• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.8°C / 11.1°C
  1 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.4°C / 5.6°C
  1 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.0°C / 10.7°C
  2 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  0 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.8°C / 5.3°C
  2 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -1.6°C / 1.7°C
  1 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 9.6°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 15.3°C
  6 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.4°C / 14.1°C
  4 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  3 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  5 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 5.9°C
  2 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.8°C / 4.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 9.8°C / 14.8°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.0°C / 11.0°C
  1 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.8°C / 4.9°C
  1 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 6.2°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  2 BF
  83%

Κρήτη: Υπόμνημα γονέων προς το Υπ. Παιδείας για τις εξετάσεις ειδικών μαθημάτων

 • A-
 • A+
Την εξέταση των ειδικών μαθημάτων σε τοπικό επίπεδο, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα υπόλοιπα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ζητά με υπόμνημά της προς το Υπουργεία Παιδείας η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης.

Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα, το ήδη υπάρχον θεσμικό πλαίσιο αυτών των εξετάσεων υποχρεώνει τους μαθητές της περιφέρειας που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και εξετάζονται σε ειδικά μαθήματα να μεταβούν στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη.

Οι Ενώσεις Γονέων τονίζουν ότι κάτι τέτοιο «είναι άδικο και εξοντωτικό, καθώς τα παιδιά πρέπει να υποστούν την ταλαιπωρία ενός πολυήμερου ταξιδιού, που επιτείνει το άγχος και την πίεση που δέχονται και επιδεινώνει τις συνθήκες εξέτασης τους».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι Ενώσεις Γονέων, για τους μαθητές που ζουν στην Κρήτη απαιτούνται δύο διανυχτερεύσεις στο πλοίο και δύο ή περισσότερες διανυχτερεύσεις στην Αθήνα ανάλογα τον αριθμό των ειδικών μαθημάτων που εξετάζονται, ενώ οι οικογένειές τους επιβαρύνονται με το κόστος του πολυήμερου ταξιδιού των μαθητών και των συνοδών τους.

Σύμφωνα με τις Ενώσεις Γονέων, για τους μαθητές της Κρήτης το κόστος ενός ταξιδιού τουλάχιστον τεσσάρων ημερών για να εξεταστούν στην Αθήνα, είναι της ίδιας τάξης μεγέθους με τα κρατικά βοηθήματα που δίνονται στους γονείς τους για να επιβιώσουν, λόγω της πανδημίας, και ενδεχομένως να υπερβαίνει το μηνιαίο εισόδημα πολλών οικογενειών.

«Υπάρχει το ενδεχόμενο ακόμα και μη συμμετοχής κάποιων μαθητών στις εξετάσεις, περιορίζοντας έτσι το δικαίωμα επιλογής των σπουδών, του επαγγέλματος και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας τους», αναφέρεται στο υπόμνημα, με τους γονείς να ζητούν η εξέταση των ειδικών μαθημάτων να γίνει σε τοπικό επίπεδο.

Αναλυτικά το υπόμνημα:

«Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν τις Πανελλαδικές Εξετάσεις με κύρια έγνοια μας να διασφαλιστεί η ισότιμη και ασφαλής εξέτασή των παιδιών μας σε όλα τα μαθήματα, συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών μαθημάτων (Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο, ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά) και τέσσερα μουσικά μαθήματα (Αρμονία, Έλεγχος Μουσικών και Ακουστικών Ικανοτήτων, Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία, Μουσική Αντίληψη και Γνώση).

Το ήδη υπάρχον θεσμικό πλαίσιο αυτών των εξετάσεων που υποχρεώνει τους μαθητές της περιφέρειας που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και εξετάζονται σε ειδικά μαθήματα να μεταβούν στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη είναι άδικο και εξοντωτικό, καθώς πρέπει να υποστούν την ταλαιπωρία ενός πολυήμερου ταξιδιού, που επιτείνει το άγχος και την πίεση που δέχονται και επιδεινώνει τις συνθήκες εξέτασης τους.  Στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, τα παραπάνω προβλήματα μεγαλώνουν. Γίνεται φανερό ότι το θεσμικό αυτό πλαίσιο πλέον γίνεται επισφαλές για την ίδια την υγεία των μαθητών που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως το νησί μας, και θα χρειαστεί να ταξιδέψουν.

Συγκεκριμένα για τους μαθητές που ζουν στην Κρήτη, απαιτούνται δύο διανυχτερεύσεις στο πλοίο και δύο ή περισσότερες διανυχτερεύσεις στην Αθήνα ανάλογα τον αριθμό των ειδικών μαθημάτων που εξετάζονται, ενώ οι οικογένειές τους επιβαρύνονται με το κόστος του πολυήμερου ταξιδιού των μαθητών και των συνοδών τους, τη στιγμή που η δραματική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των οικογενειών, καθιστά το κόστος της μετακίνησης των μαθητών, δυσβάσταχτο για τον οικογενειακό προϋπολογισμό λόγω και του πλήγματος που έχει δεχτεί η τοπική οικονομία.

Για τους μαθητές της Κρήτης το κόστος ενός ταξιδιού τουλάχιστον 4 ημερών για να εξεταστούν στην Αθήνα, είναι της ίδιας τάξης μεγέθους με τα κρατικά βοηθήματα που δίνονται στους γονείς τους για να επιβιώσουν, λόγω της πανδημίας, και ενδεχομένως να υπερβαίνει το μηνιαίο εισόδημα πολλών οικογενειών. Υπάρχει το ενδεχόμενο ακόμα και μη συμμετοχής κάποιων μαθητών στις εξετάσεις, περιορίζοντας έτσι το δικαίωμα επιλογής των σπουδών, του επαγγέλματος και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας τους.

Επιπλέον, στα παιδιά μας επιβάλλεται μετακίνηση με μέσα μαζικής μεταφοράς (πλοία, αεροπλάνα, τραίνα, λεωφορεία κλπ), διαμονή σε ξενοδοχεία της Αθήνας, και επαφή με μαθητές και καθηγητές από όλη τη χώρα, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια τους, ενώ την ίδια στιγμή δημιουργείται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, ιδίως για την περιφέρεια και τις απομακρυσμένες περιοχές με την επάνοδό τους από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ζητάμε από το Υπουργείο Παιδείας:

Να βάλει τέλος σε αυτήν την άδικη, άνιση και επικίνδυνη για τους μαθητές και τις οικογένειές τους μεταχείριση. Να αποφασιστεί άμεσα η εξέταση των ειδικών μαθημάτων σε τοπικό επίπεδο, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα υπόλοιπα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα των Γενικών και των Επαγγελματικών Λυκείων».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν κατά των καμερών στα σχολεία
Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας το οποίο προβλέπει και την βιντεοσκόπηση των μαθημάτων εντός των τάξεων, πραγματοποιήθηκαν σε Ηράκλειο και Χανιά.
Κρήτη: Εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν κατά των καμερών στα σχολεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Σύλλογοι γονέων αρνούνται τη live μετάδοση των μαθημάτων
Την απόφαση να μην επιτραπεί να πραγματοποιηθεί καμιά διαδικασία απευθείας μετάδοσης μαθημάτων από αίθουσες διδασκαλίας του σχολείου τους, πήρε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου ΓΕΛ Ηρακλείου - Ενάντια...
Ηράκλειο: Σύλλογοι γονέων αρνούνται τη live μετάδοση των μαθημάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Όχι κάμερες στα σχολεία» είπαν οι εκπαιδευτικοί της Κρήτης
Πλήθος εκπαιδευτικών συγκεντρώθηκαν στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, στο Ηράκλειο το μεσημέρι της Τετάρτης, με αίτημα την απόσυρση της τροπολογίας του Υπουργείου Παιδείας που αφορά την...
«Όχι κάμερες στα σχολεία» είπαν οι εκπαιδευτικοί της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δήμος Ηρακλείου: Ενίσχυση σχολείων για την αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού
Την ενίσχυση με επιπλέον πιστώσεις σε όλα τα σχολεία της αρμοδιότητάς της (Δημοτικά και Νηπιαγωγεία) για την αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού προχωρά η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου...
Δήμος Ηρακλείου: Ενίσχυση σχολείων για την αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Σχολεία ζητούν επιστροφή χρημάτων από εκδρομές που ακυρώθηκαν
Την επιστροφή των χρημάτων από ταξίδια σχολικά τα οποία δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω του ξεσπάσματος του κορονοϊού, διεκδικούν δύο σχολεία των Χανίων.
Χανιά: Σχολεία ζητούν επιστροφή χρημάτων από εκδρομές που ακυρώθηκαν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας