• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.8°C / 22.9°C
  2 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.1°C / 20.7°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.0°C / 19.4°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.9°C / 13.3°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.5°C / 15.9°C
  0 BF
  67%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.0°C / 17.0°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.5°C / 13.4°C
  2 BF
  62%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.2°C / 18.2°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.2°C / 23.8°C
  5 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.8°C
  3 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  62%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.8°C / 20.6°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  5 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.2°C / 22.7°C
  2 BF
  38%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.5°C / 19.7°C
  1 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  85%

Η συνοικία της Αγίας Τριάδας στο Ηράκλειο

kritipoliskaihoria.gr

Ηράκλειο: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα ετοιμόρροπα κτίρια

 • A-
 • A+
Έκκληση προς τους ιδιόκτητες ακινήτων αλλά και σε κρατικούς φορείς του Ηρακλείου των οποίων τα κτίρια, είτε είναι εγκαταλελειμμένα, είτε τμήματα αυτών είναι ετοιμόρροπα, να προβούν άμεσα στην αποκατάσταση των ζημιών τους, απευθύνει ο «Σύλλογος Προστασίας Ανθρώπινης Ζωής-Ανθρώπινη Ασπίδα».

Με αφορμή την πρόσφατη πτώση κτιρίου στην συνοικία της Αγίας Τριάδας στην παλιά πόλη του Ηρακλείου, ο Σύλλογος τονίζει ότι «το κόστος συντήρησης ενός κτιρίου είναι ασήμαντο μπροστά στην ανθρώπινη ζωή ενώ σε περίπτωση ατυχήματος, το κόστος αυτό υπερδιπλασιάζεται».

Πρόκειται για μία συνοικία από τις πιο παλαιές της πόλης, με παλιά, εγκαταλελειμμένα κτίρια κι ένα ρυμοτομικό σχέδιο προπολεμικό. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες των κτιρίων δεν διαμένουν στην περιοχή, ή απλά κληρονόμησαν τα κτίρια, κι έτσι πολλά εξ αυτών έχουν εγκαταλειφθεί, με αποτέλεσμα η έλλειψη συντήρησης να οδηγεί σε πτώσεις σοβάδων και κομματιών, και σε ορισμένες φορές, ακόμη και σε κατάρρευση.

Μάλιστα, σύμφωνα με καταγραφή του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στην συγκεκριμένη συνοικία κατεφράφησαν 144 συνολικά παλιά κτίρια, με τα 61 εξ αυτών σε κακή κατάσταση ενώ στο σύνολο της παλιάς πόλης, κατεγράφησαν 730.

«Παρακολουθούμε με αγωνία και καταγράφουμε τα σημεία εκείνα τα οποία είναι επικίνδυνα, εφιστώντας την προσοχή στους συνανθρώπους μας και τους συνιστούμε να είναι πάντα υποψιασμένοι στις μετακινήσεις τους, κυρίως σε παλιές συνοικίες των πόλεων», αναφέρει ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του, θέτοντας παράλληλα προ των ευθυνών τους, τους υπεύθυνους για την όποια αμέλεια, «η οποία εγκυμονεί κινδύνους κατά της ανθρώπινης ζωής».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου:

«Ο Σύλλογος Προστασίας  Ανθρώπινης Ζωής-Ανθρώπινη Ασπίδα, με αφορμή και την τελευταία πτώση κτιρίου στην παλιά πόλη του Ηρακλείου, απευθύνει έκκληση προς τους ιδιόκτητες ακινήτων, αλλά και σε κρατικούς φορείς των οποίων τα κτήρια, είτε είναι εγκαταλελειμμένα, είτε τμήματα αυτών είναι ετοιμόρροπα, να προβούν άμεσα στην αποκατάσταση των ζημιών τους.

Παρακολουθούμε με αγωνία και καταγράφουμε τα σημεία εκείνα τα οποία είναι επικίνδυνα, εφιστώντας την προσοχή στους συνανθρώπους μας και τους συνιστούμε να είναι πάντα υποψιασμένοι στις μετακινήσεις τους, κυρίως σε παλιές συνοικίες των πόλεων. Η Ανθρώπινη Ασπίδα θέτει προ των ευθυνών τους, τους υπεύθυνους για την όποια αμέλεια, η οποία εγκυμονεί κινδύνους κατά της ανθρώπινης ζωής την οποία υπερασπιζόμαστε.

Το κόστος συντήρησης ενός κτηρίου είναι ασήμαντο μπροστά στην ανθρώπινη ζωή ενώ σε περίπτωση ατυχήματος, το κόστος αυτό υπερδιπλασιάζεται  και ξεκινάει ο Γολγοθάς για τους υπεύθυνους σε δικαστικές διενέξεις. Αξίζει το διακύβευμα;»

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Ολοκληρώνεται η καταγραφή των ετοιμόρροπων κτιρίων
Στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκεται η πρώτη φάση καταγραφής των ετοιμόρροπων στην πόλης του Ηρακλείου από το ΤΕΕ/ΤΑΚ. Σκοπός της δημοτικής αρχής είναι να κατηγοριοποιηθούν όλα τα επικίνδυνα κτίσματα, με βάση...
Ηράκλειο: Ολοκληρώνεται η καταγραφή των ετοιμόρροπων κτιρίων
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ζωγραφίζει ερειπωμένα κτίρια σε χωριά του Ηρακλείου
Ερειπωμένα κτίρια, γυμνούς τοίχους, φούρνους και πηγάδια, ζωγραφίζει τους τελευταίους μήνες η ζωγράφος Βούλα Λαδουκάκη, σε χωριά του Ηρακλείου. Στο χωριό Αντισκάρι, στον οικισμό Πλατιά Περάματα και στα...
Ζωγραφίζει ερειπωμένα κτίρια σε χωριά του Ηρακλείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Αποκατάσταση κτιρίων στην πλατεία Λιονταριών
Στην εκπόνηση Ειδικής Αρχιτεκτονικής Μελέτης για την αισθητική αποκατάσταση των όψεων των κτιρίων στην πλατεία Λιονταριών, προχωράει ο Δήμος Ηρακλείου. Στόχος της μελέτης, η οποία θα ανατεθεί με δημόσιο...
Ηράκλειο: Αποκατάσταση κτιρίων στην πλατεία Λιονταριών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Βελτίωση προσβασιμότητας για ΑμεΑ στο κτίριο «Ανδρόγεω»
Δύο συμβάσεις που αφορούν την προσβασιμότητα του Δημοτικού Κτιρίου της οδού Ανδρόγεω καθώς και την αναβάθμιση της Δημοτικής Αίθουσας «Μ. Καρέλλη», υπογράφηκαν από τη δημοτική αρχή.
Ηράκλειο: Βελτίωση προσβασιμότητας για ΑμεΑ στο κτίριο «Ανδρόγεω»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποκατάσταση του κτιρίου Στέγης Ανηλίκων Ηρακλείου
Τη σύμβαση για την «Αποκατάσταση του κτιρίου Στέγης Ανηλίκων Ηρακλείου» με προϋπολογισμό περίπου 97.000 ευρώ υπέγραψε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
Αποκατάσταση του κτιρίου Στέγης Ανηλίκων Ηρακλείου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας