Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επιστολή των Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης με προτάσεις για την δακοκτονία
© Newphotoservice | Dreamstime.com

Επιστολή των Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης με προτάσεις για την δακοκτονία

 • A-
 • A+
Επιστολή με τις προτάσεις του για το ζήτημα της δακοκτονίας, απέστειλε στην Περιφέρεια ο Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο ΣΥΤΕΚ, «το πρώτο και κύριο θέμα είναι η διασφάλιση της φετινής παραγωγής ελαιόκαρπου και ελαιολάδου, όσον αφορά και την ποσότητα αλλά και την ποιότητα. Ένα θέμα που αναγκαία περνάει μέσα από την σωστή εφαρμογή της δακοκτονίας αλλά και της φυτοπροστασίας της ελιάς γενικότερα».  

Ο ΣΥΤΕΚ κατέθεσε μια σειρά από 13 προτάσεις ενώ παράλληλα σύστησε μία επιτροπή δακοκτονίας προκειμένου να συμβάλλει από την πλευρά του «στην καλύτερη εφαρμογή και τον έλεγχο της δακοκτονίας στο νησί».

«Οι μεγαλύτερες ζημιές και απώλειες, εκτός των έκτακτων κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν την περυσινή χρονιά, αποδείχθηκε ότι προήλθε από την δακοκτονία και τον τρόπο εφαρμογής και ελέγχου των ψεκασμών», αναφέρει στην επιτολή ο ΣΥΤΕΚ, τονίζοντας ότι «στόχος είναι η αρμονική και αποτελεσματική συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και τους παραγωγούς και να βοηθήσουμε όσο γίνεται περισσότερο για να συντονιστούμε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση».

Αναλυτικά οι προτάσεις:

«Το πρώτο και κύριο θέμα της τηλεδιάσκεψης ήταν η διασφάλιση της φετινής παραγωγής ελαιόκαρπου και ελαιολάδου, όσον αφορά και την ποσότητα αλλά και την ποιότητα. Ένα θέμα που αναγκαία περνάει μέσα από την σωστή εφαρμογή της δακοκτονίας αλλά και της φυτοπροστασίας της ελιάς γενικότερα.  

Όλα τα μέλη αναφέρθηκαν στην ζημιά της προηγούμενης χρονιάς και τις απώλειες που έχουν υποστεί όλοι οι εμπλεκόμενοι, παραγωγοί, ελαιουργοί, έμποροι, τυποποιητές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην δημιουργία αυτού του αποτελέσματος, εκτός των έκτακτων κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν την περυσινή χρονιά, αποδείχθηκε ότι προήλθε από την δακοκτονία και τον τρόπο εφαρμογής και ελέγχου των ψεκασμών.

Στόχος του ΣΥΤΕΚ είναι η αρμονική και αποτελεσματική συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και τους παραγωγούς και να βοηθήσουμε όσο γίνεται περισσότερο για να συντονιστούμε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση.

Για να αποφύγουμε μια νέα δυσάρεστη χρονιά και μετά από διεξοδική συζήτηση το ΔΣ του ΣΥΤΕΚ κατέληξε και προτείνει στην Περιφέρεια Κρήτης τα παρακάτω: 

 1. Η Περιφέρεια Κρήτης να ορίσει έναν υπεύθυνο-συντονιστή για την εφαρμογή του προγράμματος στο νησί, ο οποίος σε συνεργασία με τις κατά τόπους ΔΑΟΚ θα επιβλέπει την υλοποίηση του προγράμματος αλλά και θα ενημερώνει για τυχόν πρόσθετα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.   
 2. Γνωστοποίηση των ψεκασμών από τις ανά νομό ΔΑΟΚ στον ΣΥΤΕΚ και στο τύπο, για  να κινητοποιούνται ανάλογα οι παραγωγοί ανά περιοχή, για μεγαλύτερη παρακολούθηση και έλεγχο των ψεκασμών. Επίσης να ελέγχονται και οι περιφραγμένοι ελαιώνες, οι οποίοι δημιουργούν εστίες εάν δεν γίνουν δολωματικοί ψεκασμοί   
 3. Δημιουργία Ιστοσελίδας από την Περιφέρεια για την Δακοκτονία όπου θα αναρτώνται οι μετρήσεις δακοπληθυσμού και οι σχετικές ανακοινώσεις.  
 4. Η Περιφέρεια να δημιουργήσει ένα 5ψήφιο αριθμό, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος να κάνει καταγγελίες (ανώνυμα αν επιθυμεί) και παράπονα για τους ψεκασμούς και τα όργανα της Περιφέρειας άμεσα να ελέγχουν και να διορθώνουν ή να επιβάλλουν ποινές στους εργολάβους που αθετούν  τις συμβατικές τους υποχρεώσεις. 
 5. Εφαρμογή GPS σε κάθε τρακτέρ για την σωστή παρακολούθηση του κάθε δρομολογίου ψεκασμού. 
 6. Ο κάθε τομεάρχης να ελέγχει περιορισμένο αριθμό τρακτέρ, ώστε να είναι δυνατή  η παρακολούθηση και ο έλεγχος σωστής εφαρμογής του προγράμματος  
 7. Προτείνουμε τον εμπλουτισμό των φαρμάκων με εγκεκριμένη χρωστική(εγκεκριμένη για αποφυγή επιμολύνσεων) , ώστε να υπάρχει καλύτερο αποτύπωμα στους ελαιώνες και να διευκολύνεται ο έλεγχος σωστής εφαρμογής.
 8. Απαγόρευση εξαίρεσης οικισμών από την δακοκτονία και να καθίσταται υποχρεωτική η δακοκτονία παντού. 
 9. Τα φάρμακα θα πρέπει να δίδονται από τους τομεάρχες οι οποίοι θα επιβλέπουν την προετοιμασία κάθε βυτίου, διότι έχει παρατηρηθεί να διατίθενται μετά τα φάρμακα αυτά στο παραεμπόριο.
 10.  Να πιέσουμε και να αυξηθούν  ακόμη περισσότερο τα χρήματα για την δακοκτονία και να διπλασιαστεί ο αριθμός των τομεαρχών. Οι τομεάρχες να κινούνται ομαδικά στην περιοχή που λαμβάνει χώρα ο ψεκασμός ανεξάρτητα από την περιοχή δικαιοδοσίας τους. 
 11.  Το κάθε τρακτέρ να διαθέτει και ένα εργάτη , ο οποίος θα είναι αυτός που θα ψεκάζει και όχι ο οδηγός.
 12.  Οι Δήμοι με κάποιο τρόπο και σε συνεργασία με την Περιφέρεια  να διαθέσουν γεωτεχνικούς στην δακοκτονία και ειδικότερα στο θέμα του ελέγχου. 
 13.  Να διοργανωθούν ημερίδες ενημέρωσης των παραγωγών για τη σωστή δακοκτονία - φυτοπροστασία και την χρήση των νόμιμων φυτοφαρμάκων. 

Εάν καταφέρουμε και εφαρμόσουμε τα παραπάνω, η οργάνωση και υλοποίηση της δακοκτονίας θα γίνει πιο αποτελεσματική και δεν θα υποστούμε ξανά την περσυνή ζημιά.  

Επίσης ο ΣΥΤΕΚ σύστησε επιτροπή δακοκτονίας η οποία αποτελείται από τα παρακάτω μέλη  του ΔΣ:

 • Ευάγγελος Πρωτογεράκης (Ν. Ηρακλείου)
 • Ελευθέριος Ρενιέρης (Ν. Χανίων)
 • Γεώργιος Νικολαράκης (Ν. Λασιθίου) 
 • Ελευθερία Γερμανάκη(Ν. Ρεθύμνου)

Ο λόγος που συστήσαμε αυτή την επιτροπή είναι ότι θέλουμε να συμβάλλουμε και εμείς από την δική μας μεριά για την όσον το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή και τον έλεγχο της δακοκτονίας στο νησί μας.

Η επιτροπή θα επικοινωνεί με την κατά νομό ΔΑΟΚ ζητώντας στοιχεία και προσφέροντας οποιαδήποτε βοήθεια μας ζητηθεί. 

Γι’ αυτό θα θέλαμε να γνωστοποιήσετε στην κατά νομό ΔΑΟΚ τα μέλη της επιτροπής του ΔΣ του ΣΥΤΕΚ και να τους εξουσιοδοτήσετε να ενημερώνουν για την πορεία και τα στοιχεία της δακοκτονίας που θα ζητούνται. Επίσης θα θέλαμε να μας ενημερώσετε σε ποιο στάδιο ευρίσκεται ο φάκελος με το ΠΓΕ ΚΡΗΤΗ.

Η Διοίκηση του ΣΥΤΕΚ, σεβόμενη τους διακριτούς ρόλους του κάθε φορέα πιστεύει ότι, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς αλλά κυρίως και οι παραγωγοί,πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης, ώστε να βοηθήσουν στην υλοποίηση μιας Συντονισμένης, Επιθετικής και Αποτελεσματικής Στρατηγικής που στόχο θα έχει την καταπολέμηση αυτού του ορατού εχθρού, του δάκου και να καταφέρουμε να ξαναπαράξουμε ποιοτικό Κρητικό ελαιόλαδο που τα τελευταία χρόνια έχουμε αστοχήσει και σε ποιότητα, αλλά και σε ποσότητα».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Περιφέρεια Κρήτης: Ζητά να περάσει η δακοκτονία στην αρμοδιότητά της
Ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Μανώλης Χνάρης, προτείνει την ανάληψη της συνολικής διαχείρισης του προγράμματος Δακοκτονίας από την Περιφέρεια.
Περιφέρεια Κρήτης: Ζητά να περάσει η δακοκτονία στην αρμοδιότητά της
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Παράσταση διαμαρτυρίας από τους αγρότες για τη δακοκτονία
Οι αγρότες των Χανίων διαμαρτυρήθηκαν για τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στους ελαιοπαραγωγούς η προβληματική δακοκτονία.
Χανιά: Παράσταση διαμαρτυρίας από τους αγρότες για τη δακοκτονία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μ. Βορίδης: Αποζημιώσεις μόνο για κακοκαιρία, όχι για δάκο
Ο Μάκης Βορίδης ξεκαθάρισε ότι η ζημία από τον δάκο δε αποζημιώνεται ούτε από τον ΕΛΓΑ ούτε από τα ΠΣΕΑ και υπογράμμισε ότι μόνο όσες ζημιές συνδέονται με φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, θα αποζημιωθούν.
Μ. Βορίδης: Αποζημιώσεις μόνο για κακοκαιρία, όχι για δάκο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Αρχίζουν οι ψεκασμοί για τα κουνούπια
Ξεκινούν το αμέσως επόμενο διάστημα στην Κρήτη, οι ψεκασμοί σε όλες τις Περιφερειακές ενότητες του νησιού για την καταπολέμηση της εκκόλαψης κουνουπιών, μετά από εντολή του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου...
Κρήτη: Αρχίζουν οι ψεκασμοί για τα κουνούπια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Ευρεία σύσκεψη για τις ζημιές από δάκο και κακοκαιρία
Οι συμμετέχοντες τόνισαν την αναγκαιότητα για αποζημιώσεις σε όσους επλήγησαν από δάκο και κακοκαιρία ενώ ζήτησαν και συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδη.
Χανιά: Ευρεία σύσκεψη για τις ζημιές από δάκο και κακοκαιρία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητούν μέτρα για τους ελαιοπαραγωγούς για τις ζημιές από τον δάκο
Ο δήμαρχος Γόρτυνας ζητάει την αναστολή της παρακράτησης της εισφοράς δακοκτονίας κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο - Παρεμβάσεις στη Βουλή από τους βουλευτές Ηρακλείου Βαρδάκη και Κεγκέρογλου.
Ζητούν μέτρα για τους ελαιοπαραγωγούς για τις ζημιές από τον δάκο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας