Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ιδρύθηκε νέος φορέας για το κρητικό χαρούπι

Ιδρύθηκε νέος φορέας για το κρητικό χαρούπι

  • A-
  • A+
Ανακοινώθηκε επίσημα η ίδρυση του νέου μη κερδοσκοπικού φορέα με τίτλο: «Κοινότητα Καλλιέργειας, Φυσικής & Πολιτιστικής Αξιοποίησης της Χαρουπιάς στην Κρήτη» με το διακριτικό τίτλο «ΤΟ ΧΑΡΟΥΠΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ».

Ο φορέας αυτός απαρτίζεται από επιστήμονες, καθηγητές και ερευνητές από ακαδημαϊκούς και ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ινστιτούτο Βιοεπιστημών & Εφαρμογών ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο «ΕΛΜΕΠΑ» αλλά και καλλιεργητές Χαρουπιάς από όλους τους νομούς της Κρήτης, καθώς και από πρόσωπα του Πολιτισμού.

Δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόρμου “Επιμενίδης”, έχει έδρα το Χαρουπόμυλο Πανόρμου και αποσκοπεί στην προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση της Χαρουπιάς. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του νέου φορέα:

«Η πρόταση που καταθέσαμε τον περασμένο Ιανουάριο έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο Πολιτισμού, και η “Αγροδιατροφική παράδοση  του χαρουπιού στην Κρήτη” εγγράφηκε στο εθνικό ευρετήριο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της  UNESCO, ενώ σειρά τώρα έχει η ένταξη της στη διεθνή λίστα.

Η δημιουργία “Μουσείου Χαρουπιού”, στο Χαρουπόμυλο Πανόρμου και η ετήσια διοργάνωση Μεσογειακού Φεστιβάλ Χαρουπιού είναι ανάμεσα στους επόμενους στόχους μας.

Τον Απρίλιο του 2019 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το «1ο Μεσογειακό Επιστημονικό Συνέδριο για την Αναγέννηση της Χαρουπιάς», στο Ηράκλειο (Λότζια) και στο Χαρουπόμυλο Πανόρμου, με συμμετοχή ερευνητών επιστημόνων από Ισπανία, Πορτογαλία, Αίγυπτο, Κύπρο και Ελλάδα. 

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της  ανάδειξης του χαρουπιού ως υπερτροφής και ως στοιχείο της κοινής πολιτισμικής ταυτότητας της Μεσογείου, της καλλιέργειας της χαρουπιάς ως εναλλακτικής επιλογής εν όψει της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής αλλά και της διερεύνησης των δυνατοτήτων για τη δημιουργία Δικτύου με φορείς από άλλες χώρες όσον αφορά στην Έρευνα, την Καλλιέργεια, την Παραγωγή και τον Τουρισμό με χάραξη πάνω στους “Δρόμους του Χαρουπιού” στη Μεσόγειο.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους φορείς που μας στήριξαν για την επιτυχή έκβασή του, όπως την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης «Π.Ε.Δ.Κρήτης», το Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Λαμπρινό, την Περιφέρεια Κρήτης, τον «ΕΛΓΟ Δήμητρα» αλλά και τους χορηγούς : “Grecotel Club Marine Palace & Suites,” την εταιρεία “Μύλοι Κρήτης»,την εταιρεία «Creta Carob”, τα “Κρασιά Λυραράκη», την «Bioaroma», τη «Γραφοτεχνική», την «Τηλεόραση CRETA”, την “ΕΡT Ηρακλείου”, και τους ξενώνες του Πανόρμου “Βίλλα Αποσπερίτης” , “Βίλλα Κυνθια» και “Boutique Z”.

Στο Δ.Σ. του νέου φορέα έχουν εκλεγεί:

  • Πρόεδρος: Κορίννα Μηλιαράκη (Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου «Επιμενίδης»)
  • Αντιπρόεδρος: Χαράλαμπος Πρατσίνης (Ερευνητής, Εργαστήριο Κυτταρικού Πολλαπλασιασμού και Γήρανσης, Ινστιτούτο Βιοεπιστημών & Εφαρμογών,  ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
  • Γραμματέας: Μαριάννα Καβρουλάκη (Πειραματική Αρχαιολόγος – Ερευνήτρια της Ιστορίας της Διατροφής, Ιδρύτρια των Συμποσίων της Ελληνικής Γαστρονομίας)
  • Ταμίας: Μανώλης Ηλιάκης, (καλλιεργητής χαρουπιάς Ρέθυμνο), 
  • Μέλη: Χαράλαμπος Κατερινόπουλος, (Καθηγητής,Τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης),Κωστας Καράτζης, (καλλιεργητής χαρουπιάς), Γιώργος Δρακωνάκης, (καλλιεργητής χαρουπιάς), Γιάννης Κασαπάκης, (Γεωπόνος, Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης & Ελέγχων Χανίων, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επιστημονικός συνεργάτης της ιστοσελίδας «www.allaboutcarob.com», καλλιεργητής χαρουπιάς), Μιχάλης Στεφανάκης (Γεωπόνος Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Τμήμα  Χημείας, Πανεπιστημίου Κρήτης). Νομικός Σύμβουλος και νομικός εκπρόσωπος του φορέα είναι ο Ευάγγελος Μουνδριανάκης,δικηγόρος και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δίκτυο για την αναγέννηση της καλλιέργειας της χαρουπιάς
Η ίδρυση Μεσογειακού Δικτύου για την αναγέννηση της καλλιέργειας της χαρουπιάς, ανακοινώθηκε στο 1ο Μεσογειακό συνέδριο «Αναγέννηση καλλιέργειας της χαρουπιάς στην Μεσόγειο».
Δίκτυο για την αναγέννηση της καλλιέργειας της χαρουπιάς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Σε καθεστώς προστασίας σπάνιο φυτό του Ψηλορείτη
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης σύμφωνα με την οποία χαρακτηρίζεται ως Προστατευόμενος Φυσικός Σχηματισμός το Μικρο-Απόθεμα του είδους «Horstrissea...
Κρήτη: Σε καθεστώς προστασίας σπάνιο φυτό του Ψηλορείτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα «εργαλειοθήκη» για τους καλλιεργητές φυτών στην Κρήτη
Ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας, να χρησιμοποιεί τον διαδραστικό χάρτη και να βρίσκει σε κάθε σημείο της Κρήτης ποιο αρωματικό ή φαρμακευτικό φυτό μπορεί να ευδοκιμήσει.
Νέα «εργαλειοθήκη» για τους καλλιεργητές φυτών στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέος ιός απειλεί τις καλλιέργειες τομάτας στην Κρήτη
Την εμφάνιση του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος του ιού της καστανής ρυτίδωσης της τομάτας σε φυτά τομάτας και πιπεριάς προοριζόμενα για φύτευση, γνωστοποίησε η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής...
Νέος ιός απειλεί τις καλλιέργειες τομάτας στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Άραβας πρίγκηπας χρηματοδοτεί το ΜΑΙΧ για τη διάσωση σπάνιου φυτού
Έργο για τη διατήρηση του μοναδικού πληθυσμού του φυτού Horstrissea dolinicola στην κεντρική Κρήτη το οποίο βρίσκεται και ενδημεί σε μία μικρή και πολύ συγκεκριμένη περιοχή στην τοποθεσία «Πετραδολάκια» του...
Κρήτη: Άραβας πρίγκηπας χρηματοδοτεί το ΜΑΙΧ για τη διάσωση σπάνιου φυτού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δράσεις για τη διάσωση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της Κρήτης
Συνάντηση εργασίας της πρωτοβουλίας «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», του προγράμματος κατάρτισης Αρωματικών & Φαρμακευτικών Φυτών με εκπροσώπους της Ομάδας Εργασίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Περιφέρειας Κρήτης και του...
Δράσεις για τη διάσωση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της Κρήτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας