Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο πρόεδρος του ΙΤΕ επιρρίπτει ευθύνες στον παραιτηθέντα πρόεδρο του ERC

Ο καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ERC

Ο πρόεδρος του ΙΤΕ επιρρίπτει ευθύνες στον παραιτηθέντα πρόεδρο του ERC

  • A-
  • A+
Για «πλήρη έλλειψη κατανόησης του λόγου ύπαρξης του ERC» και «ανεπάρκεια σε ότι αφορά την ενασχόλησή του με το ERC», κατηγορεί ο πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας Νεκτάριος Ταβερναράκης τον παραιτηθέντα πρόεδρο του ERC, Mauro Ferrari, αναφορικά με τους λόγους παραίτησης του τελευταίου.

Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης που είναι εκ μέρους της Ελλάδας μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας - ERC, ενημέρωσε σχετικά με την επίσημη θέση του Επιστημονικού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα της παραίτησης Ferrari, κάνοντας λόγο για «πλήρη έλλειψη κατανόησης του λόγου ύπαρξης του ERC» ενώ τον κατηγορεί ότι «δεν αντιλήφθηκε ποτέ τη θέση του ERC μέσα στα Πρόγραμματα για την Έρευνα και την Καινοτομία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020».

Παράλληλα, μιλάει για «χαρακτηριστική ανεπάρκεια» σε ό,τι αφορά την ενασχόλησή του με το ERC, επιλέγοντας, όπως είπε, «να μη συμμετάσχει σε πολλές σημαντικές συναντήσεις, απουσιάζοντας για εκτεταμένα χρονικά διαστήματα στις ΗΠΑ και αποτυγχάνοντας να υπερασπιστεί το πρόγραμμα και την αποστολή του ERC, ως εκπρόσωπός του».

Τέλος, αναφέρει ότι ο Ferrari είχε εμπλακεί σε πολλαπλές εξωτερικές δραστηριότητες, ακαδημαϊκές και εμπορικές, «οι οποίες απορροφούσαν σημαντικό χρόνο και προσπάθειά που, σε αρκετές περιπτώσεις, φάνηκε ότι υπερίσχυαν των καθηκόντων του στα πλαίσια του ERC».

«Αυτός ο φόρτος εργασίας, που δε σχετίζονταν με το ERC, αποδείχθηκε τελικά εντελώς ασύμβατος με τις αρμοδιότητες και το ρόλο του Προέδρου του ERC», συμπλήρωσε ο κ. Ταβερναράκης, προσθέτοντας πως «η δήλωση παραίτησης του καθηγητή Ferrari, στην καλύτερη περίπτωση, δεν αντανακλά με ακρίβεια την αλήθεια και τα πραγματικά γεγονότα».

Υπενθυμίζεται ότι σε μία μακροσκελή δήλωση, ο Ferrri αναφέρει ότι «έχασε την πίστη του στο σύστημα» ενώ κάνει λόγο για «εσωτερική πολιτική καταιγίδα» και δηλώνει «άκρως απογοητευμένος από την ευρωπαϊκή απάντηση στη νόσο Covid-19». Μεταξύ άλλων, προβάλλει ως αιτία της παραίτησής του, πέρα από την ανεπαρκή χρηματοδότηση των επιστημόνων, «την παντελή απουσία συντονισμού στις πολιτικές παροχής υπηρεσιών υγείας μεταξύ των κρατών-μελών».

Αναλυτικά η δήλωση:

Το Επιστημονικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC), με λύπη, προβαίνει στις παρακάτω διαπιστώσεις, σε ό,τι αφορά τη δήλωση του Mauro Ferrari σχετικά με την παραίτησή του στις 7 Απριλίου. Η ακριβής διαδοχή των γεγονότων έχει ως εξής:

Την Παρασκευή 27 Μαρτίου, και τα 19 ενεργά Μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου του ERC ζήτησαν ομόφωνα, αλλά και μεμονωμένα, την παραίτηση του Mauro Ferrari από τη θέση του Προέδρου του ERC. Το αίτημα αυτό έγινε για τέσσερις λόγους:

  1. Κατά τη διάρκεια της τρίμηνης θητείας του, ο Καθηγητής Ferrari επέδειξε πλήρη έλλειψη κατανόησης του λόγου ύπαρξης του ERC να υποστηρίζει έρευνα αιχμής, σχεδιασμένη και εφαρμοσμένη από τους καλύτερους ερευνητές στην Ευρώπη. Παρόλο που εξέφρασε την υποστήριξή του για το θέμα αυτό στις δημόσιες δηλώσεις του, οι προτάσεις του προς Επιστημονικό Συμβούλιο δεν αντικατόπτριζαν τη θέση αυτή. Ο κ. Ferrari δεν αντιλήφθηκε ποτέ τη θέση του ERC μέσα στα Πρόγραμματα για την Έρευνα και την Καινοτομία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020.
  2. Από τον διορισμό του, o καθηγητής Ferrari επέδειξε χαρακτηριστική ανεπάρκεια σε ό,τι αφορά την ενασχόλησή του με το ERC, επιλέγοντας να μη συμμετάσχει σε πολλές σημαντικές συναντήσεις, απουσιάζοντας για εκτεταμένα χρονικά διαστήματα στις ΗΠΑ και αποτυγχάνοντας να υπερασπιστεί το πρόγραμμα και την αποστολή του ERC, ως εκπρόσωπός του.
  3. Αντίθετα, ο Καθηγητής Ferrari προέβη σε προσωπικές πρωτοβουλίες εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χωρίς προηγουμένως να ενημερώσει κανένα μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου και χωρίς να αξιοποιήσει τη συλλογική εμπειρία των Μελών του. Αντί αυτού, χρησιμοποίησε τη θέση του ως Πρόεδρος προκειμένου να προωθήσει προσωπικές ιδέες και απόψεις.
  4. Τέλος, ο Καθηγητής Ferrari έχει εμπλακεί σε πολλαπλές εξωτερικές δραστηριότητες, ακαδημαϊκές και εμπορικές, οι οποίες απορροφούσαν σημαντικό χρόνο και προσπάθειά που, σε αρκετές περιπτώσεις, φάνηκε ότι υπερίσχυαν των καθηκόντων του στα πλαίσια του ERC. Αυτός ο φόρτος εργασίας, που δε σχετίζονταν με το ERC, αποδείχθηκε τελικά εντελώς ασύμβατος με τις αρμοδιότητες και το ρόλο του Προέδρου του ERC.

Ο Καθηγητής Ferrrari παραιτήθηκε τελικά στις 7 Απριλίου 2020. Σε αντιδιαστολή με όσα ο ίδιος ισχυρίζεται στη δήλωσή του, η παραίτηση αυτή έγινε σε συνέχεια ομόφωνης ψήφου μη εμπιστοσύνης του Επιστημονικού Συμβουλίου του ERC. Παρόλα αυτά, ο ίδιος αναφέρει ότι λόγος της παραίτησής του είναι ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο δεν υποστήριξε την πρότασή του, να χρηματοδοτήσει το ERC ειδική πρωτοβουλία, εστιασμένη στη νόσο COVID-19. Σε απάντηση αυτού του ισχυρισμού, το Επιστημονικό Συμβούλιο του ERC επισημαίνει ότι η Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και το ίδιο το ERC, έχουν ήδη ενεργοποιηθεί σε ό,τι αφορά την υποστήριξη νέων ερευνητικών που αφορούν την αντιμετώπιση της πανδημίας (https://ec.europa.eu/info/research-and-innovation/research-area/health-research-and-innovation/coronavirus-research-and-innovation_en).

Πράγματι, πολλοί ερευνητές που έχουν λάβει χρηματοδότηση από το ERC, ασχολούνται ενεργά, εδώ και καιρό, με την έρευνα σχετικά με την οικογένεια των κορωνοϊών και πολλών άλλων εξίσου επικίνδυνων παθογόνων. Περισσότερα από 50 τρέχοντα ή ολοκληρωμένα έργα ERC (https://erc.europa.eu/list-erc-funded-research-projects-related-coronavirus), που υποστηρίζονται με προϋπολογισμό πάνω από 100 εκατ. €, αφορούν έρευνα σχετική με την πανδημία σε διάφορα επιστημονικά πεδία, όπως: ιολογία, επιδημιολογία, ανοσολογία, νέα διαγνωστικά εργαλεία και θεραπείες, δημόσια υγεία, βιοϊατρική τεχνολογία και εξοπλισμό, τεχνητή νοημοσύνη κοινωνική συμπεριφορά, διαχείριση κρίσεων κα.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στον ιστότοπό του, το ERC προσφέρει στους ερευνητές που έχουν χρηματοδοτηθεί την ευελιξία να τροποποιήσουν αντίστοιχα το ερευνητικό τους έργο, ώστε να το προσαρμόσουν στις νέες προκλήσεις. Αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό μέτρο, καθώς ερευνητές που έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί από το ERC, διατύπωσαν την επιθυμία τους να εστιάσουν στην έρευνα που αφορά την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19, στο πλαίσιο των ερευνητικών προγραμμάτων τους. Όλη αυτή η πληροφορία είναι διαθέσιμη στον διαδικτυακό τόπο του ERC (https://erc.europa.eu/news/coronavirus-business-continuity-measures-erc), ο οποίος περιλαμβάνει επίσης σχετικές πληροφορίες (https://erc.europa.eu/news-events/magazine/frontier-research-service-coronavirus-epidemic-response), από ερευνητές που έχουν χρηματοδοτηθεί, σχετικά με το πώς η έρευνα αιχμής είναι ζωτικής σημασίας για να παράξει νέες – και ενίοτε μη αναμενόμενες – γνώσεις που σχετίζονται με την καλύτερη κατανόηση και καταπολέμηση της πανδημίας, όπως επίσης και την ανάπτυξη στρατηγικών που αφορούν την διαχείριση κρίσεων και κοινωνικών προκλήσεων.

Το ERC δεν απευθύνει προσκλήσεις για έρευνα σε συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία, καθώς κατευθυντήρια αρχή του είναι ότι οι επιστήμονες μας είναι ελεύθεροι να επιδιώξουν τους στόχους που εκείνοι ορίζουν και να αποφασίσουν ποιο θα είναι το αντικείμενο της έρευνάς τους. Η άποψη του Επιστημονικού Συμβουλίου είναι ότι αυτή είναι η στρατηγική που μπορεί να οδηγήσει στο καλύτερο αποτέλεσμα και αυτό διαπιστώνεται ήδη από την μεγάλη απήχηση και επιτυχία των προγραμμάτων χρηματοδότησης του ERC.

Επιπλέον, το Επιστημονικό Συμβούλιο του ERC υπογραμμίζει ότι η καλύτερη προσέγγιση με στόχο βιώσιμες λύσεις για την αντιμετώπιση πανδημιών, όπως αυτή της νόσου COVID-19, είναι η στήριξη της επιστημονικής έρευνας αιχμής σε όλα τα επίπεδα.

Λυπούμαστε που η δήλωση παραίτησης του καθηγητή Ferrari, στην καλύτερη περίπτωση, δεν αντανακλά με ακρίβεια την αλήθεια και τα πραγματικά γεγονότα. Σε κάθε περίπτωση, το Επιστημονικό Συμβούλιο παραμένει αφιερωμένο στην αποστολή του ERC: Tην υποστήριξη της πρωτοποριακής έρευνας αιχμής χωρίς περιορισμούς.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι παρά την πανδημία, οι υπηρεσίες και όλοι οι άνθρωποι του ERC αγωνίζονται ενάντια σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ώστε να προχωρήσει η αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν υποβληθεί, στο πλαίσιο των τρεχόντων προγραμμάτων του ERC, οι οποίες θα υποστηρίξουν ερευνητές σε όλη την Ευρώπη, ώστε να επιτευχθεί αυτή η επιστημονική πρόοδος που όλη η ανθρωπότητα χρειάζεται, αυτές τις δύσκολες ώρες.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο του ERC:

Νεκτάριος Ταβερναράκης

Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου, European Research Council

Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)

Ακαδημαϊκός, Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών».

ΕΥΡΩΠΗ
Covid-19: Παραίτηση με αιχμές για το επιστημονικό πρόγραμμα της ΕΕ
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC), Ιταλό-Αμερικανός καθηγητής Μάουρο Φεράρι, θεωρούμενος ως εκ της θέσης του ο επικεφαλής επιστήμονας της Ευρώπης, υπέβαλε την παραίτησή του, εκτιμώντας ότι...
Covid-19: Παραίτηση με αιχμές για το επιστημονικό πρόγραμμα της ΕΕ
ΕΥΡΩΠΗ
200 διανοούμενοι: «Να σώσουμε την Ευρώπη-ασθενή»
«Δεν είναι μόνο χιλιάδες Ευρωπαίων που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, οι οποίοι πρέπει να σωθούν σήμερα. Υπάρχει ακόμα ένας ασθενής που κινδυνεύει να πεθάνει: οι ευρωπαϊκές αξίες» αναφέρει η επιστολή.
200 διανοούμενοι: «Να σώσουμε την Ευρώπη-ασθενή»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερευνητές Ηρακλείου: «Βάλτε μας στον αγώνα κατά του κορονοϊού»
Τη μεγαλύτερη εμπλοκή της στη μάχη κατά του κορονοϊού ζητά η επιστημονική και ερευνητική κοινότητα του Ηρακλείου, κάνοντας παράλληλα μια σειρά προτάσεων για την ενεργοποίηση του ερευνητικού προσωπικού της...
Ερευνητές Ηρακλείου: «Βάλτε μας στον αγώνα κατά του κορονοϊού»
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντός Μαΐου οι δοκιμές σε ανθρώπους για εμβόλιο κατά του κορονοϊού
Με ταχείς ρυθμούς κινείται η επιστημονική κοινότητα προκειμένου να παρασκευάσει εμβόλιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, που μέχρι στιγμής έχει κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. 
Εντός Μαΐου οι δοκιμές σε ανθρώπους για εμβόλιο κατά του κορονοϊού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γυναίκες στην Κάντανο ράβουν μάσκες κατά του κορονοϊού
Υφασμάτινες μάσκες προσώπου κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού ράβουν εθελόντριες του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στον Δήμο Καντάνου Σελίνου στα Χανιά.
Γυναίκες στην Κάντανο ράβουν μάσκες κατά του κορονοϊού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας