• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 9.1°C
  2 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 7.1°C
  1 BF
  54%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 6.6°C / 9.5°C
  4 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 2.0°C / 4.9°C
  4 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  70%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.7°C / 7.3°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.6°C / 3.0°C
  2 BF
  86%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  6°C 4.6°C / 8.6°C
  2 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.3°C / 14.1°C
  3 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 8.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 13.5°C
  3 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  5 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.5°C / 5.5°C
  1 BF
  67%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.5°C
  2 BF
  95%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.8°C / 9.8°C
  0 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 9.2°C
  2 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 5.5°C
  1 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 7.8°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  64%
EUROKINISSI

Ηράκλειο: Σύλλογοι γονέων αρνούνται τη live μετάδοση των μαθημάτων

 • A-
 • A+
Την απόφαση να μην επιτραπεί να πραγματοποιηθεί καμιά διαδικασία απευθείας μετάδοσης μαθημάτων από αίθουσες διδασκαλίας του σχολείου τους, πήρε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου ΓΕΛ Ηρακλείου - Ενάντια στην βιντεοσκόπηση των μαθημάτων τάσσεται ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Αγίας Βαρβάρας.

Όπως ξεκαθάρισε σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου ΓΕΛ Ηρακλείου, «αποφασίσαμε ομόφωνα να μην επιτρέψουμε να πραγματοποιηθεί καμιά διαδικασία απευθείας μετάδοσης μαθημάτων από αίθουσες διδασκαλίας του σχολείου μας».

«Η διαδικασία αυτή παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών και καταργεί την ιδιωτικότητα της μαθησιακής διαδικασίας. Οι αίθουσες του σχολείου δεν είναι στούντιο σε reality shows με τα παιδιά μας να εκτίθενται στη θέαση και πιθανή μαγνητοσκόπηση, ακόμη και αν αφορά μόνο τον ήχο», αναφέρουν οι γονείς, υπογραμμίζοντας πως «η παιδαγωγική ελευθερία και η παιδαγωγική σχέση ,δεν θα καταστραφεί μέσα από την δική μας ανοχή».

Ανάλογες ενστάσεις εξέφρασε και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Αγίας Βαρβάρας Γόρτυνας. Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι η εν λόγο διάταξη «παραβιάζει κατάφωρα τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών», ενώ οι γονείς υπογραμμίζουν ότι «αλλοιώνει την εκπαιδευτική διαδικασία και πλήττει την παιδαγωγική και διδακτική ελευθερία».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου ΓΕΛ Ηρακλείου:

«Στις 8 Μαΐου, το Υπουργείο Παιδείας ψήφισε στη Βουλή τροπολογία σχετικά με τη νομοθέτηση της  ζωντανής αναμετάδοσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, παράλληλα με την κατάθεση προς διαβούλευση του πολυνομοσχεδίου για την εκπαίδευση, επαναφέροντας  την τράπεζα θεμάτων, την αύξηση των μαθητών ανά τάξη κ.α.

Σαν σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων αποφασίσαμε να μην επιτρέψουμε να πραγματοποιηθεί καμιά διαδικασία απευθείας μετάδοσης μαθημάτων από αίθουσες διδασκαλίας του σχολείου μας.

Η διαδικασία αυτή, παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών και καταργεί την ιδιωτικότητα της μαθησιακής διαδικασίας. Οι αίθουσες του σχολείου δεν είναι στούντιο σε reality shows με τα παιδιά μας να εκτίθενται στη θέαση και πιθανή μαγνητοσκόπηση, ακόμη και αν αφορά μόνο τον ήχο. Είναι παραβίαση της προσωπικής ζωής και έκφρασης και μπορεί να επιφέρει , αρνητικές αλλοιώσεις στον ψυχισμό τους.

Σε μια τάξη, τα παιδιά εκφράζονται, εξωτερικεύουν συναισθήματα, αλληλεπιδρούν με τους συμμαθητές τους και με τους καθηγητές τους, δοκιμάζονται μέσα από τα λάθη τους, ψάχνουν τα όριά τους, αμφισβητούν, αποδέχονται , κοινωνικοποιούνται. Δημιουργούν και έτσι εξελίσσονται.

Πάντα όμως μέσα από την ασφάλεια που τους δίνει το περιβάλλον της τάξης ,χωρίς τον φόβο ότι θα εκτεθούν  σε τρίτα μάτια και αυτιά. Η παιδαγωγική ελευθερία και η παιδαγωγική σχέση ,δεν θα καταστραφεί μέσα από την δική μας ανοχή.

Το παρόν εγκρίθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη του Διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου μας».

Ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Αγίας Βαρβάρας:

«Κατόπιν της υπ’ αρίθμ. 57233/Υ1/15-5-2020 Υπουργικής Απόφασης για τη «Σύγχρονη εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση», η οποία εμπεριέχεται στο ΦΕΚ 1859/15-5-2020, και προβλέπει σχετικά ότι «Όλως εξαιρετικά και μέχρι τη λήξη του τρέχοντος διδακτικού έτους 2019-2020, οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δύνανται να παρέχουν σύγχρονη εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση (δηλαδή απευθείας μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο από εκπαιδευτικό με τη χρήση κατάλληλων μέσων τεχνολογίας)», το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Αγίας Βαρβάρας εκφράζει την πλήρη αντίθεση του με την πρωτόγνωρη, αντιδημοκρατική και μετέωρη νομικά απόφαση του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Η εν λόγω διάταξη δεν πρέπει να εφαρμοστεί διότι:

 1. Παραβιάζει κατάφωρα τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών. Αναλογιστείτε ότι σύμφωνα με την υπ’ αρίθμ.Φ.25/103373/Δ1/22-06-2018/ΥΠΠΕΘ Υπουργική Απόφαση, απαγορεύεται η χρήση κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών στις σχολικές μονάδες, η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο με μαθητές στους δικτυακούς τόπους των σχολικών μονάδων και η χρήση – λειτουργία καμερών ασφαλείας στους σχολικούς χώρους κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, για λόγους προσωπικών δεδομένων. Με την πρόσφατη, όμως, απόφαση του Υ.ΠΑΙ.Θ τα παιδιά μας μετατρέπονται σε βορά του οιουδήποτε επιθυμήσει να καταγράψει ολόκληρο ή μέρος του μαθήματος και να το χρησιμοποιήσει για πολλαπλούς αθέμιτους σκοπούς, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών μας. Τα προσωπικά δεδομένα δεν διαρρέουν μονάχα με το πρόσωπο του μαθητή αλλά και από τη φωνή του, τη συμπεριφορά του και κυρίως τις απόψεις του.
 2. Κάθε τάξη αποτελείται από διαφορετικές προσωπικότητες με αρκετές μαθησιακές και άλλες ιδιαιτερότητες, οι οποίες θα εκτίθενται με την εν λόγω απόφαση σε πολλά κακόβουλα μάτια. Κατά αυτό τον τρόπο ευνοούνται κοινωνικοί αυτοματισμοί και αποκλεισμοί ιδιαίτερα σε παιδιά με  μαθησιακές δυσκολίες.
 3. Αλλοιώνει την εκπαιδευτική διαδικασία, μετατρέποντας την σε μια άψυχη και άνευρη μετωπική διάλεξη εκ μέρους του διδάσκοντα, χωρίς την απαιτούμενη αλληλεπίδραση με τους μαθητές.
 4. Υποσκάπτει την παιδαγωγική σχέση εκπαιδευτικών-μαθητών, η οποία θα διαπνέεται πλέον από καθεστώς φόβου και καχυποψίας, ενισχύοντας την ατολμία έκφρασης μαθητών και εκπαιδευτικών, μετατρέποντας την ιερή τους σχέση σε αποστεωμένη τυπική επαφή.
 5. Πλήττεται  η  παιδαγωγική  και  διδακτική ελευθερία, διότι η σχολική αίθουσα είναι ο χώρος όπου θα πρέπει απαραίτητα να υπάρχει ελευθερία έκφρασης μαθητών και εκπαιδευτικών και παράλληλα είναι ο χώρος όπου γίνονται πολλά λάθη, τα οποία, όμως, είναι απαραίτητα προκειμένου να  κατακτηθούν αξίες, στάσεις, δεξιότητες και γνώσεις από τους μαθητές.
 6. Ανοίγει η Κερκόπορτα για το «Μεγάλο Αδελφό» στο σχολείο, διότι πάντα συντρέχουν αιτίες να χάνουν μαθήματα κάποια παιδιά, είτε για λόγους υγείας είτε για οικογενειακούς λόγους κ.λ.π. Οπότε αν εφαρμοστεί σε αυτή τη συγκυρία η ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων από την σχολική αίθουσα τότε θα πρέπει να απεμπολήσουμε δια παντός το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα για τα παιδιά μας.
 7. Θεσμοθετείται η πολύωρη προσκόλληση των μαθητών απέναντι σε κάθε μορφής ηλεκτρονική συσκευή, αντίθετα σε κάθε ιατρική και ψυχιατρική γνωμάτευση,  αναγκάζοντας σε διαδικτυακή εξάρτηση τα παιδιά μας, με πολλαπλές σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες.

Ως γονείς αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη να εξασφαλιστεί η μετάδοση της γνώσης και στα παιδιά που δε θα έχουν φυσική παρουσία στη Σχολική Μονάδα. Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε να αξιοποιηθεί η ασύγχρονη εκπαίδευση μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου ή μέσω άλλων πρόσφορων αξιόπιστων πηγών, όπως εξάλλου συνέβη με αρκετή επιτυχία κατά την περίοδο της καραντίνας λόγω Κορονοϊού.

Εν κατακλείδι, θέλουμε να επισημάνουμε ότι η γνώση αποτελεί αναμφισβήτητα υψηλό αγαθό, αλλά πάνω από τη γνώση τοποθετούνται τα δημοκρατικά και ατομικά δικαιώματα, η προσωπικότητα, η αξιοπρέπεια και η ασφάλεια των παιδιών μας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξανά στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί της Κρήτης για τις κάμερες
Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια διοργανώνουν εκ νέου στις πόλεις της Κρήτης οι εκπαιδευτικοί, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας αλλά και στην βιντεοσκόπηση των...
Ξανά στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί της Κρήτης για τις κάμερες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με κάμερες η επιστροφή στα θρανία
H κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία της δευτεροβάθμιας, εφαρμόζοντας το μέτρο της καταγραφής και μετάδοσης του μαθήματος με ηλεκτρονικά μέσα.
Με κάμερες η επιστροφή στα θρανία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Όχι κάμερες στα σχολεία» είπαν οι εκπαιδευτικοί της Κρήτης
Πλήθος εκπαιδευτικών συγκεντρώθηκαν στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, στο Ηράκλειο το μεσημέρι της Τετάρτης, με αίτημα την απόσυρση της τροπολογίας του Υπουργείου Παιδείας που αφορά την...
«Όχι κάμερες στα σχολεία» είπαν οι εκπαιδευτικοί της Κρήτης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Συνεχίζει να « εξωραΐζει» την κατάσταση με τις κάμερες η Κεραμέως
Η υπουργός Παιδείας εμφανίστηκε σήμερα στη Βουλή με διάθεση πάλι να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αφότου κατέστη σαφές πως είναι παράνομη η καταγραφή και αποθήκευση των μαθημάτων.
Συνεχίζει να « εξωραΐζει» την κατάσταση με τις κάμερες η Κεραμέως
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποιήσεις σε όλη την Κρήτη για τις κάμερες στα σχολεία
Την έντονη αντίδραση των εκπαιδευτικών έφερε η τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας που αφορά την βιντεοσκόπηση των μαθημάτων στα σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί θα πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο...
Κινητοποιήσεις σε όλη την Κρήτη για τις κάμερες στα σχολεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κάμερες στις τάξεις χωρίς «πράσινο φως» από την Αρχή Προσωπικών Δεδομένων
Επιμένει η κυβέρνηση στη βιντεοσκόπηση της διδασκαλίας μέσα στις σχολικές αίθουσες, που πέρασε με τροπολογία παρά την έντονη αντίθεση των εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα κληθούν να την εφαρμόσουν.
Κάμερες στις τάξεις χωρίς «πράσινο φως» από την Αρχή Προσωπικών Δεδομένων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας