• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 34.8°C
  4 BF
  30%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.8°C / 34.7°C
  4 BF
  30%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 35.4°C
  2 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 34.4°C
  3 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 29.2°C
  3 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 33.8°C
  4 BF
  43%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.9°C
  4 BF
  37%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.8°C / 31.4°C
  4 BF
  30%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 30.7°C
  3 BF
  37%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.3°C / 33.9°C
  0 BF
  26%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 31.2°C / 34.9°C
  2 BF
  29%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.3°C / 29.8°C
  4 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 34.2°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.3°C / 29.4°C
  3 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 33.3°C
  3 BF
  36%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  1 BF
  37%

Κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων ζητούν οι γιατροί του Νοσοκομείου Ρεθύμνου

 • A-
 • A+
Το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Ρεθύμνου που έχει πολλές φορές γνωστοποιηθεί στους πολίτες αλλά και την επίσημη Πολιτεία από τους εργαζόμενους και τους γιατρούς του ιδρύματος, επανέρχεται με το σοβαρό θέμα της έλλειψης αναισθησιολόγου.

Όπως επισημαίνει η Ένωση των γιατρών στο Νοσοκομείου Ρεθύμνου, οι γιατροί αναγκάζονται να κάνουν ένα αριθμό εφημεριών που δεν μπορούν να αντέξουν και να περιορίσουν ιατρεία και λειτουργίες των κλινικών.

«Όμως τους τελευταίους μήνες "ο κόμπος έφτασε στο χτένι". Αποκορύφωμα το πρόβλημα του Αναισθησιολογικού Τμήματος. Οι αναισθησιολόγοι είναι δύο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνονται τακτικά και έκτακτα χειρουργεία. Ότι υπάρχουν μέρες όπως η σημερινή ημέρα που δεν θα υπάρχει εφημερεύων αναισθησιολόγος. Δηλαδή αν κάποιος πάθει ανακοπή δεν θα μπορεί να γίνει ανάνηψη, αν κάποιος χρειαστεί υποστήριξη με αναπνευστήρα δεν θα μπορεί να διασωληνωθεί, αν χρειαστεί επείγον χειρουργείο θα πρέπει να μετακινηθεί σε άλλο νόμο, αν μια γυναίκα έχει επαπειλούμενη κύηση θα πρέπει να διακομισθεί με κίνδυνο για την ίδια και το μωρό, αν ένα παιδάκι ή ένα νεογνό χρειαστεί βοήθεια αναισθησιολόγου δεν θα υπάρχει η δυνατότητα. Πρακτικά αναστέλλεται η δυνατότητα εξειδικευμένης υποστήριξης της ζωής σε οποιοδήποτε τμήμα του νοσοκομείου. Το νοσοκομείο στη διαχείριση του πραγματικά επείγοντος, περιέρχεται στις δυνατότητες ενός κέντρου υγείας» αναφέρει η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου. ​

Όπως τονίζουν οι γιατροί, εφημερία και πρωινή εργασία νοσοκομείου χωρίς αναισθησιολόγους δεν υπάρχει και ζητάνε άμεσα τη λύση του προβλήματος, με προσωρινά αλλά και πιο μακροπρόθεσμα μέτρα. Συγκεκριμένα ζητούν προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων και δημιουργία κινήτρων για τις θέσεις που βγαίνουν «άγονες».

«Ζητάμε να αγωνιστείτε μαζί μας για να μην υποβαθμιστεί το νοσοκομείο μας», καταλήγει η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, απευθυνόμενη στους βουλευτές του νομού, τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες αλλά και τους απλούς πολίτες, η οποία υπενθυμίζει επίσης ότι σε πολλά τμήματα υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού.

Στη βουλή τα λειτουργικά προβλήματα του νοσοκομείου Ρεθύμνου

Ο βουλευτής Ρεθύμνου και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Ξανθός κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας με θέμα: «Σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου λόγω ανεπαρκούς στελέχωσης κυρίως του Αναισθησιολογικού τμήματος και της Παθολογικής κλινικής».

Ο κ. Α. Ξανθός στην ερώτηση του αναφέρει:

«Παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις και δημόσιες τοποθετήσεις της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ρεθύμνου για την ανεπαρκή στελέχωση με ειδικευμένους γιατρούς ορισμένων κρίσιμων τμημάτων για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου, όπως το Αναισθησιολογικό Τμήμα, η Παθολογική κλινική, το ΤΕΠ και η Πνευμονολογική κλινική, η εικόνα αυτή όχι μόνο δεν βελτιώνεται αλλά επιδεινώνεται καθημερινά.

Αποκορύφωμα αυτής της δυσλειτουργίας είναι η αποχώρηση του 3ου αναισθησιολόγου και η τραγική πλέον κατάσταση που διαμορφώνεται σε ένα ζωτικής σημασίας τμήμα για το νοσοκομείο, με πολύ δυσμενείς επιπτώσεις στην τακτική λειτουργία όλου του χειρουργικού τομέα, στην καθημερινή εφημερία του νοσοκομείου και στη διαχείριση των επειγόντων χειρουργικών περιστατικών ή αυτών που χρειάζονται διασωλήνωση, στην παροχή επείγουσας βοήθειας στο ΤΕΠ και στις υπόλοιπες κλινικές του νοσοκομείου.

Το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, παρά τις διαχρονικές ελλείψεις σε υποδομές και κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό, ακόμα και πριν την οικονομική κρίση, είχε δεχθεί μια σημαντική ενίσχυση μέσα σε συνθήκες Μνημονίων και δημοσιονομικών περιορισμών. Πέραν της πρόσληψης δεκάδων επικουρικών γιατρών, λοιπού επικουρικού προσωπικού και συμβασιούχων ΟΑΕΔ, προκηρύχθηκαν και καλύφθηκαν με μόνιμο προσωπικό 70 θέσεις γιατρών και άλλων εργαζομένων (διορίστηκαν 26 μόνιμοι γιατροί ΕΣΥ και 44 μόνιμοι νοσηλευτές-παραϊατρικό-λοιπό προσωπικό), ενώ είναι σε εξέλιξη η προκήρυξη 2Κ/2019 που περιλαμβάνει άλλες 21 μόνιμες θέσεις μη ιατρικού προσωπικού. Τέλος εγκρίθηκαν και προκηρύχθηκαν το Μάιο του 2019 άλλες 12 θέσεις μονίμων γιατρών ΕΣΥ, που η σημερινή κυβέρνηση «πάγωσε» για 8 μήνες και τελικά επαναπροκήρυξε το Φεβρουάριο του 2020 ενισχύοντάς τις κατά 2 (συνολικά 14).

Η σημερινή σοβαρή κρίση στελέχωσης στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, ειδικά σε 3-4 κομβικά τμήματα, προέκυψε για διάφορους λόγους εδώ και ένα χρόνο περίπου, αλλά δυστυχώς δεν αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά και άρχισε να χρονίζει. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Απρίλιο του 2019 υπηρετούσαν 5 ειδικευμένοι γιατροί στο Αναισθησιολογικό και 5 στην Παθολογική κλινική, ενώ σήμερα είναι 2 και 3, αντίστοιχα.

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ, με τη στήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου και όλων των φορέων του Νομού, ζητά την άμεση προκήρυξη 7 ακόμα κενών οργανικών θέσεων ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ (4 στα ΤΕΠ, 1 στην Παθολογική, 1 στο Αναισθησιολογικό και 1 στη ΜΕΘ), την επίσπευση της διαδικασίας επιλογής και διορισμού των 14 θέσεων γιατρών που είναι σε εξέλιξη (μεταξύ αυτών 2 Αναισθησιολόγων και 2 Παθολόγων), καθώς και την προσωρινή κάλυψη των επειγουσών αναγκών ειδικά σε αναισθησιολόγους και παθολόγους. Αυτό που τονίζουν όμως οι γιατροί του Νοσοκομείου Ρεθύμνου είναι η ζωτική ανάγκη θεσμοθέτησης μιας πιο «ελκυστικής» δέσμης κινήτρων για τη μόνιμη και σταθερή στελέχωση των κρίσιμων κλινικών και τμημάτων του νοσοκομείου, όπως η αναμόρφωση του Οργανισμού του Νοσοκομείου και η σταδιακή προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων, η αυτόματη επαναπροκήρυξη μιας θέσης που βγήκε «άγονη» και μάλιστα στον αμέσως επόμενο βαθμό (Επιμελητή Α’), η αυτόματη προκήρυξη των κενούμενων θέσεων, λόγω συνταξιοδότησης, και η εξασφάλιση ειδικών μη μισθολογικών κινήτρων από τοπικούς φορείς (διευκόλυνση στη διαμονή, μετακινήσεις, παιδικοί σταθμοί  κ.λ.π.)».

Με βάση τα παραπάνω ο κ. Α. Ξανθός ερωτά τον κ. Υπουργό Υγείας: 

 1. Προτίθεται να προχωρήσει, σε συνεργασία με την 7η ΥΠΕ και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, στη λήψη όλων των έκτακτων, βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα διασφαλίσουν την επάνοδο στην εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου Ρεθύμνου;
 2. Ειδικότερα, προτίθεται να προκηρύξει άμεσα τις 7 κενές οργανικές θέσεις γιατρών ΕΣΥ που έχουν προταθεί από τα επιστημονικά και συνδικαλιστικά όργανα του νοσοκομείου;
 3. Σχεδιάζει το Υπουργείο Υγείας την επικαιροποίηση του Οργανισμού του Νοσοκομείου, προβλέποντας όλες τις αναγκαίες οργανικές θέσεις γιατρών και λοιπού προσωπικού για τη βιώσιμη ανάπτυξη του Ιδρύματος και τη διευρυμένη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της περιοχής;
 4. Θα διερευνήσει τη δυνατότητα διευκόλυνσης των «άγονων» προκηρύξεων, ειδικά σε ειδικότητες που εμφανίζεται δυσκολία κάλυψης των κενών στις δομές του ΕΣΥ, όπως παθολογία, αναισθησιολογία, πνευμονολογία, εντατικολογία κ.λ.π.;»
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χωρίς ειδικό παθολόγο το Νοσ. Ρεθύμνου - Διαμαρτυρία των γιατρών
Χωρίς ειδικό παθολόγο για να εφημερεύει, έχει μείνει το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να παραπέμπονται σε νοσοκομεία του...
Χωρίς ειδικό παθολόγο το Νοσ. Ρεθύμνου - Διαμαρτυρία των γιατρών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δωρεά εξοπλισμού στο νοσοκομείο από το Επιμελητήριο Ρεθύμνου
Σε δωρεά απαραίτητου εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου για την κάλυψη βασικών του αναγκών προχώρησε η διοίκηση του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης.
Δωρεά εξοπλισμού στο νοσοκομείο από το Επιμελητήριο Ρεθύμνου
ΒΙΝΤΕΟ
Μια φωνή αλήθειας αλλά και... σιγουριάς για το δημόσιο σύστημα Υγείας
Μια κατατοπιστική εικόνα για τη νέα πραγματικότητα που επικρατεί στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου δίνει η Ελένη Ιωαννίδου, λοιμωξιολόγος και επιστημονική υπεύθυνη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στο...
Μια φωνή αλήθειας αλλά και... σιγουριάς για το δημόσιο σύστημα Υγείας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας