• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 19.7°C
  2 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.6°C / 15.5°C
  1 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.9°C / 18.0°C
  4 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.9°C / 12.5°C
  2 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  55%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 14.8°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 6.1°C / 10.4°C
  2 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 18.6°C
  4 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 19.8°C
  5 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 20.2°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 17.6°C
  1 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  5 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.9°C / 16.5°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.5°C / 16.7°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 17.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 19.4°C
  3 BF
  55%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.3°C
  1 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 15.6°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  85%

Η Horstrissea dolinicola φύεται μόνο στις δολίνες του Ψηλορείτη σε περίπου 1.500 μέτρα υψόμετρο και πουθενά αλλού στον κόσμο

Κρήτη: Άραβας πρίγκηπας χρηματοδοτεί το ΜΑΙΧ για τη διάσωση σπάνιου φυτού

 • A-
 • A+
Έργο για τη διατήρηση του μοναδικού πληθυσμού του φυτού Horstrissea dolinicola στην κεντρική Κρήτη το οποίο βρίσκεται και ενδημεί σε μία μικρή και πολύ συγκεκριμένη περιοχή στην τοποθεσία «Πετραδολάκια» του Δήμου Ανωγείων στον Ψηλορείτη και σε υψόμετρο 1500 μέτρων, ξεκινάει εκ νέου το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο στα Χανιά, με χρηματοδότηση του από το Ταμείο του Πρίγκιπα του Εμιράτου του Αμπού Ντάμπι.

Το Horstrissea dolinicola είναι ένα ενδημικό φυτό της Κρήτης το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως «κρισίμως απειλούμενο», σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία της φύσης IUCN και θεωρείται επίσης ένα από τα 50 πιο απειλούμενα φυτά στα νησιά της Μεσογείου.

Το είδος θεωρείται σημαντικό και μοναδικό καθώς είναι ένα από τα λίγα ενδημικά είδη της χλωρίδας της Ελλάδας. Η Μεσογειακή Μονάδα Διατήρησης Φυτών (MPCU) του MAICh συνέβαλε στη μελέτη και συντήρηση του φυτού από το 2000. Οι σπόροι του φυτού αποθηκεύονται στην Τράπεζα Σπόρων του MAICh και έχει μελετηθεί η αναπαραγωγική βιολογία του. Η Μονάδα του ΜΑΙΧ το MPCU εφάρμοσε δράσεις διατήρησης για την ενίσχυση του πληθυσμού στο φυσικό του περιβάλλον στο πλαίσιο του έργου CARE-MEDIFLORA, χρηματοδοτούμενο από το Ίδρυμα MAVA (2016-2019).

Στο πλαίσιο αυτό και σε συνέχεια του έργου με δράσεις προστασίας του Horstrissea dolinicola, το Ταμείο για τη Διατήρηση Ειδών Mohamed bin Zayed (MbZ) αποδεχόμενο πρόταση της Μονάδας Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του ΜΑΙΧ ενέκρινε χρηματοδότηση, προκειμένου να συνεχιστούν οι δράσεις διατήρησής του φυτού έως το 2022. Πρόκειται για το Ταμείο του Πρίγκιπα του Εμιράτου του Αμπού Ντάμπι Mohamed bin Zayed των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το οποίο παρέχει επιχορηγήσεις σε έργα για την προστασία των πιο απειλούμενων ειδών στον κόσμο. Το Ταμείο χαρακτηρίζεται ως μια καινοτόμος φιλανθρωπία των Ηνωμένων Πολιτειών Αραβικά Εμιράτα που παρέχουν μικρές επιχορηγήσεις. 

Στις προσπάθειες διάσωσης του συγκεκριμένου φυτού, έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα, συνεργασίες με τους τοπικούς φορείς στο Ρέθυμνο, τη Δημοτική Αρχή και τους τοπικούς βοσκούς, στα ορεινά του Ψηλορείτη και στα Ανώγεια, οι οποίοι συμφώνησαν, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ότι αυτό το μοναδικό στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής πρέπει να προστατευτεί και να οριοθετηθούν και οργανωθούν με βάση τις προσπάθειες προστασίας και διάσωσης του φυτού, κάποιες μονάδες ζωϊκού κεφαλαίου. Παράλληλα υπάρχει ήδη συνεργασία και με τη διεύθυνση δασών Ρεθύμνου, η οποία, με το ΜΑΑΙΧ θα συνεχισθεί σύμφωνα με το έργο και τη νέα χρηματοδότηση από το Ταμείο Διατήρησης Ειδών Mohamed bin Zayed μέχρι και το 2022.

Στους στόχους του έργου διατήρησης και προστασίας του συγκεκριμένου φυτού εντάσσονται: «Η συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με τη δυναμική του πληθυσμού, δηλαδή πώς και γιατί το μέγεθος του πληθυσμού αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Αυτές οι πληροφορίες είναι απαραίτητες για οποιαδήποτε δράση διατήρησης και μπορούν να συλλεχθούν μέσω μακροχρόνιας παρακολούθησης του πληθυσμού. Η βελτίωση της γνώσης σχετικά με το μέγεθος του πληθυσμού και τη γεωγραφική κατανομή. Αυτές οι πληροφορίες είναι ζωτικής σημασίας για το σχεδιασμό ενός προγράμματος διατήρησης ειδών και τη διαχείριση τοποθεσιών. Η ελαχιστοποίηση του κινδύνου εξαφάνισης των φυτών μέσω δράσεων αύξησης του μεγέθους του πληθυσμού, για παράδειγμα με τη φύτευση νέων ατόμων καθώς κι η μελέτη των επιπτώσεων της βόσκησης στο μέγεθος του πληθυσμού, καθώς είναι απαραίτητο για τυχόν αποφάσεις διαχείρισης που σχετίζονται με γεωργικές δραστηριότητες στην περιοχή».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανώγεια: Δημιουργούν μικρο-απόθεμα σπάνιου φυτού του Ψηλορείτη
Στη δημιουργία μικρο-Αποθέματος φυτών για το απειλούμενο ενδημικό φυτό Horstrissea dolinicola στα Πετραδολάκια, προχωρά ο Δήμος Ανωγείων. Η Horstrissea dolinicola φύεται μόνο στις δολίνες του Ψηλορείτη σε...
Ανώγεια: Δημιουργούν μικρο-απόθεμα σπάνιου φυτού του Ψηλορείτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Δράσεις για την ενίσχυση και προστασία απειλούμενων φυτικών ειδών
Η αναζήτηση μεθόδων για την ενίσχυση και προστασία πληθυσμών απειλούμενων φυτικών ειδών της Κρήτης, βρέθηκε στο επίκεντρο της εναρκτήριας συνάντησης των εμπλεκομένων για το έργο φορέων που πραγματοποιήθηκε...
Κρήτη: Δράσεις για την ενίσχυση και προστασία απειλούμενων φυτικών ειδών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα «εργαλειοθήκη» για τους καλλιεργητές φυτών στην Κρήτη
Ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας, να χρησιμοποιεί τον διαδραστικό χάρτη και να βρίσκει σε κάθε σημείο της Κρήτης ποιο αρωματικό ή φαρμακευτικό φυτό μπορεί να ευδοκιμήσει.
Νέα «εργαλειοθήκη» για τους καλλιεργητές φυτών στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραμένει το γεωπάρκο του Ψηλορείτη στον παγκόσμιο κατάλογο της UNESCO
Θετική θα είναι η εισήγηση-αξιολόγηση των επιθεωρητών της ΟΥΝΕΣΚΟ προς το κεντρικό του συμβούλιο να παραμείνει το γεωπάρκο του Ψηλορείτη στον κατάλογο των παγκόσμιων γεωπάρκων της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Παραμένει το γεωπάρκο του Ψηλορείτη στον παγκόσμιο κατάλογο της UNESCO
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δράσεις για τη διάσωση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της Κρήτης
Συνάντηση εργασίας της πρωτοβουλίας «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», του προγράμματος κατάρτισης Αρωματικών & Φαρμακευτικών Φυτών με εκπροσώπους της Ομάδας Εργασίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Περιφέρειας Κρήτης και του...
Δράσεις για τη διάσωση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της Κρήτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας