• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 31.6°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.8°C / 29.9°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 32.0°C
  1 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.6°C / 29.9°C
  2 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  1 BF
  47%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 25.1°C / 30.0°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.5°C / 26.4°C
  2 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  2 BF
  23%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.7°C / 28.3°C
  1 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.5°C / 30.9°C
  3 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  1 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.6°C / 27.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 31.1°C
  3 BF
  45%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.5°C / 29.4°C
  2 BF
  44%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 32.7°C
  2 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  27°C 25.3°C / 27.1°C
  0 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 29.7°C
  2 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 18.2°C
  1 BF
  80%

Πλατεία Λιονταριών

Μάριος Διονέλλης / ΕΦΣΥΝ

Ηράκλειο: Μείωση των τελών κοινοχρήστων χώρων, ζητούν οι επιχειρήσεις

 • A-
 • A+
Επιστολή στον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων απέστειλε ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών, Επισιτισμού και Διασκέδασης Ηρακλείου, ζητώντας τον επανακαθορισμό των δημοτικών τελών.

Όπως τονίζεται στην επιστολή, παρά τις μειώσεις που κατά καιρούς έγιναν από την Δημοτική Αρχή, στο Ηράκλειο τα τέλη κοινοχρήστων χώρων τα οποία φτάνουν τα 168 ευρώ το τετραγωνικό, εξακολουθούν να είναι υπέρογκα σε σχέση με τις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Οι επιχειρηματίες τονίζουν ότι η απαλλαγή των επιχειρήσεων από τα τέλη κοινοχρήστων χώρων για τρεις περίπου μήνες με ταυτόχρονη μείωση 50% σε όσες από αυτές δεν πάρουν επιπλέον χώρο είναι στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο υπογραμμίζουν ότι πρέπει να υπάρξει επανακαθορισμός των δημοτικών τελών στα επίπεδα των άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας μας, με πλήρη αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2019-2020.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Γνωρίζετε καλά πως οι επιχειρηματίες του κλάδου μας  βιώνουν με τον πιο επώδυνο τρόπο μια πρωτοφανή κρίση εξαιτίας της πανδημίας του COVID 19 όπου θα επιφέρει ανυπολόγιστο οικονομικό κόστος μέχρι και το κλείσιμο των επιχειρήσεων μας σε αρκετούς από εμάς.

Γνωρίζετε επίσης ότι παρά τις μειώσεις που κατά καιρούς έγιναν από την Δημοτική Αρχή του νυν Δημάρχου κ. Βασίλη Λαμπρινού, στο Ηράκλειο τα τέλη κοινοχρήστων χώρων ( 168 ευρώ το τετραγωνικό) εξακολουθούν να είναι υπέρογκα σε σχέση με τις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας . Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Θεσσαλονίκη (αν εξαιρέσουμε την πλατεία Αριστοτέλους) κυμαίνονται στα 50 ευρω το τετραγωνικό, στην Πάτρα στα 45 ευρώ, στην Λάρισα στα 40 ευρώ, στα Χανιά είναι 70 ευρώ, στο Ρέθυμνο 39 ευρώ, στη Σητεία 16 ευρώ ενώ στον Άγιο Νικόλαο 20 ευρώ.

Με δεδομένο ότι από την Δευτέρα 25 Μαΐου που θα  επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις οι περισσότεροι εσωτερικοί χώροι δεν θα λειτουργούν λόγω των περιοριστικών μέτρων και τα τραπέζια στους εξωτερικούς χώρους θα αραιώσουν ( ανά δυο τετραγωνικά μέτρα ένα άτομο) αντιλαμβάνεστε ότι η δυναμικότητα τους μειώνεται αισθητά αλλά τα τέλη κοινοχρήστων χώρων θα τρέχουν.

Θεωρούμε  πως η πρόσφατη απόφαση σας να απαλλάξετε σύμφωνα με την νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει προς ψήφιση η Κυβέρνηση στη Βουλή  για περίπου τρις μόνο μήνες  τις επιχειρήσεις της πόλης από τα τέλη κοινοχρήστων χώρων  με ταυτόχρονη μείωση 50% σε όσες από αυτές δεν πάρουν επιπλέον χώρο  είναι μεν προς την σωστή κατεύθυνση αλλά στο Ηράκλειο δεν βοηθά τους επιχειρηματίες να μπορέσουν να  ξεκινήσουν και δεν απαντά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ώστε να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις τους.

Με δεδομένο όλα τα παραπάνω ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας να υιοθετήσει την πρόταση μας την οποία έχουμε καταθέσει δημόσια αλλά και προφορικά σε όλες τις κατ ιδίαν συναντήσεις μας για επανακαθορισμό των δημοτικών τελών στα επίπεδα των άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας μας  με πλήρη αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2019-2020.

 Αν δεν γίνει αυτό θεωρούμε ότι για μας είναι δώρο-άδωρο η παραπάνω απόφαση της Κυβέρνησης για μείωση των δημοτικών τελών κοινοχρήστων χώρων σε ποσοστό 50% όσων επιχειρήσεων δεν εκμεταλλευτούν επιπλέον τετραγωνικά μέτρα γιατί στο Δήμο Ηρακλείου αφενός δεν υπάρχει μεγάλη δυνατότητα παραχωρήσεις επιπλέον τετραγωνικών μέτρων ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης και αφετέρου γιατί διατηρούμε  πανελλαδικά τα πιο ακριβά τέλη,.

Στο Ηράκλειο δηλαδή το  ποσό που θα προκύψει από τη μείωση του 50% θα είναι αντίστοιχο με αυτό που σήμερα πληρώνουν χωρίς έκπτωση οι πιο ακριβές πόλεις της χώρας.

Ασφαλώς και αντιλαμβάνεστε ότι το αίτημα μας αυτό είναι δίκαιο, εφικτό και υλοποιήσιμο και δεν αποτελεί πρόβλημα το γεγονός ότι βρισκόμαστε περίπου στη μέση του οικονομικού έτους, διότι υπάρχουν λόγοι που τεκμηριώνουν την ανάγκη υλοποίησης του, που δεν είναι άλλοι, από τη ζοφερή οικονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει στον τόπο μας το σκηνικό της πανδημίας.

Επιπροσθέτως θα θέλαμε να λάβετε υπόψη σας το γεγονός ότι την τελευταία 10ετία ο Δήμος Ηρακλείου με βάση τα στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας  του έχει εισπράξει από τα καταστήματα εστίασης ένα ποσό της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ  περιπου και σε αυτή την δύσκολη συγκυρία που ο κλάδος πλήττεται θεωρούμε πως είναι στοιχειώδης υποχρέωση του να στηριχθεί από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας.

Και η μόνη λύση για να στηριχθεί στα πλαίσια της ισονομίας και της ισοπολιτείας είναι να μειωθούν τα δημοτικά τέλη κοινοχρήστων χώρων προσαρμόζοντας τα στο ύψος των άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας και στη συνέχεια να εφαρμοστεί η μείωση της ρύθμισης του 50% που προτείνει για όλη την χώρα η Κυβέρνηση».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Απαλλαγή από δημοτικά τέλη ζητούν οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων
Την προσωρινή απαλλαγή από δημοτικά τέλη, για όσο διάστημα διαρκούν τα έκτακτα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας και η αναστολή λειτουργίας, ζητούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων...
Κρήτη: Απαλλαγή από δημοτικά τέλη ζητούν οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Μείωση στα τέλη παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου των επιχειρήσεων
Σε μείωση κατά 50% των τελών παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου των επιχειρήσεων τα οποία μπορούν να καταβληθούν και δόσεις, προχωρά ο Δήμος Χανίων.
Χανιά: Μείωση στα τέλη παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου των επιχειρήσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κορονοϊός: Μέτρα ελάφρυνσης επιχειρήσεων από τον Δήμο Χανίων
Στην εφαρμογή μέτρων ελάφρυνσης προς τις επιχειρήσεις για τις οποίες έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, λόγω του κορονοϊού, προχωράει ο Δήμος Χανίων.
Κορονοϊός: Μέτρα ελάφρυνσης επιχειρήσεων από τον Δήμο Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Επιχειρηματίες ζητούν απαλλαγές και μειώσεις δημοτικών τελών
Την απαλλαγή από τα τέλη κοινόχρηστων χώρων για το 2020 ζητούν με επιστολή τους προς τη δημοτική αρχή, τα μέλη του Συνδέσμου Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδαση Ν. Ηρακλείου.
Ηράκλειο: Επιχειρηματίες ζητούν απαλλαγές και μειώσεις δημοτικών τελών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Άδειες καρέκλες και στην Κρήτη - Ζητούν στήριξη οι καταστηματάρχες
Οι καταστηματάρχες του Ηρακλείου και των Χανίων συμμετέχουν στην πανευρωπαϊκή συμβολική διαμαρτυρία στον κλάδο της Εστίασης, με φόντο τις οικονομικές επιπτώσεις μετά την άρση του lockdown.
Άδειες καρέκλες και στην Κρήτη - Ζητούν στήριξη οι καταστηματάρχες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επισιτιστικοί Σύλλογοι Κρήτης: Προτείνουν μέτρα για επανεκκίνηση του κλάδου
Επιστολή προς τον περιφερειάρχη Κρήτης απέστειλαν οι Επισιτιστικοί Σύλλογοι της Κρήτης, ζητώντας μια σειρά από 10 μέτρα για την επανεκκίνηση του κλάδου της Εστίασης.
Επισιτιστικοί Σύλλογοι Κρήτης: Προτείνουν μέτρα για επανεκκίνηση του κλάδου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας