Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ηράκλειο: «Αρνούμαστε να χρησιμοποιήσουμε κάμερες στο σχολείο μας»
INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ηράκλειο: «Αρνούμαστε να χρησιμοποιήσουμε κάμερες στο σχολείο μας»

  • A-
  • A+
Την κατηγορηματική τους άρνηση στο να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε μέσο βιντεοσκόπησης των μαθημάτων μέσα στις αίθουσες του σχολείου τους, εξέφρασαν σε ανακοίνωσή του τα μέλη του Συλλόγου Καθηγητών του 11ου ΓΕΛ Ηρακλείου.

Όπως τονίζουν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, η χρήση καμερών γενικά στο σχολείο συνιστά αντιπαιδαγωγική πρακτική, ενώ παράλληλα αναιρεί όλες τις παιδαγωγικές αρχές.

Σύμφωνα με τους καθηγητές του 11ου ΓΕΛ, παρά τη ρητή απαγόρευση του νόμου, τίποτα και κανείς δε διασφαλίζει ότι η οποιαδήποτε ζωντανή αναμετάδοση δε μαγνητοσκοπείται από οποιονδήποτε, για να χρησιμοποιηθεί κατά το δοκούν, θέτοντας σε κίνδυνο ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τόσο του εκπαιδευτικού όσο και, κυρίως, των μαθητών.

«Αρνούμαστε κατηγορηματικά να χρησιμοποιηθεί από εμάς ή από τρίτο άτομο τεχνικό μέσο για ζωντανή αναμετάδοση από τις αίθουσες του σχολείου μας», τονίζουν οι εκπαιδευτικοί στην ανακοίνωσή τους, ζητώντας από το Υπουργείο Παιδείας να εξασφαλίσει στους μαθητές και στα σχολεία τα απαραίτητα για εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Καθηγητών του 11ου ΓΕΛ Ηρακλείου:

«Εμείς, οι καθηγητές και οι καθηγήτριες του 11ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου, οι οποίοι, σε όλο το διάστημα κατά το οποίο τα σχολεία παρέμειναν κλειστά λόγω των περιοριστικών μέτρων, εργαστήκαμε στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση διαθέτοντας όλες μας τις δυνάμεις, προσωπικά μέσα και προσωπικό χρόνο, βασισμένοι κυρίως στην υποστήριξη που παρείχαμε αφειδώς ο ένας στον άλλον, για να στηρίξουμε τους μαθητές μας σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, σχετικά με την Υπουργική Απόφαση για τη ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος, όπως περιλαμβάνεται στο ΦΕΚ Β' 1859/15.5.2020, δηλώνουμε:

1. Η χρήση καμερών γενικά στο σχολείο συνιστά αντιπαιδαγωγική πρακτική, καθώς εθίζει τους μαθητές στην αντίληψη ότι μπορούν να παρακολουθούνται και ότι η  συμμόρφωση προς τους κανόνες δεν πηγάζει από την αυθόρμητη βούληση του πολίτη, αλλά από την επιτήρηση και, συνακόλουθα, το φόβο της ποινής.
2. Ακόμη περισσότερο, η χρήση κάμερας μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας αναιρεί όλες τις παιδαγωγικές αρχές. Αυτό διότι η διδασκαλία στο σχολείο είναι μια δυναμική διαδικασία, αυθόρμητη και απρόβλεπτη, δε χωρίζεται σε εξέταση και παράδοση, αλλά αντίθετα, σύμφωνα με τις σύγχρονες μαθητοκεντρικές μεθόδους διδασκαλίας, οι μαθητές συμμετέχουν κατά μόνας ή κατά ομάδες σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.
3. Παρά τη ρητή απαγόρευση του νόμου, τίποτα και κανείς δε διασφαλίζει ότι η οποιαδήποτε ζωντανή αναμετάδοση δε μαγνητοσκοπείται\ από οποιονδήποτε, για να χρησιμοποιηθεί κατά το δοκούν, θέτοντας σε κίνδυνο ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τόσο του εκπαιδευτικού όσο και, κυρίως, των μαθητών.

Για τους λόγους αυτούς, ενώ εξακολουθούμε πρόθυμα να παρέχουμε υποστήριξη σε όλους τους μαθητές μας, παρόντες και απόντες από το σχολείο, με όλα τα μέσα που διαθέτουμε:

  1. Αρνούμαστε κατηγορηματικά να χρησιμοποιηθεί από εμάς ή από τρίτο άτομο τεχνικό μέσο για ζωντανή αναμετάδοση από τις αίθουσες του σχολείου μας.
  2. Ζητούμε από το Υπουργείο Παιδείας αφενός να εξασφαλίζει τη δυνατότητα για παροχή στήριξης σε όλους τους μαθητές μέσα από οργανωμένες δραστηριότητες (π.χ. Εκπαιδευτική Τηλεόραση) και αφετέρου να φροντίσει για την επιμόρφωσή μας στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, προκειμένου να είμαστε όλοι έτοιμοι για την περίπτωση που θα χρειαστεί να επαναληφθεί από το φθινόπωρο μια αντίστοιχη κατάσταση.
  3. Ζητούμε επίσης να εξασφαλίζεται νομικά και θεσμικά η προστασία των προσωπικών μας δεδομένων σε κάθε περίπτωση.
  4. Ζητούμε, πέραν των παραπάνω, βελτίωση του τεχνικού εξοπλισμού του σχολείου μας, δηλαδή δομημένη καλωδίωση σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας, βιντεοπροβολείς σε όσες αίθουσες δεν υπάρχουν και φορητούς υπολογιστές προκειμένου να καλυφθεί πλήρως το διδακτικό έργο από όλους τους διδάσκοντες».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποιήσεις σε όλη την Κρήτη για τις κάμερες στα σχολεία
Την έντονη αντίδραση των εκπαιδευτικών έφερε η τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας που αφορά την βιντεοσκόπηση των μαθημάτων στα σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί θα πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο...
Κινητοποιήσεις σε όλη την Κρήτη για τις κάμερες στα σχολεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Νέα συλλαλητήρια εκπαιδευτικών κατά του νομοσχεδίου στην Παιδεία
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποιούν την Τρίτη οι εκπαιδευτικοί σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο, αντιδρώντας στις ρυθμίσεις που προωθεί με το πολυνομοσχέδιο το Υπουργείο Παιδείας.
Κρήτη: Νέα συλλαλητήρια εκπαιδευτικών κατά του νομοσχεδίου στην Παιδεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Σύλλογοι γονέων αρνούνται τη live μετάδοση των μαθημάτων
Την απόφαση να μην επιτραπεί να πραγματοποιηθεί καμιά διαδικασία απευθείας μετάδοσης μαθημάτων από αίθουσες διδασκαλίας του σχολείου τους, πήρε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου ΓΕΛ Ηρακλείου - Ενάντια...
Ηράκλειο: Σύλλογοι γονέων αρνούνται τη live μετάδοση των μαθημάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Όχι κάμερες στα σχολεία» είπαν οι εκπαιδευτικοί της Κρήτης
Πλήθος εκπαιδευτικών συγκεντρώθηκαν στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, στο Ηράκλειο το μεσημέρι της Τετάρτης, με αίτημα την απόσυρση της τροπολογίας του Υπουργείου Παιδείας που αφορά την...
«Όχι κάμερες στα σχολεία» είπαν οι εκπαιδευτικοί της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξανά στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί της Κρήτης για τις κάμερες
Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια διοργανώνουν εκ νέου στις πόλεις της Κρήτης οι εκπαιδευτικοί, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας αλλά και στην βιντεοσκόπηση των...
Ξανά στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί της Κρήτης για τις κάμερες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών ενάντια στη χρήση καμερών στα σχολεία
Κινητοποίηση στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης με αφορμή το πολυνομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας και την τροπολογία για τις κάμερες στις σχολικές τάξεις, πραγματοποιούν οι εκπαιδευτικοί...
Κρήτη: Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών ενάντια στη χρήση καμερών στα σχολεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας