• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 25.1°C
  2 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.2°C / 23.9°C
  2 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.5°C / 23.2°C
  2 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.2°C
  2 BF
  85%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 24.0°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 16.8°C / 20.4°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.9°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 23.5°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.4°C
  5 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  21°C 20.7°C / 21.2°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  1 BF
  49%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 20.5°C / 24.0°C
  2 BF
  50%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 22.1°C / 25.0°C
  2 BF
  40%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.3°C / 21.0°C
  1 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.3°C / 23.9°C
  2 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  2 BF
  74%

Από την άφιξη του Κωστή Χατζηδάκη στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

Κ. Χατζηδάκης: Η επίσκεψή μου στην Κρήτη έχει «πράσινο» χρώμα

 • A-
 • A+
Στο Ηράκλειο έφτασε ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, όπου αύριο Τετάρτη θα παραστεί στην τελετή υπογραφής των συμβάσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης - Πρώτος σταθμός του υπουργού θα είναι η Ιεράπετρα και η νήσος Χρυσή (Γαϊδουρονήσι) και θα ανακοινωθεί η επικαιροποίηση του Σχεδίου Διαχείρισης για τα μέτρα προστασίας του σπάνιου οικοσυστήματος.

Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, ο υπουργός ανέφερε ότι η επίσκεψή του στην Κρήτη έχει πράσινο χρώμα και πως οι αποφάσεις που θα ληφθούν για τη Χρυσή επιδιώκουν να βάλουν μία τάξη και να προστατεύσουν το νησί από ανεξέλεγκτες και επιβλαβείς για τη φύση δραστηριότητες.

Ο κ. Χατζηδάκης έφτασε στο Ηράκλειο και αναχώρησε κατευθείαν για την Ιεράπετρα, προκειμένου να επισκεφθεί τη νήσο Χρυσή, η οποία είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura.

Σχετικά με την υπογραφή των συμβάσεων, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε: «Η υπογραφή των συμβάσεων για την υποθαλάσσια ζεύξη Αττικής - Κρήτης και την ηλεκτρική διασύνδεση είναι αποφάσεις που θα έχουν σίγουρα θετική περιβαλλοντική επίδραση στο νησί. Ειδικά, μιλώντας γι' αυτό, πέρα από το περιβαλλοντικό μήνυμα, υπάρχει ταυτόχρονα και αναπτυξιακή διάσταση διότι με την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Αττική - Κρήτη τερματίζεται η ενεργειακή ανασφάλεια που υπήρχε για δεκαετίες στο νησί. Η Κρήτη περνάει σε μία καινούργια σελίδα βιώσιμης ανάπτυξης».

Σχετικά με τις αντιδράσεις που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη ανεμογεννητριών στην Κρήτη, τόνισε ότι η Ελλάδα προχωράει προς την κατεύθυνση της καθαρής ενέργειας και γι' αυτόν τον λόγο το πρόγραμμα για την απολιγνιτοποίηση που ξεκίνησε με πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης προχωρά με μεγάλες ταχύτητες.

«Η εναλλακτική είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Δεν υπάρχει κάτι άλλο, το άλλο που θα μπορούσε να βρεθεί είναι να ξαναγυρίσουμε στα κεριά. Νομίζω ότι δεν το θέλει κανείς. Στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα στηριχθούμε, μόνο που αυτό θα πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένους κανόνες. Δηλαδή, το ειδικό χωροταξικό σχέδιο που δεν εγκρίθηκε από εμάς, είχε εγκριθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις, ισχύει, και είναι νόμος του κράτους. Το σχέδιο αυτό, βεβαίως, αναθεωρείται και είναι πάλι υπό αναθεώρηση. Εν τω μεταξύ εφαρμόζεται και σίγουρα αυτό το οποίο γίνεται στην Κρήτη είναι προς θετική κατεύθυνση, καθώς, σύμφωνα με μετρήσεις της Περιφέρειας, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μόνο με το κλείσιμο των τριών εργοστασίων της ΔΕΗ σε Ηράκλειο, Χανιά και Λασίθι περιορίζεται κατά 50% και πλέον», διευκρίνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος. Επισήμανε, δε, ότι την ώρα που γίνονται αυτά τα βήματα μπροστά, ο ίδιος δεν μπορεί να κατανοήσει τις όποιες αντιδράσεις, με δεδομένο ότι γενικά η πολιτική της κυβέρνησης είναι συντονισμένη με την ευρωπαϊκή πολιτική και πάντως προς την κατεύθυνση μίας φιλικής προς το περιβάλλον και πράσινης ενέργειας.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την κατάργηση των αυτόνομων αρχών που διαχειρίζονται τις περιοχές Natura, εξήγησε ότι οι αλλαγές που θα επέλθουν είναι μόνο θετικές διότι μέχρι τώρα υπήρχε μία τύποις προστασία αυτών των περιοχών.

«Για όλες αυτές τις περιοχές που καλύπτουν πάνω από το 30% της χώρας υπήρχαν μόνο 8 εκατομμύρια ετησίως. Τώρα θα υπάρχει κεντρικός συντονισμός και ουσιαστική προστασία αλλά και χρηματοδότηση. Άλλωστε, η επίσκεψή μου στο Γαϊδουρονήσι, σήμερα, το μαρτυρά αυτό. Υπήρχε πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη από το 2012 και μελέτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης από το 2015. Παρά ταύτα τίποτα δεν είχε γίνει. Με την καινούργια κυβέρνηση και τον νέο νόμο θα γίνει, και θα γίνει διότι για το περιβάλλον μιλάμε με έργα και όχι με συνθήματα, όπως μιλούσαν και εξακολουθούν να μιλάνε άλλοι. Εμείς στο Γαϊδουρονήσι θα βάλουμε μια τάξη, εννοούμε να προστατεύσουμε τη φύση και εννοούμε να τελειώσει το απαράδεκτο καθεστώς που υπάρχει εδώ και χρόνια. Αυτή είναι η πολιτική μας για όλη την Ελλάδα. Έχουμε συγκεκριμένη πολιτική για το περιβαλλον», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχολίασε και την τουρκική στάση σε ό,τι αφορά τις έρευνες στα νότια της Κρήτης, τονίζοντας ότι όσα ισχυρίζεται η τουρκική πλευρά για το Αιγαίο είναι αστειότητες. «Αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο και η Ελλάδα, προφανώς, θα υποστηρίξει τα δικαιώματά της. Αυτά δεν είναι θεωρίες, η κυβέρνηση αυτή το έχει δείξει τους τελευταίους μήνες τουλάχιστον δύο φορές. Τον περασμένο Δεκέμβρη, με την υπογραφή του αγωγού East Med, ο Ερντογάν αμφισβήτησε το δικαίωμα της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου να υπογράψουν αυτήν τη συμφωνία, όμως στις 2 Ιανουαρίου η συμφωνία αυτή υπεγράφη και ήμουν ένας από εκείνους τους τρεις υπογράφοντες υπουργούς. Ίδια δείγματα γραφής αποφασιστικότητας έχουμε δείξει και στην περίπτωση του Έβρου με την καθοδηγούμενη -στην ουσία- από την Τουρκία εισβολή μεταναστών. Η ελληνική κυβέρνηση και η Ελλάδα απάντησαν με αποφασιστικό τρόπο και νομίζω κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει», συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Κρήτη εν μέσω αντιδράσεων ο Κωστής Χατζηδάκης
Υπογράφεται η σύμβαση για το υποθαλάσσιο καλώδιο (Ηράκλειο - Αττική) και το διαχειριστικό σχέδιο για τη Νήσο Χρυσή - Διαμαρτυρίες από τους Κρητικούς τις τελευταίες ημέρες εναντίον του αντιπεριβαλλοντικού νόμου.
Στην Κρήτη εν μέσω αντιδράσεων ο Κωστής Χατζηδάκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παγκόσμιο μήνυμα για το Περιβάλλον από την Κνωσό - Νέα διαμαρτυρία στην Κρήτη
Σε νέα συμβολική διαμαρτυρία για την κατάργηση του αντι-περιβαλλοντικού νόμου Χατζηδάκη προχώρησαν το πρωί του Σαββάτου διαδηλωτές στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. 
Παγκόσμιο μήνυμα για το Περιβάλλον από την Κνωσό - Νέα διαμαρτυρία στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: «Ανακαίνισαν» την Περιφέρεια σε... Γραφείο Καταστροφής Φυσικού Πλούτου
Με μια ευφάνταστη δράση και με ξεκάθαρα μηνύματα με πολλούς αποδέκτες τιμήθηκε στο Ηράκλειο η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Η ομάδα ΦΥΣΗτΗΡες διοργάνωσε την… «ανακαίνιση» της Περιφέρειας Κρήτης και την...
Κρήτη: «Ανακαίνισαν» την Περιφέρεια σε... Γραφείο Καταστροφής Φυσικού Πλούτου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιεράπετρα: «Περίεργη» στάση από το ΚΑΣ και τον δήμαρχο για τις ανεμογεννήτριες
Για απαράδεκτη, αντιεπιστημονική, και ανήθικη συμπεριφορά από το ΚΑΣ, κάνει λόγο η Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας, αναφορικά με τον ρόλο του Αρχαιολογικού Συμβουλίου στο ζήτημα της εγκατάστασης του αιολικού...
Ιεράπετρα: «Περίεργη» στάση από το ΚΑΣ και τον δήμαρχο για τις ανεμογεννήτριες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαδηλώσεις στην Κρήτη για την προστασία του περιβάλλοντος
Διαδηλώσεις και δράσεις με αφορμή παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, διοργανώνουν συλλογικότητες στην Κρήτη.
Διαδηλώσεις στην Κρήτη για την προστασία του περιβάλλοντος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρίες στην Κρήτη κατά του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Λιονταριών στο κέντρο του Ηρακλείου, από μέλη της Πρωτοβουλίας Κρήτης Ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων, τα οποία ζητούν την απόσυρση του...
Διαμαρτυρίες στην Κρήτη κατά του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας