«Μόνο με σεβασμό, αλληλεγγύη και αγάπη προς στον συνάνθρωπό μας, τον συγχωριανό μας, χωρίς εγωισμούς, μονοιασμένοι και δυνατοί μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά ως Ανωγειανή κοινωνία», επισημαίνει ο ίδιος, εκφράζοντας την οδύνη του και εκ μέρους όλων των μελών του Συλλόγου για το θλιβερό και απρόσμενο γεγονός του διπλού φονικού που έχει συνταράξει την τοπική κοινωνία αλλά και την Κρήτη ολόκληρη.
Ο κ. Βρέντζος τονίζει πως οι οικογένειες των δύο θυμάτων της αιματηρής συμπλοκής, πρέπει «να βρουν τη δύναμη να αντέξουν τον πόνο που βιώνουν, αλλά και το κουράγιο για να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων που ορίζουν οι θλιβερές ετούτες στιγμές, με λογική, σωφροσύνη και ψυχραιμία για το διαφορετικό αύριο που ξημέρωσε, ώστε το κακό να σταματήσει εδώ».
Αυτό που προέχει από όλους είναι να διατηρηθεί η ηρεμία και να διαφυλαχτεί ως κόρη οφθαλμού η κοινωνική συνοχή του χωριού και του Δήμου Ανωγείων αναφέρει ο κ. Βρέντζος δηλώνοντας: «Ο σύλλογός μας, μαζί με το Δήμο Ανωγείων και όλους τους άλλους φορείς, αλλά και με τους ανθρώπους που κατέχουν ένα "ειδικό" και "ηθικό" βάρος μέσα και έξω από το χωριό, θα πρέπει άμεσα να πάρουμε ουσιαστικές πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει ο τερματισμός του θλιβερού γεγονότος».
Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανωγείων με πολύ πλούσια δράση σε Κρήτη, Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, εκφράζει επίσης τη θέση πως όλοι «πρέπει να εργοποιηθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, προς τη σωστή κατεύθυνση, κάνοντας πρώτα την αυτοκριτική μας και μια σωστή εκ βάθους ενδοσκόπηση της ανωγειανής κοινωνίας, όπου ζούμε, χωρίς όμως να εθελοτυφλούμε, βλέποντας κατάματα τις πικρές αλήθειες και τα κακώς κείμενα… και σε όποια συμπεράσματα καταλήξουμε και σε όποια προβλήματα αναδείξουμε, να αναζητήσουμε και να δώσουμε όλοι μαζί ενωμένοι τις δραστικές και καίριες λύσεις, ώστε να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα και να δικάζουμε θύτες».
Προς αυτή την κατεύθυνση σύσσωμο το συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου ζητάει να σταθούν στο πλευρό τους η ελληνική Πολιτεία, η πανεπιστημιακή κοινότητα, η δικαιοσύνη, η αστυνομία, όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης και όσοι θεσμοί χρειαστούν ώστε μεταξύ άλλων να δοθεί «στο υπέρτατο αγαθό της ζωής το πραγματικό νόημα που της αξίζει και όχι ευτελίζοντάς την». Ο κ. Βρέντζος τονίζει παράλληλα προς κάθε κατεύθυνση ότι ως σύλλογος «καταδικάζουμε απερίφραστα την οπλοφορία και την οπλοχρησία που είναι μια από τις μεγαλύτερες αιτίες, που εν καιρώ ειρήνης και εν έτη 2020, κυλάει αθώο αίμα στους δρόμους του χωριού μας».
«Η οπλοκατοχή δεν είναι παράδοση»
Ο Σύλλογος «Αποφοίτων και Φίλων Σταυράκειου Γυμνασίου – Λυκείου Ανωγείων», με σχετική ανακοίνωσή του, τάσσεται κατά της οπλοκατοχής και διατίθεται να αναλάβει δράση για να εξαλειφθεί το φαινόμενο, με φόντο τα τελευταία γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στα Ανώγεια.
Στο κείμενο αναφέρονται τα εξής:
«Κάποτε υπήρχε ένα χωριό που αντιστάθηκε. Αμέσως μετά την ολοκληρωτική καταστροφή του το 1944, πήρε φόρα και μπήκε ξανά στη ζωή με ταχύτητα φωτός.
Μαύρα μαντήλια, μαύρα τσεμπέρια και ένα σχολειό, το Σταυράκειο Γυμνάσιο, που χτίστηκε σχεδόν πάνω στα ερείπια του πολέμου, διαμόρφωσαν τη νέα ταυτότητα των ανθρώπων που ζούσαν εδώ: Εργατικότητα, αλληλεγγύη, φιλομάθεια, αισιοδοξία, φιλοξενία, ευγένεια και γλέντι.
Μέσα στην περίοδο ανθοφορίας και ανάπτυξης που ακολούθησε, ξαναγεννήθηκε και ωρίμασε η περίφημη τοπική κτηνοτροφική, υφαντική, τυροκομική, μουσική, χορευτική και ποιητική παράδοση και λίγο αργότερα το πολιτιστικό ύφος και ήθος που άρχισε να λάμπει από το τέλος της δεκαετίας του '70.
Αυτό ναι, είναι η παράδοσή μας και χτίστηκε πέτρα - πέτρα.
Η οπλοκατοχή δεν είναι παράδοση. Η οπλοκατοχή όπου αυτή υπάρχει, είναι για να καλύψει σκοτάδια, φόβους, κενά και συμπλέγματα. Είναι ο κόκκινος λεκές πάνω στην ομορφιά του άσπρου υφαντού βαμβακερού χασέ, που με κόπο έφτιαξε με τα ίδια της τα χέρια, η πρώτη και δεύτερη μεταπολεμική γενιά Ανωγειανών. Αυτήν την ομορφιά, που εμείς σήμερα σκοτώνουμε.
Πενθούμε θυμωμένοι, δίπλα στις οικογένειες των άδικα χαμένων χωριανών μας, Λευτέρη Καλομοίρη, Γιώργη Ξυλούρη και Μανόλη Στρατάκη.
Ο Σύλλογος Αποφοίτων και Φίλων του Σταυράκειου Γυμνασίου και Λυκείου, στο πλαίσιο των σκοπών και του πνεύματος του καταστατικού του, ελπίζοντας και αναμένοντας στην άμεση κινητοποίηση και βοήθεια του Δήμου, καλεί όλους τους τοπικούς φορείς και συλλόγους των Ανωγείων, (γονέων, αθλητικούς, πολιτιστικούς, πολιτικούς, παραγωγικούς) όχι μόνο να ταχθούμε φωναχτά εναντίον της οπλοκατοχής, αλλά και να αναλάβουμε δράσεις από κοινού, κατά του εγκληματικού αυτού φαινομένου και των αιτιών που το συντηρούν.
Όταν οι Γερμανοί είχαν ισοπεδώσει το όμορφο χωριό στα δυτικά της Κρήτης, έγραψαν πρόστυχα σε μια πινακίδα: «Εδώ υπήρχε η Κάνδανος».
Έχουμε την ευθύνη και υποχρέωση, να αναλάβουμε δράση τώρα, αν δε θέλουμε σε λίγο καιρό να δούμε γραμμένη από τα δικά μας χέρια τη φοβερή φράση: «Εδώ υπήρχαν τ’ Ανώγεια»».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας