επισκοπή, κατά τον Γ. Βαρουφάκη
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Οχι στη Σκύρο ανεμογεννήτριες
Ομόφωνα αντιδρούν με ψήφισμά τους ο δήμος της μικρής αλλά πανέμορφης νήσου Σκύρου, φορείς και σύλλογοι στο σχεδιαζόμενο φαραωνικό έργο εγκατάστασης γιγαντιαίων αιολικών σταθμών, βιομηχανικής κλίμακας και...
Οχι στη Σκύρο ανεμογεννήτριες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διασχίζει τρέχοντας την Κρήτη ενάντια σε ανεμογεννήτριες και εξορύξεις
Μήνυμα κατά των εξορύξεων, των ανεμογεννητριών αλλά και υπέρ της προστασίας των περιοχών NATURA, στέλνει ο Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος για 6η μέρα συνεχίζει να την προσπάθεια για να διασχίσει την Κρήτη,...
Διασχίζει τρέχοντας την Κρήτη ενάντια σε ανεμογεννήτριες και εξορύξεις
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δήμαρχοι οργανώνονται κατά των ανεμογεννητριών
Επειτα από πρωτοβουλία του δημάρχου Σαρωνικού Πέτρου Φιλίππου, πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης συζήτηση δημάρχων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
Δήμαρχοι οργανώνονται κατά των ανεμογεννητριών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιεράπετρα: Καταπάτησαν ακίνητο πολίτη για τις ανεμογεννήτριες
Η εταιρία του αιολικού πάρκου στην Επισκοπή Ιεράπετρας φέρεται να καταπάτησε ακίνητο ενός ιδιώτη, για χρήση του για τις ανεμογεννήτριες - Η Δασική Υπηρεσία το θεωρεί δασική έκταση και επικαλείται νόμο που...
Ιεράπετρα: Καταπάτησαν ακίνητο πολίτη για τις ανεμογεννήτριες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το καλώδιο φέρνει χιλιάδες ανεμογεννήτριες στην Κρήτη
Υπεγράφη η σύμβαση για τη μεγάλη υποθαλάσσια διασύνδεση Ηρακλείου – Αττικής με ορίζοντα κατασκευής το 2023 ● Πρόσχημα η ενεργειακή επάρκεια του νησιού, αλλά στην ουσία αυτό θα τροφοδοτεί την ηπειρωτική Ελλάδα...
Το καλώδιο φέρνει χιλιάδες ανεμογεννήτριες στην Κρήτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας