Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ηράκλειο: «Καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων στο αεροδρόμιο»

Ηράκλειο: «Καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων στο αεροδρόμιο»

 • A-
 • A+
Για πλήρη καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Όπως τονίζει η Ένωση, «οι μετρημένοι στα δάκτυλα μέσα στην πανδημία εργαζόμενοι στις αεροπορικές εταιρείες, στις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης, catering, ενοικιάσεων αυτοκινήτων, εμπορίου και στις επισιτιστικές επιχειρήσεις δουλεύουν σε καθεστώς σύγχρονης «γαλέρας», καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν ξεσαλώσει, αξιοποιώντας τις αντεργατικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης και το καθεστώς «αναστολής εργασιών» της επιθεώρησης εργασίας που έχει επιβληθεί».

Σύμφωνα με την Ένωση, συμβάσεις μετατράπηκαν από πλήρη σε μερική απασχόληση, υπάλληλοι υποχρεώθηκαν να καταναλώσουν την κανονική τους άδεια, άλλοι εργαζόμενοι που είχαν ενταχθεί σε καθεστώς αναστολής σύμβασης αναγκάστηκαν να δουλεύουν κανονικά ενώ καταγγέλλεται επίσης ότι καταργήθηκε κάθε ειδικότητα, «μετατρέποντας τους υπαλλήλους σε «γενικών καθηκόντων», με ότι αυτό συνεπάγεται για την Υγεία τους και την ασφάλεια των πτήσεων».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση της κυβέρνησης το μόνο που εξασφαλίζει είναι η επέκταση του επιδόματος ανεργίας σε όσους εποχιακούς εργαζόμενους το δικαιούνταν. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για υποχρεωτική επαναπρόσληψη των εποχικών εργαζομένων  στο αεροδρόμιο, τα τουριστικά γραφεία και τα εμπορικά καταστήματα».

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου διεκδικεί: 

 • Διασφάλιση εισοδήματος
 • Επαναπρόσληψη όλου του προσωπικού που είχε σύμβαση εργασίας την προηγούμενη τουριστική περίοδο.
 • Επαναφορά όλων των συμβάσεων σε πλήρη απασχόληση και σκύρωση όλων των δυσμενών όρων στις συμβάσεις των εργαζομένων
 • Καμία εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας
 • Να απαγορευθούν οι απολύσεις, να ακυρωθούν όσες έγιναν

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Από κοινού κυβέρνηση, αεροπορικοί και τουριστικοί όμιλοι καταδικάζουν σε εξαθλίωση τους περίπου 2500 εργαζόμενους του αεροδρομίου Ηρακλείου.

Οι μετρημένοι στα δάκτυλα  μέσα στην πανδημία  εργαζόμενοι στις αεροπορικές εταιρείες, στις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης, catering, ενοικιάσεων αυτοκινήτων, εμπορίου και στις επισιτιστικές επιχειρήσεις δουλεύουν σε καθεστώς σύγχρονης «γαλέρας». Οι περισσότερες επιχειρήσεις   έχουν ξεσαλώσει, αξιοποιώντας τις αντεργατικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης και το καθεστώς «αναστολής εργασιών» της επιθεώρησης εργασίας που έχει επιβληθεί.

Μετέτρεψαν συμβάσεις από πλήρη σε μερική απασχόληση, υποχρέωσαν υπαλλήλους να καταναλώσουν την κανονική τους άδεια, ανάγκασαν άλλους που είχαν ενταχθεί σε καθεστώς αναστολής σύμβασης να δουλεύουν κανονικά και βέβαια κατήργησαν κάθε ειδικότητα, μετατρέποντας τους υπαλλήλους σε «γενικών καθηκόντων», με ότι αυτό συνεπάγεται για την Υγεία τους και την ασφάλεια των πτήσεων. Κόβουν ακόμα και το αίσχος των κουπονιών, που χρησιμοποιούνταν ως αντιστάθμισμα μέρος της κλεμμένης υπερεργασίας των εργαζομένων, μειώνοντας ως και 20% τους μισθούς τους.  Όσο για τους εποχιακούς εργαζόμενους… αυτοί ακόμα περιμένουν με αγωνία στο ακουστικό τους.

Η πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση της κυβέρνησης το μόνο που εξασφαλίζει είναι η επέκταση του επιδόματος ανεργίας σε όσους εποχιακούς εργαζόμενους το δικαιούνταν. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για υποχρεωτική επαναπρόσληψη των εποχικών εργαζομένων  στο αεροδρόμιο, τα τουριστικά γραφεία και τα εμπορικά καταστήματα.

Καταδικάζονται οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους να ζήσουν είτε χωρίς εισόδημα, είτε με τα ψίχουλα των 400 € του επιδόματος ανεργίας.

Την ίδια στιγμή δίνεται η δυνατότητα στην μεγαλοεργοδοσία μονομερώς, να απασχολεί όσους εργαζόμενους επιθυμεί και με όποιο τρόπο επιθυμεί, αξιοποιώντας το αντεργατικό οπλοστάσιο της εκ περιτροπής εργασίας ταυτόχρονα με την αναστολή και όταν δεν χρειάζονται να τους απολύει. Όπως στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Ενώ με τα προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων της κυβέρνησης της ΝΔ, με τις ευλογίες του ΣΥΡΙΖΑ  εξασφαλίζουν «ζεστό παραδάκι» και φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές, επιδότηση της εργασίας από τον κρατικό προϋπολογισμό, με λεφτά από την δική μας φορολογία.

Όσο για τα λεγόμενα «υγειονομικά πρωτόκολλα» και την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας, όλα αυτά έχουν γίνει «φύλλο και φτερό», προκειμένου να μειωθεί το κόστος.

Όλες αυτές οι μεγάλες επιχειρήσεις που εξασφάλισαν αμύθητα κέρδη την προηγούμενη δεκαετία πάνω στις πλάτες των εργαζομένων, τώρα σε συνθήκες κρίσης τους ξεζουμίζουν για μια ακόμα φορά για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία τους.

Δεν θα τους περάσει. Οι μαζικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον τουρισμό και τις μεταφορές είναι ελπιδοφόρες και δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Συσπειρωνόμαστε στο σωματείο μας και αγωνιζόμαστε μέχρι την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας:

 • Να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων μας. Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία
 • Επαναπρόσληψη όλου του προσωπικού που είχε σύμβαση εργασίας την προηγούμενη τουριστική περίοδο.
 • Επαναφορά όλων των συμβάσεων σε πλήρη απασχόληση. Ακύρωση όλων των δυσμενών όρων στις συμβάσεις των εργαζομένων
 • Καμία εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας
 • Να απαγορευθούν οι απολύσεις, να ακυρωθούν όσες έγιναν
 • Ταμείο ανεργίας για όλους χωρίς προϋποθέσεις
 • Ένταξη στον μηχανισμό στήριξης όλων των ελαστικά εργαζομένων
 • Ακύρωσε χρεώσεων σε ΔΕΗ, νερό, τηλέφωνο, εφορία, τράπεζες».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αεροδρόμιο Ηρακλείου: «Κερδοφορία στις πλάτες των εργαζομένων»
Παρέμβαση στη Βουλή για τις σοβαρές παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και τις άθλιες συνθήκες εργασίας σε επιχειρήσεις του αεροδρομίου Ηρακλείου, πραγματοποίησαν ο βουλευτής Ηρακλείου Μ. Συντυχάκης και δύο...
Αεροδρόμιο Ηρακλείου: «Κερδοφορία στις πλάτες των εργαζομένων»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι ξενοδόχοι ζητούν να ανοίξει νωρίτερα το αεροδρόμιο Ηρακλείου
Αίτημα προς την κυβέρνηση να επισπευσθεί η έναρξη πτήσεων από το εξωτερικό προς την Κρήτη, με το άνοιγμα του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείο, υπέβαλλε η Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου.
Οι ξενοδόχοι ζητούν να ανοίξει νωρίτερα το αεροδρόμιο Ηρακλείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Χαράτσι της Fraport για το πάρκινγκ των εργαζομένων
Έντονες αντιδράσεις στις τάξεις των εργαζομένων στο αεροδρόμιο Χανίων, προκάλεσε η κίνηση της Fraport να τους επιβάλει χαράτσι 20 € για τη χρήση του πάρκινγκ. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται καθώς μέχρι...
Χανιά: Χαράτσι της Fraport για το πάρκινγκ των εργαζομένων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκατοντάδες αυθαίρετες απολύσεις στα αεροδρόμια
Με συλλογικό τους κείμενο, οι απολυμένοι των εταιρειών Swissport, SkyServ και Goldair καταγγέλλουν άδικες και καταχρηστικές απολύσεις και προαναγγέλλουν πως θα κινηθούν νομικά αν δεν παρέμβει η Πολιτεία ● Η...
Εκατοντάδες αυθαίρετες απολύσεις στα αεροδρόμια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΤΕΡΝΑ: Τα τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά του αεροδρομίου Καστελλίου
Τις προδιαγραφές, τα τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά του νέου αεροδρομίου, παρουσίασε με ανακοίνωσή της η ΤΕΡΝΑ.
ΤΕΡΝΑ: Τα τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά του αεροδρομίου Καστελλίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολίτες Πεδιάδας: «Ούτε τώρα μας πιστεύετε για το αεροδρόμιο;»
Για ανεπίστρεπτη καταστροφή για τις αγροτικές καλλιέργειες και για την ποιότητα ζωής τους, κάνει λόγο η «Πρωτοβουλία πολιτών για την διάσωση, προβολή και αειφόρο ανάπτυξη της Πεδιάδος», με αφορμή την επίσημη...
Πολίτες Πεδιάδας: «Ούτε τώρα μας πιστεύετε για το αεροδρόμιο;»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας