Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κινητοποίηση στα Χανιά για την απόσυρση του αντι-περιβαλλοντικού νομοσχεδίου

Εικόνα από την καμπάνια συλλογής υπογραφών για την απόσυρση του νομοσχεδίου. 

Κινητοποίηση στα Χανιά για την απόσυρση του αντι-περιβαλλοντικού νομοσχεδίου

 • A-
 • A+
Αντιδράσεις κατά του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου που καταθέτει η κυβέρνηση προς ψήφιση, εκφράζει η Συνέλευση Χανίων της «Πρωτοβουλίας Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις» η οποία μάλιστα καλεί σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα στα Χανιά - Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων.

Με αίτημα την άμεση απόσυρση του αντι-περιβαλλοντικού νομοσχεδίου με τίτλο «εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας», η συνέλευση Χανίων της «Πρωτοβουλίας Κρήτης ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων» καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Δευτέρα στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

«Το νομοσχέδιο καταργεί την ουσία των προστατευόμενων περιοχών «Natura 2000», προωθώντας μέχρι και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις πετρελαίου σε περιοχές προστασίας της φύσης ενώ παράλληλα επιτρέπει την ανεξέλεγκτη έρευνα για εξορύξεις υδρογονανθράκων», αναφέρει στην ανακοίνωση - κάλεσμα τη Πρωτοβουλία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το νομοσχέδιο με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ετοιμάζεται πυρετωδώς να φέρει προς ψήφιση σε μια πρακτικά κλειστή βουλή λόγω καραντίνας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περάσει γιατί:

 1. Καταργεί την ουσία των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 προωθώντας μέχρι και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις πετρελαίου σε περιοχές προστασίας της φύσης. Επιτρέπει την ανεξέλεγκτη έρευνα για εξορύξεις υδρογονανθράκων.
 2. Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) .
 3. Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών.
 4. Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών.
 5. Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων.
 6. Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά.

Οι τρέχουσες εξελίξεις με την υγειονομική κρίση υποδεικνύουν την άμεση ανάγκη αλλαγής πλεύσης στη διαχείριση του περιβάλλοντος. Είναι πλέον φανερό ότι η καταστροφή των οικοσυστημάτων στο όνομα της ανάπτυξης γεννά τις πανδημίες. Πρέπει να φροντίσουμε για τη διατήρηση, την προστασία και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, κι όχι να επιτρέπουμε στις κυβερνήσεις να θυσιάζουν το περιβάλλον στο βωμό των οικονομικών συμφερόντων μιας μειοψηφίας . Το πολυνομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» κινείται προκλητικά στη δεύτερη κατεύθυνση.

Λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα ότι έρχεται προς ψήφιση εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κατάστασης όπου οι πολίτες δεν έχουμε δικαίωμα να ασκήσουμε τα στοιχειώδη συνταγματικά/δημοκρατικά μας δικαιώματα, να καλέσουμε συσκέψεις/συνελεύσεις, να συνεδριάσουν τα συλλογικά μας όργανα, να καλέσουμε συγκεντρώσεις κλπ , η όλη διαδικασία ψήφισης ενός σημαντικότατου για όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα νομοσχεδίου μόνο αντιδημοκρατική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, απαιτούμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» στο σύνολό του».

ΣΥΡΙΖΑ Χανίων: «Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο»

Να αποσυρθεί ως «απαράδεκτο» το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, ζητά με ανακοίνωσή της η ΝΕ Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, «σε ότι αφορά το Νομό Χανίων το θέμα είναι ζωτικής σημασίας, εφόσον ο μισός περίπου νομός είναι περιοχή natura», τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο «επιτρέπει την ανεξέλεγκτη αδειοδότηση των ΑΠΕ».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Αυτές τις μέρες και εν μέσω πανδημίας, συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, του οποίου οι διατάξεις πλήττουν καίρια τη βιοποικιλότητα, τη τοπικότητα και τη δημοκρατία.

Σε μια εποχή που η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αναδεικνύει τη σύνδεση της πανδημίας και των ζωωνόσων  με τη μείωση της βιοποικιλότητας, του φυσικού περιβάλλοντος και τους κινδύνους για την ισορροπία στο πλανήτη, η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα στη Βουλή, που είναι σε καραντίνα όπως όλοι μας.

Το νομοσχέδιο που δικαίως, συνάντησε τη καθολική αντίδραση των περιβαλλοντικών οργανώσεων και Όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ανάμεσα σε πολλά άλλα:

 • Φέρνει τα πάνω κάτω στη περιβαλλοντική αδειοδότηση, καταργώντας στη πράξη κάθε ουσιαστικό έλεγχο, αλλά και στο χωροταξικό σχεδιασμό για χάρη «της ευελιξίας και της ανάδρασης»
 • Βρίθει φωτογραφικών διατάξεων κυρίως στα 48 άρθρα που τέθηκαν στη διαβούλευση και ήρθαν τελευταία στιγμή στη Βουλή
 • Ανοίγει τις πύλες για πλήρη ιδιωτικοποίηση βασικών αναπτυξιακών  εργαλείων όπως τα δίκτυα ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
 • Επιτρέπει την ανεξέλεγκτη αδειοδότηση των ΑΠΕ

Κεντρικό σημείο του νομοσχεδίου αποτελεί η κατάργηση των Φορέων Διαχείρησης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) και η αντικατάστασή τους από μια υπουργοκεντρική Επιτροπή  Αθήνα. Μεταφέρει μηχανιστικά τα χωροταξικά εργαλεία του δομημένου περιβάλλοντος και στο φυσικό περιβάλλον, αντίθετα με τη διεθνή πρακτική. Φέρνει ξανά το ψευτοδίλημμα περιβάλλον ή ανάπτυξη, ενώ έχει αποδειχτεί ότι στιβαρή περιβαλλοντική νομοθεσία ευνοεί σοβαρές επενδύσεις αλλά όχι τις αρπαχτές.

Σε ότι αφορά το Νομό Χανίων το θέμα είναι ζωτικής σημασίας, εφόσον ο μισός περίπου νομός είναι περιοχή natura άρα το φυσικό περιβάλλον είναι η προίκα του νομού. Στο νομό μας εδώ και είκοσι χρόνια δραστηριοποιείται ο Φορέας Διαχείρισης  Σαμαριάς-Δυτικής Κρήτης. Ο Φορέας μέσα από αρκετές δυσκολίες κατάφερε να κατακτήσει σχέσεις εμπιστοσύνης  με τη τοπική κοινωνία, τη τοπική αυτοδιοίκηση, με τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους αλλά και τους επιχειρηματίες. Κατάφερε να προβάλλει ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, παράδειγμα για όλο το νομό.

Πρόσφατα ο νομός Χανίων απέκτησε  την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (Ε.Π.Μ.) του Ελαφονησιού, την οποία υπέγραψε ως υπουργός ο κ. Γιώργος Σταθάκης, αποτέλεσε προϊόν εξαντλητικής διαβούλευσης με τους κατοίκους της περιοχής, και όδευε προς υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος.

Τώρα όλα βρίσκονται στον αέρα. Τοπικότητα στη Διαχείριση. κατακτήσεις του περιβαλλοντικού κινήματος, κατακτήσεις των τοπικών κοινωνιών, του επιστημονικού προσωπικού και των εργαζομένων με χρόνια εμπειρίας και προσφοράς, περιφρονούνται και απαξιώνονται από τη κυβέρνηση Μητσοτάκη στο όνομα των όποιων επενδύσεων.

Για άλλη μια φορά το μοντέλο της δημοκρατικής αποκέντρωσης κι ανάπτυξης, προσκρούει στο αθηνοκεντρικό, υπουργοκεντρικό και τέλος επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη για τις εξυπηρετήσεις μικρών και μεγάλων συμφερόντων.

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ

Ενώνουμε τη φωνή μας:

 • με τη φωνή των περιβαλλοντικών οργανώσεων των αποπεμπόμενων Φ.Δ.Π.Π. που ο υπουργός κ. Χατζιδάκης δε καταδέχτηκε να συναντήσει
 • με τους δημοκρατικούς πολίτες που ανησυχούν
 • με όλους όσους ονειρεύονται ένα μέλλον βιώσιμης ανάπτυξης σε επαφή με τη φύση.

Οι καιροί εξάλλου επιβάλλουν να ξανασκεφτούμε τη Ζωή μας αλλιώς».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φορείς της Κρήτης ζητούν την απόσυρση του αντι-περιβαλλοντικού νομοσχεδίου
Το Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων ΟΙΚΟΚΡΗΤΗ, η παράταξη του ΤΕΕ «Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης (ΑΜΑΚ)»,  ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λασιθίου και η Συνεταιριστική Κοινότητα Αυτάρκειας...
Φορείς της Κρήτης ζητούν την απόσυρση του αντι-περιβαλλοντικού νομοσχεδίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης
Εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι περιβαλλοντικοί όροι για τη «μεγάλη» ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης μέσω Αττικής, έργο το οποίο υλοποιείται από τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη» και...
Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Συνεργασία Αυτοδιοίκησης-Ξενοδόχων για την πρόληψη της πλαστικής ρύπανσης
Πρωτοβουλία για κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης και αύξηση της βιωσιμότητας των παράκτιων περιοχών, έλαβε η Περιφέρεια Κρήτης, με αφορμή τη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό έργο Blue Ιslands.
Κρήτη: Συνεργασία Αυτοδιοίκησης-Ξενοδόχων για την πρόληψη της πλαστικής ρύπανσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Άραβας πρίγκηπας χρηματοδοτεί το ΜΑΙΧ για τη διάσωση σπάνιου φυτού
Έργο για τη διατήρηση του μοναδικού πληθυσμού του φυτού Horstrissea dolinicola στην κεντρική Κρήτη το οποίο βρίσκεται και ενδημεί σε μία μικρή και πολύ συγκεκριμένη περιοχή στην τοποθεσία «Πετραδολάκια» του...
Κρήτη: Άραβας πρίγκηπας χρηματοδοτεί το ΜΑΙΧ για τη διάσωση σπάνιου φυτού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέες τεχνολογίες στήριξης του Γεωτουρισμού στα Γεωπάρκα της Κρήτης
Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ίδρυση του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων τα οποία από το 2015 έχουν αναγνωριστεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Γεωπάρκα.
Νέες τεχνολογίες στήριξης του Γεωτουρισμού στα Γεωπάρκα της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Μνημόνιο Αυτοδιοίκησης - Ξενοδόχων για την πλαστική ρύπανση
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης, των δήμων και ξενοδόχων του νησιού, υπογράφηκε με αντικείμενο τη συμμετοχή στις δράσεις πρόληψης της πλαστικής ρύπανσης στο πλαίσιο του προγράμματος της...
Κρήτη: Μνημόνιο Αυτοδιοίκησης - Ξενοδόχων για την πλαστική ρύπανση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας