Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επιπλέον κοινόχρηστο χώρο για τραπεζοκαθίσματα παραχωρεί ο Δήμος Χανίων

Επιπλέον κοινόχρηστο χώρο για τραπεζοκαθίσματα παραχωρεί ο Δήμος Χανίων

 • A-
 • A+
Στη χορήγηση επιπλέον χώρου ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, τόσο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που δικαιούνται κοινόχρηστο χώρο, όσο και σε καταστήματα που με βάση αυτές δεν δικαιούνται, προχωρά ο Δήμος Χανίων.

Συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις των υφιστάμενων Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) τα οποία δεν είχαν δικαίωμα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, παραχωρείται το δικαίωμα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων για σταθερό πλάτος 0.80m στη προβολή του καταστήματος με την προϋπόθεση ότι διατηρείται διέλευση πεζών ελάχιστου πλάτους 1.5m, δεν εμποδίζεται η όδευση τυφλών και εξασφαλίζονται όπου επιβάλλεται τα 3.5m για οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

Επιπλέον θα μπορεί με τους ίδιους όρους να δοθεί παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου μπροστά από ένα όμορο κατάστημα με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη.

Στις περιπτώσεις των υφιστάμενων (ΚΥΕ) τα οποία είχαν δικαίωμα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων:

 • Το ελάχιστο πλάτος παραχώρησης από 1,20m (παρ 4.15, 5.1.2) και 1,00m εντός Παλιάς Πόλης (παρ 5.2.2) θα είναι 0,60m.
 • Η ζώνη μη παραχώρησης εκατέρωθεν της όδευσης τυφλών (παρ 4.18) οριοθετείται στα 0,20m.
 • Το μέγιστο ποσοστό μήκους παραχώρησης επί των προσόψεων 30% (παρ 4.21) αυξάνεται στο 60%.
 • Το μέγιστο ποσοστό παραχώρησης σε πλατείες 30% (παρ 5.4.2) αυξάνεται στο 60%.
 • Η ρήτρα μέγιστου ποσοστού πλάτους παραχώρησης στα πεζοδρόμια (40%ή 50% -παρ 5.1.4) και τους πεζόδρομους (50% -παρ 5.3.1) δεν εφαρμόζεται εφόσον εξασφαλίζεται η όδευση ΑΜΕΑ (1,50m) και οχημάτων ανάγκης (3,50m).
 • Η παραχώρηση ΚΧ μπροστά από ένα όμορο κατάστημα με υπεύθυνη δήλωση (παρ 5) θα εφαρμόζεται και για περισσότερους του ενός γειτονικούς χώρους (δηλαδή και απέναντι, παραδίπλα ή γενικά πλησίον) που βρίσκονται μπροστά και από κατοικία, οικόπεδο, ακάλυπτο κτλ.
 • Η παραχώρηση στην ανάπλαση της Ακτής Παπανικολή θα γίνει στο Νότιο πεζοδρόμιο, εξασφαλίζοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο πλάτος τραπεζοκαθισμάτων.
 • Την τμηματική καταβολή του τέλους κοινοχρήστων χώρων για το σύνολο των αδειών (εμπορεύματα και τραπεζοκαθίσματα ) για το έτος 2020 ως εξής:
 • Ο υπόχρεος με την χορήγηση της άδειας κοινοχρήστου χώρου να καταβάλλει το 30% του τέλους. Το υπόλοιπο ποσό θα καταβάλλεται σε 2 δόσεις, ως ακολούθως: Έως τις 30/08/2020 ποσοστό 40% του τέλους, έως τις 30/09/2020 εξόφληση του υπολοίπου 30%.
 • Την συνολική μείωση των δημοτικών τελών κοινοχρήστων χώρων για την τοποθέτηση εμπορευμάτων για το έτος 2020, στο 50% της μέχρι σήμερα ισχύουσας τιμής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου, όλοι οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις έχουν την δυνατότητα να αιτηθούν στον Δήμο Χανίων τη χορήγηση άδειας παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου για τραπεζοκαθίσματα, σύμφωνα και με τις νέες διατάξεις, υποβάλλοντας ηλεκτρονικό αίτημα και ακολουθώντας τη διαδρομή e- Υπηρεσίες (https://bit.ly/3gByO7m) στην κεντρική σελίδα του Δήμου μας (www.chania.gr). Με την χρήση των κωδικών taxisnet και με απλά βήματα οι δικαιούχοι έχουν την δυνατότητα να αιτηθούν την “Χορήγηση άδειας παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου-τραπεζοκαθίσματα”.

Στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η ανωτέρω παραχώρηση, με απόφαση της οικονομικής επιτροπής επέρχεται μείωση των τελών χρήσης αναλογικά προς την επιβαλλόμενη μείωση του αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων και πάντως όχι άνω του 50%.

Επιπλέον, με την αρ. 178/2020 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου έχει εγκριθεί η απαλλαγή των τελών παραχωρημένου κοινοχρήστου χώρου, για όσες εκ των επιχειρήσεων διακόπτουν ή περιορίζουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους και για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί λόγω covid19.

Όσοι επαγγελματίες έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για χορήγηση κοινόχρηστου χώρου μπορούν να επανέλθουν με αίτημα τους προσαρμοσμένο στα νέες διατάξεις προκειμένου να τύχουν των νέων ευνοϊκών ρυθμίσεων.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Προτάσεις των επιχειρηματιών για την οικονομία και τις επιχειρήσεις
Στη διαβίβαση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου 31 προτάσεων και αιτημάτων των επιχειρηματικών φορέων της Κρήτης για την οικονομία και τις επιχειρήσεις, προχώρησε η Περιφέρεια Κρήτης.
Κρήτη: Προτάσεις των επιχειρηματιών για την οικονομία και τις επιχειρήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Μείωση των τελών κοινοχρήστων χώρων, ζητούν οι επιχειρήσεις
Επιστολή στον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων απέστειλε ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών, Επισιτισμού και Διασκέδασης Ηρακλείου, ζητώντας τον επανακαθορισμό των...
Ηράκλειο: Μείωση των τελών κοινοχρήστων χώρων, ζητούν οι επιχειρήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Μείωση στα τέλη παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου των επιχειρήσεων
Σε μείωση κατά 50% των τελών παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου των επιχειρήσεων τα οποία μπορούν να καταβληθούν και δόσεις, προχωρά ο Δήμος Χανίων.
Χανιά: Μείωση στα τέλη παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου των επιχειρήσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατεδαφίζεται αυθαίρετη επιχείρηση στον Μπάλο Κισσάμου
Την κατεδάφιση και απομάκρυνση μιας αυθαίρετης ξύλινης κατασκευής που βρίσκεται εντός αναδασωτέας έκτασης στον Μπάλο Κισσάμου, αποφάσισε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.
Κατεδαφίζεται αυθαίρετη επιχείρηση στον Μπάλο Κισσάμου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Άδειες καρέκλες και στην Κρήτη - Ζητούν στήριξη οι καταστηματάρχες
Οι καταστηματάρχες του Ηρακλείου και των Χανίων συμμετέχουν στην πανευρωπαϊκή συμβολική διαμαρτυρία στον κλάδο της Εστίασης, με φόντο τις οικονομικές επιπτώσεις μετά την άρση του lockdown.
Άδειες καρέκλες και στην Κρήτη - Ζητούν στήριξη οι καταστηματάρχες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Καταγγελίες για... ασάφειες σε διαδικτυακά καταστήματα
Συμβουλές προς τους καταναλωτές δίνει η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, μετά από παράπονα για ασαφείς πληροφορίες ή για «κρυφές» επιβαρύνσεις σε διαδικτυακά καταστήματα.
Κρήτη: Καταγγελίες για... ασάφειες σε διαδικτυακά καταστήματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας