• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.1°C / 13.9°C
  1 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.1°C / 11.6°C
  0 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.0°C / 12.9°C
  1 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 8.1°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.0°C / 10.2°C
  1 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.1°C / 5.6°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.1°C / 11.6°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 15.3°C
  4 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 14.6°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.7°C / 14.7°C
  4 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.5°C / 5.5°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  88%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.8°C
  4 BF
  85%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 14.1°C
  2 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.7°C
  2 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.2°C / 11.7°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  1 BF
  81%

Η ενετική Λότζια, που στεγάζει το Δημαρχείο του Ηρακλείου

Ηράκλειο: Μέτρα στήριξης αλλά και αντιδράσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο

 • A-
 • A+
Ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους λόγω κορονοϊού, φέρνει στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο (το οποίο θα γίνει δια περιφοράς) η δημοτική αρχή Ηρακλείου. Ωστόσο από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης εκφράζονται αντιρρήσεις για τη διαδικασία της εκ περιφοράς συνεδρίασης.

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση της δημοτικής συμβούλου των «Ενεργών Πολιτών», Μαρίας Καλουδιώτη, η οποία τονίζει ότι υπήρχε συμφωνία να γίνονται συνεδριάσεις του ΔΣ δια περιφοράς μόνο για ζητήματα έκτακτα.

«Αυτό πάλι που ο Δήμος Ηρακλείου επιμένει να στείλουμε αύριο τη γνώμη μας στο Δημοτικό συμβούλιο με mail με ξεπερνά. Που θα ρωτήσω να απαντηθούν οι απορίες μου; Να χαρώ δημοκρατικές διαδικασίες. Είπαμε να συμφωνήσουμε στα δια περιφοράς για ζητήματα έκτακτα. Αλλά το κακό παράγινε: Τόσες πλατφόρμες για τηλεδιασκέψεις υπάρχουν καμιά δεν μας καλύπτει; Προχτές μετείχα σε μια (σεμινάριο) με πάνω από 200 άτομα. Αν δεν το κατέχετε το θέμα αγαπητοί συνάδελφοι της Δημοτικής αρχής να σας στείλω τους εκπαιδευτικούς που έβγαλαν σε 2 βδομάδες τα μάτια τους χωρίς μετεκπαίδευση για την εξ' αποστάσεως εκπαίδευση και τα κατάφεραν. Περιμένω ειλικρινά την εξήγησή σας», αναφέρει στην ανάρτησή της η κα. Καλοδιώτη.

Αναφορικά με τα μέτρα, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, κατά τη σημερινή συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί να γίνει δια περιφοράς, στις 11 το πρωί, καλείται να εγκρίνει μια σειρά μέτρων για τις επιχειρήσεις που έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας λόγω των ειδικών μέτρων για τον COVID-19.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Αντιδημαρχίας Οικονομικών, προτείνεται:

 • Η απαλλαγή τους από τα ενιαία ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού
 • Η απαλλαγή τους από τα τέλη κοινόχρηστων χώρων
 • Η μείωση στα ενοίκια των δημοτικών επαγγελματικών ακινήτων που μισθώνονται σε επιχειρήσεις της ίδιας κατηγορίας, κατά 40%
 • Η απαλλαγή από τα τέλη διαμονής παρεπιδημούντων

Σε ο,τι αφορά την ενδεχόμενη μείωση των τελών αρδεύσεως, δεν έχει ολοκληρωθεί τυπικά η ενσωμάτωση της υπηρεσίας αυτής στον προϋπολογισμό του Δήμου και επομένως δεν είναι δυνατή η όποια συζήτηση για την μείωση των τελών τώρα. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για ανταποδοτικά τέλη, η Αντιδημαρχία Οικονομικών προτίθεται να ζητήσει σχετική νομοθετική ρύθμιση, κατ' αντιστοιχία με αυτή «που ζητήσαμε και πετύχαμε για την Καθαριότητα, ώστε να είναι δυνατή η ενίσχυση του κωδικού της και από άλλους, όταν αυτό κριθεί αναγκαίο».

Για τις επιχειρήσεις που τελούν υπό αναστολή λειτουργίας λόγω των μέτρων ενάντια στη διασπορά του κορονοϊού και για τους εργαζομένους τους, προτείνονται προς έγκριση στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο:

 • Η παράταση της προθεσμίας καταβολής και αναστολής της είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών, καθώς και προθεσμιών καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.
 • Κατά το χρονικό διάστημα παράτασης της προθεσμίας και αναστολής καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών και των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, τα οφειλόμενα ποσά δε θα επιβαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις.

Επίσης, για την ελάφρυνση δημοτών τίθεται προς έγκριση στο Δημοτική Συμβούλιο η απαλλαγή καταβολής της οικονομικής συμμετοχής γονέων (τροφείων) στους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου κατά το χρονικό διάστημα που αυτοί παραμένουν κλειστοί, όπως επίσης και των διδάκτρων στο Δημοτικό Ωδείο, καθώς και των ενοικίων στα σχολικά κυλικεία (Υπάρχουν ήδη οι σχετικές αποφάσεις του Δ.Σ. του ΔΟΠΑΦΜΑΗ, της ΔΗΚΕΗ και των αρμόδιων σχολικών επιτροπών).

Συγκεκριμένα, με βάση τις αποφάσεις που καλείται να επικυρώσει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο, προβλέπονται:

 • Αναστολή καταβολής μισθωμάτων σχολικών κυλικείων για το διάστημα 1/3/2020 έως και 31/5/2020, σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 37 της από 20/3/2020 (ΦΕΚ 68/Α'/20.3.2020) Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΝΠΔΔ Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ηρακλείου).
 • Αναστολή καταβολής μισθωμάτων σχολικών κυλικείων για το διάστημα από 1/3/2020 έως και 31/5/2020 σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 37 της από 20/3/2020 (ΦΕΚ 68/Α'/20.3.2020) Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΝΠΔΔ Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ηρακλείου).
 • Η αναστολή της ταμειακής βεβαίωσης νέων οφειλών των δημοτών από τις αρχές Μαρτίου 2020 και έως ότου κριθεί αναγκαίο, εκτός των κατεπειγουσών περιπτώσεων ταμειακής βεβαίωσης και όσων γίνονται κατόπιν αιτήσεων των οφειλετών για τη δική τους εξυπηρέτηση.

Σύμφωνα τέλος με την εισήγηση της Αντιδημαρχίας Οικονομικών στηρίζεται η πρόταση της ΠΕΔ Κρήτης που έχει ήδη κατατεθεί και αφορά στη χορήγηση έκτακτου ειδικού επιδόματος στους εργαζομένους του Δήμου, των Δημοτικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών, οι οποίοι συνεχίζουν σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες να προσφέρουν υπηρεσίες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κορονοϊός: Μέτρα ελάφρυνσης των δημοτών από τον Δ. Ηρακλείου
Την απαλλαγή των επιχειρήσεων εστίασης από την υποχρέωση καταβολής τελών κοινοχρήστου χώρου, από την ημέρα που έκλεισαν και για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστές, πρόκειται να φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο...
Κορονοϊός: Μέτρα ελάφρυνσης των δημοτών από τον Δ. Ηρακλείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κορονοϊός: Τεράστιες ζημιές για τους παραγωγούς της Κρήτης
Σε δραματική κατάσταση βρίσκονται οι αγρότες και οι παραγωγοί της Κρήτης, καθώς η διακίνηση των κηπευτικών έχει καταρρεύσει, λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Κορονοϊός: Τεράστιες ζημιές για τους παραγωγούς της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Μέτρα στήριξης του πρωτογενή τομέα ζητούν αγρότες και βουλευτές
Την ένταξη και των αγροτών στη λίστα με τους πληγέντες από τον κορονοϊό ζητά ο Αγροτικός Σύλλογος Σελίνου με έγγραφό του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη - Παρεμβάσεις κρητικών...
Κρήτη: Μέτρα στήριξης του πρωτογενή τομέα ζητούν αγρότες και βουλευτές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Άμεσα μέτρα στήριξης ζητούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης
Την άμεση λήψη μέτρων για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού, ζητά σε ανακοίνωσή του το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Επιτροπών...
Άμεσα μέτρα στήριξης ζητούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χανιά: Έκτακτα μέτρα από την Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου
Στην λήψη έκτακτων μέτρων για την προστασία της υγείας πολιτών και εργαζομένων στο πλαίσιο των μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της εξάπλωση του κορονοϊού, προχωρά η Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου...
Χανιά: Έκτακτα μέτρα από την Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Μέτρα στήριξης των εποχικών εργαζόμενων στον Τουρισμό ζητά το ΚΚΕ
Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς με θέμα: Μέτρα στήριξης για τους εποχικούς εργαζόμενους στον τουρισμό στην Περιφέρεια Κρήτης, κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ.
Κρήτη: Μέτρα στήριξης των εποχικών εργαζόμενων στον Τουρισμό ζητά το ΚΚΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας