Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου για την Αγιά Σοφιά

Η ενετική Λότζια, που στεγάζει το Δημαρχείο του Ηρακλείου

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου για την Αγιά Σοφιά

  • A-
  • A+
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου καταδικάζει με ψήφισμά του την μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί και καλεί την κυβέρνηση να κλιμακώσει τις ενέργειές της και να αναδείξει το διεθνές αυτό ζήτημα - Ανακοίνωση καταδίκης και από την ΠΕΔ Κρήτης.

Όπως αναφέρεται στο ψήφισμά του ΔΣ, «η οποιαδήποτε-θρησκευτικού ή άλλου χαρακτήρα-παρέμβαση, όπως η πρόσφατη δικαστική απόφαση για την μετατροπή της σε ισλαμικό τέμενος-τζαμί για τη μουσουλμανική λατρεία, αντιτίθεται στον αναγνωρισμένο χαρακτήρα του χώρου αυτού ως μνημείου και αλλοιώνει την οικουμενικότητά του και τον πανανθρώπινο χαρακτήρα του».

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου καταδικάζει απερίφραστα, όπως τονίζεται, «την μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε ισλαμικό τέμενος-τζαμί όπως και κάθε πράξη και παρέμβαση που αλλοιώνουν την φυσιογνωμία του μνημείου και καλεί την κυβέρνηση και το πολιτικό προσωπικό της χώρας να κλιμακώσουν τις ενέργειές τους , να αναδείξουν το διεθνές αυτό ζήτημα και να κινητοποιήσουν την παγκόσμια κοινότητα».

Ανάλογη ανακοίνωση καταδίκης της απόφασης Ερντογάν, εξέδωσε και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ) Κρήτης, καλώντας κυβέρνηση και διεθνή κοινότητα να προστατέψει το μνημείο.

Αναλυτικά το ψήφισμα του Δήμου Ηρακλείου:

«Η Αγιά Σοφιά, αποτελεί εκτός από το παγκόσμιο σύμβολο της Ορθοδοξίας, και μια αιώνια, μοναδικής αξίας παρακαταθήκη της ανθρωπότητας, και ένα εμβληματικό σύμβολο του πολιτισμού, χαρακτηρισμένο από το 1985 από την UNESCO ως οικουμενικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Η πνευματική της ακτινοβολία υπερβαίνει πολιτικές σκοπιμότητες, έθνη και κράτη για να μπορεί να χρησιμοποιείται ως ένα πολιτικό εργαλείο πίεσης ή εσωτερικής κατανάλωσης. Ανήκει δε, σε όλη την ανθρωπότητα και αποτελεί σπουδαίο και ζωντανό κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η οποιαδήποτε-θρησκευτικού ή άλλου χαρακτήρα-παρέμβαση, όπως η πρόσφατη δικαστική απόφαση για την μετατροπή της σε ισλαμικό τέμενος-τζαμί για τη μουσουλμανική λατρεία, αντιτίθεται στον αναγνωρισμένο χαρακτήρα του χώρου αυτού ως μνημείου και αλλοιώνει την οικουμενικότητά του και τον πανανθρώπινο χαρακτήρα του. Η παγκόσμια κοινότητα, ολόκληρος ο πολιτισμένος κόσμος οφείλει την προάσπιση και διαφύλαξη του χαρακτήρα του αυτού.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου καταδικάζει απερίφραστα την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε ισλαμικό τέμενος-τζαμί όπως και κάθε πράξη και παρέμβαση που αλλοιώνουν την φυσιογνωμία του μνημείου και καλεί την κυβέρνηση και το πολιτικό προσωπικό της χώρας να κλιμακώσουν τις ενέργειές τους , να αναδείξουν το διεθνές αυτό ζήτημα και να κινητοποιήσουν την παγκόσμια κοινότητα».

Η ανακοίνωση της ΠΕΔ Κρήτης:

«Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ) Κρήτης, ενώνοντας  τη φωνή της  με τη διεθνή κοινότητα καταδικάζει απερίφραστα την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ο Ναός της Αγίας Σοφίας, είναι  ένα ισχυρό, αδιαμφισβήτητο,  παγκόσμιο σύμβολο πολυπολιτισμικότητας, ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, σεβασμού στην ιστορική, θρησκευτική, αρχιτεκτονική κληρονομιά που υπερβαίνει τα φυσικά και ιδεολογικά σύνορα, λειτουργεί ως φωτοδότης, ως απτή απόδειξη του ανθρώπινου μεγαλείου.

Η απόφαση μετατροπής του σε τζαμί, όπως και η επί σειρά ετών συστηματική υποβάθμισή κι εγκατάλειψή του από την φιλοξενούσα γείτονα χώρα, παρά τα οικονομικά οφέλη που αποκομίζει από την ύπαρξη του, συνιστά προκλητική, αυθαίρετη  καταστρατήγηση  των αποφάσεων  διεθνών οργανισμών και θεσμών καθώς και  κατάφωρη παραβίαση κανόνων διεθνούς δικαίου  περί προστασίας και διαφύλαξης της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την UNESCO να λάβει άμεσα τις προβλεπόμενες, δραστικές  πρωτοβουλίες ανατροπής της συγκεκριμένης αυταρχικής,  προσβλητικής απόφασης της Τουρκίας,  αποδεικνύοντας εμπράκτως, σε όλο τον κόσμο, το περιεχόμενο και τη νοηματοτοδόση του όρου «Παγκόσμια Κληρονομιά» και την αξία υπεράσπισής της».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έκκληση της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας
Απογοήτευση, έντονη διαμαρτυρία και προβληματισμό για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε χώρο λατρείας της Ισλαμικής Θρησκείας, εκφράζει η Εκκλησία της Ελλάδας.
Έκκληση της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για την Aγιά Σοφιά
Για να εξετάσουμε το εύρος των δυνατοτήτων των αντιδράσεων της Ελλάδας στο ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, πρέπει πρώτα απ’ όλα να εξετάσουμε τους λόγους για τους οποίους προχώρησε σε αυτή την...
Για την Aγιά Σοφιά
ΕΥΡΩΠΗ
Εγγυήσεις Ερντογάν στον Πούτιν για προσβασιμότητα όλων στην Αγία Σοφία
Τη διατήρηση των χριστιανικών ιερών και την προσβασιμότητα όλων στην Αγία Σοφία εγγυήθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Ρώσο πρόεδρο, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Εγγυήσεις Ερντογάν στον Πούτιν για προσβασιμότητα όλων στην Αγία Σοφία
ΕΥΡΩΠΗ
Ερώτηση ΚΚΕ στον Μπορέλ για τη μετατροπή της Αγ. Σοφίας σε τζαμί
Την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με κατ' επείγουσα ερώτηση στον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της...
Ερώτηση ΚΚΕ στον Μπορέλ για τη μετατροπή της Αγ. Σοφίας σε τζαμί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: «Προκλητική και προσβλητική η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί»
Την αντίδρασή της στην απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Εκκλησία της Κρήτης - Για «καταδικαστέα πράξη» κάνει λόγο ο περιφερειάρχης Κρήτης - Πολιτιστικός...
Κρήτη: «Προκλητική και προσβλητική η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί»
MEDIA
Βαριά προσβολή Ερντογάν στην Αγία Σοφία
Επικίνδυνος τυχοδιωκτισμός/ Απολογίες στη σκιά του οργίου καταστολής/ Μια αποκαλυπτική συνέντευξη Φρουζή/ Ο κορονοϊός δεν συγχωρεί/ Μεγάλος περίπατος, μεγάλες μπίζνες
Βαριά προσβολή Ερντογάν στην Αγία Σοφία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας