• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 13.6°C / 17.2°C
  4 BF
  94%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 13.6°C
  3 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  3 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  2 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 12.6°C
  1 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  3 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  11°C 9.5°C / 10.9°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.5°C / 9.5°C
  2 BF
  95%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.8°C
  2 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 17.4°C
  4 BF
  100%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 13.2°C
  2 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.2°C / 13.7°C
  1 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  87%

Από παλαιότερη διαμαρτυρία εκπροσώπων της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας Χανίων.

zarpanews.gr

Παγκρήτια κινητοποίηση αγροτών στα γραφεία του ΕΛΓΑ στο Ηράκλειο

 • A-
 • A+
Άμεσες αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν στην παραγωγή τους τα τελευταία δύο χρόνια αλλά και την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, διεκδικούν οι αγρότες της Κρήτης, με νέα τους κινητοποίηση.

Το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων αποφάσισε την παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ στο Ηράκλειο, την Τετάρτη 1 Ιούλη στις 11 το πρωΐ.

Οι αγρότες της Κρήτης τονίζουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών της Κρήτης είδε την ελαιοπαραγωγή του να καταστρέφεται από τον δάκο ενώ σοβαρές ζημιές υπέστησαν και τα ομφαλοφόρα πορτοκάλια τον χειμώνα λόγω της χαλαζόπτωσης.

Παράλληλα οι παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών υπέστησαν επίσης σοβαρές ζημιές σε παραγωγή και θερμοκήπια, λόγω και καιρικών φαινομένων των τελευταίου χρόνου, ενώ όπως αναφέρουν οι αγρότες, «οι χαμηλές τιμές, η απληρωσιά και το υψηλό κόστος παραγωγής συνεχίζουν να μας κάνουν δύσκολη την επιβίωση μας».

Οι αγρότες ζητούν:

 1. Άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για το 2019 και των αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ. Έχουμε ήδη προπληρώσει αυτά τα χρήματα στον ΕΛΓΑ, καμιά κυβέρνηση εδώ και 9 χρόνια δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ, είναι δικά μας χρήματα και τα δικαιούμαστε τώρα.
 2. Να αποζημιωθούν οι παραγωγοί των πρώιμων κηπευτικών για το σύνολο των εγκαταστάσεων που καταστράφηκαν από τους ανεμοστρόβιλους.
 3. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση για άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις.
 4. Να καταργηθούν οι αυξήσεις των τελευταίων χρόνων στις ασφαλιστικές εισφορές.
 5. Να χρηματοδοτηθούν στο σύνολό τους έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους.
 6. Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών μέχρι την αποζημίωσή τους για τις ζημιές τους.
 7. Να αναπληρωθεί άμεσα το χαμένο εισόδημα των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων, με έκτακτη οικονομική ενίσχυση.
 8. Να μην ιδιωτικοποιηθεί ο ΕΛΓΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Παγκρήτιου Συντονιστικού:

«Συνάδελφοι, συναδέλφισσες αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κρήτης. Το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων σας καλεί να πάρετε μαζικά μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ στο Ηράκλειο την Τετάρτη 1 Ιούλη στις 11πμ.

 • Να διεκδικήσουμε άμεση χωρίς άλλες καθυστερήσεις αποζημίωση για όλες τις καταστροφές που υπεστήκαμε το 2019 και το 2020 στην παραγωγή αλλά και στις υποδομές, στο φυτικό και το ζωικό κεφάλαιο σε όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Να απαιτήσουμε την άμεση καταγραφή της νέας ζημιάς στην καρπόδεση της ελιάς
 • Να πούμε ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ.
 • Να διεκδικήσουμε ΕΛΓΑ Δημόσιο
 • Να αλλάξει ο κανονισμός του και να εξασφαλίζεται η αναγκαία και επαρκής χρηματοδότηση του.
 • Να ασφαλίζει και να αποζημιώνει το 100% της παραγωγής, το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους χωρίς καθυστερήσεις.

Tα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων που δημιούργησε η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων διαχρονικά ήταν ήδη πολλά πριν από την πανδημία του κορονοϊού. Σ’ αυτά προστέθηκε και η δραστική μείωση του εισοδήματος μας λόγω της πανδημίας. Αποτελεί πρόκληση η στάση της κυβέρνησης που διαλαλεί ότι οι αγροτοκτηνοτρόφοι δεν έχουν πληγεί από την πανδημία και δεν έχουν ανάγκη ουσιαστικής στήριξης.

Το οργανωμένο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα της Κρήτης έχει αναδείξει και έχει παλέψει πολύμορφα για τη λύση αυτών των προβλημάτων. Δυστυχώς κανένα από αυτά τα προβλήματα δεν έχει λυθεί. Σήμερα όμως, υπάρχει, μια καινούργια χειρότερη πραγματικότητα, η οποία εξελίσσεται σε κρίση, όχι μόνο υγειονομική αλλά και οικονομική που χτυπάει και τους αγροτοκτηνοτρόφους.       

Οι φυσικές καταστροφές δεν σταμάτησαν να υπάρχουν λόγω του κορονοϊού. Η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών της Κρήτης είδε την ελαιοπαραγωγή του να καταστρέφεται από τον δάκο.  Η ζημιά στα ομφαλοφόρα πορτοκάλια τον χειμώνα λόγω της χαλαζόπτωσης ήταν τεράστια και σε ορισμένες περιπτώσεις ολοκληρωτική. Οι παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών είδαν τα θερμοκήπια τους να τα καταστρέφουν οι ισχυροί άνεμοι.

Οι χαμηλές τιμές, η απληρωσιά και το υψηλό κόστος παραγωγής συνεχίζουν να μας κάνουν δύσκολη την επιβίωση μας.

Για άλλη μια χρονιά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις εξαιτίας των φυσικών καταστροφών, των ασθενειών κ.λπ., καθώς ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών. Απόδειξη γι’ αυτό είναι ότι για την κατεστραμμένη περσινή ελαιοπαραγωγή μας το μόνο που έχουμε είναι το δούλεμα του «φακέλου» που έχει κάνει Κυβέρνηση-Περιφέρεια και επιλεγμένοι συνομιλητές τους και πάει και έρχεται στο ΥΠΑΑΤ! Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προωθεί την ενεργότερη εμπλοκή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στις γεωργικές ασφαλίσεις.

Στα πλαίσια του συντονισμού τόσο σε επίπεδο Κρήτης όσο και πανελλαδικά, το οργανωμένο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων προχωράει σε κινητοποιήσεις στα κατά τόπους γραφεία του ΕΛΓΑ την 1η Ιούλη. Στην Κρήτη στον ΕΛΓΑ στο Ηράκλειο στις 11πμ. 

Παλεύουμε μαζικά και οργανωμένα και απαιτούμε:

 • Άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για το 2019 και των αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ. Έχουμε ήδη προπληρώσει αυτά τα χρήματα στον ΕΛΓΑ, καμιά κυβέρνηση εδώ και 9 χρόνια δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ, είναι δικά μας χρήματα και τα δικαιούμαστε τώρα.
 • Να αποζημιωθούν οι παραγωγοί των πρώιμων κηπευτικών για το σύνολο των εγκαταστάσεων που καταστράφηκαν από τους ανεμοστρόβιλους.
 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση για άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις.
 • Να καταργηθούν οι αυξήσεις των τελευταίων χρόνων στις ασφαλιστικές εισφορές.
 • Να χρηματοδοτηθούν στο σύνολό τους έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους.
 • Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών μέχρι την αποζημίωσή τους για τις ζημιές τους.
 • Να αναπληρωθεί άμεσα το χαμένο εισόδημα των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων, με έκτακτη οικονομική ενίσχυση.
 • Να μην ιδιωτικοποιηθεί ο ΕΛΓΑ».
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Διεκδικούν αποζημιώσεις και ενισχύσεις για τους αγρότες
Στη διεκδίκηση από κοινού με τους αγροτικούς φορείς, άμεσης καταβολής αποζημιώσεων και ενισχύσεων για όσους πλήττεται η παραγωγή τους αλλά και για τους ελαιοπαραγωγούς λόγω της καταστροφής της φετινής σοδειάς,...
Κρήτη: Διεκδικούν αποζημιώσεις και ενισχύσεις για τους αγρότες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στους δρόμους αγρότες της Κρήτης
Κινητοποίηση στα Χανιά θα πραγματοποιήσουν την επόμενη βδομάδα οι αγρότες - Στον κόμβο των Πραιτωρίων βγήκαν τα πρώτα τρακτέρ στο νότιο Ηράκλειο.
Στους δρόμους αγρότες της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Ζητούν αποζημιώσεις για τις καταστροφές από την χαλαζόπτωση
Αίτημα για την αποζημίωση των παραγωγών Τυμπακίου για τις ζημιές που υπέστησαν από τις σφοδρές χαλαζοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή τον Νοέμβριο του 2019, κατατέθηκε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη...
Κρήτη: Ζητούν αποζημιώσεις για τις καταστροφές από την χαλαζόπτωση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Μέτρα στήριξης του πρωτογενή τομέα ζητούν αγρότες και βουλευτές
Την ένταξη και των αγροτών στη λίστα με τους πληγέντες από τον κορονοϊό ζητά ο Αγροτικός Σύλλογος Σελίνου με έγγραφό του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη - Παρεμβάσεις κρητικών...
Κρήτη: Μέτρα στήριξης του πρωτογενή τομέα ζητούν αγρότες και βουλευτές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τεράστιο το πλήγμα του ιού για τους Κρητικούς αγρότες
Αποκλεισμένοι από τις λαϊκές της Αττικής και στο έλεος των μεγάλων αλυσίδων βλέπουν την παραγωγή τους να μετατρέπεται σε… ζωοτροφή. Γενικόλογες υποσχέσεις για αποζημιώσεις από τον Μ. Βορίδη.
Τεράστιο το πλήγμα του ιού για τους Κρητικούς αγρότες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας