Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ηράκλειο: Ποδηλατοδρομία ενάντια στο αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

Ηράκλειο: Ποδηλατοδρομία ενάντια στο αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

  • A-
  • A+
Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η δράση της ομάδας «ΦυσητΗΡες» στο Ηράκλειο, η οποία περιελάμβανε διαμαρτυρία και ποδηλατοδρομία στο κέντρο της πόλης, με φόντο την κατάργηση του αντι-περιβαλλοντικού νομοσχεδίου.

Η πόλη πλημμύρισε ανθρώπους και ποδηλάτες οι οποίοι με τραγούδια και συνθήματα έστειλαν το μήνυμα ότι «η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια αυτών που νομοθετούν την καταστροφή του, ξεπουλώντας  τον φυσικό πλούτο στους κερδοσκόπους των κάθε λογής εταιρειών».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «το μήνυμα της πολύ επιτυχημένης και ενθαρρυντικής ποδηλατοπορείας, είναι ότι πλέον ο καθένας και η καθεμία ξεχωριστά, αλλά και όλοι και όλες μαζί σαν κοινωνία, αντιλαμβανόμαστε πως μόνο εμείς μπορούμε να μπούμε  ανάχωμα στις καταστροφικές τους επιδιώξεις».

«Έχουνε το νόμο, έχουμε το δίκιο! Είμαστε πολλοί, είμαστε μαζί και θα νικήσουμε! Η φύση και η κοινωνία θα νικήσουν», αναφέρουν οι διοργανωτές, ευχαριστώντας όσους στήριξαν την δράση ενώ τονίζουν ότι αν δεν καταργηθεί το νομοσχέδιο, δεν θα υποχωρήσουν.

Βίντεο από την ποδηλατοδρομία:

Ενθουσιασμός στο ξεκίνημα της πορείας

Σήμερα η πόλη του Ηρακλείου πλημμύρισε από ποδηλάτες! Πλημμύρισε από ανθρώπους που με τραγούδια και συνθήματα έστειλαν το μήνυμα ότι η προστασία του περιβάλλοντος ειναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια αυτών που νομοθετούν την καταστροφή του, ξεπουλώντας τον φυσικό πλούτο στους κερδοσκόπους των κάθε λογής εταιρειών που ονειρεύονται όλο τον πλανήτη ένα απέραντο εργοτάξιο... Μήνυμα επίσης, της σημερινής πολύ επιτυχημένης και ενθαρρυντικής ποδηλατοπορείας, είναι ότι πλέον ο καθένας και η καθεμία ξεχωριστά, αλλά και όλοι και όλες μαζί σαν κοινωνία, αντιλαμβανόμαστε πως μόνο εμείς μπορούμε να μπούμε ανάχωμα στις καταστροφικές τους επιδιώξεις... Έχουνε το νόμο, έχουμε το δίκιο! Είμαστε πολλοί, είμαστε μαζί και θα νικήσουμε! Η φύση και η κοινωνία θα νικήσουν! Ευχαριστούμε πολύ όλους και όλες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των "ΦΥΣΗτΗΡων" και βοήθησαν ώστε η πρώτη δημόσια δράση της συλλογικότητας να έχει επιτυχία και κοινωνική αποδοχή! Ραντεβού στους δρόμους και στις επόμενες δράσεις!

Gepostet von ΦΥΣΗτΗΡες am Donnerstag, 21. Mai 2020

Στην σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών αναφέρεται επίσης:

«Σήμερα η πόλη του Ηρακλείου πλημμύρισε από ποδηλάτες! Πλημμύρισε από ανθρώπους που με τραγούδια και συνθήματα έστειλαν το μήνυμα  ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια αυτών  που νομοθετούν την καταστροφή του, ξεπουλώντας  τον φυσικό πλούτο στους κερδοσκόπους των κάθε λογής εταιρειών που ονειρεύονται όλο τον πλανήτη ένα απέραντο εργοτάξιο...

Μήνυμα επίσης, της σημερινής πολύ επιτυχημένης και ενθαρρυντικής ποδηλατοπορείας, είναι ότι πλέον ο καθένας και η καθεμία ξεχωριστά, αλλά και όλοι και όλες μαζί σαν κοινωνία, αντιλαμβανόμαστε πως μόνο εμείς μπορούμε να μπούμε  ανάχωμα στις καταστροφικές τους επιδιώξεις... Έχουνε το νόμο, έχουμε το δίκιο! Είμαστε πολλοί, είμαστε μαζί και θα νικήσουμε! Η φύση και η κοινωνία θα νικήσουν!

Ευχαριστούμε πολύ όλους και όλες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των "ΦυσητΗΡων" και βοήθησαν ώστε η πρώτη δημόσια δράση της συλλογικότητας να έχει επιτυχία και κοινωνική αποδοχή! Ραντεβού στους δρόμους και στις επόμενες δράσεις.

Εκσυγχρονιστικός Νόμος για το περιβάλλον 5-5-2020. Πεδίο επενδυτικής δραστηριότητας: η άγρια φύση της Ελλάδος!

Στις 5 Μάη 2020 ψηφίστηκε νέος νόμος με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας». Σύμφωνα με την Ένωση Δικαστών Ελλάδος, ψηφίστηκε αιφνιδιαστικά, με διαδικασίες τηλεδιάσκεψης και μία μέρα μετά τον τερματισμό του εγκλεισμού λόγω COVID-19, αντικειμενικά αφαιρώντας το δικαίωμα παρέμβασης των ενδιαφερομένων φορέων.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ:

Κατά τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης παρουσιάστηκαν αρχικά 66 άρθρα του πολυνομοσχεδίου προς συζήτηση. Ωστόσο, η τελική έκδοση που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή είχε 130 άρθρα (!), 64 εκ των οποίων δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας πριν  να γίνουν νόμος. 

Πρόκειται για μία από τις πιο τρανταχτές περιπτώσεις αδιαφανών διαδικασιών, η οποία υπονομεύει τη δημοκρατικότητα των θεσμών του πολιτεύματός μας. Ήδη ο αντισυνταγματικός χαρακτήρας του νόμου επιβάλλει την κατάργησή του.

ΕΚΤΟΣ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟ

Μπαίνοντας στην ουσία των διατάξεων του νόμου, οι διαπιστώσεις είναι αποκαρδιωτικές:

Σύμφωνα με 8 πανεπιστήμια και επιστημονικούς οργανισμούς, 36 επιστημονικούς Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις και 186 συλλογικότητες και περιβαλλοντικά κινήματα, για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία της χώρας μας, ο νόμος αλλάζει σχεδόν τα πάντα στην περιβαλλοντική νομοθεσία: το σύστημα έκδοσης περιβαλλοντικών αδειών, την προστασία των περιοχών Natura, τη διαχείριση αποβλήτων, τις διατάξεις για τους δασικούς χάρτες, κ.ά.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ: Με τη χώρα σε καραντίνα η Βουλή αποφασίζει να καταργήσει τις περιοχές όπου η άγρια φύση προστατεύεται. Και ενώ εδώ και 3 μήνες λόγω κορωνοϊου,  οι επιστήμονες του ΟΗΕ τονίζουν ότι «η φύση μας στέλνει μήνυμα», το Υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί βιαστικά και κάτω από το τραπέζι μεθόδους που ουσιαστικά διευκολύνουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ!

Ζούμε στα χρόνια της κλιματικής αλλαγής, της απερήμωσης, της υποβάθμισης των υδάτινων πόρων κι ενός μακροσκελούς καταλόγου από κινδύνους για τη φύση και την υγεία του ανθρώπου. Σήμερα που είναι παγκόσμια συνείδηση η καταστροφική επίδραση των υδρογονανθράκων στην ποιότητα της ζωής μας, δεν μπορεί παρά να μας σοκάρει η χάραξη μιας παράλογης πολιτικής που εντείνει τη μεταβολή της ατμόσφαιρας του πλανήτη, με μόνο σκοπό το κέρδος των λίγων.

Ήρθε η ώρα ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να υπερασπιστούμε τη φύση που μας τρέφει. Να απαντήσουμε στο πού θέλουμε να ζούμε, να ταξιδεύουμε, να εργαζόμαστε, να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας… Να απαντήσουμε στο τί είναι για εμάς η φύση: αξία ζωής ή καταναλωτικό αγαθό με τιμή και αξία-υπεραξία; 

Η δική μας θέση είναι καθαρή και ο λόγος μας το επόμενο διάστημα θα ακουστεί δυνατά.

Απαιτούμε την κατάργηση του νόμου για τον εκσυγχρονισμό του περιβάλλοντος της 5ης ΜΑΪΟΥ 2020.

  • Αν δεν ακουστούν τα αιτήματα πάνω από 85000 κατοίκων και σύσσωμης της επιστημονικής κοινότητας της Ελλάδας, ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ.
  • Δηλώνουμε αλληλέγγυοι στους κατοίκους της Τήνου, της Ιεράπετρας και σε όσους έχουν ψυχή και αντιστέκονται για τα αυτονόητα.
  • Ζητάμε τη βοήθεια του κόσμου για να ανατρέψουμε την πρωτοφανή αυτή κατάσταση και να διεκδικήσουμε το μέλλον που όλοι ξέρουμε ότι δικαιούμαστε».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Στους δρόμους με τα ποδήλατα για τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο
Νέα ποδηλατοπορεία στους δρόμους του Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα, με πρωτοβουλία της συλλογικότητας «ΦΥΣΗτΗΡες», διαμαρτυρόμενοι με αυτόν τον τρόπο για το νέο αντιπεριβαλλοντικό...
Ηράκλειο: Στους δρόμους με τα ποδήλατα για τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαδηλώσεις στην Κρήτη για την προστασία του περιβάλλοντος
Διαδηλώσεις και δράσεις με αφορμή παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, διοργανώνουν συλλογικότητες στην Κρήτη.
Διαδηλώσεις στην Κρήτη για την προστασία του περιβάλλοντος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Ποδηλατοδρομία για το περιβάλλον και τις περιοχές NATURA
Ποδηλατοδρομία για το περιβάλλον, την προστασία της φύσης αλλά και για την κατάργηση του αντι-περιβαλλοντικού νόμου, διοργανώνεται την Πέμπτη στο Ηράκλειο.
Ηράκλειο: Ποδηλατοδρομία για το περιβάλλον και τις περιοχές NATURA
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρίες στην Κρήτη κατά του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Λιονταριών στο κέντρο του Ηρακλείου, από μέλη της Πρωτοβουλίας Κρήτης Ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων, τα οποία ζητούν την απόσυρση του...
Διαμαρτυρίες στην Κρήτη κατά του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα σενάρια για την πρώην βάση Γουρνών
Νέα κινητικότητα παρατηρείται για την εκποίηση της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα το ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζει νέο διαγωνισμό για εκμίσθωση δύο εκτάσεων 316 και 30 στρεμμάτων...
Νέα σενάρια για την πρώην βάση Γουρνών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας