• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.8°C / 25.8°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 23.3°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.5°C
  1 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.4°C / 17.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.0°C / 22.6°C
  3 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 18.3°C
  2 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 21.6°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 25.5°C
  3 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 14.9°C / 21.9°C
  2 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.1°C / 26.6°C
  2 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 27.7°C
  3 BF
  39%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.5°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 19.5°C / 23.9°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 16.8°C / 25.4°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 26.0°C
  0 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.3°C / 21.0°C
  0 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.3°C / 23.3°C
  1 BF
  96%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  64%

Από παλαιότερη διαμαρτυρία του Σωματείου Επισιτισμού στην Αντιπεριφέρεια Χανίων.

Κρήτη: Συμβολικές κινητοποιήσεις από εργαζόμενους στον Τουρισμό και Επισιτισμό

 • A-
 • A+
Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια Χανίων από εργαζόμενους στον Επισιτισμό, με αφορμή την ημέρα Δράσης των Εργαζομένων - Παρέμβαση στην Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου από την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό Ηρακλείου.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων - Μαγείρων,  της Επιτροπής Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων Χανίων και του Σωματείου Εργαζομένων Διανομέων Ν. Χανίων, συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Ν. Καλογερή, εκθέτοντάς του τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους κλάδους τους.

Σκοπός της επίσκεψής τους, ήταν η κατάθεση υπομνήματος το οποίο εστάλη στον πρωθυπουργό και τους αρμοδίους υπουργούς, με θέμα την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου τους, λόγω των περιορισμών και απαγορεύσεων που επέφερε η πανδημία του κορονοϊού COVID-19, όπως και η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους απέναντι στα αντεργατικά μέτρα που ψηφίστηκαν εν μέσω πανδημίας.

Στην παρέμβαση των εργαζομένων εκφράστηκαν οι ανησυχίες των εργαζομένων καθώς κανένας εποχικά εργαζόμενος δεν είναι σίγουρος αν θα δουλέψει στον κλάδο την φετινή σαιζόν ή για πόσο χρονικό διάστημα θα δουλέψει.  

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έθεσαν το ζήτημα των απαραίτητων μέτρων που πρέπει να νομοθετηθούν ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα και το εισόδημα των εποχικών εργαζομένων και των ελαστικά απασχολούμενων στον κλάδο του Επισιτισμού – Τουρισμού.

Επίσης, η αντιπροσωπεία των σωματείων έκανε παρέμβαση σε μεγάλους χώρους δουλειάς στην Πόλη των Χανίων, καλώντας τους συναδέλφους σε οργάνωση των συναδέλφων στα σωματεία τους, ώστε «να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι για άλλη μια φορά το μάρμαρο».

Παρέμβαση στην Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου

Παρέμβαση στην Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου πραγματοποίησε η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό Ηρακλείου, στο πλαίσιο της μέρας δράσης τους χώρους δουλειάς για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Παράλληλα κατέθεσαν υπόμνημα με 6 βασικά αιτήματα για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό, ζητώντας να μην είναι πάλι οι ίδιοι που θα πληρώσουν για την κρίση.

Παρέμβαση στην Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου από εργαζόμενους του κλάδου

Αναλυτικά σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Σε αυτές τις συνθήκες η κατάσταση στους εργαζόμενους στον τουρισμό είναι τραγική, ζουν με ένα πενιχρό ή και καθόλου εισόδημα, κρίνεται όχι μόνο η δουλειά τους, αλλά και η ίδια τους η επιβίωση. Αυτό που δημιουργεί τη μεγαλύτερη ανασφάλεια, είναι το γεγονός ότι ήδη εργοδότες εποχικών ξενοδοχείων διακηρύσσουν ότι δεν θα ανοίξουν μετά την αναστολή λειτουργίας που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση, ή στην καλύτερη περίπτωση πως δεν θα επαναπροσλάβουν όλους τους εργαζόμενους.

Μας δείχνουν τα δόντια τους. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου δήλωσε ότι «αν δεν βοηθήσει το κράτος, θα έχουμε μεγάλο οικονομικό πρόβλημα», ότι «μπορεί και να μην ανοίξουν ξενοδοχεία», ότι «οι παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν στα ξενοδοχεία, για υγειονομικούς λόγους, είναι σημαντικά κοστοβόρες και σε πολλές των περιπτώσεων θα είναι και αδύνατες να εφαρμοστούν». Προετοιμάζουν με τις δηλώσεις τους το έδαφος για την επόμενη μέρα. Ήδη έχουν ανακοινώσει μια σειρά απαιτήσεις όπως επιδότηση εργασίας κατά 50% από το κράτος, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών κατά 100% από το κράτος, μείωση ΦΠΑ, κατάργηση φόρου διαμονής, εκπτώσεις σε ρεύμα – δημοτικά τέλη κλπ. Ζητάνε ακόμα και επέκταση του επιδόματος ανεργίας για όλους τους ανέργους του τουρισμού, όχι βέβαια γιατί τους «έπιασε ο πόνος» για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, αλλά για να μην αναγκαστούν να τους επαναπροσλάβουν!

Είναι προκλητικό, οι ξενοδόχοι που πνίγηκαν στα κέρδη τα προηγούμενα χρόνια, που γέμισαν τα ταμεία τους με έσοδα και τα ξενοδοχεία τους με τουρίστες, να λένε ότι έχουν «οικονομικό πρόβλημα». Είναι οι ίδιοι που μόνο στην Κρήτη είχαν το 2018 3,2 δις ευρώ έσοδα, από τα οποία μόνο το 5%, δηλαδή 150 εκατ. ευρώ, πήγαν στους κουτσουρεμένους μισθούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ενώ αντίστοιχα είναι τα νούμερα και για το 2019 με αύξηση των εσόδων, παρά το «κανόνι» της Thomas Cook.

Τους στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Πληρώσαμε πολλά, δε θα πληρώσουμε ξανά! Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε άλλο δρόμο παρά να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας. Δεν πρέπει κανείς να μείνει χωρίς προστασία, χωρίς εισόδημα. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε:

 1. Όλοι οι εποχικοί και εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις να επαναπροσληφθούν, το αργότερο μέχρι τις 20 Μαΐου, όπως ορίζει η τοπική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας.
 2. Σε περίπτωση που τα εποχικά ξενοδοχεία συνεχίσουν με απόφαση της κυβέρνησης να είναι σε αναστολή λειτουργίας και μετά από τις καταληκτικές ημερομηνίες επαναπρόσληψης, να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στον μηχανισμό στήριξης και να λαμβάνουν την αποζημίωση των 800 ευρώ μέχρι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις. Το κράτος να καταβάλει όλες τις ασφαλιστικές εισφορές.
 3. Οι επιχειρήσεις που δεν θα ανοίξουν με ευθύνη τους, να υποχρεωθούν να καλύψουν όλους τους εργαζόμενους μισθολογικά και ασφαλιστικά για όλη την περίοδο που θα παρέμεναν ανοιχτές.
 4. Να εξασφαλιστεί η τήρηση των όρων της τοπικής κλαδικής ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων, χωρίς καμιά μονομερή μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις, καμιά αρνητική μεταβολή στα μισθολογικά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.
 5. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείων και ρυθμίσεων στην εφορία. Να σταματήσουν άμεσα όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, οι εντολές για διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.
 6. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Δίνουμε συνέχεια, τιμώντας και τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά. Μένουμε όρθιοι και δυνατοί. Προετοιμαζόμαστε από τώρα και για την επόμενη μέρα, με ενίσχυση της οργάνωσής μας σε κάθε χώρο δουλειάς για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα και τη ζωή μας».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Μέτρα στήριξης των εποχικών εργαζόμενων στον Τουρισμό ζητά το ΚΚΕ
Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς με θέμα: Μέτρα στήριξης για τους εποχικούς εργαζόμενους στον τουρισμό στην Περιφέρεια Κρήτης, κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ.
Κρήτη: Μέτρα στήριξης των εποχικών εργαζόμενων στον Τουρισμό ζητά το ΚΚΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: «Άμεσα εκτεθειμένοι οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ»
Την στήριξή τους στους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ εκφράζουν μέσω κοινής ανακοίνωσής τους το Συνδικάτο Εργατουπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, η Ένωση...
Κρήτη: «Άμεσα εκτεθειμένοι οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Στη Βουλή η στήριξη των εποχικά εργαζομένων στον Τουρισμό
Μέτρα στήριξης για τους εποχικούς εργαζόμενους στον Τουρισμό στην Περιφέρεια Κρήτης, ζητά με ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης - Παρέμβαση Μ. Κεφαλογιάννη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Κρήτη: Στη Βουλή η στήριξη των εποχικά εργαζομένων στον Τουρισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εργοδοτικές αυθαιρεσίες για τα «800€» καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ Κρήτης
Για παντελή αδιαφορία της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους που πλήττονται από φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας την ώρα που η οικονομική ζωή ολόκληρης της χώρας και ειδικά της Κρήτης έχει καθηλωθεί εξαιτίας...
Εργοδοτικές αυθαιρεσίες για τα «800€» καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Κοροϊδία η ενίσχυση με 211 νοσηλευτές για την Κρήτη»
Για ψευδεπίγραφη εικόνα ενίσχυσης των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, κάνει λόγο ο πόεδρος των εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, Δ. Βρύσαλης, αναφορικά με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας για προσλήψεις 211...
«Κοροϊδία η ενίσχυση με 211 νοσηλευτές για την Κρήτη»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας