Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Μαλεβιζίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

Η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Μαλεβιζίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

  • A-
  • A+
Την ανάγκη επαγρύπνησης από την κοινωνία, τους τοπικούς φορείς και τον Δήμο Μαλεβιζίου ούτως ώστε η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής να μην γίνει αφορμή ενεργοποίησης των καταστροφικών σχεδίων της φαστ τρακ «ανάπτυξης», εξέφρασε η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Μαλεβιζίου.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, το Μαλεβίζι βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων στα ενεργειακά, υπογραμμίζοντας ότι ο ΑΔΜΗΕ πρέπει να παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, προκειμένου να υλοποιούνται συμφωνίες, όπως τα αντισταθμιστικά οφέλη που αποκόμισε ο Δήμος από την διασύνδεση.

Σύμφωνα με την ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ, «η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση τεράστιων ανεμογεννητριών και ανάλογων φωτοβολταϊκών πάρκων, δεσμεύει παραγωγική γη, καταστρέφει δομικά την τοπική οικονομία, αλλοιώνει το φυσικό ανάγλυφο, ερημοποιεί το περιβάλλον, διαταράσσει ευαίσθητα οικοσυστήματα», σημειώνοντας παράλληλα ότι «το Μαλεβίζι δεν αντέχει άλλες ΔΕΗ στις κοιλάδες και τα βουνά του».

Επίσης τονίζεται ότι είναι αναγκαία η άμεση απομάκρυνση της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα, προτείνοντας να εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας για την τοπική κοινότητα Γαζίου και σύνδεσης με το πανεπιστήμιο και το ΠΑΓΝΗ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο που σχεδιάστηκε και δρομολογήθηκε μεθοδικά και επ’ ωφελεία του δημοσίου συμφέροντος επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ παίρνει σάρκα και οστά.

Το Μαλεβίζι βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων στα ενεργειακά, με τρόπο που φαίνεται να λαμβάνει υπ’ όψιν και τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας. Η τοπική κοινωνία  κινητοποιήθηκε και ο δήμος είχε ρεαλιστικό σχέδιο, με το οποίο συντάχτηκαν όλοι. 

Ο Δήμος Μαλεβιζίου, αποκόμισε σημαντικά αντισταθμιστικά οφέλη. Ο  ΑΔΜΗΕ πρέπει να παραμείνει υπό τον έλεγχο του δημοσίου, για να υλοποιούνται τέτοιες συμφωνίες! 

Ήταν ανάγκη και γίνεται πράξη η διασύνδεση της Κρήτης. Τώρα χρειάζεται επαγρύπνηση από όλους! Από την κοινωνία, από το δήμο, από τους πολίτες, από τις οργανωμένες συλλογικότητες: 

Η διασύνδεση δεν πρέπει να γίνει αφορμή ενεργοποίησης-υλοποίησης των καταστροφικών σχεδίων της φαστ τρακ «ανάπτυξης». Η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση τεράστιων ανεμογεννητριών και ανάλογων φωτοβολταϊκών πάρκων, δεσμεύει παραγωγική γη, καταστρέφει δομικά την τοπική οικονομία, αλλοιώνει το φυσικό ανάγλυφο, ερημοποιεί το περιβάλλον, διαταράσσει ευαίσθητα οικοσυστήματα. Το Μαλεβίζι δεν αντέχει άλλες ΔΕΗ στις κοιλάδες και τα βουνά του, έστω και εάν έχουν μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα.

Τώρα, χθες, πρέπει να εκκινήσουν οι διαδικασίες σταδιακής απενεργοποίησης και τελικής απομάκρυνσης των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ και των άλλων οχλουσσών εγκαταστάσεων από την ευρύτερη περιοχή του κόλπου των Λινοπεραμάτων. 

Δήμος και κοινωνία πρέπει να έχουν έτοιμο ένα συνεκτικό σχέδιο περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής συνδεδεμένο με ήπιες μορφές βιώσιμης ανάπτυξης με κέντρο τον άνθρωπο και οργανικής σύνδεσής της με το Γεωπάρκο Ψηλορείτη.

Με όραμα, συνέργειες και πολιτική βούληση είναι ώρα να εκκινήσουν ουσιαστικά οι διαδικασίες σύνδεσης του παραλιακού μετώπου της Αμμουδάρας με το γειτονικό παραλιακό μέτωπο του Δήμου Ηρακλείου σε ένα ενιαίο σύνολο, με ήπιες παρεμβάσεις, για περίπατο, ποδήλατο, άθληση, πολιτιστική δημιουργία, με έμφαση στην οικογένεια και τα παιδιά!

  • Να μπει σε προτεραιότητα υλοποίησης το σχέδιο για την ίδρυση ενεργειακής κοινότητας. 
  • Να εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας για την τοπική κοινότητα Γαζίου και σύνδεσης με το πανεπιστήμιο και το ΠΑΓΝΗ.

Στα πλαίσια αυτά η ΟΜ Μαλεβιζίου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ θα σταθεί αρωγός στο πλευρό της κοινωνίας και των ενεργών πολιτών».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δήμος Μαλεβιζίου: Τα αντισταθμιστικά μέτρα για την ηλεκτρική διασύνδεση
Η κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου, έργα οδοποιίας, φωτισμού, εκπαιδευτικών και υγειονομικών υποδομών περιλαμβάνονται στα αντισταθμιστικά έργα που συμφωνήθηκαν μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του Δήμου Μαλεβιζίου Ηρακλείου...
Δήμος Μαλεβιζίου: Τα αντισταθμιστικά μέτρα για την ηλεκτρική διασύνδεση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπογράφτηκε σε πανηγυρικό κλίμα η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής
Με την παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη υπογράφτηκε στο Ηράκλειο η σύμβαση για την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ της Κρήτης και της Αττικής
Υπογράφτηκε σε πανηγυρικό κλίμα η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΔΜΗΕ: Εντός Μαΐου η σύμβαση για τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής
Μέσα στο Μάιο ή το αργότερο ως τις αρχές Ιουνίου υπογράφονται οι συμβάσεις τόσο για την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη - Αττική όσο και για την χρηματοδότηση του έργου με τραπεζικό δανεισμό.
ΑΔΜΗΕ: Εντός Μαΐου η σύμβαση για τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεσμεύσεις Χατζηδάκη για κλείσιμο του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων
Με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, θα κλείσει η ρυπογόνος σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ που βρίσκεται στον Δήμο Μαλεβιζίου, στην περιοχή Λινοπεράματα.
Δεσμεύσεις Χατζηδάκη για κλείσιμο του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνεχίζονται οι πιέσεις για την απομάκρυνση του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων
Σύσκεψη με τη συμμετοχή βουλευτών και εκπροσώπων τους, πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου, με θέμα τις ενεργειακές αλλαγές της Κρήτης και την απομάκρυνση του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων. Ο δήμαρχος...
Συνεχίζονται οι πιέσεις για την απομάκρυνση του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας