• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 17.9°C
  2 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 12.8°C
  2 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 14.3°C
  3 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 8.5°C / 9.9°C
  3 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.4°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  3 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.2°C / 16.8°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.9°C
  3 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 17.4°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  5 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.7°C
  2 BF
  93%
 • Ρόδος
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  13°C 12.8°C / 17.1°C
  0 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 12.1°C
  4 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 5.3°C
  1 BF
  92%

Οι εργαζόμενοι ύστερα από 35 ημέρες απεργίας ζήτησαν τη συνέχιση των όρων της συλλογικής σύμβασης εργασίας

Μάριος Διονέλλης / ΕΦΣΥΝ

Κρήτη: Αντιδρούν οι τουριστικοί πράκτορες στην απεργία των οδηγών λεωφορείων

 • A-
 • A+
Για «έλλειψη τουριστικής συνείδησης» κατηγορεί τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων ο Σύνδεσμος Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, με αφορμή την συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων των οδηγών οι οποίοι διεκδικούν την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, με τους όρους του 2019.

Αφορμή για την παρέμβαση του Συνδέσμου στάθηκε η ανακοίνωση του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης «Ο Ερμής», σύμφωνα με την οποία θα συνεχίσουν την απεργία τους μέχρι και την Πέμπτη 9 Ιουλίου, στις 8 το πρωΐ.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωσή του Συνδέσμου Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, οι οδηγοί ζητούν να υπογραφεί σύμβαση με τους ίδιους όρους με το 2019, «κάτι που ήταν εκ των πραγμάτων θεωρείται αδύνατον λόγω των συνθηκών».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Σύνδεσμος προχώρησε σε αντιπροτάσεις, ωστόσο σε καμία από αυτές δε συμφώνησαν οι οδηγοί, ρίχνοντας ουσιαστικά την ευθύνη στους οδηγούς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συνδέσμου Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης:

«Η επανεκκίνηση του Τουρισμού, μετά τις εφιαλτικές ημέρες του LOCKDOWN,με πολυήμερη απεργιακή κινητοποίηση εκ μέρους των οδηγών τουριστικών λεωφορείων, αποτελεί αν μη τι άλλο έλλειψη Τουριστικής Συνείδησης και μας λυπεί.

Επειδή ακούμε και διαβάζουμε διάφορα σχετικά με τους λόγους που εξώθησαν τους οδηγούς μας, σε αυτή την κινητοποίηση, θεωρούμε σωστό να  παρέμβουμε και να παρουσιάσουμε τα γεγονότα ως αυτά έχουν.

Η τρέχουσα τουριστική περίοδος έχει  πληγεί ανεπανόρθωτα , εργαζόμενοι και εργοδότες στον κλάδο του τουρισμού βρισκόμαστε σε ανεξέλεγκτη κρίση. Πάραυτα εμείς από την πλευρά της εργοδοσίας συναντηθήκαμε  στις 19 Ιουνίου 2020  με το σωματείο των οδηγών και συζητήσαμε την υπογραφή Νέας Σύμβασης.

Από πλευράς των οδηγών, προτάθηκε να υπογραφεί ακριβώς όπως ήταν την προηγούμενη χρονιά κάτι που ήταν εκ των πραγμάτων ΑΔΥΝΑΤΟΝ λόγω των συνθηκών.

Στην αντιπρότασή μας προτείναμε να διατηρήσουμε τις οικονομικές  απόλαβες των εργαζομένων (οι οποίοι είναι αρκετά υψηλότερα από αυτή της ΕΓΣΣΕ με την οποία αποζημιώνονται οι οδηγοί της υπόλοιπης Ελλάδας ) αλλά να γίνουν κάποιες αλλαγές σε θεσμικά σημεία τα οποία θεωρούμε άδικα και αναχρονιστικά.

Πιο συγκεκριμένα:

 • Διατήρηση του βασικού μισθού και επιδομάτων στα ίδια επίπεδα με το 2019
 • Να εναρμονιστεί με τους ξενοδοχοϋπάλληλους Κρήτης η υποχρεωτικότητα της επαναπρόσληψης τους στις 20 Μαΐου (και όχι 1 Μαΐου που ίσχυε μέχρι τώρα). Είναι τουλάχιστον άτοπο και άδικο να είμαστε υποχρεωμένοι να τους επαναπροσλαμβάνουμε χωρίς να υπάρχει έργο, εξάλλου και οι Ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι εποχικοί υπάλληλοι .
 • Οι συμβάσεις τους να είναι ετήσιες από πρώτη Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου του εκάστοτε έτους και όχι ως την 31.03 του επόμενου.
 • Να μπει όρος στη σύμβαση ότι αν υπάρξει περίπτωση  Ανωτέρας Βίας η ισχύς της σύμβασης θα αναστέλλεται . Λόγω ακριβώς αυτής της έλλειψης ,  το σωματείο «Ερμής» των οδηγών τουριστικών λεωφορείων Κρήτης είναι ο μόνος φορέας εργαζομένων στην Ελλάδα που έκανε εξώδικο στην εργοδοσία γιατί δεν τους προσλάβαμε την 1η Μαΐου όπως αναγραφόταν στη σύμβαση τους, χωρίς να τους απασχολεί ότι οι επιχειρήσεις μας ήταν κλειστές και βεβαίως έργο δεν υπήρχε.
 • Το επίδομα φορτοεκφόρτωσης αποσκευών να υπολογίζεται με την πληρότητα των οχημάτων και όχι  αδίκως ,με τις θέσεις που έχει το λεωφορείο.
 • Το επίδομα γεύματος να περιοριστεί αυστηρά σε ένα ανά βάρδια.

Έκτοτε, ουδεμία επικοινωνία δεν είχαμε και καμία απάντηση δε λάβαμε επί της πρότασης μας. Αντιθέτως μας ανακοινώθηκε με δελτίο τύπου στις 29.06.2020 ότι θα προβούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Εμείς από την πλευρά μας δεν έχουμε κλείσει την πόρτα των διαπραγματεύσεων, απλά οι ίδιοι δε δέχονται να συζητήσουν τίποτε πέραν της υπογραφής της κλαδικής συλλογικής σύμβασης που έληξε την 31.03.2020, χωρίς την παραμικρή αλλαγή».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Με απεργία «υποδέχτηκαν» τους τουρίστες οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων
Μπορεί οι πρώτες πτήσεις εξωτερικού να φτάνουν από σήμερα στα αεροδρόμια της Κρήτης και να τους υποδέχονται με παραδοσιακή μουσική και κρητικά εδέσματα, ωστόσο οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων «υποδέχτηκαν»...
Κρήτη: Με απεργία «υποδέχτηκαν» τους τουρίστες οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Την επαναπρόσληψή τους ζητούν οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων
Με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη συναντήθηκαν την Πέμπτη οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων Κρήτης «Ο Ερμής», στο πλαίσιο διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν με πορεία στο κέντρο του Ηρακλείου.
Κρήτη: Την επαναπρόσληψή τους ζητούν οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποίηση διαμαρτυρίας ξενοδοχοϋπαλλήλων στον Άγιο Νικόλαο
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την Πέμπτη 11 Ιουνίου οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό-Τουρισμό στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου.
Κινητοποίηση διαμαρτυρίας ξενοδοχοϋπαλλήλων στον Άγιο Νικόλαο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξενοδόχοι Ηρακλείου: Αίτημα για μη καταβολή ΦΠΑ λόγω Thomas Cook
Την μη καταβολή ΦΠΑ για τα ανείσπραχτα υπόλοιπα από τη χρεωκοπία του Thomas Cook ζητά με επιστολή της στον υπουργό Οικονομικών κ.Σταϊκούρα, η Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου.
Ξενοδόχοι Ηρακλείου: Αίτημα για μη καταβολή ΦΠΑ λόγω Thomas Cook

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας