• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 26.2°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.4°C / 25.0°C
  1 BF
  74%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 21.0°C / 26.6°C
  3 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 22.3°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.4°C / 17.9°C
  2 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.2°C / 25.2°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 23.9°C
  2 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  4 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 24.7°C
  2 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  2 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 21.9°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 20.6°C
  1 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  2 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 25.4°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.3°C / 24.4°C
  2 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 25.1°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  93%

Το κτίριο του Επιμελητηρίου Ηρακλείου

Κρήτη: «Τα οικονομικά μέτρα είναι ανεπαρκή» – Επιστολή φορέων στην κυβέρνηση

 • A-
 • A+
Επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς απέστειλαν ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης στους τομείς Επιχειρηματικότητας-Εμπορίου και Κοινωνικής Οικονομίας Αντώνης Παπαδεράκης και οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων του νησιού, αναφορικά με τα επιπρόσθετα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία του κορονοϊού.

Η επιστολή στάλθηκε προς τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης-Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας Γιάννη Βρούτση, από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, τα Επιμελητήρια Κρήτης, τις Ομοσπονδίες Επαγγελματιών Βιοτεχνών Κρήτης, την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης, το ΤΕΕ/ΤΑΚ και το ΟΕΕ/ΤΑΚ.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης και οι παραγωγικές τάξεις επισημαίνουν ότι «έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και των δυνατοτήτων. Όμως θέλουμε να επισημάνουμε ότι τα μέχρι σήμερα ληφθέντα μέτρα, και ειδικότερα ο τρόπος εφαρμογής τους, το εύρος των ωφελούμενων, οι προϋποθέσεις και ο χρόνος υλοποίησής τους τα καθιστούν ανεπαρκή πολλαπλασιάζοντας τις δυσκολίες λειτουργίας της αγοράς».

«Μέρα με τη μέρα, όσο καθυστερεί η διοχέτευση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις μεγαλώνει ο κίνδυνος κλεισίματος των επιχειρήσεων (ιδιαίτερα των πολύ μικρών και των μικρών) και ανόδου της ανεργίας», αναφέρεται στην επιστολή.

Από τη μέχρι σήμερα εμπειρία εφαρμογής των εξαγγελθέντων μέτρων από την Κυβέρνηση, επιπρόσθετα μέτρα προτείνονται από τον κ. Παπαδεράκη και τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων του νησιού και συγκεκριμένα:

 1. Άμεση ενεργοποίηση ενός πακέτου μη επιστρεπτέας χρηματοδοτικής στήριξης των ΜμΕ σε πληττόμενους κλάδους της οικονομίας.
 2. Ένταξη στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙ, όλων των επιχειρήσεων ανεξαρτήτου νομικής μορφής και αριθμού εργαζομένων στις 30/3/2020, με παράλληλη διευκρίνηση του επιτοκίου.
 3. Απλοποίηση των προϋποθέσεων του ΤΕΠΙΧ ΙΙ ,ιδιαίτερα των εγγυήσεων που απαιτούν οι τράπεζες, και με μέτρα αποτροπής του αποθησαυρισμού των χορηγούμενων δανείων. Επιτάχυνση των διαδικασιών ενεργοποίησης των μικροχρηματοδοτήσεων (microfinancing).
 4. Διαφοροποίηση εφαρμογής του προγράμματος SURE με στήριξη της εργασίας δηλ. του πλήρη μισθού και όχι της ανεργίας.
 5. Ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος των ανεξόφλητων επιταγών με βάση τη πρόταση που είχαμε διατυπώσει .
 6. Καθιέρωση του ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού ώστε να διασφαλιστεί ένα ελάχιστο ποσό ρευστότητας για τις επιχειρήσεις.
 7. Εφαρμογή της ελάχιστης φορολογικής κλίμακας (9%) για ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες από το έτος 2020 (φορολογικό 2019) με την παράλληλη μείωση της προκαταβολής φόρου και του τέλους επιτηδεύματος αλλά και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα ιδιόκτητα ακίνητα των επιχειρήσεων, σε αναλογία με τη μείωση των ενοικίων.
 8. Επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης και εκταμίευσης των χρηματοδοτήσεων για τα ενταγμένα σχέδια στους Αναπτυξιακούς Νόμους.
 9. Ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για ταχεία αποπληρωμή εκτελεσθέντων έργων και υλοποίηση ώριμων έργων Περιφερειακής σημασίας.
 10. Αύξηση του ορίου των (σωρευτικών) ενισχύσεων de minimis 200.000€ για τις επιχειρήσεις για τα προγράμματα που σχετίζονται με την πανδημία .

«Οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κρήτης είναι έτοιμες να λειτουργήσουν στο νέο περιβάλλον που επιβάλλουν οι κανόνες υγειονομικής προστασίας σχετικά με την πανδημία του COVID-19, ιδιαίτερα στον τομέα του Τουρισμού οποίος καθορίζει σημαντικό μέρος του ΑΕΠ της Κρήτης. Οι εξελίξεις όμως στο τομέα αυτό δεν εξαρτώνται μονάχα από εμάς και αυτό η λήψη των παραπάνω μέτρων είναι ζωτικής σημασίας», καταλήγει η επιστολή.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιμελητήριο Ηρακλείου: Ζητά τη στήριξη επιχειρήσεων σε τουριστικές περιοχές
Τη στήριξη των επιχειρήσεων στις τουριστικές περιοχές ζητά με επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς το Επιμελητήριο Ηρακλείου.
Επιμελητήριο Ηρακλείου: Ζητά τη στήριξη επιχειρήσεων σε τουριστικές περιοχές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε κλίμα αβεβαιότητας οι φορείς του Τουρισμού στην Κρήτη
Σε πολυ-παραγοντική εξίσωση με πολλούς αγνώστους και μεταβλητές εξελίσσεται η εφετινή τουριστική χρονιά για τους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς, με κοινό παρανομαστή τη "ζημιά" για εργαζόμενους και...
Σε κλίμα αβεβαιότητας οι φορείς του Τουρισμού στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αυξάνει τον παραχωρούμενο χώρο για τα καταστήματα ο Δήμος Χανιων
Σε αύξηση κατά 40% του προβλεπόμενου παραχωρούμενου χώρου στα καταστήματα του Ενετικού Λιμένα Χανίων προχωρά ο Δήμος Χανίων, ως μέτρο ενίσχυσης των πληττόμενων επιχειρήσεων.
Αυξάνει τον παραχωρούμενο χώρο για τα καταστήματα ο Δήμος Χανιων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΗΤΗ - Λειψά τα μέτρα, χαμένοι οι εργαζόμενοι, κίνδυνος οι τουρίστες χωρίς τεστ
Μια σημαντική διάσταση πάντως που δημιουργεί και εύλογη ανησυχία είναι η υπαναχώρηση ως προς το θέμα των τεστ για κορονοϊό στους ταξιδιώτες εξωτερικού, καθώς η εξαγγελία για «δειγματοληπτικούς ελέγχους» δεν...
ΚΡΗΤΗ - Λειψά τα μέτρα, χαμένοι οι εργαζόμενοι, κίνδυνος οι τουρίστες χωρίς τεστ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: «Προβλέπεται μείωση της τουριστικής κίνησης έως και 70%»
Μείωση της τουριστικής κίνησης στα Χανιά που θα φθάσει ακόμα και το 70%, προβλέπουν για φέτος οι ξενοδόχοι των Χανίων, σύμφωνα με τα όσα είπε ο έφορος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων, σε σύσκεψη του δημάρχου με...
Χανιά: «Προβλέπεται μείωση της τουριστικής κίνησης έως και 70%»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιπλέον κοινόχρηστο χώρο για τραπεζοκαθίσματα παραχωρεί ο Δήμος Χανίων
Στη χορήγηση επιπλέον χώρου ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, τόσο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που δικαιούνται κοινόχρηστο χώρο, όσο και σε καταστήματα που με βάση αυτές δεν δικαιούνται, προχωρά ο...
Επιπλέον κοινόχρηστο χώρο για τραπεζοκαθίσματα παραχωρεί ο Δήμος Χανίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας