• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 30.3°C
  3 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.8°C / 28.8°C
  2 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 28.7°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 22.9°C
  3 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 27.0°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 23.4°C
  2 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 28.8°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.8°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.7°C
  0 BF
  42%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.4°C / 29.9°C
  2 BF
  32%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 26.5°C / 32.2°C
  2 BF
  29%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  4 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.2°C / 30.5°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 25.3°C
  3 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 23.9°C / 26.1°C
  3 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  50%

Κερδίζεται η «μάχη» με τα κουνούπια στην Κρήτη

 • A-
 • A+
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών και προνυμφών των κουνουπιών σε όλη την Περιφέρεια Κρήτης, με τα αποτελέσματα ήδη να αποτυπώνονται ενθαρρυντικά - Κανένα κρούσμα νόσου του Δυτικού Νείλου και κανένα κρούσμα ελονοσίας.

Το, μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανώλης Λουμπούνης, είναι τριετούς διάρκειας και περιλαμβάνει έλεγχο τόσο των πηγών κουνουπιών όσο και των εστιών προνυμφών, που είναι και η κύρια αιτία του προβλήματος.

«Έγινε διεθνής διαγωνισμός και ανέλαβε ανάδοχος του έργου μια ελληνική εταιρεία και έχει αρχίσει ήδη η εφαρμογή του. Τα κουνούπια είναι φορείς και μεταφορείς ασθενειών με αποτέλεσμα αν το πρόβλημα είναι ανεξέλεγκτο να τίθεται ζητούμενο με τη δημόσια υγεία» εξήγησε ο κ. Λουμπούνης ο οποίος συμπλήρωσε ότι στη «μάχη» ενάντια στα κουνούπια έχει τεθεί και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης.

«Είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος η συνεργασία με το ΙΤΕ για την εντομολογική επιτήρηση. Ο ανάδοχος έχει αναλάβει την υποχρέωση να τοποθετήσει εντομοπαγίδες σε περίπου 40 σημεία του νησιού, οι οποίες επιθεωρούνται και λαμβάνεται το υλικό ανά 15 ημέρες. Το υλικό παραδίδεται στο ΙΤΕ και εκεί οι επιστήμονες αναλύουν τον πληθυσμό κουνουπιών, το γενετικό τους υλικό και την πιθανότητα να μεταφέρουν ιούς. Είναι πολύ χρήσιμο γιατί αυτή η διαδικασία μπορεί να δείξει αν οι πληθυσμοί που ενδημούν σε μια περιοχή είναι πληθυσμοί που έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν ιούς και μπορεί να μας δείξει σε ποια περιοχή συρρέουν κουνούπια με ιούς ώστε να γίνεται εντονότερη η καταπολέμησή τους. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η πιθανότητα να νοσήσει ο πληθυσμός από αυτές τι ασθένειες και νομίζω ότι αυτός είναι και ο λόγος που στην Κρήτη δεν έχουμε προβλήματα με νοσήματα που μεταδίδονται από κουνούπια. Δεν έχουμε δηλαδή κανένα κρούσμα νόσου του Δυτικού Νείλου και κανένα κρούσμα ελονοσίας» όπως δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει τρία χρόνια και η ένταση των ψεκασμών είναι κατά τους μήνες της άνοιξης, του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Φέτος οι ψεκασμοί γίνονται και μέσω μηχανημάτων τηλεχειρισμού-drones- που έχουν αποκαταστήσει, όπως διευκρίνισε ο κ. Λουμπούνης, τα προβλήματα που υπήρχαν με τους ψεκασμούς σε δυσπρόσιτης περιοχές.

«Χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα μηχανήματα τηλεχειρισμού τα οποία έχουν τη δυνατότητα να ψεκάζουν σε δυσπρόσιτες περιοχές έτσι ώστε ο έλεγχος των κουνουπιών και των προνυμφών να είναι αποτελεσματικός. Είναι πολύ σημαντικό αυτό γιατί σε αυτά τα δυσπρόσιτα μέρη, ιδιαίτερα αν είναι κοίτες ποταμών ή εστιασμένα νερά στα οποία δεν μπορεί να φτάσει συνεργείο ψεκασμού, μπορεί δυνητικά να προσπαθούμε να πολεμήσουμε τα κουνούπια και το αποτέλεσμα να είναι φτωχό λόγω των εστιών αυτών. Κάτι που με τη βοήθεια αυτών των μέσων έχει ως πιθανότητα ελαχιστοποιηθεί» επισήμανε ο κ. Λουμπούνης ο οποίος πρόσθεσε ότι και η παράμετρος της ενημέρωσης των πολιτών διαμορφώνει ένα θετικό πλαίσιο για την καταπολέμηση των κουνουπιών.

«Ανάμεσα στις συμβατικές υποχρεώσεις του αναδόχου είναι και μια σειρά από δράσεις όπως διοργάνωση ενημερωτικών ομιλιών σε σχολεία αλλά και ημερίδες σε όλες τις περιφερειακές ενότητες. Η ενημέρωση των πολιτών είναι μια επίσης σημαντική παράμετρος. Μην ξεχνάμε ότι εστίες μπορεί να έχουμε και στα σπίτια μας, από το πιατάκι της γλάστρας, μέχρι τα σιφώνια. Όσο καλύτερα ενημερωμένος είναι ο κόσμος, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχει και το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών» είπε ο αναπληρωτής διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης που εξήγησε ότι στην εποχή της πανδημίας του κορονοϊού, η ορθή καταπολέμηση των κουνουπιών, αποτελεί μια σημαντική παράμετρο και για τη διαφύλαξη του συστήματος υγείας.

«Φανταστείτε στην εποχή του κορονοϊού να μην υπήρχε ένα τέτοιο πρόγραμμα και να είχαμε πληθώρα κρουσμάτων από νόσους που μεταφέρονται από κουνούπια. Κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε ακόμη περισσότερο το σύστημα υγείας που προσπαθούμε να το διαφυλάξουμε ενώ υπάρχει ο κορωονοϊός και δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η πανδημία. Αρκεί να σκεφτούμε ότι και ο ιός του Νείλου συνήθως πλήττει ηλικίες άνω των 65 ετών. Αυτό και μόνο δείχνει πόσο σημαντικό είναι να περιορίζουμε τον κίνδυνο που ελλοχεύει από τα κουνούπια και τις μεταφερόμενες ασθένειες» ανέφερε ο κ. Λουμπούνης που σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Κρήτης, διευκρίνισε ότι η «μάχη» με τα κουνούπια εκτιμάται ότι φέτος θα έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

«Πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε φέτος τη μάχη με τα κουνούπια, διότι υπάρχει πολύ καλό προηγούμενο τα τελευταία χρόνια. Η Περιφέρεια Κρήτης θα μπορούσα να πω ότι έχει μια πρωτοπορία στο θέμα αυτό γιατί από πολύ νωρίς -ίσως επειδή είμαστε μια από τις θερμότερες περιοχές στην Ελλάδα και είχαμε παλαιότερα αυξημένο πρόβλημα με τα κουνούπια- κληθήκαμε να κινητοποιηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση» συμπλήρωσε ο κ. Λουμπούνης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Μετά τον κορονοϊό, μάχη και με τα κουνούπια
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται από την Περιφέρεια Κρήτης το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών. Φέτος, οι πρώτοι έλεγχοι στο πεδίο ξεκίνησαν στις 9 Μαρτίου και οι πρώτοι ψεκασμοί στις 17 Μαρτίου.
Κρήτη: Μετά τον κορονοϊό, μάχη και με τα κουνούπια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Αρχίζουν οι ψεκασμοί για τα κουνούπια
Ξεκινούν το αμέσως επόμενο διάστημα στην Κρήτη, οι ψεκασμοί σε όλες τις Περιφερειακές ενότητες του νησιού για την καταπολέμηση της εκκόλαψης κουνουπιών, μετά από εντολή του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου...
Κρήτη: Αρχίζουν οι ψεκασμοί για τα κουνούπια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με χρήση drones η καταπολέμηση των κουνουπιών στην Περιφέρεια Κρήτης
Ψεκασμοί με drones από αέρος και σε δύσβατες περιοχές που δεν μπορούν να ψεκάσουν τα συνεργεία, θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες σε όλη την Περιφέρεια Κρήτης.
Με χρήση drones η καταπολέμηση των κουνουπιών στην Περιφέρεια Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: «Πόρτα-πόρτα» η καταπολέμηση κουνουπιών σε συνοικία της πόλης
Την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών «Πόρτα-Πόρτα», σε περίπου 1.000 κατοικίες της συνοικίας βόρειας Χαλέπας στα Χανιά, ανακοίνωσε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής...
Χανιά: «Πόρτα-πόρτα» η καταπολέμηση κουνουπιών σε συνοικία της πόλης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναπαραγωγή και βελτίωση ανθεκτικών μελισσιών στην Κρήτη
Θα δημιουργηθεί ένα βασικό μελισσοκομείο αναπαραγωγής ανθεκτικών μελισσών στη Γαύδο, το οποίο θα χρησιμοποιείται και ως χώρος επιλεγμένων και ελεγχόμενων συζεύξεων των βασιλισσών.
Αναπαραγωγή και βελτίωση ανθεκτικών μελισσιών στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρέθυμνο: Ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου
Στην Κρήτη εμφανίστηκε αυτές τις ημέρες ένα κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ρεθύμνου. Το κρούσμα αφορά μια ηλικιωμένη ασθενή στον Δήμο Μυλοποτάμου, η οποία νοσηλεύθηκε...
Ρέθυμνο: Ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας