Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χανιά: Αντιδρούν στο χαράτσι του κράτους για τις καντίνες και τις ξαπλώστρες

Χανιά: Αντιδρούν στο χαράτσι του κράτους για τις καντίνες και τις ξαπλώστρες

  • A-
  • A+
Έντονα δυσαρεστημένοι είναι οι δήμοι Κισσάμου και Καντάνου Σελίνου, αφού, εν μέσω κορονοϊού και οικονομικής κρίσης, καλούνται να δίνουν μεγαλύτερο ποσοστό στο δημόσιο, για να χρησιμοποιούν τους παραχωρηθέντες κοινόχρηστους χώρους.

Συγκεκριμένα, το Κράτος ζητά από τους δήμους τον τετραπλασιασμό του ανταλλάγματος υπέρ του Δημοσίου προκειμένου να λειτουργήσουν καντίνες, ξαπλώστρες και ομπρέλες στις παραλίες. 

Το αντάλλαγμα υπέρ του Δημοσίου αυξάνεται ποσοστιαία από 10% που ίσχυε έως τώρα σε 40% επί των ακαθάριστων εσόδων από την άσκηση δραστηριοτήτων όπως εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών, ξαπλωστρών και τη λειτουργία τροχήλατου αναψυκτήριου.

Οι δύο δήμοι, που εκμεταλλεύονται την παραλία του Ελαφονησίου από κοινού, έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στο γραφείο του πρωθυπουργού, στα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, στην ΠΕΔ, στην ΚΕΔΕ και στους βουλευτές του Νομού Χανίων, όπου εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους για αυτό το γεγονός.

«Θεωρούμε την ως άνω αύξηση μη ρεαλιστική και εφαρμοστέα σε κάθε περίπτωση, πόσο δε μάλλον υπό τις δεδομένες πρωτόγνωρα δυσμενείς συνθήκες εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας», αναφέρουν οι δύο δήμοι στην επιστολή τους.

Αναλυτικά:

«Οι δήμαρχοι Καντάνου-Σελίνου κ. Αντώνιος Περράκης και Κισσάμου κ. Γεώργιος Μυλωνάκης διαβίβασαν σήμερα στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, στα Αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, στην ΠΕΔ, στην ΚΕΔΕ και στους Βουλευτές του Νομού Χανίων κοινή επιστολή διαμαρτυρίας για τα διαλαμβανόμενα της υπ’ αριθ. 47458/ΕΞ2020/15.05.2020 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1864/15-058-2020 Τεύχος Β’) περί «Καθορισμού όρων, προϋποθέσεων, τεχνικών θεμάτων, αναγκαίων λεπτομερειών και διαδικασίας για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου θάλασσας, λιμνοθάλασσας, μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών».

Συγκεκριμένα, οι δήμοι Καντάνου-Σελίνου και Κισσάμου μέσα από την επιστολή που απέστειλαν, εκφράζουν από κοινού την έντονη δυσαρέσκειά τους σχετικά με τα οριζόμενα στην ως άνω σχετική ΚΥΑ αναφορικά με το άρθρο 7, βάσει της οποίας καθορίζεται ότι στην περίπτωση όπου οι Δήμοι χρησιμοποιούν τους παραχωρηθέντες κοινόχρηστους χώρους το αντάλλαγμα υπέρ του Δημοσίου αυξάνεται ποσοστιαία από 10% που ίσχυε έως τώρα σε 40% επί των ακαθάριστων εσόδων από την άσκηση δραστηριοτήτων όπως εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών, ξαπλωστρών και τη λειτουργία τροχήλατου αναψυκτήριου.

Θεωρούν την ως άνω αύξηση μη ρεαλιστική και εφαρμοστέα σε κάθε περίπτωση, πόσο δε μάλλον υπό τις δεδομένες πρωτόγνωρα δυσμενείς συνθήκες εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας.

Με την τουριστική σεζόν να έχει ήδη χαθεί κατά το ήμισυ και με τις δυσοίωνες προβλέψεις μείωσης των τουριστών διεθνώς κατά 60% έως 80% το 2020, λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού Covid-19, μια τέτοια αύξηση είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει τους ήδη επιβαρυμένους Δήμους, σε περαιτέρω οικονομική δυσπραγία.

Επίσης, ενώ η γενικότερη οικονομική πολιτική εν μέσω πανδημίας κινείται συνολικά προς την κατεύθυνση μείωσης των μισθωμάτων, παρουσιάζεται μία αναιτιολόγητη κατακόρυφη αύξηση του αντιτίμου παραχώρησης εκμετάλλευσης των παραλιών από πλευράς των δήμων και των επιχειρήσεων.

Στα πλαίσια αυτά, αιτούνται από κοινού τη μείωση του ανταλλάγματος στο προγενέστερο ποσοστό ύψους 10% σύμφωνα με την προηγούμενη σχετική ΚΥΑ ( και ειδικά για το 2020 τη δωρεάν παραχώρηση – άνευ ανταλλάγματος, λόγω της χρονικής συρρίκνωσης της τουριστικής περιόδου καθώς και της αναμενόμενης μείωσης του εγχώριου και διεθνούς τουρισμού.

Κάνουν έκκληση για προστασία και στήριξη του τουρισμού την φετινή χρονιά, ζητώντας την αρωγή των κρατικών φορέων και προσβλέποντας στην άμεση παρέμβασή τους επί του θέματος».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Παραλίες με πολύ κόσμο, αλλά χωρίς ξαπλώστρες και ομπρέλες
Παραλίες με πολύ κόσμο, αλλά χωρίς ομπρέλες και ξαπλώστρες, καθώς δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι διαγωνισμοί για την εκμίσθωση των παραλιών σε ιδιώτες – επιχειρηματίες, συνθέτουν το σκηνικό στα Χανιά.
Κρήτη: Παραλίες με πολύ κόσμο, αλλά χωρίς ξαπλώστρες και ομπρέλες
ΝΤΕΛΟΓΟ
Κρήτη: Βρήκαν τον ένοχο στους... κατασκηνωτές
Το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών το Σάββατο προκάλεσε τεράστια κινητοποίηση των αστυνομικών αρχών στην Κρήτη. Όχι για να δουν αν τηρούνται τα μέτρα και οι αποστάσεις. Ούτε για να ελέγξουν πιθανά φαινόμενα...
Κρήτη: Βρήκαν τον ένοχο στους... κατασκηνωτές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Δημιουργείται ενιαίος φορέας διαχείρισης του Ελαφονησίου
Στην δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης, με στόχο την προστασία της περιοχής του Ελαφονησίου στα νοτιοδυτικά των Χανίων, προχωρούν από κοινού οι Δήμοι Κισσάμου και Κανδάνου-Σελίνου.
Χανιά: Δημιουργείται ενιαίος φορέας διαχείρισης του Ελαφονησίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χερσόνησος: Καταγγελία για προσπάθεια δημιουργίας εξέδρας πάνω στο κύμα
Ερωτήματα για το κατά πόσο γίνεται προσπάθεια δημιουργίας (πιθανόν από ιδιώτη) εξέδρας δίπλα στη θάλασσα, θέτει ο δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Χερσονήσου Μανόλης Διαμαντάκης.
Χερσόνησος: Καταγγελία για προσπάθεια δημιουργίας εξέδρας πάνω στο κύμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Συνεργασία Αυτοδιοίκησης-Ξενοδόχων για την πρόληψη της πλαστικής ρύπανσης
Πρωτοβουλία για κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης και αύξηση της βιωσιμότητας των παράκτιων περιοχών, έλαβε η Περιφέρεια Κρήτης, με αφορμή τη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό έργο Blue Ιslands.
Κρήτη: Συνεργασία Αυτοδιοίκησης-Ξενοδόχων για την πρόληψη της πλαστικής ρύπανσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Λήψη μέτρων για την προστασία και διαχείριση του Ελαφονησίου
Στη λήψη μέτρων για την προστασία και διαχείριση της περιοχής του Ελαφονησίου προχωρούν οι συμμετέχοντες στον Φορέα Διαχείρισης της περιοχής.
Χανιά: Λήψη μέτρων για την προστασία και διαχείριση του Ελαφονησίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

ΚΛΕΙΣΙΜΟ