Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανοιχτή συνέλευση στην Ιεράπετρα για τις ανεμογεννήτριες

Οι δρόμοι που η αρχαιολογική υπηρεσία βλέπει ως «επιφανειακούς καθαρισμούς»

Ανοιχτή συνέλευση στην Ιεράπετρα για τις ανεμογεννήτριες

  • A-
  • A+
Ανοιχτό κάλεσμα σε συνέλευση που θα γίνει την προσεχή Κυριακή, απευθύνει η Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας, με αφορμή τις εξελίξεις στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην Επισκοπή Ιεράπετρας και την ανάκληση της άδειας εγκατάστασης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αγίου Νικολάου.

Η ανοιχτή συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Μαΐου στην πλατεία του Πάνω Χωριού Ιεράπετρας στις 18:00 το απόγευμα.

Τα μέλη της Επιτροπής τονίζουν ότι η επικείμενη ανάκλησης της άδειας του αιολικού πάρκου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων αποτελεί μια πρώτη νίκη του κινήματος, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την πλήρη ακύρωση του έργου.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Τετάρτη, μέλη της Επιτροπής βρέθηκαν το πρωΐ της Τετάρτης έξω από τα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου διαμαρτυρόμενοι για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η υπηρεσία το θέμα των ανεμογεννητριών. Μετά από συζήτηση με την προϊσταμένη Εφορίας Αρχαιοτήτων κα Σοφιανού, η ίδια τους μετέφερε ότι η υπόθεση είναι υπό εξέταση στο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Κρήτης και αναμένεται η γνωμοδότηση ενώ τόνισε ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει κάνει μηνυτήρια αναφορά για την διαπλάτυνση του δρόμου.

Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι της Ιεράπετρας επιρρίπτουν σοβαρές ευθύνες στην προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου Χρύσα Σοφιανού αλλά και στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για σκόπιμη εύνοια προς τους επενδυτές και παράβλεψη της αρχαιολογικής νομοθεσίας για την προστασία των σημαντικών αρχαιοτήτων στην περιοχή που πρόκειται να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες.

Καθ' όλη την προηγούμενη εβδομάδα τα μέλη της Επιτροπής Πολιτών πραγματοποίησαν σειρά κινητοποιήσεων κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννήτριων στην περιοχή, με αποκορύφωμα το μπλόκο στην μεταφορά των εξαρτημάτων των ανεμογεννήτριων, την περασμένη Δευτέρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση - κάλεσμα της Επιτροπής Πολιτών:

«Πολίτες της Ιεράπετρας, και γενικότερα του Λασιθίου, στα πλαίσια των δράσεων για τον Ισθμό της Ιεράπετρας και το σχεδιαζόμενο αιολικό πάρκο στην Επισκοπή,  προχωρήσαμε  σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, στις 20/05/2020. Παράλληλα ομάδα μελών της Επιτροπής ενημέρωσε πολίτες στην λαϊκή αγορά του Αγίου Νικολάου. 

Αντιπροσωπεία μας, επισκέφθηκε την έφορο αρχαιοτήτων κ. Σοφιανού, η οποία και μας ενημέρωσε ότι εισηγήθηκε  και αναμένεται λήψη σχετικής γνωμοδοτικής απόφασης, από το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Κρήτης, για την ανάκληση της άδειας εγκατάστασης του αιολικού πάρκου. Μας επεσήμανε δε, ότι όταν έλαβε την πρόσφατη καταγγελία μας παρενέβη άμεσα, ώστε να εφαρμοσθεί ο νόμος. Από την πλευρά μας καταστήσαμε σαφές ότι δεν είναι στις προθέσεις μας η προσωπική αντιδικία και το μόνο μας κίνητρο είναι η αγάπη και το ενδιαφέρον μας για τον τόπο μας. Επομένως, είμαστε πάντα διαθέσιμοι για συνεργασία προς την κατεύθυνση αυτή. Αναμένουμε λοιπόν την λήψη του εγγράφου και καταθέσαμε σχετική αίτηση για να μας διαβιβασθεί. 

Θεωρούμε, το πιο πάνω γεγονός, σαν δικαίωση των μέχρι τώρα προσπαθειών, αλλά και μια πρώτη ΝΙΚΗ για όλους τους πολίτες. Δείχνει ότι όταν διεκδικούν μπορούν να ακουστούν. Εννοείται ότι οι επενδυτές από την πλευρά τους θα κάνουν τις δικές τους ενέργειες. Θα είμαστε σε εγρήγορση ώστε να εφαρμοσθεί η συγκεκριμένη απόφαση, έως ότου ΑΚΥΡΩΘΕΙ η επένδυση αυτή.

Είναι όμως και μια νίκη για τον Δήμο μας, το να διασωθεί το ιστορικό τοπίο και να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη  για το βόρειο μέρος και αρχαιολογικού χώρου, του Ισθμού της Ιεράπετρας. Μια προοπτική που πρέπει να περιλαμβάνει την ανάδειξη του ενιαίου αρχαιολογικού συνόλου και την διασύνδεση των τοπικών δραστηριοτήτων (πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα), με τον εναλλακτικό τουρισμό (αρχαιολογικό, επιστημονικό, αγροτουρισμό, και οικοτουρισμό).  

Θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας, για την ενεργειακή πληγή και τις καταστροφικές συνέπειες των μέχρι τώρα πολιτικών. Να συζητάμε μαζί τους θέματα που αφορούν το μέλλον του τόπου μας. Δεκτές είναι όλες οι απόψεις αρκεί να προβάλλονται με επιχειρήματα και σε πολιτισμένα πλαίσια. Ο διάλογος που διεξάγεται δημοκρατικά και συμμετοχικά είναι γόνιμος και  δίνει πάντα καρπούς. Είναι καιρός να μιλήσουμε οι πολίτες, για να προλάβουμε ένα δημιουργικό́ και ανθρώπινο μέλλον!

Την επόμενη  Ανοικτή Συνέλευση της Επιτροπής Πολιτών Ιεράπετρας την αφιερώνουμε στους πολίτες της Τήνου που αντιστέκονται για την εγκατάσταση στο όμορφο νησί της Τήνου πάρκου βιομηχανικών ανεμογεννητριών. Προσκαλούμε, όποιος συμπολίτης μας θέλει να παρευρεθεί, στην ανοικτή μας συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί, την Κυριακή 24 Μαΐου 2020, στις 18:00, αυτή την φορά στην πλατεία του Πάνω Χωριού Ιεράπετρας».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιεράπετρα: Προς ανάκληση(;) η άδεια της αρχαιολογίας για τις ανεμογεννήτριες
Το ενδεχόμενο ανάκλησης της άδειας για το αιολικό πάρκο της Επισκοπής στην Ιεράπετρα, άφησε σήμερα ανοιχτό η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου κατά την συνάντησή της με μέλη της Επιτροπής Πολιτών...
Ιεράπετρα: Προς ανάκληση(;) η άδεια της αρχαιολογίας για τις ανεμογεννήτριες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενταση στην Ιεράπετρα - Πολίτες μπροστά στα φορτηγά με τις ανεμογεννήτριες
Την απόφαση να μπλοκάρουν την μεταφορά των ανεμογεννητριών οι οποίες προορίζονται να εγκατασταθούν δίπλα σε αρχαιολογικούς χώρους στην περιοχή «Ισθμός» της Ιεράπετρας, πήραν οι κάτοικοι και οι φορείς της...
Ενταση στην Ιεράπετρα - Πολίτες μπροστά στα φορτηγά με τις ανεμογεννήτριες
ΑΡΘΡΑ
1ο έτος μ.Κ.: Ανεμογεννήτριες στην Επισκοπή
Στις 6 Μαΐου δημοσιεύτηκε στη Le Monde μια έκκληση από καταξιωμένους ανθρώπους του Πολιτισμού και της επιστήμης να μην επανέλθουμε στην κανονικότητα.
1ο έτος μ.Κ.: Ανεμογεννήτριες στην Επισκοπή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιεράπετρα: Στο Δημαρχείο οι κάτοικοι για τις ανεμογεννήτριες - Απών ο δήμαρχος
Απών για άλλη μια μέρα ήταν ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης ο οποίος δεν παραβρέθηκε στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των κατοίκων που διαμαρτύρονται για τις ανεμογεννήτριες, εντός του...
Ιεράπετρα: Στο Δημαρχείο οι κάτοικοι για τις ανεμογεννήτριες - Απών ο δήμαρχος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανεμογεννήτριες πάνω στα αρχαία
Για σοβαρές παρατυπίες που θα έπρεπε να έχουν προκαλέσει την παρέμβαση του εισαγγελέα μιλούν οι κάτοικοι της Ιεράπετρας σχετικά με τη εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Ανεμογεννήτριες πάνω στα αρχαία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπερασπίζονται τους ιδιώτες με τις ανεμογεννήτριες, ξυλοκοπούν όσους αντιστέκονται
Με εκτεταμένη καταστολή και ξυλοδαρμούς πολιτών από δυνάμεις των ΜΑΤ η επιχείρηση επανέναρξης των εργασιών για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Τήνο. Διάβημα Παφίλη στον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη.
Υπερασπίζονται τους ιδιώτες με τις ανεμογεννήτριες, ξυλοκοπούν όσους αντιστέκονται

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας