• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.6°C / 25.1°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.1°C / 21.5°C
  0 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 24.4°C
  1 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.3°C / 20.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 20.7°C
  3 BF
  55%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.5°C / 20.7°C
  2 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 16.4°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 20.2°C / 24.0°C
  1 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 25.3°C
  3 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.9°C / 21.9°C
  2 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 23.5°C
  5 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.6°C / 21.6°C
  3 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.5°C
  2 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 21.8°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 20.8°C / 25.4°C
  2 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 25.3°C
  0 BF
  60%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  1 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 18.2°C / 21.6°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  73%

Προβλήματα και προτάσεις στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης στη Περιφέρεια Κρήτης

Κρήτη: Τέσσερις άξονες και προτάσεις για την επιχειρηματικότητα και την πανδημία

 • A-
 • A+
Τα προβλήματα καθώς και προτάσεις για την πανδημία του covid-19 και την επιχειρηματικότητα της Κρήτης, συζητήθηκαν σε ευρεία τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων του ησιού.

Στην πολύωρη τηλεδιάσκεψη ο περιφερειάρχης, ο αντιπεριφερειάρχης Αν. Παπαδεράκης αλλά και οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της Κρήτης συμφώνησαν σε ένα ενιαίο πλαίσιο προτάσεων που θα υποβληθεί στην κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα διατυπώθηκαν τέσσερις άξονες προτάσεων που περιλαμβάνουν 30 προτάσεις που θα υποβληθούν στον πρωθυπουργό και στα αρμόδια υπουργεία με επιπλέον προτάσεις για αναπροσαρμογές σε προγράμματα του «ΠΕΠ-ΚΡΗΤΗΣ» που αφορούν τις επιχειρήσεις και τον αναπτυξιακό στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία και την νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται.

Επίσης αποφασίστηκε η συνάντηση να επαναλαμβάνεται-προς το παρόν με την μορφή της τηλεδιάσκεψης-προκειμένου να συζητούνται, εξετάζονται οι εξελίξεις και να γίνεται εξειδίκευση των προτάσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Οι άξονες των προτάσεων που θα υποβληθούν στην Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης από τις συνέπειες του covid-19 είναι:

 1. Ρευστότητα και στήριξη επιχειρήσεων από τις τράπεζες. Μεταξύ άλλων ζητείται: αύξηση του ποσού με το οποίο θα ενισχυθεί η πραγματική οικονομία, από το 3,5% του ΑΕΠ σε ποσοστό τουλάχιστον 8%, ως προϋπόθεση για την υλοποίηση μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα ώστε η επιχειρηματικότητα να μείνει όρθια και να επιτευχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η επιστροφή στην κανονικότητα των επιχειρήσεων.
 2. Ρυθμίσεις φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων: Μεταξύ άλλων ζητείται: Μείωση της προκαταβολής φόρου και του τέλους επιτηδεύματος και κατάργηση του για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις τουλάχιστον για το 2020 .
 3. Ενίσχυση απασχόλησης-ιδιωτικής κατανάλωσης: Μεταξύ άλλων ζητείται: Στήριξη της απασχόλησης και όχι της διακοπής εργασίας με κάλυψη μεγάλου μέρους του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για τη διατήρηση θέσεων εργασίας και την στήριξη των εισοδημάτων των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών κατά τη διάρκεια της κρίσης. Επέκταση του επιδόματος ανεργίας στους εργαζόμενους στον τουρισμό μέχρι το τέλος του Ιούνη-σε πρώτη φάση- με την επιπλέον προϋπόθεση ότι ο χρόνος επιδότησης από 1/4/20 θα θεωρείται εργάσιμος.
 4. Παραγωγικές υποδομές και δράσεις: Μεταξύ άλλων ζητείται: Μείωση του κόστους των εμπορικών μεταφορών και υποστήριξη του εξαγωγικού προσανατολισμού και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων με την άμεση υλοποίηση της δέσμευσης για εφαρμογή του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου και για τη Κρήτη.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας Αντώνης Παπαδεράκης, ο αντιπρόεδρος της ΕΣΣΕ Μ. Ψαρουδάκης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Α. Καλαμπόκης, οι πρόεδροι των τεσσάρων Επιμελητηρίων του νησιού, Ηρακλείου Μ. Αλιφιεράκης, Χανίων Α. Ροκάκης, Ρεθύμνου Γ. Γιακουμάκης, Λασιθίου Θ. Χαριτάκης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης Μ. Κουμαντάκης, οι πρόεδροι των τεσσάρων ομοσπονδιών επαγγελματοβιοτεχνών-εμπόρων Ηρακλείου Μ. Λεκάκης, Χανίων Γ. Παυλάκης, Ρεθύμνου Η. Ξυδάκης, Λασιθίου Μ. Κριθαράκης, όπως επίσης  και τα διευθυντικά στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης που διαχειρίζονται ευρωπαϊκά προγράμματα, Μ. Κασσωτάκη, Χ. Δασκαλάκη και Α. Κοκοσάλης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δέσμη προτάσεων του Επιμελητηρίου Χανίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας
Στην κατάθεση 14 προτάσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού αλλά και την οικονομική στήριξη όσων επλήγησαν από την πανδημία, κατέθεσε το Επιμελητήριο Χανίων.
Δέσμη προτάσεων του Επιμελητηρίου Χανίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κορονοϊός: Μέτρα ελάφρυνσης των δημοτών από τον Δ. Ηρακλείου
Την απαλλαγή των επιχειρήσεων εστίασης από την υποχρέωση καταβολής τελών κοινοχρήστου χώρου, από την ημέρα που έκλεισαν και για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστές, πρόκειται να φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο...
Κορονοϊός: Μέτρα ελάφρυνσης των δημοτών από τον Δ. Ηρακλείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κορονοϊός: Μέτρα στήριξης των επιχειρηματιών ζητά το Επιμελητήριο Χανίων
Παράλληλα μέτρα στήριξης των επιχειρηματιών οι οποίοι επηρεάζονται άμεσα αλλά και έμμεσα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, ζητά ο πρόεδρος...
Κορονοϊός: Μέτρα στήριξης των επιχειρηματιών ζητά το Επιμελητήριο Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Μέτρα στήριξης των εποχικών εργαζόμενων στον Τουρισμό ζητά το ΚΚΕ
Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς με θέμα: Μέτρα στήριξης για τους εποχικούς εργαζόμενους στον τουρισμό στην Περιφέρεια Κρήτης, κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ.
Κρήτη: Μέτρα στήριξης των εποχικών εργαζόμενων στον Τουρισμό ζητά το ΚΚΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Μέτρα στήριξης του πρωτογενή τομέα ζητούν αγρότες και βουλευτές
Την ένταξη και των αγροτών στη λίστα με τους πληγέντες από τον κορονοϊό ζητά ο Αγροτικός Σύλλογος Σελίνου με έγγραφό του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη - Παρεμβάσεις κρητικών...
Κρήτη: Μέτρα στήριξης του πρωτογενή τομέα ζητούν αγρότες και βουλευτές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας