• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 21.1°C / 24.4°C
  1 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.6°C / 23.9°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.4°C / 21.1°C
  3 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 16.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  0 BF
  91%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 23.9°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.8°C / 21.1°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 19.4°C
  1 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.0°C / 23.0°C
  1 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.2°C / 22.2°C
  2 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 20.6°C
  1 BF
  88%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 22.2°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.3°C
  4 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.9°C / 21.7°C
  1 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  1 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 22.8°C
  0 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  68%
Αποδοχή της πρότασης για τον Σταθμό Μετατροπής από τους κατοίκους της Δαμάστας

Αποδοχή της πρότασης για τον Σταθμό Μετατροπής από τους κατοίκους της Δαμάστας

 • A-
 • A+
Η Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων της Δαμάστας αποφάσισε, σχεδόν ομόφωνα, την αποδοχή της βελτιωμένης πρότασης για τον Σταθμό Μετατροπής και των συνοδών έργων της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, όπως κατατέθηκε επίσημα από τον ΑΔΜΗΕ.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων της Δαμάστας, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Δαμάστας, η έκτακτη Λαϊκή Συνέλευση του Συντονιστικού των Φορέων της Δαμάστας με κεντρικό θέμα την κατασκευή και εγκατάσταση του σταθμού μετατροπής ρεύματος σε περιοχή πλησίον της Δαμάστας, για την μεγάλη ενεργειακή καλωδιακή σύνδεση Αττική – Κρήτη.

Στην συνέλευση έγινε ανάλυση των τεχνικών δεδομένων του έργου όπως παρουσιάζονται στην εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, από τον τεχνικό σύμβουλο του Πολυτεχνείου Κρήτης που εκπροσωπήθηκε από τον Καθηγητή κ. Σπύρο Παπαευθυμίου. Ο κ. Παπαευθυμίου διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους ότι βάσει των τεχνικών χαρακτηριστικών του σταθμού δεν προκύπτει καθόλου κίνδυνος από ραδιενέργεια και ακτινοβολία και επίσης εξήγησε ότι η εναλλακτική χωροθέτηση του σταθμού στην Κορακιά (βάσει της ΜΠΕ) θα είχε μεγαλύτερες επιπτώσεις για την Δαμάστα από πλευράς ασφάλειας αλλά και μεγάλης οπτικής όχλησης.

Στην συνέχεια ο δήμαρχος Μαλεβιζίου κ. Μποκέας Μενέλαος παρουσίασε όλο το χρονικό των δύσκολων διαπραγματεύσεων που προηγήθηκαν με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και τον ΑΔΜΗΕ, από την ανάληψη της θητείας του μέχρι σήμερα και το αδιέξοδο που πολλές φορές οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις μέχρι την επίτευξη της βελτιωμένης εναλλακτικής πρότασης από τον ΑΔΜΗΕ. Η επίσημη βελτιωμένη πρόταση του ΑΔΜΗΕ περιλαμβάνει, υπογειοποίηση και αλλαγή όδευσης του καλωδίου από την Κορακιά μέχρι τον Σταθμό Μετατροπής, μετατόπιση του σταθμού ώστε να εκμηδενίζεται η οπτική όχληση του από τη Δαμάστα, νέος δρόμος 2.5 χιλιομέτρων πριν το χωριό προς το σταθμό ώστε να μην ενοχλείται το χωριό από τα οχήματα και υπογειοποίηση των υφιστάμενων πυλώνων υψηλής τάσης που περνάνε από τη Δαμάστα. Το ύψος των παρεμβάσεων αυξάνουν τον προϋπολογισμό του έργου κατά 35 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου αναφέρθηκε και στα αντισταθμιστικά που θα δοθούν από τον ΑΔΜΗΕ για έργα στην Δαμάστα και στον Δήμο Μαλεβιζίου.

Στην συνέχεια έγιναν τοποθετήσεις από την πρόεδρο της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δαμάστας κ. Λιαδάκη Καλλιόπη και τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Δαμάστας κ. Γεώργιο Σαρρή και, όπου αναλύθηκε όλο το ιστορικό του δύσκολου και άνισου αγώνα όλα αυτά τα 3,5 χρόνια εναντίον της χωροθέτησης του σταθμού στη Δαμάστα και επεξήγησαν τους λόγους που μαζί με τους υπόλοιπους φορείς της Δαμάστας γνωμοδώτησαν θετικά υπέρ της επίσημης βελτιωμένης πρότασης που παρουσίασε ο ΑΔΜΗΕ.

Τέλος, υπήρξαν τοποθετήσεις κατοίκων του χωριού που εξέφρασαν, απορίες,  ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους για το έργο και ειδικότερα για τον φόβο της εξάπλωσης των ανεμογεννητριών στα βουνά της Δαμάστας δεδομένου ότι στους χάρτες της ΡΑΕ υπάρχουν ζώνες ανάπτυξης ΑΠΕ σε 2 σημεία κοντά στη Δαμάστα.

Η Λαϊκή συνέλευση έκλεισε με ψηφοφορία όπου σχεδόν ομόφωνα οι κάτοικοι αποφάσισαν:

 • Αποδοχή της βελτιωμένης πρότασης για τον Σταθμό Μετατροπής και των συνοδών έργων στη Δαμάστα, όπως κατατέθηκε επίσημα από τον ΑΔΜΗΕ.
 • Έναρξη εντατικών διεκδικήσεων των Δαμαστιανών σε συνεργασία με το Δήμο και κάθε εμπλεκόμενη Δημόσια Αρχή για τον αποχαρακτηρισμό της Λατομικής Περιοχής Δαμάστας και την απόσυρση από τους χάρτες της ΡΑΕ και από το Χωροταξικό Κρήτης των ζωνών ΑΠΕ πλησίον της Δαμάστας.

Τα αντισταθμιστικά μέτρα

Tα έργα προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Ανάπλαση κεντρικής οδικής αρτηρίας Δήμου Μαλεβιζίου (Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου στο Γάζι)
 • Κατασκευή και Ανακαίνιση Σχολικών Μονάδων
 • Κατασκευή Φωτοβολταϊκού Πάρκου ισχύος 1 MW
 • Προμήθεια ενός minibus και ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου για την ενίσχυση της δημοτικής συγκοινωνίας και των πράσινων μεταφορών του Δήμου Μαλεβιζίου.
 • Εξοπλισμός αγροτικών ιατρείων στην ευρύτερη περιοχή για την εξυπηρέτηση του τοπικού πληθυσμού.
 • Βελτίωση αθλητικών υποδομών Δαμάστας
 • Βελτίωση/συντήρηση αγροτικής οδοποιίας Δαμάστας
 • Επεκτάσεις δημοτικού φωτισμού Μαλεβιζίου

Επίσης έχουν συμφωνηθεί βελτιώσεις στην κατασκευή του έργου για τον περιορισμό της όχλησης κατά τη διάρκεια της κατασκευής και λειτουργίας του (υπογειοποίηση της γραμμής μεταφοράς από την Κορακιά μέχρι τη Δαμάστα, κατασκευή νέου ασφαλτοστρωμένου δρόμου για την πρόσβαση στο Σταθμό Μετατροπής Δαμάστας, κ.ά.), προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Μαλεβιζίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής
Την ανάγκη επαγρύπνησης από την κοινωνία, τους τοπικούς φορείς και τον Δήμο Μαλεβιζίου ούτως ώστε η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής να μην γίνει αφορμή ενεργοποίησης των καταστροφικών σχεδίων της φαστ τρακ...
Η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Μαλεβιζίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δήμος Μαλεβιζίου: Τα αντισταθμιστικά μέτρα για την ηλεκτρική διασύνδεση
Η κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου, έργα οδοποιίας, φωτισμού, εκπαιδευτικών και υγειονομικών υποδομών περιλαμβάνονται στα αντισταθμιστικά έργα που συμφωνήθηκαν μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του Δήμου Μαλεβιζίου Ηρακλείου...
Δήμος Μαλεβιζίου: Τα αντισταθμιστικά μέτρα για την ηλεκτρική διασύνδεση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δήμος Μαλεβιζίου: «Όχι» στην αναβάθμιση του ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων
Το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου εξέφρασε εκ νέου την πάγια θέση του να μην επιτρέψει την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων.
Δήμος Μαλεβιζίου: «Όχι» στην αναβάθμιση του ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρέμβαση του Δήμου Μαλεβιζίου για την ηλεκτρική διασύνδεση
Επιστολή προς την «Ariadne Interconnection», αναφορικά με τη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, απέστειλε η Δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα κάνει δεκτή καμία παρέκκλιση από την...
Παρέμβαση του Δήμου Μαλεβιζίου για την ηλεκτρική διασύνδεση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεσμεύσεις Χατζηδάκη για κλείσιμο του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων
Με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, θα κλείσει η ρυπογόνος σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ που βρίσκεται στον Δήμο Μαλεβιζίου, στην περιοχή Λινοπεράματα.
Δεσμεύσεις Χατζηδάκη για κλείσιμο του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΗΣ Λινοπεραμάτων: Νέο «όχι» του Δήμου στους αεριοστρόβιλους
Το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου εξέφρασε για μια ακόμα φορά την κατηγορηματικά αντίθεσή του σε οποιαδήποτε εργασία στον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων.
ΑΗΣ Λινοπεραμάτων: Νέο «όχι» του Δήμου στους αεριοστρόβιλους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας