• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 15.2°C
  1 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 13.9°C
  1 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.4°C
  2 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.9°C
  0 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.2°C / 10.9°C
  0 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 12.0°C
  0 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.4°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 13.8°C
  2 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 14.0°C
  1 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  3 BF
  84%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 13.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 13.8°C
  0 BF
  83%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.0°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.9°C
  0 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 11.6°C
  0 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 13.9°C
  0 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  88%

Ο ιερέας από την Κρήτη Χαράλαμπος Κοπανάκης και ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ελπιδοφόρα» απόφαση για τη Μετάληψη από το Φανάρι

 • A-
 • A+
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανοίγει δρόμο για τη λήψη της Θείας Κοινωνίας με ξεχωριστό κουταλάκι λόγω της πανδημίας, δικαιώνοντας τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής • Ερώτημα η στάση της Εκκλησίας της Κρήτης, που υπάγεται απευθείας στο Πατριαρχείο και πρόσφατα κάλεσε σε απολογία ιερέα από το νησί, ο οποίος πρότεινε παρόμοια λύση.

Ορθάνοιχτο παράθυρο για την αλλαγή του τρόπου λήψης της Θείας Κοινωνίας αφήνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, θέτοντας σε εντελώς διαφορετική βάση ένα ζήτημα που προκαλεί σφοδρές αντιπαραθέσεις στους εκκλησιαστικούς κύκλους. Πρώτη φορά, έστω και αν διατυπώνεται εμμέσως, εντούτοις παρέχεται με τον πιο επίσημο τρόπο η δυνατότητα μετάληψης των πιστών με διαφορετικό κουταλάκι και όχι με την ίδια λαβίδα.

Στο ανακοινωθέν της 25ης Ιουνίου γίνεται προσπάθεια να κρατηθούν ισορροπίες και αρχικά δηλώνεται πως η Εκκλησία «οὐδεμίαν ἀνάγκην εὑρίσκει δι' ἀλλαγήν τοῦ τρόπου τούτου (σ.σ. της Μετάληψης) καί μάλιστα ὑπό τήν πίεσιν ἐξωγενῶν παραγόντων». Ωστόσο, αμέσως παρακάτω, η απόφαση αναφέρεται, όχι τυχαία, στους ιερείς και επισκόπους των ορθόδοξων εκκλησιών της διασποράς και για πρώτη φορά τούς δίνει τη δυνατότητα να... «οἰκονομοῦν προσωρινῶς τά ἀνακύψαντα ἐκ τῶν τοπικῶν νόμων τῆς Πολιτείας προβλήματα, πάντοτε ἐν συντονισμῷ μέ τό ἐν Φαναρίῳ Ἱερόν Κέντρον, διά τήν μείζονα πνευματικήν ὠφέλειαν τοῦ χριστωνύμου λαοῦ».

Ξεχωριστά κουτάλια

Σε αυτή τη φράση κρύβεται η ριζική αλλαγή στάσης από το Φανάρι και αποτελεί μια μεγάλη δικαίωση κυρίως για τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, αλλά και για άλλες ορθόδοξες μητροπόλεις όπως στην Αυστρία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία και αλλού, όπως και για κατά τόπους ιερείς (όπως πρόσφατα στην Κρήτη) που διατύπωσαν ορθολογικές σκέψεις ως προς την προφύλαξη των πιστών από την πανδημία του κορονοϊού.

Ηδη από τις 18 Μαΐου, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος έδωσε εντολή στους ιερείς της άμεσης περιφέρειάς του (δηλαδή στις περιοχές της Νέας Υόρκης, Ουάσιγκτον και Κονέκτικατ) να μεταλαμβάνουν τους πιστούς χρησιμοποιώντας ξεχωριστά κουτάλια για κάθε άτομο. Με δήλωσή του τότε στο Associated Press ο Ελπιδοφόρος τόνιζε πως «δεν είναι ο τρόπος που λαμβάνουμε τη Θεία Κοινωνία, αλλά είναι η Θεία Κοινωνία καθ' εαυτήν που μας σώζει και μας χαρίζει αιώνια ζωή».
Η απόφαση αυτή, η οποία λήφθηκε ως προσωρινό μέτρο αλλά χωρίς να έχει προηγηθεί έγκριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, προκάλεσε μεγάλη συζήτηση παγκοσμίως, με διατύπωση οργισμένων απόψεων εναντίον του Ελπιδοφόρου από τους φανατικούς κύκλους της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Στον ομογενειακό Τύπο των ΗΠΑ διατυπώθηκαν μέχρι και υβριστικές απόψεις εναντίον του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, περιλαμβάνοντας ακόμα και χαρακτηρισμούς όπως «παπατζής» ή «ελπιδοκτόνος».

Η προχθεσινή απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου έρχεται ένα μήνα μετά ουσιαστικά να δικαιώσει τον Ελπιδοφόρο, κάτι που σχολίασε και ο ίδιος, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δηλώνοντας πως «η απόφαση του Πατριαρχείου χαρακτηρίζεται από ποιμαντική ευαισθησία, ευθύνη και σύνεση».

Το θέμα έχει προκαλέσει σφοδρή αντιπαράθεση και στην Ελλάδα και διώξεις όσων υποστηρίζουν τα αυτονόητα για την προστασία των πιστών. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η κλήση σε απολογία του π. Χαράλαμπου Κοπανάκη, εφημέριου της ενορίας Σοκαρά, στο Ηράκλειο της Κρήτης, επειδή είχε επίσης προτείνει αλλαγή του τρόπου μετάληψης.

Υγειονομικά κριτήρια

Συγκεκριμένα, ο ιερέας είχε γράψει πως «η απόφαση για τη χρήση ενός κουταλιού με το οποίο θα κοινωνούν όλοι οι πιστοί δεν λήφθηκε με υγειονομικά κριτήρια, αλλά καθαρά για πρακτικούς λόγους […] Οι άνθρωποι, διαχρονικά, έχουμε την τάση να κολλάμε στους τύπους, χάνοντας την ουσία. Η ουσία για τον Χριστιανισμό είναι να μετέχουν οι πιστοί στη μετάληψη του Αρτου και του Οίνου της κοινής λατρείας. Το επουσιώδες είναι ο τρόπος που θα γίνεται αυτό».

Για αυτές του τις αναφορές είχε κληθεί σε απολογία από τον Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριο, στον οποίο υπάγεται, ενώ σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» στις 25 Μαΐου έκανε ευθέως λόγο για ακραίους κύκλους μέσα στην Εκκλησία της Ελλάδος, τους λεγόμενους «ομολογητές», οι οποίοι συντονίζονται από τους ανθρώπους που βρίσκονταν γύρω από τον πρώην αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

Αν και για τον πατέρα Χαράλαμπο δεν είχαν ανακοινωθεί κυρώσεις μετά την απολογία του, λίγες μέρες αργότερα η Εκκλησία της Κρήτης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τόνιζε πως ο καθιερωμένος τρόπος της Θείας Κοινωνίας δεν αποτελεί αιτία ασθένειας και γι’ αυτό δεν τίθεται σε καμία συζήτηση ή διάλογο. Ωστόσο, η τελευταία απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου θέτει νέα δεδομένα, ειδικά για την ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης, η οποία διοικητικά υπάγεται απευθείας στο Φανάρι.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διώκεται ο παπάς που πρότεινε το αυτονόητο
Ιερέας από την Κρήτη καλείται σε απολογία επειδή ζήτησε την αλλαγή του τρόπου μετάληψης ● «Κάτι πήγε στραβά στην Εκκλησία μας» λέει στην «Εφ.Συν.», υποδεικνύοντας ως υπαίτιους τους «ομολογητές» που...
Διώκεται ο παπάς που πρότεινε το αυτονόητο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιμένει... σκοταδιστικά η Εκκλησία τη Κρήτης για τη Μετάληψη των πιστών
Δεν συνιστά αιτία ασθένειας ο τρόπος μετάληψης των πιστών, τονίζει σε ανακοινωθέν της η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης, μετά τη μεγάλη συζήτηση που άνοιξε από την τοποθέτηση ιερέα του νησιού ότι πρέπει...
Επιμένει... σκοταδιστικά η Εκκλησία τη Κρήτης για τη Μετάληψη των πιστών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέες «ασάφειες» με το κουταλάκι της μετάληψης...
Η απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Υγείας για τη λειτουργία των εκκλησιών δεν κάνει καμιά αναφορά ούτε στο φίλημα των εικόνων ούτε στη θεία κοινωνία ούτε στη διανομή αντίδωρου.
Νέες «ασάφειες» με το κουταλάκι της μετάληψης...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η θεία μετάληψη, ο διάολος και το λιβάνι
Μερικοί δημοσιογράφοι, αλλά και γιατροί είναι ανεκδιήγητοι. Ερωτώμενοι, μεταξύ τους δε, εάν οι ίδιοι θα προέβαιναν στη θεία μετάληψη, αρνούνται βεβαίως, αλλά «κάθε πιστός μπορεί να εκφράσει την πίστη του όπως...
Η θεία μετάληψη, ο διάολος και το λιβάνι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μετάληψη, αγιασμός, κηραλοιφή
Ερχονται στιγμές που ο κόσμος πιστεύει ότι οι άρχοντες και οι ισχυρές ελίτ κατανοούν και σκύβουν πραγματικά πάνω από τα μαρτύριά του. Από την άλλη, η κουβέντα περί ατομικής ή δημόσιας (θρησκευτικής ή και...
Μετάληψη, αγιασμός, κηραλοιφή
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Καταργήθηκαν από το ΣτΕ οι δίκες κατά της ΚΥΑ για εκκλησίες εν μέσω καραντίνας
Οι δικαστές έκριναν ότι η προσβαλλόμενη ΚΥΑ δεν ισχύει πια αφού οι υπουργοί Υγείας και Παιδείας, μετά την άρση της καραντίνας, εξέδωσαν καινούργια απόφαση επί του ίδιου θέματος που «διαφέρει ουσιωδώς» δηλαδή...
Καταργήθηκαν από το ΣτΕ οι δίκες κατά της ΚΥΑ για εκκλησίες εν μέσω καραντίνας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας