Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ηράκλειο: Κινητοποίηση φοιτητών για δωρεάν μετακινήσεις
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ηράκλειο: Κινητοποίηση φοιτητών για δωρεάν μετακινήσεις

 • A-
 • A+
Κινητοποίηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης στο Ηράκλειο, θα πραγματοποιήσουν στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, διεκδικώντας δωρεάν μετακινήσεις.

Την παρέμβαση θα πραγματοποιήσει ο φοιτητικός σύλλογος CSD του Πανεπιστημίου Κρήτης προκειμένου να καταθέσουν τα αιτήματά τους, που αφορούν στο επίδομα ενοικίου για τους μήνες της καραντίνας.

Επιπλέον, ο φοιτητικός σύλλογος, προτάσσει το αίτημα να καλυφθούν όλα τα έξοδα μετακίνησης των φοιτητών που θα κληθούν να επιστρέψουν στο Ηράκλειο για να συνεχίσουν τη διενέργεια των εργαστηριακών και κλινικών τους μαθημάτων, καθώς και για την προετοιμασία τους για την εξεταστική περίοδο. 

Σημειώνεται ότι οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν ξεκινήσει συλλογή υπογραφών με αίτημα να λάβουν επίδομα 400 ευρώ για κάθε μήνα καραντίνας, ως ελάχιστο μέτρο του Υπουργείου και της κυβέρνησης για την οικονομική τους στήριξης και των οικογενειών τους.

Όπως τονίζουν φοιτητικοί σύλλογοι, «σχεδόν 2 μήνες μετά το κλείσιμο των Πανεπιστημίων και ενώ πολλοί φοιτητές έχουν επιστρέψει στον τόπο καταγωγής τους, οι οικογένειες τους αναγκάζονται να καταβάλουν κανονικά τα ενοίκια για τη φοιτητική στέγη των παιδιών τους», υπογραμμίζοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν μαευτεί τουλάχιστον 1.000 υπογραφές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση από τον φοιτητικό σύλλογο CSD του Πανεπιστημίου Κρήτης για την κινητοποίηση:

«Λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι οι οικογένειες των περισσότερων φοιτητών που νοικιάζουν σπίτι στο Ηράκλειο, ενώ έχουν διαφορετικό τόπο καταγωγής, συνέχισαν να πληρώνουν κανονικά το νοίκι ενώ οι φοιτητές είχαν επιστρέψει στα σπίτια τους, είναι ένα επιπλέον δυσβάστακτο βάρος στα ήδη μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες με παιδιά που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους, ο φοιτητικός σύλλογος απαιτεί να δοθεί έκτακτο επίδομα 800 ευρώ (από 400 ευρώ τους μήνες Μάρτη και Απρίλη) ως ελάχιστο μέτρο του Υπουργείου και της κυβέρνησης, που καιρό τώρα εξαγγέλουν μέτρα που υποτίθεται ελαφρύνουν τις λαϊκές οικογένειες, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για ψίχουλα μπροστά στις πραγματικές ανάγκες. Σε αυτή τη βάση έχει ξεκινήσει προσπάθεια συλλογής υπογραφών από φοιτητές που διεκδικούν αυτό το επίδομα.

Επιπλέον, ο φοιτητικός σύλλογος, στα πλαίσια της ίδιας λογικής, προτάσσει το αίτημα να καλυφθούν όλα τα έξοδα μετακίνησης των φοιτητών που θα κληθούν να επιστρέψουν στο Ηράκλειο για να συνεχίσουν τη διενέργεια των εργαστηριακών και κλινικών τους μαθημάτων, καθώς και για την προετοιμασία τους για την εξεταστική περίοδο. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι την Τρίτη 19/5, στα πλαίσια του συλλαλητηρίου μαθητών – φοιτητών – εκπαιδευτικών ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, αντιπρόσωποι από φοιτητικούς συλλόγους κατέθεσαν στον περιφερειάρχη Κρήτης υπόμνημα σχετικά με το επίδομα ενοικίου μαζί με τις παραπάνω από 1000 υπογραφές που είχαν συγκεντρωθεί μέχρι εκείνη την ώρα. Ο περιφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι θα συζητηθεί το ζήτημα στην ερχόμενη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ. 

Από τη μεριά μας, οι φοιτητικοί σύλλογοι συνεχίζουμε τον αγώνα μας διεκδικώντας:

 • Να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα το εξάμηνο και η εξεταστική. Να μη χαθεί κανένα μάθημα για κανένα φοιτητή. Άμεση ανακοίνωση του προγράμματος της εξεταστικής για όλα τα τμήματα, αφού γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες.
 • Έκτακτο κονδύλι κρατικής χρηματοδότησης για το πανεπιστήμιο για να προσληφθεί προσωπικό στην εκπαίδευση, φύλαξη, συντήρηση, καθαριότητα και να αναβαθμιστούν οι υποδομές ώστε να καλυφθούν οι νέες ανάγκες με το άνοιγμα, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι φοιτητές και οικογένειές τους.
 • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, και μονιμοποίηση των συμβασιούχων για την καθαριότητα, φύλαξη, συντήρηση της σχολής με ευθύνη του κράτους και όχι των εργολάβων.
 • Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής στις αίθουσες διδασκαλίας και εξέτασης, με το αναγκαίο υγειονομικό υλικό που θα παρέχεται δωρεάν στους φοιτητές- διδάσκοντες- επιτηρητές (μάσκες, γάντια, απολυμαντικά διαλύματα) και την πραγματοποίηση καθημερινών απολυμάνσεων.
 • Να διαμορφωθούν κατάλληλοι χώροι εξέτασης για την τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων με αξιοποίηση όλων  των χώρων και υποδομών στην ιδιοκτησία του πανεπιστημίου (συνεδριακοί χώροι, κτήρια που έχουν στην ιδιοκτησία τους εξοπλίζοντάς τα).
 • Παρουσία γιατρών, νοσηλευτών, ψυχολόγων στα Ιδρύματα και τις εστίες.
 • Ειδικά μέτρα και εναλλακτικός τρόπος εξέτασης για να προστατευτούν φοιτητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Αντίστοιχα μέτρα για διδάσκοντες και επιτηρητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
 • Να υπάρξει προσαρμογή των δρομολογίων των αστικών λεωφορείων (πχ ξεχωριστά δρομολόγια μόνο για ΠΑΓΝΗ και μόνο για πανεπιστήμιο) μέσω συννενόησης της Πρυτανείας και των ΚΤΕΛ, ώστε να αποφεύγεται όσο είναι δυνατό ο μεγάλος συνωστισμός μέσα στα λεωφορεία, ειδικά δεδομένου ότι είναι ίδιο το δρομολόγιο για ΠΑΓΝΗ και πανεπιστήμιο και αυτό γεννά ανησυχίες για την υγεία τόσο των φοιτητών όσο και των ασθενών που επισκέπτονται το νοσοκομείο.
 • Άμεση απόσυρση του νέου νομοσχεδίου για την Παιδεία.

Δεν κάνουμε πίσω από τις ανάγκες και τα δικαιώματα μας στο όνομα της πανδημίας! Τώρα η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της! Δε θα πληρώσουν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους τα μέτρα μπροστά στην πανδημία! Τώρα να προστατευτούν η υγεία και τα δικαιώματα του λαού! Δε μένουμε σιωπηλοί! Δυναμώνουμε τη διεκδίκηση! Οργανώνουμε την αλληλεγγύη».

Αναλυτικά η ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων του Βιολογικού, της Ψυχολογίας, του csd και των Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης για το επίδομα:

«Σχεδόν 2 μήνες μετά το κλείσιμο των Πανεπιστημίων και ενώ πολλοί φοιτητές έχουν επιστρέψει στον τόπο καταγωγής τους, οι οικογένειες τους αναγκάζονται να καταβάλουν κανονικά τα ενοίκια για τη φοιτητική στέγη των παιδιών τους. Παρά τα αιτήματα φοιτητικών συλλόγων, φοιτητών και γονέων για να δοθεί λύση στο πρόβλημα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αδιαφορεί και τα όσα διαδίδει ως τώρα για ένταξη κάποιων οικογενειών στη μείωση ενοικίου 40% δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες που υπάρχουν.

Η πλειοψηφία των φοιτητών που έχει διαφορετικό τόπο καταγωγής και σπουδών- και όχι ένας μικρός αριθμός αυτών- αναγκάζεται να πληρώνει νοίκι το οποίο και πριν την πανδημία ήταν δυσβάσταχτο, καθώς όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις χτύπησαν το δικαίωμα στη φοιτητική στέγη. Πώς, λοιπόν οι οικογένειες που ήδη πριν τα μέτρα της πανδημίας αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν στην πληρωμή των φοιτητικών ενοικίων θα πληρώσουν τώρα, την ώρα που οι γονείς είτε βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας είτε έχουν κλείσει τη μικρή επιχείρηση που μπορεί να διατηρούσαν;

Τα 800 ευρώ που επικαλείται η κυβέρνηση ως στήριξη στους εργαζόμενους, όχι μόνο έχουν δοθεί σε πολύ λιγότερους από αυτούς που σήμερα πλήττονται από τα μέτρα, αλλά δε φτάνουν σε καμία περίπτωση για να ανταπεξέλθει μια οικογένεια με εισόδημα στην καλύτερη περίπτωση 1600 ευρώ για δύο μήνες στα έξοδα της και να πληρώσει πιθανά και περισσότερα από ένα ενοίκιο. Την ίδια ώρα, το πενιχρό επίδομα στέγασης που έτσι και αλλιώς δινόταν σε ελάχιστους φοιτητές δεν έχει ακόμα καταβληθεί.

Η κυβέρνηση να σταματήσει την κοροϊδία ότι παίρνει μέτρα προστασίας, γιατί εκτίθεται από την ίδια την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και στους χώρους δουλειάς και θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο, καθώς και οι λαϊκές οικογένειες που βλέπουν το εισόδημα τους να μειώνεται δραματικά. Δίνει πακέτα στήριξης στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, στρώνει το έδαφος στην εργοδοσία να εφαρμόσει ακόμη πιο σκληρά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και προσθέτει νέα βάρη στις οικογένειες των φοιτητών, αυξάνει το κόστος σπουδών. Να αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους κυβέρνηση και Υπουργείο. Να δοθεί άμεσα στις οικογένειες φοιτητών στεγαστικό επίδομα 800 ευρώ για κάθε φοιτητική στέγη που να καλύπτει τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και όλο το διάστημα που τα Πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά.»

Σχεδόν 800 υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί αυτήν την περίοδο από τους φοιτητές που διεκδικούν να δοθεί επίδομα ενοικίου με έκτακτη κρατική χρηματοδότηση, μετά από πρωτοβουλία των φοιτητικών συλλόγων Ψυχολογίας, CSD, Βιολογικού, του Πανεπιστημίου Κρήτης και των Εστιών Πολυτεχνείου στα Χανιά. Όλες αυτές οι υπογραφές κατατέθηκαν την Τρίτη 19/5/20 στην Περιφέρεια Κρήτης και θα σταλούν στον Υπουργείο Παιδείας και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης , προκειμένου να στηρίξουν και να υλοποιήσουν τα αιτήματα μας .

Δεν κάνουμε πίσω από τις ανάγκες και τα δικαιώματα μας στο όνομα της πανδημίας! Τώρα η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της! Δε θα πληρώσουν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους τα μέτρα μπροστά στην πανδημία! Τώρα να προστατευτούν η υγεία και τα δικαιώματα του λαού! Δε μένουμε σιωπηλοί! Δυναμώνουμε τη διεκδίκηση! Οργανώνουμε την αλληλεγγύη!»

Υπογραφές εδώ: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScptBxjMYVa8UKgZiCWsO_IF0EhMAD5gY80VXCr0ngVUQwsAw/viewform».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Φοιτητές και γονείς ζητούν ουσιαστικά μέτρα για τον κορονοϊό
Για σοβαρή υποστελέχωση των υπηρεσιών Υγείας στα δημόσια νοσοκομεία, η οποία δυσχεραίνει την αποτελεσματικότητα των νοσοκομείων να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό, κάνουν λόγο οι φοιτητές του τμήματος Ψυχολογίας...
Κρήτη: Φοιτητές και γονείς ζητούν ουσιαστικά μέτρα για τον κορονοϊό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κέρδισαν οι φοιτητές σε Ρέθυμνο και Χανιά - Παραμένουν στις Εστίες
Στις εστίες τους φαίνεται ότι θα παραμείνουν τελικά οι φοιτητές του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς σε συνεννόηση με τις πρυτανείες τους κατάφεραν να μείνουν ανοιχτές οι εστίες και να λάβουν...
Κέρδισαν οι φοιτητές σε Ρέθυμνο και Χανιά - Παραμένουν στις Εστίες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Να μείνουν ανοιχτές οι εστίες ζητούν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης
Να διασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για όλους τους φοιτητές οι οποίοι είναι απαραίτητο να μείνουν στις εστίες, ζητά με ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Να μείνουν ανοιχτές οι εστίες ζητούν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ούτε δωμάτιο θα πάρετε του χρόνου ούτε και πτυχίο!
Καταγγελίες φοιτητών για την εκκένωση των εστιών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου - Αυτοβούλως αποχώρησαν οι φοιτητές, αλλά θα γίνει έρευνα για την καταγγελία, απαντά ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ.
Ούτε δωμάτιο θα πάρετε του χρόνου ούτε και πτυχίο!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν ελέγχθηκαν για κορονοϊό οι φοιτητές του Γερμανού καθηγητή - θύματος του ιού
Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης οι οποίοι ήταν μαθητές του Γερμανού καθηγητή που πέθανε από κορονοϊό στο Ηράκλειο, καταγγέλλουν ότι, παρά τις δηλώσεις στελεχών του ΠΑΓΝΗ, δεν τους έχει γίνει ακόμα τεστ...
Δεν ελέγχθηκαν για κορονοϊό οι φοιτητές του Γερμανού καθηγητή - θύματος του ιού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας