• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.8°C / 34.0°C
  3 BF
  23%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.9°C / 33.8°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 37.6°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  28°C 27.6°C / 27.6°C
  2 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 33.5°C
  4 BF
  33%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  35°C 31.2°C / 37.3°C
  3 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.4°C / 33.7°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  2 BF
  21%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.4°C / 29.9°C
  5 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.2°C / 27.8°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.6°C / 30.7°C
  2 BF
  37%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  4 BF
  31%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.4°C / 33.9°C
  4 BF
  24%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.5°C / 33.8°C
  3 BF
  25%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.2°C
  5 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.6°C / 33.8°C
  3 BF
  16%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 31.0°C
  3 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.5°C / 35.5°C
  3 BF
  38%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  1 BF
  39%

Ηράκλειο: Στηρίζει τον πατέρα Χαράλαμπο για τις δηλώσεις του η τοπική κοινωνία

 • A-
 • A+
Την στήριξή τους στον ιερέα του Σοκαρά Ηρακλείου, Χαράλαμπο Κοπανάκη, που διώκεται από την εκκλησιαστική ιεραρχία επειδή μίλησε για τα αυτονόητα, με αφορμή την υπόθεση της θείας κοινωνίας και τον κορονοϊό, εκφράζει η τοπική κοινωνία.

Σε κείμενο που προσυπογράφουν φορείς της περιοχής και απευθύνεται στην τοπική μητρόπολη, τονίζουν ότι με το κείμενο που δημοσίευσε ο ιερέας σε γνωστό κοινωνικό δίκτυο, «είναι πασιφανές ότι δεν έχει δογματικά αντίθετες απόψεις ως προς την ορθοδοξία, αλλά έχει μια οπτική, η οποία είναι προσαρμοσμένη στη σημερινή συγκυρία».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ιερέας επιτελεί τεράστιο κοινωνικό και πνευματικό έργο ενώ όπως υπογραμμίζουν, ο τρόπος που σκέφτεται και λειτουργεί δεν αφήνει, ούτε κατ΄ ελάχιστο, την παραμικρή υποψία για την προσήλωσή του στην πίστη της Ορθοδοξίας.

Στο κείμενο τονίζεται ότι οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση την οποιαδήποτε επίπληξη του ιερέα, τον οποίο, όπως αναφέρουν, «θα υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο τρόπο».

Αναλυτικά το κείμενο:

«Νιώσαμε την ανάγκη να σας απευθύνουμε την παρακάτω επιστολή, γιατί ο αγαπητός σε όλους τους συγχωριανούς, παπά Χαράλαμπος Κοπανάκης δέχτηκε μια πρωτοφανή και ανήκουστη επίθεση ως προς τις απόψεις που εξέφρασε σχετικά με τον τρόπο που οι πιστοί θα πρέπει να λαμβάνουν τη θεία κοινωνία εν μέσω κορωνοϊού covid 19.

Με το κείμενο που δημοσίευσε σε γνωστό κοινωνικό δίκτυο είναι πασιφανές ότι δεν έχει δογματικά αντίθετες απόψεις ως προς την ορθοδοξία, αλλά έχει μια οπτική, η οποία είναι προσαρμοσμένη στη σημερινή συγκυρία, καθώς η χώρα μας ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις που απαιτούν να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία. Με το γνώμονα αυτό έχουν κινηθεί στις αποφάσεις τους η ελληνική πολιτεία, η Εκκλησία της Ελλάδος και της Κρήτης.

Εμείς, που η καθημερινότητά μας είναι σε συνεχή επαφή μαζί του, μπορούμε να καταθέσουμε για το τεράστιο κοινωνικό και πνευματικό έργο που προσφέρει στην τοπική κοινωνία. Είναι η παρακαταθήκη του, η οποία δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για τον τρόπο που σκέφτεται και λειτουργεί και δεν αφήνει ούτε κατ΄ ελάχιστο την παραμικρή υποψία για την προσήλωσή του στην πίστη της Ορθοδοξίας.

Είναι ο άνθρωπος που όταν τα όποια προβλήματα της ζωής τον χτυπούσαν δεν απέφυγε ούτε ένα, απλά υπομένει καρτερικά για να βρει τη λύση τους . Χωρίς να συμβιβάζεται και να μειώνει τις αξίες του ανθρώπινου παράγοντα, διεκδικεί τα αυτονόητα. Στο κείμενο που δημοσίευσε μιλάει για την πνευματικότητα της Θείας Κοινωνίας , δηλαδή της σύνδεσης του δημιουργού με το δημιούργημα, κατ’ επέκταση το Άγιο Πνεύμα . την απόλυτη αδιαίρετη Αγία Τριάδα , την ουσία της ορθόδοξης πίστης ….

Δεν καταλαβαίνουμε τις επιθέσεις που δέχθηκε ο ιερέας μας από ιστοσελίδα στο διαδικτυακό χώρο από ένα ανυπόγραφο διαδικτυακό κείμενο, το οποίο υβρίζει τον κοινωνικό λειτουργό του χωριού μας, το παπά μας , τον αδελφό μας, το φίλο μας που μας στηρίζει με όποιες δυνάμεις στα πάντα …. είναι αυτός που δεν παίρνει ποτέ χρήματα για τα μυστήρια, τα οποία τελεί για την κοινότητα μας . Το υβριστικό αυτό κείμενο μαζί με τον ιερέα μας, θεωρούμε ότι υβρίζει και εμάς τους ενορίτες.

Η πρωτοφανής αυτή επίθεση κατ’ εμάς τους κατοίκους της κοινότητας Σοκαρά, αναμφισβήτητα κρύβει σκοπιμότητες μέσα στους κόλπους της εκκλησίας, που με την επίθεση στο πρόσωπο του πατέρα Χαράλαμπου προσπαθεί να επιλύσει.

Σε κάθε περίπτωση θέλουμε να γνωρίζετε ότι η κοινότητα μας δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση την οποιαδήποτε επίπληξη του ιερέα μας , τον οποία θα υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο τρόπο.

Σύσσωμοι οι σύλλογοι της κοινότητάς μας και το τοπικό συμβούλιο του Δ.Δ.Σοκαρά στηρίζουν το έργο του πατέρα Χαράλαμπου Κοπανάκη. Τάσσονται στο πλευρό του και με την επιστολή μας αυτή, ευελπιστούμε ότι θα λάβετε υπόψη σας τη θέληση της τοπικής κοινωνίας».

Το κείμενο προσυπογράφουν:

 • Ο πρόεδρος της κοινότητας Σοκαρά Ιωάννης Βιλανάκης
 • Ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Σοκαρά Γεώργιος Σκλάβος
 • Ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Αποινίου Λάζαρος Μάρκου
 • Ο πρόεδρος του συλλόγου φίλων του περιβάλλοντος Φαραγγιανών Νικόλαος Λέριος
 • Ο πρόεδρος του συλλόγου ολοκαυτώματος Σοκαρά Στέλιος Ορφανάκης
 • Οι δημοτικοί σύμβουλοι Περιφερειακής Ενότητας Κόφινα Μιχάλης Ανδρεαδάκης και Κώστας Σέγγος
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διώκεται ο παπάς που πρότεινε το αυτονόητο
Ιερέας από την Κρήτη καλείται σε απολογία επειδή ζήτησε την αλλαγή του τρόπου μετάληψης ● «Κάτι πήγε στραβά στην Εκκλησία μας» λέει στην «Εφ.Συν.», υποδεικνύοντας ως υπαίτιους τους «ομολογητές» που...
Διώκεται ο παπάς που πρότεινε το αυτονόητο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σύσταση της Εκκλησίας της Κρήτης για την τήρηση των μέτρων στους ναούς
Αυστηρό μήνυμα προς όλους για τήρηση των μέτρων στις εκκλησίες και στις λειτουργίες, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Εκκλησία της Κρήτης.
Σύσταση της Εκκλησίας της Κρήτης για την τήρηση των μέτρων στους ναούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αρχ. Ειρηναίος: «Οι πιστοί να τηρούν τις οδηγίες των αρχών για τον κορονοϊό»
Με τη θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου το οποίο καλεί τους πιστούς να «τηρούν τις υποδείξεις και τις οδηγίες των επίσημων υγειονομικών Αρχών» αναφορικά με τον κορονοϊό, συντάσσεται η Εκκλησία της Κρήτης.
Αρχ. Ειρηναίος: «Οι πιστοί να τηρούν τις οδηγίες των αρχών για τον κορονοϊό»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκκλησία Κρήτης: Με πιστούς οι λειτουργίες από τις 17 Μαΐου
Την Κυριακή 17 Μαΐου θα τελεστεί και πάλι η Θεία Λειτουργία με συμμετοχή των πιστών, όπως αναφέρει στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος Κρήτης μετά από σχετική συνεδρίαση.
Εκκλησία Κρήτης: Με πιστούς οι λειτουργίες από τις 17 Μαΐου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Η Αρχιεπισκοπή λέει τώρα στους πιστούς να μείνουν στο σπίτι
Σαφή προτροπή στους πιστούς να μην προσέλθουν στις εκκλησίες ομαδικά ή ατομικά απευθύνει πλέον η Αρχιεπισκοπή Κρήτης μετά και την έκδοση της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης και τις κυβερνητικές παλινωδίες για...
Κρήτη: Η Αρχιεπισκοπή λέει τώρα στους πιστούς να μείνουν στο σπίτι
ΝΤΕΛΟΓΟ
Ηράκλειο: «Αμετανόητοι» έξω από τον Άγιο Μηνά
Αυτή ήταν η εικόνα το πρωί της Κυριακής έξω από τον μητροπολιτικό ναό του Ηρακλείου. Αυτό ακριβώς πετυχαίνουν οι ιερείς με το... γινάτι τους να τελούνται οι λειτουργίες κεκλεισμένων (υποτίθεται) των θυρών.
Ηράκλειο: «Αμετανόητοι» έξω από τον Άγιο Μηνά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας