Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το ΕΛΜΕΠΑ μπορεί, η πολιτεία στηρίζει;

Νίκος Κατσαράκης, πρύτανης ΕΛΜΕΠΑ - Μανώλης Δρακάκης, αντιπρύτανης ΕΛΜΕΠΑ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το ΕΛΜΕΠΑ μπορεί, η πολιτεία στηρίζει;

  • A-
  • A+
Εν μέσω κορονοϊού το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο με έδρα την Κρήτη συμπληρώνει ένα χρόνο λειτουργίας. Πρωτοπορεί σε νέες εφαρμογές και διεκδικεί άμεση χρηματοδότηση και θεσμική κατοχύρωση από την κυβέρνηση.

Υποστήριξη από την πολιτεία ζητά το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) στην Κρήτη για να ανταποκριθεί στη νέα ακαδημαϊκή πραγματικότητα που δημιούργησε η υγειονομική κρίση του κορονοϊού, αλλά και συνολικότερα για να επιτελέσει τον ρόλο του ισότιμα στον νέο ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας.

Χωρίς έκτακτη επιχορήγηση λόγω των ιδιαίτερων αναγκών της πανδημίας, αλλά και χωρίς καν να του έχει καταβληθεί η πρώτη δόση του εγκεκριμένου προϋπολογισμού για το 2020, το Ιδρυμα προσπαθεί με τα αποθεματικά του 2019 να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δίνοντας τιτάνιο αγώνα για να μη χαθεί το εξάμηνο για τους περίπου 20.000 φοιτητές του, οι οποίοι με μεγάλη καθυστέρηση, από το τέλος Απριλίου, θα πάρουν τα συγγράμματά τους.

Την ίδια στιγμή, μέσα στην κρίση του κορονοϊού, το ΕΛΜΕΠΑ προχώρησε στην τρισδιάστατη εκτύπωση και δωρεά 350 προστατευτικών μασκών για τους εργαζόμενους στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Κρήτης.

Τηλε-εκπαίδευση

Σε ό,τι αφορά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, το ΕΛΜΕΠΑ, που συμπληρώνει σε λίγες μέρες ένα χρόνο λειτουργίας μετά την αναβάθμισή του από το πρώην ΤΕΙ Κρήτης, φάνηκε πιο έτοιμο από άλλα ιδρύματα της χώρας. «Σήμερα περίπου το 96% των μαθημάτων γίνονται εξ αποστάσεως, με πιστοποιημένο τρόπο», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρύτανης του Ιδρύματος Νίκος Κατσαράκης, αναφέροντας πως από τα 386 προπτυχιακά μαθήματα, τα 311 πραγματοποιούνται πλήρως, τα 61 μερικώς και μόλις 14 εργαστηριακά μαθήματα δεν πραγματοποιούνται καθόλου. Ομοίως, από τα 52 μεταπτυχιακά μαθήματα πραγματοποιούνται τα 51.

«Βασική πλατφόρμα που χρησιμοποιούσαμε ευρέως και πριν από τον κορονοϊό είναι το e-class», λέει ο αντιπρύτανης Μανώλης Δρακάκης, εξηγώντας ότι έγινε προσπάθεια να «κουμπώσουν» πάνω σε αυτή την πλατφόρμα γνωστές εφαρμογές που χρησιμοποιούνται ευρέως για τηλεδιασκέψεις, όπως το «BigBlueButton», «zoom» κ.ά.

Στους χώρους του Πανεπιστημίου στο Ηράκλειο, τα Χανιά και το Ρέθυμνο έχουν δημιουργηθεί ήδη 11 αίθουσες με πλήρη κάλυψη ήχου και εικόνας, όπου ο καθηγητής μπορεί να κάνει μόνος του το μάθημα όντας συνδεδεμένος σε τηλεδιάσκεψη. «Η συμμετοχή των φοιτητών θα έλεγα πως σε κάποιες περιπτώσεις είναι μεγαλύτερη ακόμα και από τη φυσική παρουσία που υπήρχε προ κορονοϊού. Υπάρχουν περιπτώσεις εξ αποστάσεως μαθημάτων με 100 και 150 συνδεδεμένους φοιτητές ταυτόχρονα», λέει ο πρύτανης κ. Κατσαράκης. «Γι’ αυτόν τον λόγο τις τελευταίες ημέρες προσθέσαμε κι άλλους servers, ώστε να μπορεί το δίκτυο του Πανεπιστημίου να σηκώσει αυτό το φορτίο», αναφέρει ο αντιπρύτανης κ. Δρακάκης.

Ωστόσο, η νέα κατάσταση δημιουργεί προβλήματα και διακρίσεις. Κάποιος φοιτητής που αντικειμενικά δεν μπορεί να παρακολουθήσει μέσω τηλεδιάσκεψης, επειδή εργάζεται, επειδή δεν διαθέτει υπολογιστή ή πολύ απλά επειδή δεν μπορεί να βρεθεί σε ένα κατάλληλο περιβάλλον όσο παραμένει έγκλειστος στο σπίτι του με την οικογένειά του, είναι βέβαιο πως θα βρεθεί σε μειονεκτική θέση. «Και για αυτούς τους φοιτητές είναι η μέριμνά μας και εξετάζουμε τρόπους για να βοηθηθούν όσο γίνεται περισσότερο. Οι εφαρμογές που χρησιμοποιούμε είναι φιλικές ακόμα και για παρακολούθηση των μαθημάτων από κινητό τηλέφωνο αλλά ίσως ούτε και αυτό επαρκεί», λέει ο κ. Κατσαράκης.

Ωστόσο, προσθέτει πως «ποτέ και με κανέναν τρόπο δεν θα αντικατασταθεί η φυσική παρουσία και η ώσμωση των φοιτητών με τους καθηγητές στους χώρους του Πανεπιστημίου. Φυσικά, αυτή είναι μια έκτακτη κατάσταση και όλοι δίνουμε εξετάσεις για την αντιμετώπισή της».

Διεκδικήσεις

Την ίδια στιγμή, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο διεκδικεί με σθένος από την πολιτεία τη θεσμοθέτηση της αντιστοιχίας των πενταετών Τμημάτων της Σχολής Μηχανικών με τα ομώνυμα τμήματα Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών της υπόλοιπης χώρας. «Για το θέμα αυτό είναι έτοιμοι για να κατατεθούν στο υπουργείο Παιδείας και τη νεοσύστατη Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης φάκελοι που τεκμηριώνουν πλήρως την αντιστοιχία του επιπέδου σπουδών και είναι υποχρέωση της πολιτείας να προχωρήσει στην αντιστοίχισή τους πριν από τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου του 2020», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρύτανης.

Παράλληλα, προωθείται η σταδιακή δημιουργία έξι νέων τμημάτων, η ίδρυση των οποίων είχε περιληφθεί στον νόμο 4610/7.5.2019 του τέως υπουργού Κώστα Γαβρόγλου. Ωστόσο η ίδρυσή τους ανεστάλη (μαζί με άλλων 31 τμημάτων σε όλη τη χώρα) από την παρούσα κυβέρνηση. «Για κάποια από αυτά οι φάκελοι είναι έτοιμοι και στοχεύουμε στην ένταξή τους στο μηχανογραφικό δελτίο από το ακαδημαϊκό έτος 2021-22, εφόσον υπάρξει και η σχετική πολιτική απόφαση από την κυβέρνηση» λέει ο κ. Κατσαράκης.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ απαντά στις καταγγελίες των εστιακών φοιτητών 
Απαντήσεις στα όσα αναφέρουν οι «Αγωνιστικές κινήσεις του ΕΛΜΕΠΑ» σε σχέση με την εκδίωξη φοιτητών από τις Εστίες του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου δίνει μέσω της «Εφ.Συν.» ο πρύτανης Νίκος Κατσαράκης.
Ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ απαντά στις καταγγελίες των εστιακών φοιτητών 
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακόμα 200 μάσκες από το ΕΛΜΕΠΑ για τα νοσοκομεία της Κρήτης
Στη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, παρεδόθησαν σήμερα το πρωί από τον πρύτανη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, 200 τρισδιάστατα εκτυπωμένες προστατευτικές μάσκες προσώπου (full face...
Ακόμα 200 μάσκες από το ΕΛΜΕΠΑ για τα νοσοκομεία της Κρήτης
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Τρισδιάστατες μάσκες από το ΕΛΜΕΠΑ στα νοσοκομεία της Κρήτης
Τις πρώτες 20 τρισδιάστατα εκτυπωμένες προστατευτικές μάσκες προσώπου παρέδωσε το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (πρώην ΤΕΙ) στο ιατρικό/νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων του Ηρακλείου.
Τρισδιάστατες μάσκες από το ΕΛΜΕΠΑ στα νοσοκομεία της Κρήτης
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Το ΕΛΜΕΠΑ εκτυπώνει τρισδιάστατες μάσκες και βαλβίδες αναπνευστήρων
Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, αξιοποιώντας την υποδομή και την τεχνογνωσία που έχει, κατάφερε να κατασκευάσει βαλβίδες αναπνευστήρων και προστατευτικές μάσκες προσώπου με την τεχνολογία της...
Το ΕΛΜΕΠΑ εκτυπώνει τρισδιάστατες μάσκες και βαλβίδες αναπνευστήρων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολυτεχνείο Κρήτης: Συνεχίζεται η κατασκευή και παράδοση προστατευτικών μασκών
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η παραγωγή της Προστατευτικής Προσωπίδας Thorax_TUC στα συστήματα τρισδιάστατης εκτύπωσης των εργαστηρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Πολυτεχνείο Κρήτης: Συνεχίζεται η κατασκευή και παράδοση προστατευτικών μασκών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολυτεχνείο Κρήτης: Προστατευτικές ασπίδες σε Νοσοκομείο και Δήμο Χανίων
Τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, πραγματοποιήθηκε ολιγομελής συνάντηση στην αίθουσα Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης στην Πολυτεχνειούπολη στα Χανιά για την παράδοση της πρώτης παρτίδας Προστατευτικών Ασπίδων...
Πολυτεχνείο Κρήτης: Προστατευτικές ασπίδες σε Νοσοκομείο και Δήμο Χανίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας