Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΦΥΣΗτΗΡες: Πεζοπορία στον Κρουσώνα κατά του αντι-περιβαλλοντικoύ νόμου

Από την πεζοπορία-διαμαρτυρία της συλλογικότητας «ΦΥΣΗτΗΡες» από τον Κρουσώνα ως το Βρομονερό

ΦΥΣΗτΗΡες: Πεζοπορία στον Κρουσώνα κατά του αντι-περιβαλλοντικoύ νόμου

  • A-
  • A+
Πεζοπορία από τον Κρουσώνα ως το Βρομονερό, οργανώθηκε την Κυριακή από την συλλογικότητα «ΦΥΣΗτΗΡες» με σκοπό την συμμετοχή του κόσμου στην Πανελλήνια διαμαρτυρία για την προστασία της φύσης και ενάντια στον νέο αντιπεριβαλλοντικό νόμο.

Σύμφωνα με τη συλλογικότητα, η συμβολική πορεία πραγματοποιήθηκε «ενάντια στην ισοπέδωση των βουνοκορφών μας από τη τσιμεντένια μάστιγα των ανεμογεννητριών και ως έμπρακτη εκδήλωση συμπαράστασης στους συναγωνιστές για την υπεράσπιση των Αγράφων».

Από την πεζοπορία-διαμαρτυρία της συλλογικότητας «ΦΥΣΗτΗΡες» από τον Κρουσώνα ως το Βρομονερό

Από την πεζοπορία-διαμαρτυρία της συλλογικότητας «ΦΥΣΗτΗΡες» από τον Κρουσώνα ως το Βρομονερό

«Σε μια εποχή που η προστασία της φύσης, της βιοποικιλότητας, των φυσικών οικοσυστημάτων και των τελευταίων άγριων και απάτητων περιοχών του κόσμου μοιάζουν πιο αναγκαίες από ποτέ, σε ολόκληρη την Ελλάδα παρατηρείται μία άνευ προηγουμένου επιχείρηση λεηλασίας της φύσης με την πρόφαση της «πράσινης ανάπτυξης», αναφέρει η συλλογικότητα, τονίζοντας ότι ο αγώνας ενάντια στην καταστροφή των βουνών θα συνεχιστεί.

Από την πεζοπορία-διαμαρτυρία της συλλογικότητας «ΦΥΣΗτΗΡες» από τον Κρουσώνα ως το Βρομονερό

Από την πεζοπορία-διαμαρτυρία της συλλογικότητας «ΦΥΣΗτΗΡες» από τον Κρουσώνα ως το Βρομονερό

Αναλυτικά το κείμενο της συλλογικότητας:

«Η σημερινή πεζοπορία από τον Κρουσώνα ως το Βρομονερό, οργανώθηκε με σκοπό την συμμετοχή του κόσμου στην Πανελλήνια διαμαρτυρία για την προστασία της φύσης, ενάντια στον νέο αντιπεριβαλλοντικό νόμο, και την έμπρακτη εκδήλωση συμπαράστασης στους συναγωνιστές για την υπεράσπιση των Αγράφων.

Περπατήσαμε την μακρυά ανηφόρα σε μια συμβολική πορεία ενάντια στην ισοπέδωση των βουνοκορφών μας από τη τσιμεντένια μάστιγα των ανεμογεννητριών. Γνωριστήκαμε με πολύ νέο κόσμο που μοιράστηκε τις ανησυχίες μας και κράτησε τα πανό μας κάτω από τον καυτό ήλιο του Ιούλη. Συζητήσαμε για τις καίριες αλλαγές του νόμου Χατζηδάκη και το πλαίσιο χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων που προωθεί. Ενημερωθήκαμε για τον σημαντικό, τοπικό αγώνα των πολιτών στα Άγραφα καθώς και τις σαρωτικές επιπτώσεις που θα έχουν τα νέα επενδυτικά σχέδια στο τοπίο και τη βιοποικιλότητα του δικού μας τόπου, της Κρήτης.

Αν και ήμασταν πολλοί περιπατητές, το σύνθημά μας το είπαμε με μια δυνατή φωνή: "Μήνυμα πέμπω στα Άγραφα από τον Ψηλορείτη, λέφτερα να 'ναι τα βουνά σε όλο τον Πλανήτη"

Ακολουθεί μια σύντομη παράθεση μέρους των όσων ειπώθηκαν στην ενημέρωση που έγινε στο τέλος της πεζοπορίας.

-----------------------------------------------------------------------------------

Σε μια εποχή που η προστασία της φύσης, της βιοποικιλότητας, των φυσικών οικοσυστημάτων και των τελευταίων άγριων και απάτητων περιοχών του κόσμου μοιάζουν πιο αναγκαίες από ποτέ, σε ολόκληρη την Ελλάδα παρατηρείται μία άνευ προηγουμένου επιχείρηση λεηλασίας της φύσης με την πρόφαση της «πράσινης ανάπτυξης».

Βουνοκορφές, νησιά, βραχονησίδες και άλλες αμέτρητες άγριες και φυσικές περιοχές της χώρας, πολιορκούνται καθημερινά από εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (εγχώριες ή μη) για τη μαζική εγκατάσταση Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΒΑΠΕ), όπως ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, καθώς και πλήθος ποταμών και ρεμάτων απειλούνται από την ιδιωτικοποίηση των νερών τους και τη μαζική εγκατάσταση υβριδικών και υδροηλεκτρικών σταθμών. Σύμφωνα μάλιστα και με τον πρόσφατα ψηφισθέντα (αντι)περιβαλλοντικό νόμο καταργείται η ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 αφού προωθούνται ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες καθώς και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε τέτοιες περιοχές, προστασίας της φύσης.

Η Κρήτη, ως περιοχή υψηλού αιολικού δυναμικού λόγω της θέσης και του αναγλύφου της σχεδόν σε ολόκληρη την έκτασή της και λόγω της υψηλής ηλιοφάνειας καθ’όλη τη διάρκεια του έτους δεν θα μπορούσε να λείπει από τα επενδυτικά σχέδια της χώρας. Εστιάζοντας στους αιολικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, πλήθος ανεμογεννητριών είναι στο πλάνο να εγκατασταθούν στο μεγαλύτερο μέρος της ορεινής ζώνης του νησιού με σκοπό την υπερπαραγωγή ενέργειας όχι για την ενεργειακή αυτάρκεια του νησιού αλλά για τη μαζική εξαγωγή της προς την ηπειρωτική χώρα. Ολόκληρες περιοχές από τα Χανιά μέχρι το Λασίθι, μεταξύ των οποίων και πάρα πολλές προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2000 και αρχαιολογικές περιοχές Α ζώνης προστασίας, πρόκειται να καταστραφούν με μοναδικό σκοπό την κερδοφορία μερικών εταιρειών παραγωγής ενέργειας. Η εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών σταθμών με όλα τα συνοδευτικά της έργα (εγκατάσταση πυλώνων υψηλής τάσης, διάνοιξη νέων δρόμων, κατασκευή υποσταθμών κ.ά.) θα αλλοιώσουν και θα διαταράξουν ανεπανόρθωτα μοναδικής αξίας περιοχές, όπως αυτές των Λευκών Ορέων, του Ψηλορείτη, των Αστερουσίων, των Λασιθιώτικων βουνών και των βουνών της Σητείας.

Να σημειωθεί ότι το νησί της Κρήτης αποτελεί, σε πολύ μεγάλο μέρος του, καταφύγιο για την τοπική άγρια ζωή και έχει εξαιρετική σημασία για τη βιοποικιλότητα. Στα οικοσυστήματα του νησιού ζουν πάνω από 1800 είδη φυτών, μεταξύ των οποίων και πολλά ενδημικά όπως αρωματικοί θάμνοι και βότανα, αλλά και πλήθος ζώων με χαρακτηριστική την περίπτωση της ορνιθοπανίδας και δη των αρπακτικών πουλιών για τα οποία το νησί αποτελεί ένα εκ των σημαντικότερων καταφυγίων στην Ελλάδα. Η μαζική εγκατάσταση ανεμογεννητριών παντού και χωρίς όρια θα προκαλέσει μη αναστρέψιμες αλλαγές στο φυσικό περιβάλλον της Κρήτης και θα έχει ολέθριες επιπτώσεις στην τοπική και σπάνια ποικιλότητά της καθώς και στις ανθρώπινες δραστηριότητες που εξαρτώνται από αυτήν όπως η παραδοσιακή κτηνοτροφία, η μελισσοκομία, η τυροκόμηση και δραστηριότητες ήπιας τουριστικής ανάπτυξης.

Σε ένδειξη αλληλεγγύης στους συντρόφους και τις συντρόφισσες του αγώνα για την προστασία των Αγράφων και την οριστική ματαίωση των επενδυτικών δραστηριοτήτων που δρομολογούνται στις απάτητες κορυφές τους, πεζοπορούμε στην περιοχή του Κρουσώνα, από την Αγία Ειρήνη ως το Βρομονερό* με σκοπό την ανάδειξη του προβλήματος σε μια περιοχή που επίσης πρόκειται να πληγεί από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορυφογραμμές της.

Από το νησί της Κρήτης μέχρι τη Μάνη, τον Καβομαλιά, τον Πάρνωνα, την Τήνο, την Αμοργό, την Άνδρο, την Εύβοια, τη Γκιώνα, τα Ακαρνανικά, τα Άγραφα, ολόκληρη την Πίνδο, τη Βασιλίτσα, τη Σκύρο, την Οξυά, το Βέρμιο, τη Σαμοθράκη, τη Ροδόπη και τη Θράκη και όλες τις περιοχές της χώρας που πλήττονται από τα ανεξέλεγκτα επενδυτικά σχέδια της κεντρικής κυβέρνησης και χωρίς τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, στέλνουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους αγωνιστές και δηλώνουμε ότι δεν θα αφήσουμε κανένα επενδυτικό πλάνο να υλοποιηθεί χωρίς να μας βρει μπροστά του.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

* Η ονομασία Βρομονερό προέρχεται από τις λέξεις βριμόν, που σημαίνει δυνατό, και ιερόν. Λέγεται πως η θεά Δήμητρα είδε τον ήρωα Ιάσωνα στις υπώρειες της Ίδης και αφού έσβησε τον έρωτά της γεννήθηκε ο Πλούτος».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παγκόσμιο μήνυμα για το Περιβάλλον από την Κνωσό - Νέα διαμαρτυρία στην Κρήτη
Σε νέα συμβολική διαμαρτυρία για την κατάργηση του αντι-περιβαλλοντικού νόμου Χατζηδάκη προχώρησαν το πρωί του Σαββάτου διαδηλωτές στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. 
Παγκόσμιο μήνυμα για το Περιβάλλον από την Κνωσό - Νέα διαμαρτυρία στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΦΥΣΗτήρες: Πεζοπορία στον Ψηλορείτη για την προστασία των βουνών
Πεζοπορία για την προστασία της φύσης και των βουνών διοργανώνει την προσεχή Κυριακή η συλλογικότητα του Ηρακλείου «ΦΥΣΗτήρες».
ΦΥΣΗτήρες: Πεζοπορία στον Ψηλορείτη για την προστασία των βουνών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: «Ανακαίνισαν» την Περιφέρεια σε... Γραφείο Καταστροφής Φυσικού Πλούτου
Με μια ευφάνταστη δράση και με ξεκάθαρα μηνύματα με πολλούς αποδέκτες τιμήθηκε στο Ηράκλειο η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Η ομάδα ΦΥΣΗτΗΡες διοργάνωσε την… «ανακαίνιση» της Περιφέρειας Κρήτης και την...
Κρήτη: «Ανακαίνισαν» την Περιφέρεια σε... Γραφείο Καταστροφής Φυσικού Πλούτου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Όχι» στο αιολικό πάρκο είπαν οι κάτοικοι της Σητείας
Με κυρίαρχο σύνθημα, «Όχι άλλα αιολικά στα Σητειακά βουνά», κάτοικοι, συλλογικότητες και φορείς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Οργανωτικής Επιτροπής κατά των αιολικών, πραγματοποιώντας περίπατο-διαμαρτυρία στο...
«Όχι» στο αιολικό πάρκο είπαν οι κάτοικοι της Σητείας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Ποδηλατοδρομία ενάντια στο αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο
Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η δράση της ομάδας «ΦυσητΗΡες» στο Ηράκλειο, η οποία περιελάμβανε διαμαρτυρία και ποδηλατοδρομία στο κέντρο της πόλης, με φόντο την κατάργηση του αντι-περιβαλλοντικού...
Ηράκλειο: Ποδηλατοδρομία ενάντια στο αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαδηλώσεις στην Κρήτη για την προστασία του περιβάλλοντος
Διαδηλώσεις και δράσεις με αφορμή παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, διοργανώνουν συλλογικότητες στην Κρήτη.
Διαδηλώσεις στην Κρήτη για την προστασία του περιβάλλοντος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας