• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 29.1°C
  2 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.9°C / 27.7°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 29.3°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.9°C
  2 BF
  53%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 27.0°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 28.2°C
  3 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.5°C / 26.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.2°C
  2 BF
  36%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 26.7°C
  0 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  2 BF
  48%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.5°C / 27.7°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  3 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 29.3°C
  0 BF
  35%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.7°C
  1 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  70%

Από παλαιότερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών στο Ηράκλειο

Κρήτη: Σε κινητοποιήσεις οι εκπαιδευτικοί για το ωρολόγιο πρόγραμμα

 • A-
 • A+
Ενάντια στην υπουργική απόφαση που αφορά στο Νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης η οποία στην ουσία καταργεί όλα τα μαθήματα του τομέα των κοινωνικών και οικονομικών επιστημών, τάσσονται οι εκπαιδευτικοί της Κρήτης.

Οι εκπαιδευτικοί του Ηρακλείου διοργανώνουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, ενώ στις 7:30 το απόγευμα της ίδιας ημέρας έχει προγραμματιστεί γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ στο 3ο Λύκειο.

Όπως αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί, απαλείφονται από το σχολικό χάρτη του Λυκείου τα μαθήματα των κοινωνικών επιστημών: η Κοινωνιολογία, το μάθημα «Πολίτης και Δημοκρατία» και το μάθημα ΒΑΚΕ. Καταργούνται επίσης όλα τα μαθήματα καλλιτεχνικής παιδείας και τα Projects, αλλά και τα μαθήματα επιλογής «Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός», «Γεωλογία» και «Διαχείριση φυσικών πόρων. Συγχρόνως, το μάθημα της «Πολιτικής Παιδείας» της Α Λυκείου που ήταν 3ωρο μετατρέπεται σε 2ωρο, ενώ μειώνονται κατά μια ώρα οι εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας της Φυσικής στη Β Λυκείου. 

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, η απόφαση αυτή «καθρεπτίζει το σκοταδιστικό μοντέλο σκέψης που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ ως καθαρόαιμος στυλοβάτης της οικονομικής ολιγαρχίας που στοχοποιεί ως «αριστερό» και επομένως «επικίνδυνο» για τα συμφέροντά της ακόμη κι εκείνο το προσαρμοσμένο στις ανάγκες του αστικού εκσυγχρονισμού περιεχόμενο των μέχρι τώρα διδασκομένων μαθημάτων των κοινωνικών, οικονομικών, νομικών επιστημών».

Για το ίδιο ζήτημα, οι εκπαιδευτικοί των Χανίων διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στις 12 το μεσημέρι ενώ η τοπική ΕΛΜΕ έχει εξαγγείλει 2ωρη στάση εργασίας από τις 12-2 το μεσημέρι.

Σε ανακοίνωσή της η παράταξη των εκπαιδευτικών «Αγωνιστική Παρέμβαση» επισημαίνει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ -αφού πρώτα ψήφισε το αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο κατεδάφισης των θεμελιωδών εργασιακών και μορφωτικών κατακτήσεων- με Υπουργική Απόφαση κοινοποίησε το «Νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα» καρατόμησης όλων των ειδικοτήτων των κοινωνικών και οικονομικών επιστημών και των καλλιτεχνικών μαθημάτων, στη βάση της «κανονικότητας» των περικοπών των δαπανών και της απομόρφωσης των λαϊκών στρωμάτων, όπως επιτάσσουν η εγχώρια ολιγαρχία, ο Ο.Ο.Σ.Α, ο ΣΕΒ και οι αντιλαϊκές συνθήκες της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, απαλείφονται από το σχολικό χάρτη του Λυκείου τα μαθήματα των κοινωνικών επιστημών: η Κοινωνιολογία (6ωρο στην ομάδα ανθρωπιστικών σπουδών στη Γ Λυκείου), το μάθημα «Πολίτης και Δημοκρατία» και το μάθημα ΒΑΚΕ (2ωρα και τα δυο στη Β Λυκείου). Καταργούνται όλα τα μαθήματα καλλιτεχνικής παιδείας και τα Projects (2ωρα στην Α΄ Λυκείου και 1ωρα στη Β΄), αλλά και τα μαθήματα επιλογής «Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός», «Γεωλογία» και «Διαχείριση φυσικών πόρων (1ωρα). Συγχρόνως, το μάθημα της «Πολιτικής Παιδείας» της Α Λυκείου που ήταν 3ωρο μετατρέπεται σε 2ωρο, ενώ μειώνονται κατά μια (1) ώρα οι εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας της Φυσικής στη Β Λυκείου. Η επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας και στα εργασιακά των εκπαιδευτικών επεκτείνεται και στο Γυμνάσιο, αφού το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας στης Α Γυμνασίου από 2ωρο μεταπίπτει σε 1ωρο.

Αυτή η «βροχή» των αντιδραστικών μέτρων αποψίλωσης του ωρολογίου προγράμματος από μαθήματα θεμελιώδους κοινωνικής παιδείας, κατανόησης των οικονομικών νόμων λειτουργίας της κοινωνίας και της ιστορικής της εξέλιξης, αυτή η καταιγίδα των μεσαιωνικών μέτρων της απογύμνωσης του προγράμματος σπουδών από τα περιορισμένης ήδη έκτασης μαθήματα της καλλιτεχνικής παιδείας και της αισθητικής αγωγής καθρεπτίζει, πρώτα και κύρια, το σκοταδιστικό μοντέλο σκέψης που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ ως καθαρόαιμος στυλοβάτης της οικονομικής ολιγαρχίας που στοχοποιεί ως «αριστερό» και επομένως «επικίνδυνο» για τα συμφέροντά της ακόμη κι εκείνο το προσαρμοσμένο στις ανάγκες του αστικού εκσυγχρονισμού περιεχόμενο των μέχρι τώρα διδασκομένων μαθημάτων των κοινωνικών, οικονομικών, νομικών επιστημών.

Η στοιχειώδης δυνατότητα κοινωνικού προσδιορισμού των μαθητών, μέσω των μαθημάτων όλων των κοινωνικών επιστημών, κρίνεται επικίνδυνη στο «Νέο Λύκειο» του εξεταστικού σφαγείου, της τράπεζας των θεμάτων, των ολίγων και κατεχόντων. Παρ/λα, η οποιαδήποτε ευαισθητοποίηση των μαθητών απέναντι στην Τέχνη, μέσω έστω των μαθημάτων επιλογής, αποκλείεται, αφού συντελεί στην κοινωνική ευαισθητοποίηση και αντίστοιχη κοινωνική δράση, ενώ στερούνται της διδασκαλίας του σχεδίου (γραμμικού και ελεύθερου), ενός πανελλαδικώς εξεταζόμενου μαθήματος, όλοι οι μαθητές που επιθυμούν την εισαγωγή τους στις σχολές που το απαιτούν.

Είναι προφανές ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η απογύμνωση του προγράμματος σπουδών από κάθε «άνοιγμα» της σκέψης στο πεδίο του κοινωνικού προβληματισμού και της καλλιτεχνικής ευαισθητοποίησης, ώστε η πειθάρχηση των λαϊκών στρωμάτων στην αντιδραστική πολιτική της να είναι σίγουρη…

Συγχρόνως, με την αυτήν την ακόμη πιο αντιδραστική δόμηση του προγράμματος των σπουδών, η κυβέρνηση ΑΝΟΙΓΕΙ την ΠΟΡΤΑ των ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ, αφού ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ, αποδομεί προγράμματα, αναγκαστικά θέτει στη διαθεσιμότητα μια μεγάλη κατηγορία συναδέλφων, ενώ θα συνεχίσει την ίδια πολιτική των… εργασιακών εξώσεων, διαβαθμίσεων και απολύσεων, μέσω της «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ» στο αποκεντρωμένης δομής και ιδιωτικό-οικονομικής λειτουργίας σχολείο των ανταγωνιστικών κριτηρίων. Στο σχολείο αυτό, η σταθερή εργασία και η οργανική θέση θα καταργηθούν και θα δώσουν τη θέση τους στις διαβαθμισμένες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όπως και οι συλλογικές κατακτήσεις και η εργασιακή δημοκρατία, που θα αντικατασταθούν από τον αυταρχισμό της διοίκησης, τη χειραγώγηση και την πειθάρχηση.

Σε αυτό το πεδίο της στυγνής εφαρμογής των επιταγών του κεφαλαίου, οι ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ θα δεχτούν ακόμη μεγαλύτερο χτύπημα, αφού ήδη μια κατηγορία των κοινωνικών επιστημών αποπέμπεται, ενώ παράλληλα η συνεχιζόμενη πολιτική των δραματικών περικοπών, το αντιλαϊκό προσοντολόγιο και συνολικά η θεσμική λαίλαπα της επιβολής της ελαστικής απασχόλησης, σε συνθήκες όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης, δείχνει το δρόμο της αδιοριστίας και της απασχολισιμότητας.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως επιτάσσει η αντιδραστική ιδεολογία της και η πολιτική της διαδρομή, αξιοποιώντας και επιτείνοντας το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο των προκατόχων της (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟ/ΚΙΝΑΛ) θέτει στο στόχαστρο κάθε εργασιακή, μορφωτική κατάκτηση και δημοκρατική κατάκτηση, με την ακόμη πιο επιθετική πολιτική της απέναντι στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τα λαϊκά στρώματα, στη βάση της υπηρέτησης των συμφερόντων της πλουτοκρατίας και των ιμπεριαλιστών κηδεμόνων της (ΕΕ-ΝΑΤΟ) και με στόχο την υποταγή του λαού.

Απέναντι σε αυτήν την αντιδραστική πολιτική, ο μόνος δρόμος είναι η συσπείρωση στα σωματεία, η μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και στους απεργιακούς αγώνες που πρέπει να προγραμματιστούν, ώστε το νέο σχολικό έτος να ακυρώσει τα μαύρα αντιδραστικά μέτρα της κυβέρνησης και να σηματοδοτήσει ένα νέο προοδευτικό χάρτη εργασιακών, μορφωτικών και δημοκρατικών κατακτήσεων κόντρα στην πολιτική του μορφωτικού αποκλεισμού, του σκοταδισμού, της ανεργίας, των απολύσεων και του αυταρχισμού».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Όχι κάμερες στα σχολεία» είπαν οι εκπαιδευτικοί της Κρήτης
Πλήθος εκπαιδευτικών συγκεντρώθηκαν στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, στο Ηράκλειο το μεσημέρι της Τετάρτης, με αίτημα την απόσυρση της τροπολογίας του Υπουργείου Παιδείας που αφορά την...
«Όχι κάμερες στα σχολεία» είπαν οι εκπαιδευτικοί της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιμένουν κατά του πολυνομοσχεδίου οι εκπαιδευτικοί της Κρήτης
Στους δρόμους βγήκαν για ακόμη μία φορά οι εκπαιδευτικοί της Κρήτης, οι οποίοι εναντιώνονται στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας αλλά και στην βιντεοσκόπηση των μαθημάτων μέσα στις αίθουσες των σχολείων.
Επιμένουν κατά του πολυνομοσχεδίου οι εκπαιδευτικοί της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Απεργιακές κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών ενάντια στο πολυνομοσχέδιο
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας πραγματοποίησαν οι εκπαιδευτικοί του Ηρακλείου, συμμετέχοντας στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται σήμερα, ενάντια στο πολυνομοσχέδιο του...
Κρήτη: Απεργιακές κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών ενάντια στο πολυνομοσχέδιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών - ζητούν μονιμοποίηση των αναπληρωτών
Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης πραγματοποίησαν τα μέλη της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Ηρακλείου με κύριο αίτημα τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών.
Κρήτη: Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών - ζητούν μονιμοποίηση των αναπληρωτών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών και στην Κρήτη
Στους δρόμους βγήκαν και σήμερα οι εκπαιδευτικοί του Ηρακλείου και των Χανίων, διαμαρτυρόμενοι για το νέο σύστημα διορισμών μόνιμων και αναπληρωτών το οποίο προωθεί η κυβέρνηση. Οι εκπαιδευτικοί Α' βάθμιας και...
Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών και στην Κρήτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας