• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.4°C / 34.7°C
  3 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 33.8°C
  4 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.1°C / 35.9°C
  1 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  30%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 34.4°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 30.9°C
  4 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 36.3°C / 36.3°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 33.8°C
  5 BF
  36%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.0°C
  4 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 28.8°C
  5 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.7°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  0 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 31.9°C
  0 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.5°C / 33.8°C
  2 BF
  28%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.8°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.7°C / 34.9°C
  2 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 28.8°C
  3 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 31.7°C
  3 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  0 BF
  48%
EUROKINISSI

Χανιά: Δεν έχει πιστωθεί το επίδομα ανεργίας στους ξενοδοχοϋπαλλήλους

 • A-
 • A+
Στις δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού κ. Θεοχάρη για τον τρόπο με τον οποίο θα επανέλθει στην «κανονικότητα» ο Τουρισμός, αντιδρούν οι ξενοχοδοϋπάλληλοι των Χανίων, τονίζοντας ότι πολλοί από αυτούς που το ταμείο τους έχει λήξει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, δεν έχουν λάβει ακόμα την παράταση του επιδόματος.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Χανίων κάνει λόγο για εμπαιγμό καθώς την προηγούμενη εβδομάδα είχαν λάβει διαβεβαιώσεις από τη διεύθυνση του ΟΑΕΔ Χανίων ότι το αργότερο μέχρι την περασμένη Παρασκευή θα είχαν πιστωθεί τα χρήματα στους δικαιούχους.

Όπως αναφέρουν οι ξενοχοϋπάλληλοι, «τα γραφειοκρατικά εμπόδια ξεπερνιούνται όταν είναι να αποζημιωθούν οι καναλάρχες, οι κλινικάρχες και οι μεγαλοξενοδόχοι, ωστόσο όταν έρχεται η ώρα των εργαζομένων, εμφανίζονται πάντα ανυπέρβλητα εμπόδια».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Την Τρίτη 21 Απρίλη ακούσαμε τις δηλώσεις του Υπουργού Τουρισμού για τον τρόπο με τον οποίο θα επανέλθει στην κανονικότητα ο Τουρισμός. Ακούσαμε για υγειονομικό βιβλιάριο επισκεπτών, για έξυπνες κινήσεις μάρκετινγκ, για επαφές με tour operators, για την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στην Υγεία του λαού μας. 

Ενημερώνουμε από την μεριά μας την κυβέρνηση ότι χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι σεβόμαστε τα μέτρα περιορισμού, γιατί πρώτα και κύρια σεβόμαστε την Υγεία μας και την Υγεία των οικογενειών μας, παρόλα αυτά συνεχώς δεχόμαστε τις καταγγελίες συναδέλφων που πέρασαν το Πάσχα χωρίς να έχουν ούτε ένα ευρώ στην τσέπη. 

Εκατοντάδες είναι οι συνάδελφοι που το ταμείο τους έχει λήξει τον Φλεβάρη και ΔΕΝ έχει πιστωθεί ακόμα στους λογαριασμούς τους η περιβόητη παράταση του ταμείου ανεργίας. Ο εμπαιγμός προς τους ξενοδοχοϋπάλληλους δεν έχει τελειωμό, αν αναλογιστούμε ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε τις διαβεβαιώσεις της διεύθυνσης του ΟΑΕΔ Χανίων ότι το αργότερο μέχρι την Παρασκευή που μας πέρασε θα είχαν πιστωθεί τα χρήματα στους δικαιούχους.

Η κυβέρνηση δείχνει τις προτεραιότητές της και τις διαθέσεις της για το ποιοι θα είναι αυτοί που θα πληρώσουν τις συνέπειες της πανδημίας. Τα γραφειοκρατικά εμπόδια ξεπερνιούνται όταν είναι να αποζημιωθούν οι καναλάρχες, οι κλινικάρχες, οι μεγαλοξενοδόχοι που ήδη ετοιμάζονται να καρπωθούν ζεστό χρήμα σαν αποζημίωση για τα μειωμένα κέρδη της σεζόν που έρχεται. 

Τα προβλήματα όμως φαίνονται ανυπέρβλητα όταν είναι να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι. Η γραφειοκρατία είναι εμπόδιο όταν είναι να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό ώστε να στελεχωθούν οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, όταν είναι να στελεχωθούν νοσοκομεία, να ανοίξουν οι απαραίτητες κλίνες ΜΕΘ. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η ψηφιακή εποχή λειτουργούν όταν είναι να διαπιστώσει η εφορία όσα χρωστάει ο εργαζόμενος. Παραδόξως δεν λειτουργούν όταν είναι ο εργαζόμενος να πάρει κάποιο εισόδημα στα χέρια του, όταν είναι να εξεταστεί η αίτηση ενός ανέργου ή όταν ο συνταξιούχος δικαιούται πίσω αναδρομικά. 

Το Υπουργείο και η κυβέρνηση αντί να γυρνάνε τα κανάλια και να παριστάνουν τους μάνατζερ, το ελάχιστο που έχουν να κάνουν είναι να ακούσουν την φωνή χιλιάδων εργαζόμενων στον τουρισμό που ζητούν το αυτονόητο, το αναγκαίο εισόδημα για να ζήσουν και να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. 

Να ενημερώσουμε την κυβέρνηση ότι μπορεί να μένουμε σπίτι αλλά οι λογαριασμοί δεν έχουν σταματήσει να έρχονται, ούτε μπορούμε να ζήσουμε με αέρα. Δεν φταίνε οι εποχικά εργαζόμενοι που η πανδημία του κορονοϊού έβαλε φρένο στην τουριστική ανάπτυξη. Επίσης δεν μοιραστήκαμε τα κέρδη με τους μεγαλοξενοδόχους όταν τα προηγούμενα χρόνια είχαμε ρεκόρ επισκεπτών και εισπράξεων στην Κρήτη. 

Οι εποχικά εργαζόμενοι πληρώσαμε την κρίση τους, δεν μοιραστήκαμε τα κέρδη από την ανάπτυξή τους. Δεν θα πληρώσουμε τις συνέπειες της πανδημίας.

Διεκδικούμε:

 1. Όλοι οι εποχικοί και εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις να επαναπροσληφθούν σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο Ν.1346/83, το αργότερο μέχρι τις καταληκτικές ημερομηνίες που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις σε κάθε περιοχή (μέχρι τις 15 Μαΐου για τα Χανιά, 20 Μαΐου για το Ηράκλειο, 25 Μαΐου για Ρόδο, Ρέθυμνο, Λασίθι και Κέρκυρα, 10 Ιουνίου για τις υπόλοιπες περιοχές). 
 2. Να γίνει υποχρεωτική η Κλαδική ΣΣΕ των εργαζομένων στα Επισιτιστικά Καταστήματα.
 3. Να εξασφαλιστεί η τήρηση των όρων των Κλαδικών και των Τοπικών Κλαδικών ΣΣΕ των εργαζομένων στον τουρισμό-επισιτισμό, χωρίς καμιά μονομερή μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις, καμία αρνητική μεταβολή στα μισθολογικά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.
 4. Σε περίπτωση που τα εποχικά ξενοδοχεία και τα εποχικά επισιτιστικά καταστήματα συνεχίσουν με απόφαση της κυβέρνησης να είναι σε αναστολή λειτουργίας και μετά από τις καταληκτικές ημερομηνίες επαναπρόσληψης, να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι, εποχικοί και ελαστικά απασχολούμενοι (ορισμένου χρόνου, με συμβάσεις μιας μέρας, εργολαβικοί κ.λ.π.) στον μηχανισμό στήριξης και να λαμβάνουν την αποζημίωση των 800 ευρώ μέχρι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις. Το κράτος να καταβάλει όλες τις ασφαλιστικές εισφορές.
 5. Οι επιχειρήσεις που δεν ανοίξουν με ευθύνη τους, να υποχρεωθούν να καλύψουν όλους τους εργαζόμενους μισθολογικά και ασφαλιστικά για όλη την περίοδο που θα παρέμεναν ανοιχτές, με βάση περσινή περίοδο.
 6. Για το διάστημα μέχρι την καταληκτική ημερομηνία επαναπρόσληψης να δοθεί επίδομα ανεργίας ύψους 600 ευρώ, για όλους όσους εργάστηκαν την περασμένη περίοδο απασχόλησης, ανεξάρτητα αν επιδοτήθηκε ως σήμερα η ανεργία τους, με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση κι αν δούλεψαν. Να συμπεριληφθούν και οι άνεργοι που η επιδότησή τους έληξε πριν το Γενάρη του 2020. Να καταργηθεί το επαίσχυντο μέτρο του πλαφόν των 400 ημερών επιδότησης ανεργίας για την πενταετία που έχει επιβληθεί για τους εποχικούς εργαζόμενους. Διεκδικούμε επιδότηση ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 7. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείων και ρυθμίσεων στην εφορία. Να σταματήσουν άμεσα όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, οι εντολές για διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.
 8. Να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα και η επιδότηση ανεργίας όλων των εργαζομένων και των οικογενειών τους για το 2021, ανεξάρτητα αν συμπληρώσουν φέτος τις ασφαλιστικές ημέρες που απαιτούνται.

Καλούμε τους ξενοδοχοϋπάλληλους του Νομού Χανίων να ενώσουμε τις φωνές μας για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Η μόνη λύση βρίσκεται στην οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, στην μαζικοποίηση του σωματείου μας, στην ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων στον κλάδο.

Μέσα από το e-mail μας και τα τηλέφωνα επικοινωνίας καλούμε περισσότερους συναδέλφους να μας καταγγείλουν τα όσα βιώνουν.
Email: [email protected]  Τηλ. Επικοινωνίας: 6947-448122».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κορονοϊός: Τα 15 ξενοδοχεία «ειδικού σκοπού» στην Κρήτη
Αναρτήθηκε η τελική λίστα με τα ξενοδοχεία, τα οποία ανά Περιφερειακή Ενότητα θα λειτουργούν κατ΄ εξαίρεση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που προβλέπει προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας, στο πλαίσιο των μέτρων...
Κορονοϊός: Τα 15 ξενοδοχεία «ειδικού σκοπού» στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Μέτρα στήριξης των εποχικών εργαζόμενων στον Τουρισμό ζητά το ΚΚΕ
Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς με θέμα: Μέτρα στήριξης για τους εποχικούς εργαζόμενους στον τουρισμό στην Περιφέρεια Κρήτης, κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ.
Κρήτη: Μέτρα στήριξης των εποχικών εργαζόμενων στον Τουρισμό ζητά το ΚΚΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Στη Βουλή η στήριξη των εποχικά εργαζομένων στον Τουρισμό
Μέτρα στήριξης για τους εποχικούς εργαζόμενους στον Τουρισμό στην Περιφέρεια Κρήτης, ζητά με ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης - Παρέμβαση Μ. Κεφαλογιάννη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Κρήτη: Στη Βουλή η στήριξη των εποχικά εργαζομένων στον Τουρισμό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Παράταση για 6 μήνες στην κλαδική σύμβαση εργασίας στα ξενοδοχεία
Υπεγράφη στο Ηράκλειο η νέα τοπική κλαδική σύμβαση εργασίας μεταξύ της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου και του Σωματείου Εργαζομένων Ξενοδοχοϋπαλλήλων, που προβλέπει παράταση της ισχύουσας για ένα εξάμηνο με...
Ηράκλειο: Παράταση για 6 μήνες στην κλαδική σύμβαση εργασίας στα ξενοδοχεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέντε μέτρα για την ενίσχυση το Τουρισμού ζητούν οι ξενοδόχοι του Ηρακλείου
Σειρά προτάσεων, μέσω επιστολής, ώστε να διασφαλιστεί η επαναλειτουργία των ξενοδοχείων κατέθεσε η Ένωση Ξενοδοχείων νομού Ηρακλείου.
Πέντε μέτρα για την ενίσχυση το Τουρισμού ζητούν οι ξενοδόχοι του Ηρακλείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση και διαμονή ζητούν οι φορείς του Τουρισμού
Σειρά μέτρων για την ενίσχυση του Τουρισμού, πρότειναν οι εκπρόσωποι του Τουρισμού της Κρήτης στον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.
Κρήτη: Μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση και διαμονή ζητούν οι φορείς του Τουρισμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας