Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Άμεσα μέτρα στήριξης ζητούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης

Από παλαιότερη συγκέντρωση αγροτών στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά

kriti24.gr

Άμεσα μέτρα στήριξης ζητούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης

 • A-
 • A+
Την άμεση λήψη μέτρων για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού, ζητά σε ανακοίνωσή του το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα Κρήτης.

Το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα Κρήτης που συγκροτήθηκε από 17 Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους και 2 επιτροπές αγώνα, ζητά από την κυβέρνηση την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι τα προϊόντα τους έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και την άμεση στήριξη των παραγωγών πρώιμων κηπευτικών.

Παράλληλα, ζητούν να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές του Φεβρουαρίου στον ΕΦΚΑ και για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση με τον κορονοϊό, να ανασταλούν προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, καθώς και την άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για το 2019 και των αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Tα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων ήταν ήδη πολλά πριν από τον "κορονοϊό". 

Το οργανωμένο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα της Κρήτης έχει αναδείξει και έχει παλέψει με πολλούς τρόπους για τη λύση αυτών των προβλημάτων. Δυστυχώς κανένα από αυτά τα προβλήματα δεν έχει λυθεί, εδώ και πολλά χρόνια. Σήμερα όμως, υπάρχει, μια καινούργια χειρότερη πραγματικότητα, η οποία εξελίσσεται σε κρίση, όχι μόνο υγειονομική αλλά και οικονομική!

Αυτή την περίοδο παλεύουμε ώστε να παράγουμε ποιοτικά προϊόντα για να καλύψουμε τις διατροφικές ανάγκες του λαού. Η προσπάθεια αυτή γίνεται ουσιαστικά χωρίς καμία κρατική στήριξη, την ίδια στιγμή που η κυβέρνησή μοιράζει εκατοντάδες εκατομμύρια κυρίως σε καναλάρχες, επιχειρηματίες, κλινικάρχες, κλπ.

Ενώ οι τιμές στα ράφια των σουπερ μάρκετ είναι στα ύψη οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν μια σειρά από προβλήματα. Στους κατεστραμμένους ελαιοπαραγωγούς και τους απλήρωτους σταφυλοπαραγωγούς που η κυβέρνηση αγνοεί πλήρως έρχονται να προστεθούν οι παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης.

Οι τιμές στα πρώιμα κηπευτικά είναι πολύ κάτω του κόστους παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα τεράστιες ποσότητες να θάβονται καθημερινά σε χωματερές αφού μεγάλο μέρος την παραγωγής μένει εκτός αγοράς.

Στο υψηλό κόστος παραγωγής και τις υψηλές τιμές στις ζωοτροφές έρχεται να προστεθεί και η κατρακύλα στις τιμές στο γάλα και το κρέας για τους κτηνοτρόφους. Σαν να μην έφτανε αυτό απειλούνται και από πάνω από τους τυροκόμους ότι δεν θα παραλαμβάνουν γάλα μετά τις γιορτές ενώ ήδη τους μειώνουν τις τιμές.

Η κυβέρνηση, η Περιφέρεια και οι «εκλεκτοί» τους προσκεκλημένοι «εκπρόσωποι» αγροτοκτηνοτρόφων με τις τηλεδιασκέψεις τους όχι μόνο δεν έδωσαν λύση σε αυτά τα προβλήματα αλλά αποπροσανατολίζουν τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους εμφανιζόμενοι ότι αγωνιούν και προσπαθούν.

ΟΧΙ άλλο δούλεμα! Τους έχουμε πάρει χαμπάρι!

Είναι οι ίδιοι που παρά την κρισιμότητα της κατάστασης λόγω της πανδημίας έχουν παρατήσει τα Κέντρα Υγείας της Κρήτης με μεγάλες ελλείψεις, που σε αυτή την δύσκολη περίοδο αλίμονο σε αυτόν που θα χρειαστεί να γιατροπορευτεί στην ύπαιθρο.

Το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα Κρήτης που συγκροτήθηκε από 17 Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους και 2 επιτροπές αγώνα που όλα αυτά τα χρόνια δεν σταματήσαμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε για τα οξυμένα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης δηλώνουμε και τώρα, σε αυτές τις συνθήκες ότι έχουμε φωνή και διεκδικούμε:

 1. Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι τα προϊόντα τους έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και σε όσα προϊόντα θα πληγούν. Μέτρα για να διοχετευτεί στην αγορά το ελληνικό κρέας και για αυτό το διάστημα να σταματήσουν οι εισαγωγές κρέατος. 
 2. Άμεση στήριξη των παραγωγών πρώιμων κηπευτικών που βλέπουν τις τιμές των προϊόντων τους να κατρακυλούν. Κατώτατες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά προϊόντα.
 3. Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές του Φεβρουαρίου στον ΕΦΚΑ και για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση με τον κορονοϊό. Αυτοί οι μήνες ασφαλιστικών εισφορών να καλυφθούν από την κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης.
 4. Άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για το 2019 και των αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ. Έχουμε ήδη προπληρώσει αυτά τα χρήματα στον ΕΛΓΑ, καμιά κυβέρνηση εδώ και 9 χρόνια δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ, είναι δικά μας χρήματα και τα δικαιούμαστε τώρα.
 5. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος.
 6. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης. Να παρθούν μέτρα ώστε να μην έχουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας σε εμπόρους και μεγαλοεπιχειρήσεις - βιομηχανίες. Αφορολόγητο πετρέλαιο τώρα.
 7. Για όσο διάστημα χρειαστεί, να ανασταλούν προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης.
 8. Να δοθεί άμεσα η 13η σύνταξη στους συνταξιούχους στην ύπαιθρο.
 9. Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.
 10. Να δοθεί η απαραίτητη παράταση για όσο χρειαστεί για την υποβολή δηλώσεων καλλιέργειας στο ΟΣΔΕ».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Μέτρα στήριξης του πρωτογενή τομέα ζητούν αγρότες και βουλευτές
Την ένταξη και των αγροτών στη λίστα με τους πληγέντες από τον κορονοϊό ζητά ο Αγροτικός Σύλλογος Σελίνου με έγγραφό του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη - Παρεμβάσεις κρητικών...
Κρήτη: Μέτρα στήριξης του πρωτογενή τομέα ζητούν αγρότες και βουλευτές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κορονοϊός: Τεράστιες ζημιές για τους παραγωγούς της Κρήτης
Σε δραματική κατάσταση βρίσκονται οι αγρότες και οι παραγωγοί της Κρήτης, καθώς η διακίνηση των κηπευτικών έχει καταρρεύσει, λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Κορονοϊός: Τεράστιες ζημιές για τους παραγωγούς της Κρήτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Για ζωοτροφές τα κηπευτικά της Κρήτης λόγω κορονοϊού
Τεράστια οικονομική καταστροφή έχουν υποστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα οι παραγωγοί ντομάτας στον Πλάτανο και τα Φαλάσαρνα Κισσάμου, καθώς τα προϊόντα τους μένουν απούλητα ή πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές...
Για ζωοτροφές τα κηπευτικά της Κρήτης λόγω κορονοϊού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τεράστιο το πλήγμα του ιού για τους Κρητικούς αγρότες
Αποκλεισμένοι από τις λαϊκές της Αττικής και στο έλεος των μεγάλων αλυσίδων βλέπουν την παραγωγή τους να μετατρέπεται σε… ζωοτροφή. Γενικόλογες υποσχέσεις για αποζημιώσεις από τον Μ. Βορίδη.
Τεράστιο το πλήγμα του ιού για τους Κρητικούς αγρότες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τηλεδιάσκεψη για τα προβλήματα των παραγωγών της Κρήτης
Όλα τα θέματα του πρωτογενή τομέα στην Κρήτη με έμφαση τα οξυμένα προβλήματα των κηπευτικών, της ελαιοκαλλιέργειας και της κτηνοτροφίας, τέθηκαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη από τους φορείς της...
Τηλεδιάσκεψη για τα προβλήματα των παραγωγών της Κρήτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας